Нова електронска услуга на Катастар- граѓаните и бизнис заедницата ќе имаат увид во урбанистичките планови


13 копии

Граѓаните и бизнис заедницата од денеска можат да имаат увид во урбанистичките планови на целата територија на државата преку геопроталот на Агенцијата за катастар на недвижности преку врската: http://ossp.katastar.gov.mk/OSSP/. Тоа го овозможува новата електронска услуга што денеска беше промовирана во присуство на премиерот Емил Димитриев и министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски. – Станува збор за услуга со која сите граѓани и бизнис заедницата можат преку електронски пат да проверат што е предвидено во нивната или други парцели, што е предвидено во ДУП-овите за градење… Со оваа алатка може да ги видат и цените на градежното земјиште, изјави Димитриев. Тој посочи дека новата електронска услуга е една од најклучните реформи што ги има направено Катастарот во изминатиот период со многу посветена работа и континуитет со што, потенцира, сме многу понапред од многу земји во Југоисточна Евроа, па и пошироко. – Новата услуга на Катастарот ќе има далекусежни позитивни последици во работењето на ...
| | веќе видена | слични

Информации за секоја градежна парцела, за нејзината сопственост, содржина, што е изградено или предвидено да се гради, податоците се електронски достапни во Графичкиот регистар на градежно земјиште. Покрај графичкиот приказ има информации и за продажната цена на имотот и објектите во околината. Според државниот катастар, на веб порталот, бесплатен е увидот во уранистичките планови и плански документации. На граѓаните им овозможува историски преглед на движењата на имотот, на бизнис заедницата јасна слика за слободно градежно земјиште и контрола на реализација. „Тоа е услуга со која сите граѓани и бизнис заедницата можат по електронски пат да видат што е е предвидено на нивнта и на други парцели, што е предвидено за градење во урабанистичките планови. Исто така можат да ги видат и цените на градежното земјиште што се однесуваат на локцијата за која се заинтересирани и врз основа на тоа што може да го планираат. Крупна работа што ја одработи нашиот Катастар што ќе има далекусежни последици во работењето на ...
| | веќе видена | слични

Инвеститорите пак многу полесно можат да си го пронајдат земјиштето на кое ќе може да градат објект според нивните потреби. - Новата услуга на Катастарот ќе има далекусежни позитивни последици во работењето  на градежните компании и кај луѓето, бидејќи дава огромна транспарентност, прилично голем број информации и е од голема помош, рече Димитриев . Според директорот Славче Трпевски на увид на граѓаните се речиси 48  градежни парцели  или над 15 милиони метри квадратни. - На геопорталот на Агенцијата за катастар на недвижности од денеска секој граѓанин може да види што има во неговата грдежна парцела и што е предвидено да се гради во неговата парцела и во соседството, а бизнис компаниите  може да видат кое е слободно земјиште преклопено со податоците од Катастрот за целата територија на Република Македонија, рече Трпески. Новиот проект за развој на просторното и урбанистичкото планирање се очекува да го подобри социјалниот и економски раст, намалување на штетите по животната средина, развивање енергетски ...
| | веќе видена | слични

Со новата електронска услуга за графички катастар граѓаните ќе имаат увид во урбанистичките планови на државава и во регистарот на градежно земјиште. Достапни се информации за секоја градежна парцела, за нејзината содржина, дали е истата слободна или е веќе реализирана. Станува збор за услуга со која сите граѓани и бизнис заедницата можат преку електронски пат да проверат што е предвидено во нивната или други парцели, што е предвидено во ДУП-овите за градење. Со оваа алатка може да ги видат и цените на градежното земјиште, изјави премиерот Емил Димитриев, кој денеска ја посети Агенцијата за катастар. Новата услуга на Катастарот ќе има далекусежни позитивни последици во работењето на градежните компании и кај луѓето, бидејќи дава огромна транспарентност, прилично голем број информации и е од голема помош, рече Димитриев и додаде дека креирањето нови услуги за граѓаните треба да продолжи и во иднина. На геопорталот на Агенцијата за катастар на недвижности од денеска секој граѓанин може да види што има во ...
| | веќе видена | слични

Станува збор за услуга со која сите граѓани и бизнис заедницата можат преку електронски пат да проверат што е предвидено во нивната или други парцели, што е предвидено во ДУП-овите за градење,… Со оваа алатка може да ги видат и цените на градежното земјиште, изјави Димитриев. Тој посочи дека новата електронска услуга е една од најклучните реформи што ги има направено Катастарот во изминатиот период со многу посветена работа и континуитет со што, потенцира, сме многу понапред од многу земји во Југоисточна Евроа, па и пошироко. Новата услуга на Катастарот ќе има далекусежни позитивни последици во работењето на градежните компании и кај луѓето, бидејќи дава огромна транспарентност, прилично голем број информации и е од голема помош, рече Димитриев и додаде дека креирањето нови услуги за граѓаните треба да продолжи и во иднина. Директорот на Агенцијата за катастар на недвижности Славче Трпески посочи дека во изминатите десет години Катастарот доби огромна поддршка од Владата и додаде дека денешната посета на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На веб-порталот веќе се објавени над 1.000 урбанистички планови, па како што рече премиерот Емил Димитриев по вчерашната презентација на новата услуга, сите граѓани можат да видат што има на нивната и соседната парцела, а компаниите да имаат увид во слободното градежно земјиште Преку геопорталот на Агенцијата за катастар на недвижности од вчера секој граѓанин може да провери што има на неговата градежна парцела, што е предвидено да се гради и во соседството, а компаниите, пак, имаат увид во слободното градежно земјиште на целата територија на државата. - Ова е една од најклучните работи што Катастарот ги направил во последно време со многу посветена работа и континуитет. Тоа е услуга со која сите граѓани и бизнис заедницата можат по електронски пат да видат што е предвидено на нивната и на други парцели, што е предвидено за градење со урбанистичките планови итн. Исто така, можат да ги видат и цените на градежното земјиште што се однесуваат за локацијата за која се интересират и врз основа на тоа можат да ...
| | веќе видена | слични

Останато

Грчката опозиција ја разгледува можноста да го одложи гласањето на преспанскиот договор, пишува грчкиот весник „Катимерини“. Гласањето, како што пишува ...
сите 66 | | | веќе видена

Aндерлехт нема да ја раскине соработката со играчот за кого минатото лето плати три милиони евра, но ќе се обидат да го продадат. Скандалот кој се создаде со ...
сите 83 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нова електронска услуга на Катастар- граѓаните и бизнис заедницата ќе имаат увид во урбанистичките планови

Од:
До кого (е-маил):
Порака: