Македонија - УЈП испорача пресуда, весниците се затвораат

Ова, можеби, е последниот број на весникот „Време“ што читателите го држат во раце. По седумгодишното успешно постоење на медиумскиот пазар, најтиражниот весник „Време“, но и весниците „Шпиц“ и „Коха е ре“, е пред најсериозната закана за затворање досега откако во петокот Управата за јавни приходи (УЈП) ги испорача решенијата за присилна наплата на евентуалните долгови на медиумите. За да си го наплати долгот, УЈП ја блокираше сметката на „Плус продукција“, под чијашто капа излегуваат трите дневни весници, на сума од околу еден милион евра. Под сериозна закана за згаснување се најде и телевизија „А1“, на чијашто адреса, исто така, УЈП испорача неколку решенија за присилна наплата во вредност од 9,5 милиони евра. Од правната служба на медиумите истакнуваат дека побарувањата и натаму ќе растат бидејќи деновиве очекуваат уште неколку решенија за присилна наплата. - УЈП ни испорача решенија за присилна наплата по три основи за „Плус продукција“. Побарувањето од 40 милиони денари е за персонален данок, 11 милиони ...
| | веќе видена | слични

Каква ќе биде судбината на А1, Време, Шпиц и Коха е ре? Медиумите од „Перо Наков“ бб веќе ја заложија својата иднина во име на одбрана на криминалот на Велија Рамковски. За време на судскиот процес за случајот „Пајажина“, новинарите станаа адвокати, уредниците судии, а граѓаните поротници. Огромниот долг неможе да се сокрие со безброј прилози во кои медиумите се претставуваа како жртви. Новинарите навистина беа жртви, но не на државата, туку на сопственикот. Управата за јавни приходи веќе достави решение за присилна наплата на данокот кој го должи телевизија А1, откако помина законскиот рок, а данокот остана долг. Претходно, барањето долгот да се исплати на рати, од Управата беше одбиено поради тоа што фирмата немаше што да остави за гаранција. Исто такво решение доби и фирмата „Плус продукција“, која ги издава весниците „Време“, „Шпиц“, и „Коха е ре“. Трите весници се пред згаснување поради долг од 1 милион евра кон Управата за јавни приходи. Даночниците ги блокираа сметките на медиумите на „Перо Наков“, ...
| | веќе видена | слични

Денешните броеви на „Шпиц“, „Време“ и на „Коха е ре“ излегуваат во продажба. Иако на весниците од Перо Наков им е блокирана сметката, тие имаат резерви хартија за да ги испечатат денешните изданија Весникот „Време“ излегува со намален број страници без колор. - Ги користиме последните пари за изработка на весниците, при крај сме со материјали. Денешен број на весникот има, а за наредните денови ништо не се знае - вели Коле Чашуле, главен и одговорен уредник на „Време“. Весниците што ги издава „Плус продукција“ добија решенија од Управата за јавни приходи за присилна наплата на заостанатиот долг, кој изнесува 1 милион евра. И А1-телевизија добила решенија од Управата за долг од 9,5 милиони евра. Сите пари што ќе пристигнат на сметките на А1 ќе ги преземе државата. Телевизијата може да се соочи со стечај доколку по 45 дена Управата за јавни приходи не ги наплати средствата.
| | веќе видена | слични

Откако стапи на сила присилната наплата на долгот Весникците “Шпиц“, “Време“ и “**** е ре“ продолжуваат да излегуваат и покрај најавите дека од денес ќе биде стоприано нивното печатење. Медиумите кои ги издава Плус продукција, една од фирмите на Перо Наков бб на која Управата за јавни приходи и ја блокираше сметката поради присилна наплата на долг по основа на неплатен данок, и покрај тешката финансиска состојба ќе продолжат да се печатат, велат одговорните лица од медиумите. “Новинарите и уредниците на весникот одлучија целосно да и се посветат на професијата и на медиумот кој пет години го креира јавното мислење во Македонија. И покрај блокираните сметки и тешката состојба, новинарите и уредниците на “Шпиц“ им даваат целосна поддршка на уредувачкиот тим и на менаџментот и сопствениците на Плус продукција, се вели во соопштението од редакцијата на “Шпиц“. Тие велат дека сепак се убедени дека менаџментот и сопствениците на весникот ќе најдат начин весникот да продолжи да излегува и најавуваат намалено, но ...
| | веќе видена | слични

Во крајнотешки услови и со минимални средства за работа, весникот „Време“, сепак, и денеска успеа да стигне до рацете на читателите. Со видоизменет облик, односно во црно-бело издание и со намален број страници, во вонредни услови продолжи печатењето на весникот. Сепак, неизвесноста и натаму останува. Тешко е да се предвиди дали ќе вродат со плод напорите да се опстане на медиумскиот пазар. Тоа што е сигурно е дека резервите од хартија и од плочи за печатење се намалуваат. Откако ќе се потрошат резервите, ќе запре и печатењето бидејќи, поради замрзнувањето на сметката на издавачот „Плус продукција“ од УЈП на еден милион евра, весникот „Време“, но и „Шпиц“ и „Коха е ре“, нема средства за набавка на хартија и за останатите неопходни материјали. Исто така, весниците немаат средства ниту за бензин, со што се отежнува дистрибуцијата низ градовите, а и вработените останаа без плата и се поизвесно е дека стотици медиумски работници ќе останат на улица. Заканата за затворање на трите дневни весници, но и за ...
| | веќе видена | слични

Весниците „Време“, „Шпиц“ и „Коха е ре“ ќе излегуваат и во наредните денови, но на редуциран број страници. Колегиумите на сите три дневни весници, чиј издавач е фирмата „Плус продукција“, вчера, по неколкучасовни договори, донеле одлука да излегуваат и покрај тешките услови во кои работат. „Од денеска весникот ’Шпиц’ ќе продолжи да излегува на 16 страници и без колор. Причината поради која го намаливме бројот на страниците е позната, но морам да потенцирам дека единствен мотив поради кој продолжуваме да го издаваме весникот се нашите читатели“, вели главниот и одговорен уредник на ’Шпиц’, Бранко Героски. Тој појаснува дека ваквата состојба произлегува од состојбите во кои се најде весникот, а по приемот на решението од Управата за јавни приходи со кое „Плус продукција“ е обврзана да плати данок од еден милион евра. Главниот уредник на ’Шпиц’ вели дека тие се при крај со резервите хартија и материјали, но и на крајот на силите со ваквиот начин на работење, но тој и екипата што го уредува весникот добиле ...
| | веќе видена | слични

Течат 45-те последни денови за присилна наплата на 9.5 милиони евра Состојбата на А1 не е подобра. Завчера беше испорачано финалното решение за присилна наплата кое тежи 9.5 милиони евра. Доколку не бидат обезбедени од сметката или со конфискација на имот, за 45 дена фирмата ќе оди под стечај, а според Законот за радиодифузија ќе ја загуби и лиценцата за работа Новинарите во весниците на Велија Рамковски излегоа колатерална штета на криминалот "Пајажина". Дел од вработените во "Време", "Шпиц" и "Коха е Ре" се погласно револтирано зборуваат за газдата кој не прави напори да ги спаси од пропаѓање. На нивните фејсбук-профили го повикуваат Рамковски да не ги злоупотребува. Иако не се осмелуваат да зборуваат пред камера, коментираат дека се негова колатерална штета. Се зборува и за организирање на протести против сопственикот. Трите весници се пред згаснување поради долг од 1.000.000 евра кон Управата за јавни приходи. На вчерашниот состанок на менаџментот со новинарите било договорено весниците да излегуваат и ...
| | веќе видена | слични

Апсурдно е две државни институции да блокираат сметка за исти пари, за исти документи - децидни се експертите по блокадата на сметката на А1 Телевизија и весниците „Време“, „Шпиц“ и „Коха е Ре“ и од страна на Управата за јавни приходи и од судот. Една од институциите судот треба да ги одблокира сметките на А1 телевизија и на Плус продукција, фирмата што ги издава трите весника, тврдат експертите. Зачудени се како две државни институции блокираат за иста работа - наплата на даночен долг. „Гледано од аспект на конвенцијата за човекови права, ова претставува сериозно загрозување на правата за фер судење, затоа што се постапува од два различни органи за иста работа на исти начин. - Во оваа ситуација, кога сметките се замрзнати од страна на судот заради плаќање на даноци, судот и по закон има обврска, како добар домаќин, да постапува со тие средства и судот може во договор со управителот на А1 Телевизија да донесе заклучок, дека тие средства, бидејќи се замрзнати заради плаќање данок, треба да бидат ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Иако имаше најава дека од утре ќе престанат да се печатат, весниците „Време“, „Шпиц“ и „Коха е ре“, со сигурност ќе излегуваат се додека има залихи хартија. Од издавачот „Плус продукција“ информираат дека весниците во наредниот период ќе бидат со намален број на страници и само во црно – бел печат. Неофицијалните проценки се дека материјал за печатење има до следната недела. До ова дојде по вчерашната одлука на Управата за јавни приходи да им се достави до весниците и до А1 телевизија решението за присилна наплата на наводно затаен данок во висина од 10,5 милиони евра. Од оваа сума 9,5 милиони евра должи телевизијата, а милион весниците. Ако сумата неможе да се наплати во рок од 45 дена, тогаш УЈП може да побара отварање на стечај за овие четири медиуми и за фирмите од „Перо Наков“.
| | веќе видена | слични
2 копии

Весниците “Време“, “Шпиц“ и “Коха е ре“ утре ќе излезат на продажните места, но на помалку страници. Нивната судбина е неизвесна, затоа што не се знае за уште колку броеви има материјал во печатниците. Главниот уредник на весникот “Време“, Коле Чашуле рече дека не се знае уште колку време весниците ќе излегуваат во печат, затоа што буквално “живеат од ден за ден“. “Ги даваме сите можни напори за печатење на весниците. Утрешните броеви ќе излезат на помалку страници, затоа што ќе се печатат со најниски трошоци, а за понатака ќе видиме. Сега живееме од ден за ден“, изјави за НетПрес Чашуле. Вчера беше најавено дека весниците “Време“, “Шпиц“ и “Коха е ре“ ќе се печатат за последен пат, откако добија решенија од Управата за јавни приходи за наплата на затаен данок од еден милион евра. Покрај трите весници што ги издава “Плус продукција“ и А1 телевизија доби исто решение за наплата на долг од 9,5 милиони евра. Од сега сите парични приливи на медиумот ги презема државата. Доколку не успее да ги наплати во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Средбата со Гаши е закажана во 15 часот, а средбата со Тачи во 16 часот. Двете средби, како што најавија од СДСМ, ќе се одржат во Клубот на пратениците. Заев ...
сите 200 | | | веќе видена

Од кобната сообраќајка со автобус што се случи на 13-ти февруари, петмина и понатаму се во критична состојба. Тројца се наоѓаат во Клиничкиот центар „Мајка ...
сите 255 | | | веќе видена

Партиското знаме на ВМРО ДПМНЕ викендов се вееше на Центарот за култура во Струга. Ова бил единствениот слободен простор на тој датум што собира шестотини ...
сите 156 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 271 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст" што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 95 | | | веќе видена

Фирмата „Авто мото здружение Гостивар“, чиј сопственик е газдата на „Дурмо турс“, минатата година имала забрана да врши технички преглед на возила. Забраната е ...
сите 302 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија - УЈП испорача пресуда, весниците се затвораат

Од:
До кого (е-маил):
Порака: