Лани биле завршени градежни работи вредни 560 милиони евра


Градежништвото и натаму е локомотивата на економијата. Покрај интензивното градење на големите инфраструктурни објекти, трите автопати, нема застој ни во станбената изградба. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека минатата година деловните субјекти кои се занимаваат со градежна дејност извршиле градежни работи во вредност од 34.689.785 илјади денари или повеќе од 560 милиони евра. Во 2016 година биле изградени повеќе од 6.100 стана во Македонија. И натаму најатрактивен за живеење е Скопскиот Регион, каде што се изградени и најмногу станови, а потоа следуваат Југозападниот, Полошкиот и Источниот Регион. Од вкупниот број станови, 3.483 ги изградиле компании, и тоа во 2.301 објект, со вкупна корисна површина од 214.304 квадратни метри, а останатите биле градени во индивидуална режија. Поточно, биле изградени 2.153 индивидуални станбени објекти со 2.709 стана со корисна површина од 305.108 квадратни. Становите во колективни објекти што ги граделе деловни субјекти се со помала големина и ...
| | веќе видена | слични

Од пари на жителите на Карпош, а без дозвола од министерството за одбрана, Оливер Андонов ќе менува кровови на објекти во резерватот Јасен. Советот на општина Карпош, во четвртокот му го одобрил барањето на Андонов, да добие 450 метри квадратни лим кој општината го дава на жителите за промена на азбестните кровови. Според нашите информации, Андонов го доставил дописот лично до градоначалникот Стевче Јакимовски, но не побарал дозвола од надлежното министерство за изведување градежни работи. Оливер Андонов во изјава за телевизија 24 вели дека нема ништо спорно општината да му помогне на Јасен. „Се работи за неколку економски објекти од кои треба да се извади салонит и да се стави лим бидејќи оваа зима сигурно ќе протече. Не можам да распишам тендер бидејќи за годинава нема план за тендери, затоа барав од општина Карпош. Инаку, потренбно ни е повеќе лим од она што побаравме, но не сакавме да ја оптеретуваме општината. Постапката е најнормална и легална.“ - вели Андонов. Градоначалникот Јакимовски на иста ...
| | веќе видена | слични

Во април годинава е предвидена изградба на 919 станови со вкупна корисна површина од 70 571 м2. За споредба во март беше предвидена изградба на 929 станови со вкупна корисна површина од 75 886 м 2,. Во февруари бројот бил помал и е планирана изградба на 705 станови, со вкупна корисна површина од 72 177 м 2 . Во април 2017 се издадени 259 одобренија за градење што е за 13.6% повеќе во однос на истиот месец лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3 585 751 илјади денари што е за 18.8% повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 159 (61.4%) се наменети за објекти од високоградба, 50 (19.3%) за објекти од нискоградба и 50 (19.3%) за објекти за реконструкција. Од вкупно 259 објекти, на 154 (59.5%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 105 (40.5%) објекти, инвеститори се деловни субјекти.
| | веќе видена | слични

Фото: Pixabay Во април 2017 година се издадени 259 одобренија за градење, што е за 13,6% повеќе во однос на истиот месец од претходната година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3.585.751.000 денари што е за 18,8% повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 159 (61,4%) се наменети за објекти од високоградба, 50 (19,3%) за објекти од нискоградба и 50 (19,3%) за објекти за реконструкција. Од вкупно 259 објекти, на 154 (59,5%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 105 (40,5%) објекти, инвеститори се деловни субјекти. Во извештајниот период е предвидена изградба на 919 станови со вкупна корисна површина од 70.571 метри квадратни.
| | веќе видена | слични
2 копии

Во текот на 2016 година на територијата на Македонија се регистрирани 1.037 бесправно изградени објекти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Од нив најмногу, или 203 се објекти за домување, 174 се доградби, надградби и адаптации, 111 се диво изградени деловни објекти, 107 гаражи, 168 огради, 26 тераси... Најголем број од дивоградбите или 97,6 проценти се во приватна сопственост. Статистиката покажува дека најмногу се градело бесправно во Скопје, каде што се изброени 206 дивоградби, потоа во Охрид каде што има 99, па во Штип 83, во Kуманово 69, Струмица со 63 и Битола со 52 бесправно изградени објекти. Сите 203 регистрирани бесправно изградени објекти наменети за домување се во приватна сопственост. Од нив 170 имаат исклучиво станбена намена, 12 се со претежно станбена намена, додека 21 се за одмор и рекреација. Најголем број дивоизградени станбени објекти има во Скопје, вкупно 40, во Kуманово се регистрирани 20, во Липково се изградени 15 бесправни станбени објекти, исто толку и во ...
| | веќе видена | слични

Според податоците на Државниот завод за статистика, минатата година во Охрид биле регистрирани вкупно 99 бесправно изградени објекти. Од нив речиси половината биле гаражи, а останатите се огради, доградби и надградби, настрешници, помошни објекти, летни тераси и објекти за домување. Колку за споредба, во 2015 година биле евидентирани 45 бесправно изградени објекти, што значи дека бројката лани се зголемила двојно. На територијата на општина Дебрца, државна статистика минатата година не регистрирала ниту еден бесправно изграден објект. Што се однесува на територија на цела држава, минатата година се регистрирани 1 037 бесправно изградени објекти, од кои речиси сите во приватна сопственост. (Крај) извор: ОхридПрес
| | веќе видена | слични
4 копии

Државниот завод за статистика денеска објави дека во текот на минатата година се регистрирани 1.037 бесправно изградени објекти. Според видот на објектот, бесправно се изградени 203 објекти за домување, 174 доградби, надградби и адаптации, 111 деловни објекти, 107 гаражи, 168 огради, 8 скалила, 26 тераси, 10 летни тераси, 87 настрешници, 36 времени објекти и 107 помошни објекти. Најголем број бесправно изградени објекти, односно 97,6 проценти се во приватна сопственост.
| | веќе видена | слични

Вкупно 1.037 дивоградби се регистрирани лани, објави Државниот завод за статистика. Според видот на објектот, бесправно се изградени 203 објекти за домување, 174 доградби, надградби и адаптации, 111 деловни објекти, 107 гаражи, 168 огради, 8 скалила, 26 тераси, 10 летни тераси, 87 настрешници, 36 времени објекти и 107 помошни објекти. Како и во претходните години, останува забележлив фактот дека самата држава е сопственик на 10 бесправно изградени објекти, меѓу кои се и четири деловни објекти, две огради и по една летна тераса, настрешница, времен објект и помошен објект. Најмногу дивоградби во 2016 година биле регистрирани во Скопскиот регион. Од другите градови во Охрид се регистрирани 99,а во Штип 83 дивоградби. Од Државниот завод за статистика информираат дека најголем дел од објектите без валидна градежна дозвола се изградени од приватни инвеститори, 97,6 отсто.
| | веќе видена | слични

Според видот на објектот, бесправно се изградени 203 објекти за домување, 174 доградби, надградби и адаптации, 111 деловни објекти, 107 гаражи, 168 огради, 8 скалила, 26 тераси, 10 летни тераси, 87 настрешници, 36 времени објекти и 107 помошни објекти. Најголем број бесправно изградени објекти, односно 97,6 проценти се во приватна сопственост. 
| | веќе видена | слични

Останато

Ако не победи кандидатот на СДСМ за претседател, Стево Пендаровски, спремен сум да разговарам со опозицијата за предвремени парламентарни избори, рече Зоран ...
сите 242 | | | веќе видена

Вчерашното соопштение на Министерството за правда во кое беше наведено дека законот за јавно обвинителство со кое се одредува идниот статус на Специјалното ...
сите 177 | | | веќе видена

Српскиот министер за внатрешни работи Небојша Стефановиќ денеска изјави дека власта нема да исполни ниедно барање на опозицијата и ги повика граѓаните да не ги ...
сите 105 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Лани биле завршени градежни работи вредни 560 милиони евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: