Еу повторно ја спасува Македонија!3 грант за вработување на младите


2 копии

Договорот за реализација на овој трет грант го потпишува Агенцијата за вработување. Директорот на Агенцијата Влатко Попоски информира дека досега имаат објавено неколку огласи за мерките што се содржани во грантот финансиран од ЕУ и е наменет за поддршка на вработувањето на мнлади лица до 29 години. – Во овој трет грант поддржуваме мерки за подигнување на капацитетите на невработените лица за вработување, како што е практиканство за прво работно искуство, напредни ИТ вештини. Потоа потребни вештини во делот на пазарот на трудот каде што објавивме огласи за четири вештини каде ќе дадеме можност за да сменат вештина и да научат нешто ново. Потоа лична обука на 1.400 лица за барање работа, за мотивација при барање работи и за претприемништво каде ќе бидат обучени 950 млади лица за претприемништво и ќе им се помогне да изработат бизнис план кој ќе може да го употребат во делот на грант за самовработување, комерцијален кредит кај банките… Се со цел да им помогнеме да создадат навики, знаења, вештини, можности и ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Од 18ти мај, Агенцијата за вработување повторно почнува со организирање на саемите за вработување каде понудата и побарувачката на работна сила повротно ќе се сретнат на едно место. Компаниите ќе ја презентираат потребата од кадар кој им недостасува, додека невработените или оние кои сакаат да ја променат работата, ќе можат да се престават пред потенцијалните работодавачи. Првиот саем ќе се организира во Скопје, а потоа и низ другите градови, вели директорот на Агенцијата за вработување, Влатко Поповски за РСМ. Најави и дека старнската компанија Дрекселмаер, која работи во Кавадарци и сака да го проширува производството, бара 400 кадри преку Агенцијата за вработување. Поповски очекува дека со низата мерки и програми кои ќе спроведуваат прегу Агенцијата, до крајот на годината, значително ќе се намали невработеноста во државата.
| | веќе видена | слични
2 копии

Германската компанија за производство на автомобилски делови Дрекселмаер, го шири производството. Во моментов бараат дополнителни 400 работници. Во фабриката лоцирана во Кавадарци, , која произведува кабелски инсталации за новата серија автомобили Мерцедес Ц класа, вработени се речиси 5,400 лица. Минатат година менаџментот најави дека брајката на вработени ќе достигне 6.000. – Во моментов работиме за голема компанја во која треба да обезбедиме 400 работници до крајот на следната недела. Со дел од кандидатите имавме интервју а со дел ќе имаме следните денови, рече Влатко Поповски, директор на Агенција за вработување. За дополнителн пад на невработеноста од средината на наредниот месец, Агенцијата за врабтување почнува со нов циклус – Саеми за вработување. На едно место ќе бидат презентирани понудата и побарувачката на работна сила . Првиот Саем ќе биде оганизиран во Скопје. – На 18 мај почнуваме со саемите з авработување. Тами работодавачите ќе презентираат од каков кадар ќе имаат потреба, додека пак ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Преку проектот „Македонија вработува 1„ вработени се 510 лица, а со проектот „Македонија вработува 2„ вработени се 180 лица, со што вкупно со двата проекта во Кичево се вработени 690, информира раководителот на Центарот за вработување во Кичево Трајче Којчески. Тој појасни дека по проектот „Македонија вработува 1“, кој што се покажал како многу успешен, во интерес на невработените лица и на работодавачите се започнало со проектот „Македонија вработува 2“, кој стартуваше на 28 јуни 2016 г.одина, а ќе трае до 27 јуни годинава. Невработено лице може да се вработи преку овај проект ако е активен барател на работа, односно треба да се пријавува на секои 30 дена, а не ги опфаќа т.н. пасивни баратели на работа кои имаат обврска да се пријавуваат на 6 месеци. Како што нагласи Којчески, постојат повеќе категории на невработени лица што може да се вработат преку овај проект и тоа првата е од 15 до 35 годишна возраст, втората од 35 до 50 години, следна категорија е од 50 до 58 години, четвртата категорија ги опфаќа ...
| | веќе видена | слични

Отсега, Македонците ќе можат полесно да најдат вработување во Германија со македонски пасош. Деновиве, одлични вести стигнаа од Агенцијата за посредување при вработување во земјата и странство ВЕНЕРА. Од таму соопштија дека е потпишан договор со германскиот работодавец Бургер Кинг со кој македонците само со македонски пасош ќе можат да најдат вработување во сите градови од Германија. Ова претставува навистина одлична шанса за сите кои имаат желба да ја почуствуваат културата на оваа прекрасна земја, но и да заработат навистина висока заработувачка за само неколку месеци. Сите кои имаат желба за работа можат да аплицираат на едноставен начин преку испраќање на кратка биографија и скениран пасош. В о моментов има еден активен оглас за кој првите интервјуа ќе се одржат на 15-ти мај со работодавецот лично. Заработката е 9 евра – АПЛИЦИРАЈ ТУКА! ВЕНЕРА ги изненадува и лицата кои бараат вработување во Република Македонија бидејќи има отворени позиции во повеќе градови од земјата каде се бараат лица за прием на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

За четири месеци во земјава отворени 67 нови фирми за инфоратички технологии. Од нив 35 се компании кои се занимаваат со обработка на податоци, а пет се интернет портали. За подобрување на состојбата во ИТ секторот голем придонес дале државните мерки преку кои значително е намален дефицитот од ваков кадара на пазарот на трудот. Агенцијата за вработување објави нов оглас за ИТ вештини. Можат да се пријават невработени млади до 29 години со основно познавање за програмирање. -На новиот олас 220 лица можат да конкурираат на огаласто за обуки на прграмери. Очекуваме до крајот на годинава сите овие лица да ги добијат сертификатите и потоа да ги понудиме на пазаот на трудот кај фирмите и компаниите кои имаат потреба од ваков кадар, рече Влатко Поповски- Директор на Агенција за вработување. Новите обуки за ИТ вештини чинат 290 илјади евра. Парите се обезбедени од Еевропските фондови. Од Агенцијата посочија дека до 10 мај очекуваат да биде објавен и новиот оглас за доделување на грантови за отворање на сопствен ...
| | веќе видена | слични

Половина од нив се за јава програмирање, а другата половина за софтверско тестирање. Преку обуката тие ќе бидат сертифицирани и полесно би се вработиле во фирма чија дејност е информатичка технологија. Огласот е отворен за невработени лица до 29 годи Секој 3 ден во земјава се отвора програмерска фирма. Според податоците од Централниот регистар, од почетокот на годинава профункционирале 67 компании од областа на ИТ технологијата. Од нив 40 се за програмирање. Според последното истражување на АВРМ, програмерите, инженерите за одржување софтвер и лицата за одржување софтверски апликации се на првите три места од 15-те најбарани професии на пазарот на труд во државава. „Преку проектите на АВРМ и со помош од европските фондови досега за ИТ областа се преквалификувани над 800 лица без формално ИТ образование, а во фаза на преквалификација се 200. Петстотини се веќе редовно вработени, а за другите се смета дека се ангажирани со авторски и договори на дело“, рече меѓу ...
| | веќе видена | слични
12 копии

Агенцијата за вработување на Република Македонија (АВРМ) денеска распиша оглас за бесплатна ИТ обука на 220 лица, од кои 110 за јава програмирање, а 110 за софтверско тестирање. Ќе добијат сертификати со кои полесно би дошле до вработување во ИКТ фирми каде има дефицит од таков кадар. На огласот можат да се пријават невработени лица до 29 години со почетни познавања за програмирање. Треба да поминат пред тестирање за да бидат вклучени во обуката што за едно лица чини 1.550 евра. За оваа мерка се обезбедени 18.450.000 денари (295.000 евра) од третиот грант на АВРМ „Поддршка за вработување млади лица до 29 годишна возраст“, финансиран од Европската унија. - Се надевам дека до крајот на годинава сите 220 лица ќе земат сертификати и ќе се обидеме да ги понудиме на дел од компаниите кои отворија претставништва и работни места во Македонија и оние кои веќе постојат и имаат потреба од вакви лица, рече на прес-конференција Влатко Поповски, директор на АВРМ. Според министерката за информатичко општество и ...
| | веќе видена | слични

Бесим Далоши веќе 3 години работи како програмер. Вели дека завршил курсеви по информатика и студирал на Факултетот за информатички науки во Скопје. Според него заинтересираностa е мала, како последица на слабата информираност за оваа дејност. Меѓутоа според статистиката, на секои три дена оваа година се отвора по една програмерска компанија. Од почеток на 2017 година во Централниот регистар регистрирани се 67 компании од областа на информатичко комуникациски технологии од кои 40 се за програмирање и обработка на податоци и интернет портали. Министерката за Информатичко Општество и Администрација, Марта Арсовска Томовска рече дека неопходен е координиран пристап од сите институции. Агенцијата за вработување распиша оглас за бесплатна ИТ обука на 220 лица, од кои 110 за јава програмирање, а 110 за софтверско тестирање. Поповски рече дека ќе добијат сертификати со кои полесно би дошле до вработување во ИКТ фирми каде има дефицит од таков кадар. Обуката за ИТ вештини започнува 10 март, а можат да се пријават ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Агенцијата за вработување на Република Македонија објави оглас за обука на 220 невработени на возраст до 29 години во областа на Информатичко- комуникациските технологии. Од нив 110 за јава програмирање и 110 за тестирање на квалитет на софтвер. Се очекува до крајот на годината тие да ја завршат обуката и да им бидат понудени на заинтересираните компании од овој сектор. Досега се обучени 800 лица без формално ИТ образование, 500 од нив се веќе редовно вработени, а другите се ангажирани со авторски или договори за дело. „Клучните дејности за преквалификациите се утврдени во консултации со бизнис секторот. Најновото истражување на АВРМ покажува дека програмерите, инжинерите за одржување софтвер и лицата за одржување софтверски апликации се на првите три места од 15-те најбарани професии на пазарот на труд во државава“, изјави Влатко Поповски, директор на АВРМ. Податоците на Централниот регистар покажуваат дека на секои три дена се отвора нова компанија во ИТ секторот. Тие, заедно со постојните, бараат лица од ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во текот на следните неколку денови, поточно некаде до вторник ќе продолжи променливото време со локални послаби врнежи и тоа од дожд на ниските и снег на ...
сите 222 | | | веќе видена

Залудни се обидите на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ преку неосновани кривични пријави да го блокираат напредокот на државата, се наведува во реакцијата на СДСМ на прес ...
сите 214 | | | веќе видена

Јелена Карлеуша и Огњен Врањеш имаат експлицитно видео клип кој секој момент може да осамне во јавноста. Пеачката и фудбалерот се снимале за време на се*с во ...
сите 170 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 61 | | | веќе видена

Од прогласувањето на епидемијата, досега, се вакцинирани 2.925 деца. Денеска до 13 часот вакцинирани се 181 дете, соопшти Министерството за здравство. За време ...
сите 139 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Еу повторно ја спасува Македонија!3 грант за вработување на младите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: