Јанкуловска: Македонија е меѓу земјите кои ги исполнуваат стандардите за борба против трговијата со луѓе

4 копии

Република Македонија, од страна на Стејт Департментот, повторно е рангирана меѓу земјите кои целосно ги исполнуваат стандардите за борба против трговијата со луѓе, изјави денеска министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска. - По 2005-тата, 2006-тата и 2007-мата година кога земјава беше рангирана во групата ТИЕР 2, односно во групата на земји кои нецелосно ги исполнуваат минималните стандарди, во 2008-та и 2009 тата година земјава се најде во друштво на државите рангирани во групата ТИЕР 1, а лани бевме вратени во групата ТИЕР 2. Благодарение на напорите не само на врботените во Министерството за внатрешни работи, туку и на членовите на Државната комисија и на другите релевантни институции, Република Македонија за само една година успеа да ги корегира недостатоците и да ги подобри резултатите, со што избегна подолг престој во оваа група и се врати меѓу земјите кои целосно ги исполнуваат стандардите. Оваа година напредок успеаја да направат уште 22 земји, додека 22 други земји назадуваа во рангирањето ...
| | веќе видена | слични

Во извештајот на Стејт департментот, се вели дека лани биле осудени 21 лице за сексуална експлоатација на жртвите. Тие добиле затворски казни од четири до осум и пол години По едногодишно присуство во групата на земји што недоволно ги исполнуваат стандардите за борба против трговијата луѓе, Македонија на листата на американскиот Стејт департмент, повторно е рангира во ТИЕР 1-зоната на држави, кои сериозно и успешно се справуваат со овој вид криминал. Земјава, според годинашниот извештај е меѓу 22-те земји од светот, кои годинава напредувале во борбата со трговијата со луѓе. Во еденогодшниот мониторинг, под лупата на Стејт департментот се нашле вкупно 184 држави од сите континенти. - Благодарение на напорите на вработените во МВР и на членовите на Државната комисија и на другите релевантни институции, Македонија за само една година успеа да ги коригира недостатоците и да ги подобри резултатите. Со ова избегнавме подолг престој во ТИЕР 2-групата и се врати меѓу земјите што целосно ги исполнуваат стандардите - ...
| | веќе видена | слични

Македонија е рангирана меѓу земјите кои целосно ги исполнуваат стандардите за борба против трговија со луѓе, информираше вчера министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, по добиениот извештај од Стејт Департментот за трговија со луѓе. “Лани бевме вратени во групата ТР 2, односно земји кои нецелосно ги исполнуваат стандардите. Благодарение на напорите кои не се заслуга само на МВР и неговите вработени, туку и на членовите на Државната комисија и другите релевантни институции, Македонија за само една година успеа да ги коригира сите недостатоци, да ги подобри резултатите по што се врати меѓу земјите кои целосно ги исполнуваат стандардите“, изјави Јанкулоска. Јанкулоска посочи дека годинава, освен Македонија, напредуваа уште 22 земји, додека други 22 земји назадуваа во рангирањето во кое се оценуваа вкупно 184 држави од сите континенти. “Македонија годинава ќе биде во друштво со земји како што се Австрија, Канада, Данска, Луксембург, Норвешка и Шведска. Сите соседи, вклучувајќи ги и Бугарија и Грција ...
| | веќе видена | слични

Македонија Македонија е земја извор, транзит и дестинација на деца, жени и мажи што се жртви на трговија поради сексуално искористување или присилна работа. Македонски жени и деца се шверцуваат внатре во земјата, а странските жртви што се предмет на присилна проституција или принудна работа во земјава потекнуваат од Албанија, Бугарија, Србија и од Косово. Ова се наведува во последниот годишен извештај на американскиот Стејт департмент за трговија со луѓе во светот. Во него се оценува дека македонската Влада ги исполнува минималните стандарди за елиминација на трговијата, но не и оние за заштита и згрижување на жртвите. Во извештајот на Стејт департментот земјите се категоризирани во неколку групи. Македонија се наоѓа во првата група ТИЕР 1, во која се рангирани земјите што ги исполнуваат стандардите за борба со трговијата со луѓе, додека во втората се земјите што не ги исполнуваат целосно стандардите. Најлошо пласираните се во третата група. Стејт департментот посочува дури 23 држави што не ги почитуваат ...
| | веќе видена | слични

СПОРЕД АМЕРИКАНСКИОТ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ За разлика од минатата година кога Македонија беше рангирана во втората категорија земји кои недоволно се борат против современото ропство, годинава државата напредна и повторно се смести во првата категорија како во 2008 и 2009 година Македонија е земја на потекло, транзит и дестинација за жртвите на трговија со жени и со деца од Албанија, Бугарија и од Косово. Тие се принудуваат на проституција или, пак, на присилна работа во Македонија, а девојки од земјата завршуваат во земји од Централна и од Западна Европа како жртви на трговија со луѓе. Ова стои во најновиот извештај на Стејт департментот според кој државата за само една година успеа да ги подобри резултатите и да се врати во групата ТИЕР 1 меѓу земјите кои целосно ги исполнуваат стандардите во спречување на трговијата со луѓе. Оваа година напредок имаа уште 22 земји, а други 22 земји назадуваа во рангирањето во кое беа оценувани вкупно 184 земји од сите континенти. - По 2005, 2006 и 2007 година кога земјава ...
| | веќе видена | слични

Нашата држава е рангирана во групата ТИЕР 1 за разлика од нашите соседи кои бележат далеку помали успеаси во борбата со овој вид криминал Македонија повторно се врати во групата ТИЕР 1, односно земји кои целосно ги исполуваат стандардите во борба со трговијата со луѓе и успешно се борат со криминалните групи, стои во годинешниот извештај на американскиот Стејет департмент. Позитивниот извештај добива на значаење ако се земе предвид дека минатата година Македонија го изгуби местото во оваа престижна група во која се земјите како Австрија, Канада, Данска, Норвешка и Шведска. За успесите на македонското МВР сведочи и фактот што нашите соседи Грција и Бугарија, Чешка, Романија и уште шест други земји-членки на ЕУ се наоѓаат групата ТИЕР 2, односно земји кои делумно ги исполнуваат стандардите во борбата со ова зло. Од МВР не го кријат задоволството од извештајот на најрелевантната меѓународна институција, кој претсатвува мотив за натамошното справување со трговијата со луѓе. - Благодарение на напорите на ...
| | веќе видена | слични

Maкедонија напредуваше од ниво 1 во ниво 2 за зголемени пресуди кои се однесуваат на шверцот со луѓе. [Ројтерс] Македонија вложи силни напори во борбата против шверцот со луѓе минатата година, се вели во извештајот на американскиот Стејт департмент објавен во понеделникот (27-ми јуни), кој ја враќа оваа балканска нација меѓу најдобрите во светот во оваа област. „Владата имаше значајни заложби во рамките на своите напори за спроведување на законот, во однос на борбата против шверцот со луѓе, осудувајќи поголем број прекршители поврзани со шверц и обвинувајќи и осудувајќи еден функционер за соучество во шверц во 2010 година“, се вели во неговиот извештај Шверц со луѓе 2011 (ТИП). Покрај тоа, бројот на жртвите на шверцот со луѓе идентификувани од македонските власти, исто така, порасна минатата година, кога беше отворено ново засолниште за жртвите на домашното насилство. Македонија, која е изворна, крајна и транзитна земја за мажи, жени и деца за сексуална трговија и принудна работа, „целосно ги исполни ...
| | веќе видена | слични

Американскиот Стејт департмент денеска го објави извештајот за трговијата со луѓе во светот. Македонија е повторно вратена во групата земји кои го исполнуваат минимумот стандарди за елиминација на трговијата со луѓе. „Македонија е извор, дестинација и транзит – земја за трговија со бело робје и присилна работа на мажи, жени и деца“, забележува Стејт департментот во најновиот извештај за трговија со луѓе. Македонија е ставена во првата група земји, кои исполнуваат минимум стандарди за елиминација на трговијата со луѓе. Во извештајот се забележува дека со македонските жени и деца се тргува внатре во земјата, а мажите се принудувани да работат во регионот. Македонските жртви и странците кои транзитираат низ земјата се присилувани на проституција или на присилна работа во Јужна, Централна и Западна Европа. Жртвите на трговија со луѓе кои се принудувани на проституција во Македонија потекнуваат од Албанија, Бугарија, Србија и Косово, нотира Стејт департментот во својот извештај. Децата, меѓу кои и оние од ...
| | веќе видена | слични

Македонија е извор, дестинација и транзитна земја на мажи, жени и деца за проституција и принудна работа, се наведува во најновиот годишен извештај на американскиот Стејт департмент за трговијата со луѓе во светот, во кој се оценува дека македонската влада ги исполнува минималните стандарди за елиминација на трговијата, но не и оние за заштита и згрижување на жртвите. Македонија, според последниот извештај е рангирана во групата ТИЕР 1, каде што се наоѓаат земји како Австрија, Канада, Данска, Луксембург, Норвешка и Шведска. Сите соседни земји, како и уште неколку членки на Европската Унија се рангирани во втората група, односно земји кои нецелосно ги исполнуваат стандардите. Странските жртви кои се предмет на присилна проституција или принудна работа во Македонија може да потекнуваат од Албанија, Бугарија, Србија и Косово. Македонските жртви и жртвите кои транзитираат низ Македонија се подложни на принудна проституција или принудна работа во Јужна, Централна и Западна Европа. Децата, вклучувајќи ги етничките ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Македонија целосно ги исполнува стандардите во борбата против трговијата со луѓе, покажува годишниот извештај на Стејт Департментот за 2011-та година. Земјата е рангирана во првата група, каде што се наоѓаат земји како Австрија, Канада, Данска, Луксембург, Норвешка и Шведска. Сите соседни земји, како и уште неколку членки на Европската Унија се рангирани во втората група, односно земји кои нецелосно ги исполнуваат стандардите. „За нас е исклучително важно што Стејт Департментот ги препозна напорите и резултатите што ги постигнува Министерството за внатрешни работи, владата, државната полиција. Уште позначајно е што истото е признание, не само за надлежните органи и институции кои работат на ова поле, туку и за Република Македонија. Задоволството од позитивниот извештај не смее да се сфати како нешто што ни е подарено, или како нешто што ни е засекогаш признаен статус. Напротив, ние на него гледаме како на уште еден дополнителен мотив во нашата определба постојано да докажуваме дека имаме волја и знаење да ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Договорот од Преспа ќе помине во парламентот бидејќи премиерот Алексис Ципрас ќе има доволно мнозинство, а потоа дури и да има нова влада, предводена од ...
сите 96 | | | веќе видена

Момчето за кое вчера за малку ќе се удавеше скокајќи по крстот, пропаднал во кал. Нему не му се слошило како што првично се мислеше. Како што објави Досие.мк ...
сите 151 | | | веќе видена

Богојавленските чествувања во Охрид продолжија и денеска на Соборот на Свети Јовен Крстител, со капењето на рибарите во Охридското Езеро како продолжение на ...
сите 261 | | | веќе видена

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 94 | | | веќе видена

Скандалот на Јелена Карлеуша и фудбалерот Огњен Врањеш никако да стивне, секој ден се појавува нов доказ против пеачката.Пеачката ставајќи на Инстаграм ...
сите 208 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Јанкуловска: Македонија е меѓу земјите кои ги исполнуваат стандардите за борба против трговијата со луѓе

Од:
До кого (е-маил):
Порака: