Јавноста во исчекување – кому ќе биде доделен мандатот за нова Влада?


Македонија се разбуди без нова Влада во утврдениот рок. Груевски се соочи со реалноста и не успеа да договори коалиција за следните четири години, иако претседателот Иванов токму нему ја додели задачата да биде мандатар. Сега, Никола Груевски нема да биде премиер, а ваквата реалност ја обззнани партискиот портпарол на ДУИ, на десетина минути пред полноќ. Интегративците од чија одлука зависеше скоро сѐ во државата, одлучија дека политичката цена за коалицирање со ВМРО-ДПМНЕ е превисока, односно немале доволно аргументи „ЗА“ коалицирање со Груевски. Османи информираше дека аргументите кои биле ставени на маса не се доволни за нов политички брак, а кои биле презентираните аргументи не беше објавено. Едногласно констатиравме дека се’ уште не пресушиле аргументите од оваа дебата и дека во моментот немаме доволно аргументи за една од петте опции кои ги поставивме на маса, така што следните денови ќе продолжиме со дебати и консултации. Сега ќе оставам на вас да интерпретирате. Она што јас можам да го кажам е дека ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Доделувањето на мандатот за формирање на Влада по втор пат на иста партија е легитимна одлука. Нема никаква правна или уставна пречка мандатот да биде доделен на истиот мандатар ако тој обезбеди мнозинство. Уставниот суд веќе има донесено пресуда дека во овој случај уставно право на претседателот на државата е повторно да го додели мандатот на истата партија.   Во 1992 година, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието на Република Македонија, преку координато рот Стефковски Томислав, му поднесе иницијатива на Уставниот суд на Република Македонија за поведување постапка за оценување уставноста на дејствието, затоа што Претседателот на Република Македонија за мандатор определил кандидат од иста политичка партија која го искористила правото во уставно пропишаниот рок да предложи мандатор за состав на Владата на Република. Од пресудата е видно дека по известувањето на СДСМ до Претседателот, Глигоров повторно го дал мандатот на СДСМ и за тоа го известил Собранието на РМ, додека Уставниот суд ја отфрла ...
| | веќе видена | слични

Нема никаква правна или уставна пречка мандатот да биде доделен на истиот мандатар ако тој обезбеди мнозинство. Уставниот суд веќе има донесено пресуда дека во овој случај уставно право на претседателот на државата е повторно да го додели мандатот на истата партија. Во 1992 година, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието на Република Македонија, преку координато рот Стефковски Томислав, му поднесе иницијатива на Уставниот суд на Република Македонија за поведување постапка за оценување уставноста на дејствието, затоа што Претседателот на Република Македонија за мандатор определил кандидат од иста политичка партија која го искористила правото во уставно пропишаниот рок да предложи мандатор за состав на Владата на Република. Од пресудата е видно дека по известувањето на СДСМ до Претседателот, Глигоров повторно го дал мандатот на СДСМ и за тоа го известил Собранието на РМ, додека Уставниот суд ја отфрла иницијативата за уставност и кажува дека давањето на мандат за состав на Влада е дејствие на ...
| | веќе видена | слични

По одлуката на претседателот на државата дека ќе го определи за мандатар кандидатот кој ќе обезбеди мнозинство во Собранието, СДСМ уште не почнал иницијатива за собирање на 61 потпис, информира Алсат М. Од партијата на Заев велат дека работат во насока на изнаоѓање решение и убедени се дека ќе ја формираат владата. Според нив, со поставените услови, претседателот Иванов го прекршил Уставот. По средбата со сите политички лидери, Иванов вчера изјави дека мандатар ќе биде кандидатот кој ќе успее да формира мнозинство во Собранието и да достави доказ со најмалку 61 потпис. Исто така тој побара мандатарот претходно да исполни два услова: Да гарантира дека ќе го сочува унитарниот карактер на државата и системски реформи после кризата каде ќе бидат вклучени субјектите на системот за национална безбедност. Именувањето на Груевски како мандатар, Иванов го образложи со тоа што ги искористил широките уставните празнини кои му дозволуваат на претседателот да делува по свое убедување. Критериумите на Иванов не ...
| | веќе видена | слични

За ваквата можност на претседателот експертите по уставно право велат дека во ситуација кога по рокот од 20-дена мандаторот нема да успее да формира Влада, претседателот има слобода кому и кога ќе го додели мандатот и дека нема никаква уставна пречка да биде доделен и на кандидат од иста партија. Покрај ова, постои пресуда на Уставниот суд од 10-ти септември 1992 година дека доделувањето на мандатот за составување на Влада по втор пат на иста партија е легитимна одлука и во рамките на Уставот. Пресудата на Уставен се однесува на одлуката на тогашниот претседател Киро Глигоров по вторпат да го даде мандатот на кандидат од СДСМ. Во образложението Уставниот суд наведува дека давањето мандат за состав на Влада е дејствие на претседателот кое е негово уставно право и кое не подлежи на оценување на уставноста. Според експертите, нема уставна пречка во ваква ситуација мандатот да биде даден на истиот мандатар ако го обезбеди потребното мнозинство и му приложи докази за тоа на претседателот и велат оти во моментов ...
| | веќе видена | слични

Во 1992 година, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието на Република Македонија, преку координато рот Стефковски Томислав, му поднесе иницијатива на Уставниот суд на Република Македонија за поведување постапка за оценување уставноста на дејствието, затоа што Претседателот на Република Македонија за мандатор определил кандидат од иста политичка партија која го искористила правото во уставно пропишаниот рок да предложи мандатор за состав на Владата на Република. Од пресудата е видно дека по известувањето на СДСМ до Претседателот, Глигоров повторно го дал мандатот на СДСМ и за тоа го известил Собранието на РМ, додека Уставниот суд ја отфрла иницијативата за уставност и кажува дека давањето на мандат за состав на Влада е дејствие на претседателот кое е негово уставно право и кое не подлежи на оценување на уставност. -СЕ ОТФРЛА барањето на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието на Република Македонија за оценување уставноста на дејствието односно актот бр. 08-15% од 16 август 1992 година на ...
| | веќе видена | слични

Ќе има ли уште еден обид да се составува парламентарно мнозинство откако не успеа првиот обид да се формира влада по веќе доделен мандат, или овој пат претседателот Ѓорге Иванов ќе побара лидерите да докажат дека имаат поддршка од доволен број пратеници во Собранието пред да определи нов мандатар? Ова е дилемата што постојано се врти во јавноста откако во неделата на полноќ истече уставниот рок од 20 дена во кој лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, требаше да состави влада, но не успеа да формира коалиција со најмалку 61 пратеник, колку што треба за мнозинство од вкупниот број членови на парламентот. Низ мноштвото различни, дури и спротивставени толкувања на Уставот за тоа што треба да се прави сега, се појави судир на мислења за тоа дали партијата со најмногу пратеници треба да добие уште една шанса или мандатот да ѝ се даде на втората партија според освоениот број места во парламентот.Во двата случаја ова би значело да му се додели мандат на лидер што допрва би се обидувал да состави мнозинство во нов ...
| | веќе видена | слични

Прво потврда и доказ за мнозинство, а потоа мандат за состав на нова влада. Ова е одлуката на шефот на држават по целиоднвните средби со лидерите на политички партии. Иванов во ображање до нацијата, по кое не дозволи прашања тврди дека Уставот го почитувал и кога му го дал мандатот на Груевски и сега кога бара доказ за мнозинство. Вели на состaноците биле разгледани сите варијанти како понатаму доколу не се состави валда, но зкалучок не кажа,м вели и понатаму опции се отворено. До идниот мандатар со порака дека не очекува само доказ за мнозинство, туку и конкретно што теба да има во програмата на следната влада. „Заштита на државните интереси на Република Македонија, што подразбира зачувување и зацврстување на унитарниот карактер на државата, системска реформа на кризата во која ќе бидат опфатени субјекти на системот на национална безбедност “ - изјави Ѓорѓе Иванов. Најдолго кафето со шефот на државата го пиеше лидерот ан СДСМ, најкусо на ВМРО- ДПМНЕ. Груевски ја напушти вилата без да се соочи со ...
| | веќе видена | слични

Пресконференцијата на Иванов предизвика лавина коментари. Тој, според дел од експертите, спротивно на судската пракса го услови идниот мандатар. Откако Груевски не успеа да состави влада, експертите и меѓународната јавност побараа од Иванов да му го додели мандатот на лидерот на опозицијата Зоран Заев. Наместо тоа, претседателот го услови идниот мандатар. Дел од професорите веќе рекоа дека пратениците не мора да чекаат на одлуката на Иванов и дека може да го свикаат Собранието. Албанските партии претходно рекоа дека ќе почекаат Иванов да го додели мандатот, но откако тоа не се случи тие ќе треба да дејствуваат и евентуално на Заев да му обезбедат парламентарно мнозинство. „Тие што му го толкувате Уставот на Иванов научете прво поделба на власт: извршна, судска и законодавна, нивните надлежности и најбитно НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА, како дел од извршната власт. Условување на мандатар со програмски цели и услови е пречекорување на уставните надлежности и упад во законодавната власт“ – ...
| | веќе видена | слични

Мандат за состав на влада ќе добие оној кој ќе состави парламентарно мнозинство – штотуку изјави Ѓорѓе Иванов на прес конференција. Тој се оправда зошто претходно мандатот го дал на Груевски без обезбеден доказ за мнозинство. Тој изјави дека го искористил уставното право, што е уставна пракса, а понатаму мандатот ќе заврши кај оној кој ќе докаже дека има мнозинство во Парламентот. Според уставната пракса пак, Иванов требаше по неуспехот на Груевски да состави влада, мандатот да му го даде на Зоран Заев. „Мандат за состав на нова Влада ќе добие партијата или коалицијата која ќе ме извеси или дека обезбедила мнозинство во парламентот. Прво потврда или доказ, па потоа мандат за составување на Влада“, потенцираше Иванов. Иванов зборуваше за Уставот и за член 90 кој предвидува рок од 10 дена да го додели мандатот. Изјави дека оддржал консултации со сите политички партии и дека ќе постапува во интерес на државните интереси. На консултациите со институции и партии, Иванов рече е дискутирано за прашањето што ако ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 328 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 143 | | | веќе видена

Кариерата на Огњен Врањеш, односно останувањето во клубот за кој моментно игра е доведена под знак прашалник по откривање на порно аферата со Јелена Карлеуша. ...
сите 186 | | | веќе видена

Во Русија Богојавление често се одбележува со капење на ниски јануарски температури. Тоа го направиле и овие убавици и со тоа се пофалиле на Инстаграм Минатиот ...
сите 212 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Јавноста во исчекување – кому ќе биде доделен мандатот за нова Влада?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: