Отказите во „Утрински весник“ - неосновани

2 копии

Државниот трудов инспекторат донесе одлука дека двете новинарки кои добија отказ од „Утрински весник“ се отпуштени на незаконски начин. Во решението доставено до издавачот МПМ се наложува петте новинарки да бидат вратени на работа. На ова решение МПМ има право на жалба. Здружението на новинари и независниот синдикат на медиумски работници ја поздравија оваа одлука. „Отказите за колегите од „Утрински“, кои се решија јавно да проговорат и да се спротивстават на одлуките на менаџментот, се страшна порака, дека само со наведната глава, со замолчување, се останува во оваа професија, се покажува дека сепак не е така и затоа одлуката на Државниот инспекторат за труд е голема порака на оптимизам и охрабрување дека во оваа земја постојат институции и постојат закони и тие се почитуваат“, рече Тамара Чаусидис, независен синдикат на медиумски работници.
| | веќе видена | слични

Од Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници велат дека работодавецот има право на приговор, а потоа мора да ги врати новинарите на работа Петте новинари од „Утрински весник“ добиле откази што се неосновани и не се во согласност со Законот за работни односи, заклучил Државниот инспекторат за труд, од кој новинарите побараа заштита. Инспекторите извршиле инспекциски надзор кај работодавецот „Издаваштво Круг“ ДООЕЛ Скопје и констатирале дека одлуката за престанок на работниот однос била дадена без отказен рок. - Со ова решение му се наредува на работодавецот да ги поништи дадените откази на новинарите - се вели во соопштението од Државниот инспекторат за труд. Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници вчера ја поздрави ваквата одлука и нагласи дека тоа е голема порака за оптимизам и охрабрување дека во државава постојат институции и закони што се почитуваат. - Работодавецот има право на приговор, а потоа мора да ги врати новинарите на работа. Малодушноста не смее да биде заштитен ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Државниот трудов инспекторат ги отфрли за неосновани отказите на петте новинари од “Утрински весник“ и во решението му наложи на работодавачот тие да бидат вратени на работа. Инспекторатот констатирал дека одлуките за престанок на работниот однос на новинарите од Утрински без отказен рок, не се во согласност со законот за работни односи. “Секаде во светот, УЈП, судовите и трудовата инспекција се партнери на синдикатот во заштита на законитоста и оваа одлука на државниот инспекторат е токму тоа“, изјави Тамара Чаусидис, претседател на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници. Претседателот на ЗНМ Насер Селмани вели дека ова покажува дека вреди да се борат и дека целиот труд имал ефект. “Ова е првиот ефект и таа битка која е почната мора да продолжи, но ќе продолжи ако сме обединети и ако поставиме јасни цели и ако имаме јасни методи за тоа како ќе ги оствариме тие цели“, изјави Селмани.
| | веќе видена | слични
2 копии

Со решението на Инспекторатот му се наложува на работодавачот, односно на фирмата МПМ, да ги врати на работа отпуштените новинари. Познавачите велат дека фирмата може и покрај тоа решение да не ги врати на работа, но за тоа ќе треба да плати казна помеѓу 4.000 и 5.000 евра. Отказните решенија на петтемина новинари од Утрински весник се спротивни на Законот на работни односи, бидејќи се дадени без отказен рок и без образложение зошто се отпуштаат новинарите. Ова се главните точки каде што Државниот трудов инспекторат утврдил дека со отказите на овие новинари им се повредени работничките права и пред два дена донел извршно решение со кое и се наложува на фирмата-работодавец, во случајов МПМ, да ги врати на работа отпуштените новинари. Оваа информација, во присуство на отпуштените новинари од Утрински, ја соопштија и ја поздравија од независниот Синдикат на новинарите и ЗНМ на прес-конференција пред просториите на ЗНМ. - Ова е силна порака до новинарите дека не е точно дека само со замолчување се останува во ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Отказите на вработените новинари во „Утрински весник“ се неосновани и не се во согласност со Законот за работни односи, вели наодот на Државниот инспекторат за труд. Трудовиот инспекторат постапил по барање на вработените од „Утрински весник“ кои добија откази без отказен рок. „По побараната заштита, Државниот инспекторат за труд извршил инспекциски надзор кај работодавачот и констатирал дека одлуките за престанок на работниот однос на работниците без отказен рок не се во согласност со законот за работни односи“, велат од новинарскиот синдикат. Работодавачот по одлуката на Државниот инспекторат за труд има право на приговор на одлуката, а потоа мора да ги врати новинарите на работа. „Одлуката на Државниот инспекторат за труд е голема порака на оптимизам и охрабрување дека во оваа земја постојат институции и постојат закони и тие се почитуваат. Можеме да констатираме дека малодушноста мора да престане да биде заштитен знак на нашата професија, мора да се променат работите, постојат институции, постојат ...
| | веќе видена | слични

Новинарите на Утрински весник незаконски биле отпуштени од работа. Трудовата инспекција во својата одлука за овој случај наведува дека тие треба да се вратат на своите работни места. Според Синдикатот на новинарите, одлуката на инспекторатот е одлична вест. Доказ дека законите важат за сите и дека во случаите на отпуштања од работа постои процедура која мора да се испочитува. - Според процедурите за да се добие отказ мора да постои отказен рок, детално образложение за причините за отказот како и мислење од синдикатот - вели Тамара Чаусидис, претседател на ССНМР. Петмина новинари од Утрински весник беа отпуштени од работа без да им биде даден отказен рок откако јавно проговорија против одлуката на раководството за намалување на бројот на вработени. ЗНМ и синдикатот потоа организираа протестен марш во Скопје. - Малодушноста мора да престане да биде заштитен знак на нашата професија и новинарите мора да продолжат да го бараат она што им следува според законите. Секаде во светот УЈП, трудовата инспекција се ...
| | веќе видена | слични

Државниот инспекторат за труд оцени дека отказите за петте новинари на „Утрински весник“ се без основа и наложи тие да бидат вратени на работа. Поддршка за новинарите од ЗНМ и од новинарскиот синдикат Отказите на вработените новинари во „Утрински весник“ се неосновани и не се во согласност со Законот за работни односи, вели наодот на Државниот инспекторат за труд. Трудовиот инспекторат постапил по барање на вработените од „Утрински весник“ кои добија откази без отказен рок. Работодавачот, Медиа Принт Македонија, по одлуката на Државниот инспекторат за труд има право на приговор на одлуката, а потоа мора да ги врати новинарите на работа. Од Независниот Синдикат на новинарите и ЗНМ ја поздравија одлуката на трудовиот инспекторат. Тие порачаа дека ова е големо охрабрување за новинарската фела дека не треба да се молчи под притисоците и уценувањата и дека постојат институции кои ги почитуваат законите. „Ова е силна порака до новинарите дека не е точно дека само со замолчување се останува во професијата. Мора да ...
| | веќе видена | слични

Трудовиот инспекторат донесе решението со кое се наложува на работодавачот, односно на фирмата МПМ да ги врати на работа петтмината отпуштени новинари од „Утрински весник“. Државниот инспектират за труд постапил по барање на вработените од „Утрински весник“ кои добија откази без отказен рок. Инспекторатот констатирал дека одлуките за престанок на работниот однос на работниците без отказен рок не се во согласност со законот за работни односи, велат од новинарскиот синдикат. Според претседател на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници Тамара Чаусидис одлуката на Државниот инспекторат за труд е голема порака на оптимизам и охрабрување дека постојат институции и постојат закони и тие се почитуваат. -Секаде во светот, УЈП, судовите и трудовата инспекција се партнери на синдикатот во заштита на законитоста и оваа одлука на државниот инспекторат е токму тоа, вели Чаусидис.
| | веќе видена | слични

Отказите во „Утрински весник“ се незаконски Трудов инспекторат утврди дека 5-те откази во Утрински се незаконски, бидејќи не е почитуван отказниот рок. Одлуката е донесена по извршениот инспекциски надзор, при што е препорачано вработените да се вратат на своите работни места. Новинарите во утрински весник добија откази со неразбирливи објаснување, во најголем дел втемелени на лошто финансиско работење на весникот.
| | веќе видена | слични

Скопје, 20 јули - Од страна на Трудовиот инспекторат се поништени отказните решенија кои ги добија петте новинари од Утрински весник. Инспекторатот нашол дека отказите кои пред три недели ги добија новинарите затоа што беа најгласни во протестите да се спречи најавуваниот бран отпуштања од весникот, се во спротивност со Законот за работни односи и дека работните права на отпуштените новинари се прекршени. Во решението на Инспекторатот се наложува на работодавачот, односно на фирмата МПМ да ги врати на работа отпуштените новинари. Познавачите велат дека фирмата може и покрај тоа решение да не ги врати на работа, но за тоа ќе треба да плати казна помеѓу 4.000 и 5.000 евра. „Одлуката на Државниот инспекторат за труд е голема порака на оптимизам и охрабрување дека во оваа земја постојат институции и постојат закони и тие се почитуваат. Можеме да констатираме дека малодушноста мора да престане да биде заштитен знак на нашата професија, мора да се променат работите, постојат институции, постојат закони и ние треба ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Апелацискиот суд мора да се издигне над политичкиот притисок и нарачани притвори мотивирани само и само од политичкиот прогон кој што се спроведува врз ...
сите 427 | | | веќе видена

СДСМ е единствената партија во Европа која ја води лице, три пати аболицирано за тежок криминал и злоупотребувајќи ја моќта и институциите наредува политички ...
сите 272 | | | веќе видена

Во Хрватска попладнево е издадено црвено предупредување од Државниот хидрометеоролошки завод за следните два дена, кога се очекуваат вистински зимски услови и ...
сите 285 | | | веќе видена

Синоќешниот протест пред Собранието против уставните измени за малку не ескалираше во насилство. Како што се чини ниту самите противници на овие измени, не ...
сите 84 | | | веќе видена

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, вечерва изјави дека поранешниот премиер на Република Македонија, Никола Груевски од Македонија се упатил кон ...
сите 291 | | | веќе видена

Во Студенчишкиот канал во Охрид каде денес поради недостаток на вода и кислород се гушат тони плашица, попладнево почна спасувањето на рибата. btr „Ние веднаш ...
сите 31 | | | веќе видена

Предлог Буџетот за 2019 предложен од Владата предводена од СДСМ е развоен и обезбедува повеќе пари кај граѓаните, поголема социјална еднаквост и подобра ...
сите 231 | | | веќе видена

На синоќешниот говор во Гостивар, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ , Христијан Мицкоски го обвини премиерот Зоран Заев дека води политички терор против опозицијата. Тој ...
сите 259 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Отказите во „Утрински весник“ - неосновани

Од:
До кого (е-маил):
Порака: