Невладините го повикуваат Жерновски да го спречи масакрот на зеленилото во Дебар Маало

5 копии

Невладината организација „Плоштад Слобода“ бара градоначалникот на Центар Андреј Жерновски да ја спречи градежната експанзија и уништувањето на зеленилото кое му се заканува на Дебар Маало со Деталниот урбанистички план кој уште два дена е во фаза на јавна анкета. Да се тргне маркичката од планот со кои се предвидува изградба на 55 метарска кула на местото на бараките на општина Центар, бараат невладините. - Дел од овие парцели и решенија во ДУПот се стари, како на пример 55 метарската кула на општина Центар. Но тоа не значи дека стекнатото право да гради кое го стекнала општина Центар под раководство на Жерновски, дека од тоа право не може да се откаже. Тоа што некој пред Жерновски нацртал 55 метарска зграда, не значи дека Жерновски има обврска таа катност да ја држи. Тој може и да ја спушти бидејќи одлучува во името на целата општина, вели Никола Наумовски од Плоштад „Слобода“. Според општина Центар, маркичката е преземена од претходниот ДУП и велат дека законски не можат да преземат ништо во тој дел и да ...
| | веќе видена | слични

Најавите за новите градби во општината Центар кои се вцртани во Деталниот урбанистички план за Дебар Маало, предизвикаа бурни реакции кај граѓаните и невладиниот сектор. Бараат градоначалникот на општина Центар Андреј Жерновски да го промени ДУП-от. Но дали општината има ингеренции и крајно дали Законот го дозволува тоа? Законот за просторно и урбанистичко планирање изминативе години често се менуваше, само во последниве седум години е променет осум пати. Како пресликувањето на ДУП-от на терен ќе влијае врз околината, дали власта “законски” ја опструира единствената опозициска општина во Скопје? Многу од законските измени во областа на урбанизмот и просторното планирање се променија за да се опструира Општина Центар, но не се сеќавам дека слоганот на Андреј Жерновски на изборите беше „За Центар колку што ни се ингеренциите, вели во интервју за Фактор Никола Наумоски од невладината “Плоштад Слобода”. Фактор : Деталниот урбанистички план за Дебар Маало предизвика бурни реакции во јавноста, што е спорно во ...
| | веќе видена | слични

Општината Центар ја губи битката со власта во однос на одлуките за новите градби кои ќе се градат во Дебар маало, а за кои невладините организации реагираат дека станува збор за „градежно насилство“, каде што наместо постојното зеленило, ќе никнат нови зданија за кои се претпоставува дека ќе бидат во духот на концептот што го измени ликот на градот и што во јавноста се дефинира како „барокно Скопје 2014“, пишува Бирн . Законот за просторно и урбанистичко планирање во последниве седум години е менуван осум пати, а последните измени овозможија потписот на министерот за финансии Зоран Ставрески да биде доволен станбените згради што ќе се градат во Дебар маало, да се прогласат за градби од посебен интерес и на тој начин да се прескокне општината Центар како инстанца која донесува одлуки. Единственото нешто од кое градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски, можеше да се откаже е изградбата на 15-катница на местото на општинските бараки во Дебар маало, и покрај тоа што овие измени беа предвидени во изменетите ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Само 250 анкетни листови поднесоа дебармаалци на само еден час пред истекување на рокот за јавната анкета за деталниот урбанистички план, која заврши денеска. Иако ова е еден од начините за оспорување за носењето на ДУП, сепак жителите на населбата поради ненавремено информирање не успеаја да достават повеќе забелешки и предлози, објави Телма . Од општина Центар велат дека немаат можност да побараат измени на деталниот урбанистички план. Се повикуваат на Правилникот за стандарди и нормативи за урбанистичко планирање, велејќи дека законска обврска им е она што е донесено во претходниот ДУП како висина и катност на објектите да не смее да се менува.
| | веќе видена | слични

Како паушални и целосно несериозни коментари ги оценува општина Центар вчерашните тврдења на невладината организација „Плоштад Слобода“ за претстојната градежна експанзија и уништување на зеленилото во скопската населба Дебар Маало. Од локалната самоуправа денеска соопштија дека нема значајни промени на новиот ДУП за Дебар Маало, за кој јавната расправа по предлог измените трае цели два месеци. Единствената причина за донесувањето на измените во ДУП Дебар Маало – 1 и во ДУП Дебар Маало – 2 е усогласувањето на границите на градските четврти по Генералниот урбанистички план на Град Скопје. Од општина Центар информираат дека немаат надлежност за намалување на катноста на зацртаната зграда со висина од 55 метри што треба да се гради на местото на бараките на општината. „Во секој нов план, согласно член 46 од „Правилникот за стандарди и нормативи за урбанистичко планирање“ еднаш стекната височина, не смее да се менува. На местото на бараките на општина Центар, според ДУП-овите од 2011 и 2012 година предвидена е ...
| | веќе видена | слични

Активисти од „Плоштад Слобода“ ги повикуваат граѓаните да се спротивстават на најновите измени на ДУП со кои се предвидува 55-метарска зграда на местото на општинските бараки Кула висока 55 метри на местото на сегашните бараки на Општина Центар, нова четирикатница од 18 метри на нерегулираниот паркинг зад Општината, две петкатници на местото на бараките на ПУИГ, како и нова сообраќајница зад „Буњаковец“ која ќе се поврзе со „Партизанска“ предвидува најновиот ДУП за Дебар Маало. На ваквите урбанистички решенија се спротивставија активистите од „Плоштад Слобода“ кои завчера протестираа пред општинските бараки барајќи од градоначалникот Андреј Жерновски да ги спречи градежната експанзија и уништувањето на зеленилото во Дебар Маало. Боемскиот дух на населбата, кој Жерновски продолжи да го негува со реконструкцијата на Боемската улица, целосно ќе го снема со новите висококатници и сообраќајници чија изградба неминовно ќе „повлече“ уништување на постојното зеленило, ќе го спречи природното струење на воздухот и ...
| | веќе видена | слични

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ОПШТИНА ЦЕНТАР НЕМА ДА БАРА ВЛАДАТА ДА ГИ ИЗМЕНИ УРБАНИСТИЧКИТЕ ПЛАНОВИ СО КОИ СЕ ЗАГРОЗУВА НАЈСТАРОТО СКОПСКО ЈАДРО „Ако градоначалникот Жерновски побара Владата да ја намали катноста, и ако Владата тоа го дозволи, ќе значи дека и опозицијата и власта, конечно, ќе ги земат предвид јавниот интерес и волјата на граѓаните да се зачува најстарото скопско јадро", велат жителите на Дебар маало Градоначалникот на Општина Центар Андреј Жерновски нема да ја искористи својата законска можност да побара од Владата измена на деталниот урбанистички план за Дебар маало, кој предвидува изградба на 15-катница, на две 18-метарски петкатници и други високи згради. Општината кусо одговори дека нема да бара промена на владиниот правилник оти смета дека Владата нема да ја послуша. „Зарем мислите дека доколку Општина Центар и градоначалникот Андреј Жерновски побараат од Владата измена на правилникот, таа ќе го прифати тоа барање? Општината нема намера да ја гради 15-катницата туку само ја предвидува во ДУП-от ...
| | веќе видена | слични

Одлуката со која зградите утврдени како објекти од посебен интерес се наменети за за семејно домување е спротивна на уставот и законите велат познавачите. Владата во јули годинава донела одлука со која на местото на старите бараки на Акционерското друштво за стопанисување со станбен и деловен простор во Дебар маало се предвидува изградба на две 18 - метарски петкатници. Според професорот Грчев, Владата пред година дена направила измена на Законот за просторно и урбанистичко планирање со што таа добива комплетна дискреција да прави што сака со просторот преку институтот на урбанистичко - планска документација. Професорот Грчев вели дека добивката од ваквата одлука оди на сметка на оние кои ќе се користат со злоупотребите на урбанистичкото планирање, а губитокот останува на граѓаните кои наместо училишта, градинки и зелени површини остануваат без ништо. По вчерашните апели на активистите од невладината организација „Плоштад слобода“ за измени во Деталниот урбанистички план на Дебар маало, се огласи и ...
| | веќе видена | слични

Просторија без луѓе, детален урбанистички план закачен на ѕид и претпоставен од општина Центар кој ги собира анкетните листови на дебармаалци, но без објаснување кои се промените кои ги предвидува планот. Вака тече јавната анкета во ОУ „Коле Неделковски“ на која жителите на Дебар маало треба да дадат забелешки во однос на ДУП-от. - Од она малку што го имав слушнато и од медиумите и од разговори со познаници забелешките ми се кон пазарчето Bуњаковец и не ми се допаѓа на местото каде се бараките на центар да се гради 15 катница. Дебар маало ја изгуби физиономијата, ја изгуби својата цел, доста зеленило се уништи, а во врска со Буњаковец, би сакала да се задржи како зелен пазар меѓутоа со некоја нова осмислена и урбана градба, велат граѓаните. Освен 55 метарската кула на местото на бараките на општината, за која градоначалникот Жерновски изјави дека нема да се гради и покрај тоа што е впишана маркичка во ДУП-от, се предвидува изградба на висококатници, пробивање на улица, но и изградба на катна гаража, која ...
| | веќе видена | слични

Нема да градиме нова административна зграда за Општина Центар, категорични се од Општината, откако јавноста бурно реагираше дека според новиот Детален урбанистички план (ДУП) на местото на старите бараки е предвидена 15-катница за општинската администрација. Портпаролката на Општината, Катерина Цаневска објаснува дека маркичката што ја има во ДУП-от не значи дека зградата ќе се гради. - Градоначалникот Андреј Жерновски нема да гради нова зграда за Општина Центар - вели Цаневска. Од Општината објаснуваат дека немаат ингеренции да ја менуваат маркичката и катноста на административната зграда што е предвидена. „Во секој нов план, согласно член 46 од „Правилникот за стандарди и нормативи за урбанистичко планирање“, еднаш стекната височина, не смее да се менува. На местото на бараките на општина Центар, според ДУП –овите од 2011 и 2012 годона предвидена е катност од приземје и 15 спрата. Намената е јавна институција и решенијата се од постоечкиот ДУП“, се вели во соопштението на Општина Центар.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 343 | | | веќе видена

Циклонска активност со центар во јужните делови на Европа ќе услови од утре и во текот на неделава да има повремени врнежи од дожд и снег на пониските места и ...
сите 188 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 143 | | | веќе видена

Кариерата на Огњен Врањеш, односно останувањето во клубот за кој моментно игра е доведена под знак прашалник по откривање на порно аферата со Јелена Карлеуша. ...
сите 186 | | | веќе видена

Во Русија Богојавление често се одбележува со капење на ниски јануарски температури. Тоа го направиле и овие убавици и со тоа се пофалиле на Инстаграм Минатиот ...
сите 212 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Невладините го повикуваат Жерновски да го спречи масакрот на зеленилото во Дебар Маало

Од:
До кого (е-маил):
Порака: