Сугарески: Ќе се потпишуваат два анекса за автопатот Кичево-Охрид


3 копии

На кинеската компанија Синохидро најверојатно ќе предложиме два анекса на договорот за автопатот Кичево-Охрид. Првиот ќе биде за продолжување на рокот за градба за уште околу три години, а вториот за дополнителната сума за доизградба, најави министерот за транспорт и врски Горан Сугарески. Toj рече дека првиот анекс ќе биде само со продолжување на рокот и најверојатно ќе биде потишан до 31-ви јануари, кога истекува рокот за изградба на автопатот, а потоа ќе следи анексот за дополнителната сума. За изградбата на патот кон Албанија, Сугарески посочи дека се додека не се оцени дека е во ред проектната документација, нема да се соопштуваат рокови.
| | веќе видена | слични
4 копии

По најавите дека од 2018 година ќе се зголеми цената на дизелот, водата, цигарите, транспортот … економскиот тим од Владата со смирувачки тонови во јавноста дека се подготвуваат низа на мерки за поддршка на економијата со кои што ќе се овозможи зголемување на просечната плата и одржување на животниот стандард. Економските реформи за граѓаните значат стегање на ременот, бидејќи поскапувањата на одредени артикли и услуги, може да ја ослабе нивната куповна моќ. Токму затоа целта на овие економски мерки е да се зајакне економијата, како и да се овозможат нови вработувања кои ќе донесат поголема финансиска сигурност. Економскиот тим смета дека примат треба да им се даде на домашните и странските инвеститори, кои ќе имаат исти услови за развој и во зоните и надвор од нив, а со тоа ќе се зголеми и соработката меѓу нив. За премиерот Зоран Заев 2018 година ќе биде година за финасиска стабилизација и ќе овозможи развој на економијата. Во буџетот за оваа намени е определено 3,1 милијарда денари или 50 милиони евра за ...
| | веќе видена | слични
6 копии

АД МЕПСО ќе инвестира 2,45 милиони евра во изградба на нов 110 киловолтен далекувод што ќе ги поврзува Штип и Пробиштип. Договорот за изградба на новиот далекувод денеска го потпишаа генералниот директор на МЕПСО Сашо Василевски и Ерион Муши, претставник на конзорциумот изведувачи „Пинг гао груп“ од Кина и „Ндрекај“ од Албанија. Со тоа МЕПСО почнува процес на реконструкција на шест 110 киловолтни далекуводи, инвестициски циклус вреден над 21 милион евра Далекувод што ќе ги поврзе трансформаторските станици „Штип“ и „Пробиштип“ ќе биде долг 27,2 километри и ќе биде поставен на 111 челично-решеткасти столбови. Овој линиски енергетски објект ќе се гради на истата траса на која сега поминува 110 киловолтниот далекувод што ги поврзува двете трансформаторски станици и е во функција 45 години, од 1972 година. Изградбата на новиот далекувод ќе трае 12 месеци. Овој проект, според МЕПСО, значајно ќе ја зголеми доверливоста и капацитетот на преносната мрежа во источниот регион, а особено е значајно подобрувањето на ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Изградбата на автопатот Скопје-Блаце во должина од 13 километри е врвен приоритет за Владата и во моментов се прави репроектирање на веќе изработената проектна документација со цел да се отстранат неправилностите и пред крајот на идната година да започне изградбата, најави денеска министерот за транспорт и врски Горан Сугаески. - Во 2016 година е потпишан договор за допроектирање на автопатот, но за да не ни се случи она што се случува со останатите автопатски делници решивме да ги видиме сите можности и да ги отстраниме пропустите кои евентуално би се јавиле во изградбата. Затоа добивме околу еден милион евра со кои треба да се направи репроектирање за да се избегнат сите пропусти кои ги има во проектната документација, рече Сугарески, одговарајќи на прашање на пратеникот Реџеп Мемеди од БЕСА, поставено на денешната седница на Собранието посветена на пратенички прашања. Тој посочи дека е предвидено изместување на трасата на автопатската делница во делот на индустриските зони и новите гробиштата што треба да ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Со овој проект МЕПСО започнува процес на реконструкција на шест 110 киловолтни далекуводи, инвестициски циклус вреден над 21 милион евра МЕПСО ќе инвестира 2,45 милиони евра во изградба на нов 110 киловолтен далекувод што ќе ги поврзува Штип и Пробиштип. По тој повод денеска Сашо Василевски, генерален директор на МЕПСО и Ерион Муши, претставник на конзорциумот изведувачи „Пинг гао груп“ од Кина и „Ндрекај“ од Албанија го потпишаа договорот за изградба на новиот далекувод. Далекувод што ќе ги поврзе трансформаторските станици „Штип“ и „Пробиштип“ ќе биде долг 27,2 километри и ќе биде поставен на 111 челично-решеткасти столбови. Овој линиски енергетски објект ќе се гради на истата траса на која сега поминува 110kV далекувод што ги поврзува двете трансформаторски станици и е во функција 45 години, од 1972 година. Изградбата на новиот далекувод ќе трае 12 месеци. Овој проект значајно ќе ја зголеми доверливоста и капацитетот на преносната мрежа во источниот регион, а особено е значајно подобрувањето на условите ...
| | веќе видена | слични

Доцнењето со изградбата на автопатот Кичево Охрид ќе го оптовари буџетот,негативно ќе влијае на развојот на туризмот и целокупната економија. Дел од стопанствениците реагираат на дополнителните средства што треба да ги издвои државата за завршување на автопатот. Иако министерот Сугарески не откри колкав ќе биде износот , проценките се дека ќе надмине 130 милиони евра. Поранешниот министер за фиансии, Поповски вели дека оваа сума е превисока, државата ќе биде повеќе во зијан, отколку во ќар со неговата изградба. Од Стопанската комора за туризам велат дека автопатот е особено важен за зголемување на бројот на странските посетители, пред се за гостите од Србија. Без квалитетна инфраструктура не може да се зборува за развој на овој сектор. Владата ќе потпише два анекси со кинеската фирма изведувач на градежните работи на автопатот Кичево Охрид. Со едниот ќе се продолжи рокот а со другиот ќе се утврди колку пари плус ќе треба да плати државата за грешките во проектот кои треба да се исправат. Прогнозите се ...
| | веќе видена | слични

Доцнењето на изградбата на автопатот Кичево – Охрид ќе се одрази врз стопанството, а дополнителните средства што за оваа намена ќе бидат одвоени, ќе значат плус удар за бизнисот. Стопанствениците бараат Владата да ја подобри инфраструктурата зашто е основа за развоја на економијата. „Тој автопат треба да се репроектира и да се направи анекс договор и за бизнисот тоа е гоелм удар затоа што мислиме дека дополнителните 120 милиони евра, врз тие 370 ќе биде голем товар за економијата. Имаме и други приоритети како бизнис сектор каде со години чекаме на реализирање на инфраструктурата со со Косово кое е стратепки партнер.“ - изјави Неби Хоџа, претседател на Стопанската комора на северозападна Македонија. Автопатот до Охрид е особено важен за туризмот, посебно за српските туристи кои треба по него да стигнат до македонскиот бисер. Владата и кинеската Синохидро пресметуваат уште колку пари се потребни за да се исправат промашувањата на трасата. Рокот за изградба најверојатно ќе се пролонгира за уште три години. ...
| | веќе видена | слични

За да се развие туризмот како гранка се потребни инвестиции во современи патишта и друга транспортна инфраструктура. Туристичкиот еснаф укажува дека неодамна промовираната стратегија за развој на овој сектор до 2021-ва веднаш се става под прашалник, затоа што се пробиваат најавените рокови за изградба на важниот автопат Кичево- Охрид, кој ќе биде завршен дури за три години и ќе чини стотина милиони евра повеќе од првично договореното. „За бизнисот тоа е голем удар затоа што мислиме дека дополнитените 120 милиони евра, покрај оние 370 милиони, ќе биде голем товар за економијата на нашата држава. А знаеме дека имаме и други приоритети и како држава и како бизнис сектор, каде со години чекаме реализирање на инфраструктурата како кон Косово кое е стратегиски партнер. Како извозно ориентирана држава треба да бидеме насочени кон капитални инвестиции од кои ќе имаме финансиска придобивка, а не да инвестираме некаде каде што немаме придобивка. Мислам дека оваа инфраструктура од Кичево до Охрид ќе го отежне и ...
| | веќе видена | слични

Mинистерот за транспорт и врски Горан Сугарески оствари работна средба со амбасадорот на Шпанија во Република Македонија, Емилио Лоренцо Сера.На средбата министерот Сугарески информираше за капиталните проекти што се реализираат во Република Македонија во делот на патната и железничката инфраструктурата.Министерот ги потенцираше проектите за изградба и реконструкција на патната мрежа во Република Македонија..Исто така, Амбасадорот се запозна и со проектите што ќе се реализираат во следниот период во делот на доизградба на железницата на Коридор 8 и тоа проектот за изградба на пругата кон Албанија како и доизградба на пругата кон Бугарија.– Денешната средба беше исклучително добра во насока на запознавање на шпанскиот амбасадор со проектите што ќе се реализираат во Република Македонија. Исто така тој ме информираше дека постојат компании од Шпанија кои се квалификувани за учество на вакви проекти и ова беше добра средба да го запознам со динамиката на релазацја на истите, изјави министерот ...
| | веќе видена | слични

Автопатот Кичево – Охрид е прескап и нема да донесе економска корист, смета универзитетскиот професор, Никола Поповски како и дел од стопанствениците. Тие велат дека дополнителните минимум 130 милиони евра што државата треба да ги плати за исправање на грешките на оваа делница ќе биде дополнителен товар за домашната економија. Поповски на својот фејсбук профил напиша дека со овој автопат државата е повеќе во зијан, отколку во ќар. „Автопатот Кичево – Охрид, целата траса достигна вредност од околу 530 до 550 милиони евра. Околу 9,5 милиони евра по километар. Браво. Огромни јавни пари во ветер на кои ќе се плаќа и камата. Важно се таканаречени „капитални инвестиции“ нели? Директниот и индиректниот поврат на инвестицијата ќе биде негативен и со уште поголеми трошоци за одржување во идните 40 до 50 години. Трошокот неколкукратно поголем од ефектот. Ваква неефикасност и расипништво ја водат РМ кон долгогодишно дно“ – смета поранешниот министер за финансии, Никола Поповски. Од Стопанската комора на северозападна ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На средбата, соопшти неговиот кабинет, двајцата соговорници разговарале за билатералните односи меѓу  Македонија и  Србија, како и за актуелните состојби во ...
сите 366 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ партијата заштитник на криминалот се уште молчи и не кажува кога нивните пратеници кои се обвинети во судски процеси ќе покажат морална одговорност ...
сите 253 | | | веќе видена

Локално процесите ќе бидат поинтензивни, особено во петок и за време на викендот, информираат од од Управата за хидрометеоролошки работи. Минималната ...
сите 234 | | | веќе видена

Барањата за гласање недоверба на владата на Австрија, што ќе бидат доставени денеска во Парламентот, се силно средство за контрола на властите, но досега ...
сите 111 | | | веќе видена

По големиот евровизиски успех, Тамара Тодевска замина на заслужен одмор. Пејачката на социјалните мрежи сподели неколку фотографии од плажа. По повеќе од две ...
сите 50 | | | веќе видена

Додека чекаме да видиме каков ќе биде исходот од случувањата помеѓу САД и Кина, каде централно место доби големата кинеска компанија Huawei, основачот на оваа ...
сите 97 | | | веќе видена

Охридските комуналци почнаа со корнење на палмите што успеаа да преживеат во изминативе три години. Во Охрид останати се стотина палмим, од кои најголем дел се ...
сите 152 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Сугарески: Ќе се потпишуваат два анекса за автопатот Кичево-Охрид

Од:
До кого (е-маил):
Порака: