Традиционален посен колач со мармалад


Потребни состојки за овој рецепт се: -100гр Випро мармалад од јагоди – 120гр шеќер – 2 јајца – 120гр брашно – 120гр путер – прстофат сол Во поголем сад со миксер мешајте ги шеќерот и путерот додека не стане пенесто, потоа додајте ги јајцата па брашното и на крај солта. Смесата префрлете ја во четвртаст калап за печење обложен со хартија за печење, а врз неа со мала лажица нанесете од мармаладот . Печете на 180 степени половина час.
| | веќе видена | слични

Нема месење, а се добива одлично јадење, наречено качамак од јачменово брашно! Инспирацијата ја добивме од бројните љубители на хроно исхраната, а благодарение на Емили, која го сподели рецептот со сите нас, сега и ние го споделуваме на нашиов сајт. Се прави лесно и корисно е за сите здрави режими на исхрана. Често пати од што не знаеме како да ги приготвиме и не ги употребуваме другите видови на брашна, секако освен белото. Овој рецепт беше инспириран токму од таа потреба, а е подготвен од Ана Чубела. Пробајте го пријатели. Може да ве интересира: Со јачмен против лошиот холестерол . Состојки: 400 мл вода неколку лажици јачменово брашно (додавате од прилика додека ја добиете посакуваната густина) малку сол по вкус 1 лажичка путер. Подготовка: Посолената вода ставете ја да се зоврие. Во меѓувреме додајте ја лажичката путер. Кога водата веќе врие, намалете ја температурата на шпоретот и полека со постојано мешање со помош на жица, додајте го брашното. Ова ќе ви помогне да ги избегнете грутчињата. Може да се ...
| | веќе видена | слични

За оваа недела од кујната на Dave’s Kitchen ви предлагаме рецепт за вкусен домашен зелник со урда и праз. За тесто 1 кгр. брашно 1/2 свеж квасец Масло за јадење по потреба За фил 4 снопчиња праз ситно исечкани Начин на подготовка: Најпрво потребно е да го испржите празот на малку масло додека омекне, тргнете на страна и оставете да се олади. Кога ќе се олади промешајте го со урдата и јајцето. Во длабок сад замесете тесто од брашното, квасецот, водата и солта. Оставете да стаса околу 30- тина минути. Тестото поделете го на два дела. Едниот дел поделете го на 3 еднакви делови и расукајте ги во кори големи колку една чинија. Земете ја првата кора нанесете околу 2 лажици масло за јадење. Покријте со втората кора и нанесете повторно масло за јадење распределувајќи го низ целата кора. Потоа покријте ги со третата кора претходните две кори и расукајте една голема кора, малку поголема од тавчето во кое ќе го печете зелникот. Пренесете ја кората во претходно премачкана тава, каде што краевите ќе ...
| | веќе видена | слични

Направете малку поинакви здрави и вкусни колачиња. Oвие колачиња се одличен десерт за сите оние кои постат или пак се вегетаријанци. Состојки за 24 колачи: 2 ¼ чаши бело пченично брашно 2 кафени лажички мелен ѓумбир 3/4 кафена лажичка мелен цимет 1/2 кафена лажичка мелено каранфилче 3/4 чаша шеќер 1 кафена лажичка сода бикарбона 1/4 чаша незасладен сос од јаболко 1/2 чаша масло канола 1/4 чаша меласа 1 големо јајце Начин на подготовка: Загрејте ја рерната на 175 °C. На страна измешајте ги брашното, шеќерот, зачините и содата. Додадете ги сосот од јаболко, маслото, меласата и јајцето и замесете тесто. Формирајте мали топчиња од тестото, сплескајте ги и извалкајте ги во шеќер. Потоа, наредете ги во тавче, врз хартија за печење и ставете ги во рерна. Печете 10 минути. Оставете ги кратко да се изладат, пред да ги одлепите од хартијата.
| | веќе видена | слични

Потребно е: 600 гр брашно 1 коцка свеж квасец или 1 кесичка сув 200 мл јогурт 200 мл млеко малку сол 1 лажиче шеќер 100 гр растопен путер по желба бел или црн сусам Подготовка: – Во еден сад помешајте ги брашното и сувиот квасец, 1 лажиче шеќер и млако млеко (ако користите свеж квасец прво растопете го квасецот во малку млако млеко, додадете 1 лажиче шеќер и 1 лажиче брашно и оставете го на топло да стаса). – Во горната смеса додадете ги јогуртот и млекото и замесете меко тесто. Акто тестото е многу лепливо додадете уште малку брашно. – Тестото поделете го на 8 топчиња и оставете ги да се одморат 5-10 минути. – Потоа првото топче расукајте го на работна површина со големина колку чинија и премачкајте го со растопениот путер. Истото направете го со другите топчиња тесто. Вака добиените кори наредете ги една, но последната кора не ја премачкувајте со путер. Оставете да стои 15-тина минути. – Сега горните кори ставете ги на набрашнета работна површина и расукајте ги во еден голем круг. – Исечете го на 8 ...
| | веќе видена | слични

Состојки: за лепчето : 200 г брашно, малку квасец, вода, сол, масло; за плескавицата : 200 г јунешко мелено месо, 1 кафена лажичка сол и црн пипер, 1 кафена лажичка лебни трошки; друго: 150 г помфрит, 20 г кечап, 20 г мајонез, 40 г кашкавал, 20 г кисели краставички, 20 г домат Приготвување: замесуваме тесто од состојките за лапчето и го оставаме да нарасне. Ја формираме плескавицата од наведените состојки. Нараснатото тесто го печеме во рерна, плескавицата исто така, а помфритот го пржиме во фритеза. Откако ќе се испече лепчето, го оставаме да се излади малку, го сечеме на половина и ставаме кисели краставички и домат. Откако е готова плескавицата, врз неа ставаме ленти од кашкавал и ја ставаме во лепчето. Испржениот помфрит го сервираме во чинијата заедно со бургерот. Декорираме со неколку шери-домати, киви и со цитрон. Текст: Убавина и здравје
| | веќе видена | слични
2 копии

Потребни состојки: 4 лажички брашно 1/4 лажичка прашок за печиво прстофат сода бикарбона 1/4 лажичка сол 3 лажички млеко 1 лажичка маслиново масло 1 лажичка сос од домати 1 преполна лажичка рендан кашкавал 5 парчиња мини колбаси 1/2 лажичка мешавина од зачини (оригано, босилек, бибер или зачини по желба) Начин на подготовка: Прво помешајте го брашното, прашокот за печиво, содата и солта, па додајте ги млекото и маслото. Потоа со виљушка убаво измешајте ги состојките за да добиете тесто. Врз тестото ставете сос од домати, кашкавал, колбаси (или кој било друг сувомеснат производ) и сипете ги сите зачини. Ставете го тоа во микробранова и оставете го да се пече минута и 10-20 секунди, или додека не забележите дека на површината се јавуваат оние прекрасни меурчиња.
| | веќе видена | слични

Овој вкусен македонски традиционален десерт се приготвува многу одамна. И не само во Македонија. Раванијата се прави низ целиот Балкан. Го правеле нашите баби, а ние сакаме да ја продолжиме таа традиција и да ја шириме македонската кујна. Затоа, го споделуваме овој испробан рецепт за раванија со гриз од нашата кујна. Во различните краеви на Македонија може да се најде со различно име како раванија, араванија, парена торта, сунгерка… Било како и да се нарекува, карактеристично е дека се прави со јајца и гриз, а печениот колач се полива со топол шербет. Состојки: 8 јајца 8 лажици шеќер 1 ќесичка ванилин шеќер 8 лажици брашно 1 ќесичка прашок за печиво 12 лажици гриз. Шербет : 600 гр шеќер 1 ќесичка ванилин шеќер сок од еден цеден лимон 1 литар вода. Подготовка: Во сад за матење ставете ги јајцата. За да добиете најдобра раванија важно е јајцата да бидат на собна температура. Во садот со јајцата додајте ги шеќерот и ванилата. Матете со миксер за време од околу 5 до 10 минути, додека шеќерот се растопи и се ...
| | веќе видена | слични

Меките переци се одлични за појадок или закуска. Ги обожаваат и младите и повозрасните, па време е да се потрудите да ги направите. 7гр сув квасец 120гр сода бикарбонат 2 жолчки од јајце крупна морска сол за посолување Начин на подготовка: Загрејте ја рерната на 230°С. Во стаклен сад измешајте ја водата, ситната сол, шеќерот и квасецот. Оставете ја смесата да отстои околу 5 минути додека квасецот не зоврие. Додавајте го брашното и двете лажици масло додека не добиете тесто. Извадете го тестото, а садот намачкајте го со преостанатото масло, па потоа вратете го тестото во садот. Покријте го со пластична фолија и оставете го тестото еден час да се дигне. По еден час, поделете го тестото на осум делови. Развлечете го секој дел во долга трака, за на крај да направите облик на перек. Загрејте лонец со вода и во неа ставите сода бикарбонат. Секој перек ставајте го во зовриената вода околу 30 секунди, па префрлете ги во тава на која претходно сте ставиле хартија за печење. Премачкајте ги переците со ...
| | веќе видена | слични

Идеален колач за оние кои сакаат лесен, освежувачки и не многу сладок десерт. 700 мл млеко 2 кесички пудинг од ванила 4 лажици шеќер 50 гр маргарин 4 јајца 4 лажици шеќер 4 лажици брашно прстофат сол 3 лажици масло 3 лажици џем од кајсии за премачкување 3 банани 150 гр шлаг Одвојте околу 200 мл млеко и измешајте го со пудинг и шеќер, а останатото млеко загрејте го. Во загреаното млеко ставете го разматениот пудинг и мешајте на слаб оган додека не стегне. Во зготвениот пудинг додајте парче маргарин. Додека филот се лади направете кора од наведените состојки. Прво разматете снег од белки во кој сте додале прстофат сол, потоа додајте шеќер и матете додека снегот не стегне. Во тоа додајте жолчки, а потоа брашно и масло. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 15-20 минути. Изладената кора премачкајте ја со џем од кајсии, преку редете фил и сечкани банани. Декорирајте со шлаг. Колачот послужете го отакако добро ќе излади. Погледнете го видео рецептот на Милица Михаиловиќ: Поврзани вести на Готви.мк Англиски ...
| | веќе видена | слични

Останато

Бегалец но и пратеник со добра плата е во моментов Никола Груевски. Иако полицијата го бара со потерница, поради изречената казна од две години, тој се уште го ...
сите 392 | | | веќе видена

Она што се случуваше вчера околу седиштето на ВМРО-ДПМНЕ беше класична политичка хајка организирана од Зоран Заев и Оливер Спасовски. ВМРО-ДПМНЕ беше вчера под ...
сите 134 | | | веќе видена

Кризниот штаб против промена на Уставот, распуштање на Собранието и распишување избори „Македонија-блокира“ и Координативното тело на дијаспората во Европа ...
сите 101 | | | веќе видена

– Политичкиот прогон во Република Македонија од ден за ден завзема се поголеми размери. Полициската хајка која се одвиваше во текот на вчерашната вечер ...
сите 80 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Традиционален посен колач со мармалад

Од:
До кого (е-маил):
Порака: