Само 22,5 отсто од Грците прифаќаат сложено име, 71,5 отсто се за решение без терминот Македонија


4 копии

Само 22,5 отсто од Грците прифаќаат сложено име, а седум од 10, односно 71,5 отсто сакаат решение без терминот Македонија, покажува истражувањето на јавното мислење спроведено од солунскиот Универзитет Македонија и фондацијата за надворешна политика ЕЛИАМЕП, кое денеска го објавува грчкиот весник „Катимерини“. Во 2016, јавува дописникот на МИА од Атина, на истото прашање, во рамките на истото истражување, процентот на оние што не го прифаќаат терминот Македонија беше 57 отсто, а за сложено име беа 38 отсто од анкетираните. – Во споредба со неодамнешното минато кога прашањето не беше дел од политичката агенда, забележуваме важно зголемување на „бескомпромисноста“. Се чини дека кога прашањето се појавува интензивно во јавниот дијалог, јавното мислење усвојува една повеќе нефлексибилна позиција, пишуваат професорот од универзитетот Никос Маранѕидис и директорот на одделот за истражувања Јоргос Сиакас во нивната анализа на резултатите во неделното издание на Катимерини. Во однос на тоа во чија корист се обидите ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Доколку утре би се одржал референдум за влез на Македонија во ЕУ, 64,2 отсто од македонските граѓани одговориле „за“, додека на истото прашање за влез во НАТО, 66 проценти се изјасниле потврдно,ова го покажуваат резултатите од анкетата на Институтот за политички истражувања, направено во периодот меѓу 16 и 21 декември 2017 година, на примерок од 1.113 полнолетни испитаници од Република Македонија. Вкупно 45,4 отсто од анкетираните сметаат дека односите со Грција во иднина ќе се подобрат, додека 15,5 проценти сметаат дека ќе се влошат. На прашањето за влез на Македонија во ЕУ, против се изјасниле 18 отсто, додека со „не знам“ одговориле 17,8 проценти од испитаниците.
| | веќе видена | слични
2 копии

Резултатите од истражувањата на Институтот за политички истражувања направија една рамка за тоа како стојат работите во нашата држава по повеќе прашања за влез во Европската Унија или Нато како и судбината на односите со Грција. Испитувањата се правени помеѓу 16-21 демекври 2017 година на примерок од 1 113 испитаници. По прашањето за влез на Македонија во ЕУ со „ за“ се изјасниле 64,2 отсто од испитаниците, со „не“ се изјасниле 18 отсто од граѓаните, а со „ не знам“ -17,8 отсто. За влез во НАТО се изјасниле 66 отсто од граѓаните со потврден одговор, 15,3 се изјасниле со „ не “, а со „ не знам“ -17, 8 отсто од испитаниците. На прашањето пак за тоа какви се политичките односи со Грција испитаниците имаат различни мислења: -20,9 отсто велат дека се добри -31,7 отсто велат дека се донекаде добри -14,9 отсто велат дека се лоши -26,3 отсто велат дека се донекаде лоши; На прашањето за тоа какви се меѓучовечките односи меѓу Грција и Македонија, испитаниците се изјасниле вака: -23,3 отсто велат дека се добри - 37,6 ...
| | веќе видена | слични

Ова го покажуваат резултатите од анкетата на Институтот за политички истражувања (ИПИС), направено во периодот меѓу 16 и 21 декември 2017 година, на примерок од 1.113 полнолетни испитаници од РМ. Вкупно 45,4 отсто од анкетираните македонски граѓани сметаат дека односите со Грција во иднина ќе се подобрат, додека 15,5 проценти сметаат дека ќе се влошат. На прашањето за влез на Македонија во ЕУ, против се изјасниле 18 отсто, додека со „не знам“ одговориле 17,8 проценти од испитаниците. За споредба, на истото прашање во 2016 година, 66,9 проценти биле за влез во ЕУ, додека против 24,8 отсто. Доколку утре има референдум за влез на земјата во НАТО, против се изјасниле 15,3 отсто, додека со „не знам“ одговориле 18,7 проценти од испитаниците. На истото прашање во 2016, 70,7 биле за влез во Алијансата, а против 21,4 отсто. На прашањето како би ги оцениле моменталните политички односи меѓу Македонија и Грција, 20,9 отсто одговориле дека се добри, додека 31,7 оцениле дека се донекаде добри. На истото прашање 14,9 ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Кога се во прашање соседните држави, во Македонија најпозитивно е мислењето за Србија, а како најголема закана Македонците ја гледаат Грција. Вакви се резултатите од телефонската анкета што ја спроведе Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС) во периодот помеѓу 16 и 21 декември минатата година. Во анкетата се опфатени 1113 полнолетни испитаници на ниво на Македонија, кои ги изразиле своите ставови за соседните држави, односите со Грција, спорот за името и македонските евроинеграции. Првиот дел истражувањето, кој беше објавен денеска, покажува дека помеѓу соседните држави, во Македонија најдобро е мислењето за Србија за која се изјасниле 42,3 проценти, а по неа се наоѓаат Албанија (27, 6 проценти), Косово (26,1), Бугарија (25,8) и на крајот Грција со 15,2 проценти. Во анкетата се опфатени уште неколку земји од Европската Унија, САД, Русија и Турција, при што резултатите укажуваат дека Македонците имаат најпозитивно мислење за Германија, а понатаму на листата се Холандија, Турција, Англија, САД и ...
| | веќе видена | слични
10 копии

Македонските граѓани имаат позитивно мислење за соседна Србија и Бугарија, а негативно за Косово, Албанија и за Грција, покажува истражувањето што го спроведе Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС) во периодот од 16 до 21 декември.Според резултатите од телефонската анкета, 42,3 проценти од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, за Бугарија многу позитивно е мислењето кај 25,8 отсто од испитаните.Многу негативно мислење за Косово искажале 33,3 отсто за Грција 28,7 проценти. Многу негативно за Албанија се изјасниле 32,8 проценти.Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за Германија, Холандија, Турција а најнегативно за САД и Русија.Од вкупно анкетираните, 54,5 процетни сметаат дека во моментот некоја држава не претставува закана за Македонија, а најголем дел од нив ја посочиле Грција, по што следуваат САД и Косово.Најголем дел од анкетираните 27,2 би сакале да живеат во Србија. Најмалку сакаат да живеат во Косово и во Грција.Со анкетата ...
| | веќе видена | слични

Во истражување на јавното мислење, спроведено преку телефонска анкета од страна на Институтот за политички истражувања од Скопје, на прашањето „Кое е вашето мислење за следниве држави“, поголемиот дел од граѓаните одговориле дека од земјите во соседството имаа најпозитивно мислење за Србија, а најнегативно за Косово. 33 отсто од испитаниците се изјасниле со оценка многу негативно кон Косово, а нешто помалку или 32 отсто одговориле дека имаат најнегативно мислење за Албанија. Што се однесува до Грција 28 отсто ја доживуваат многу негативно. Од друга страна многу позитивно мислење за Србија имаат 42 отсто од граѓаните. Најомилена земја од понудените на Македонците, пак, им е Германија. На прашањето „дали сметате дека во моментов некоја држава претставува закана за Македонија“, поголемиот број, или 54 отсто одговорил со „не“. Мнозинството од оние кои одговорил со „да“, ја избрале Грција како земја која претставува најголема закана за Македонија. На прашањето „ако треба да поминете една година надвор од ...
| | веќе видена | слични

Во истражување на јавното мислење направено со телефонска анкета од Институтот за политички истражувања од Скопје, на прашањето н а прашањето „ако треба да поминете една година надвор од Македонија, во која соседна држава би сакале да живеете“, најголем број или 27% ја избрале Србија. На прашањето „дали сметате дека во моментов некоја држава претставува закана за Македонија“, поголемиот број, или 54 отсто одговорил со „не“. Мнозинството од оние кои одговорил со „да“, ја избрале Грција како земја која претставува најголема закана за Македонија. На прашањњето „Кое е вашето мислење за следниве држави“, поголемиот дел од граѓаните одговориле дека од земјите во соседството имаа најпозитивно мислење за Србија, а најнегативно за Косово. Најомилена земја од понудените на Македонците, пак, им е Германија. 33% од испитаниците се изјасниле со оценка многу негативно кон Косово, додека 32% одговориле дека имаат најнегативно мислење за Албанија. Што се однесува до Грција 28% ја доживуваат многу негативно. Од друга страна ...
| | веќе видена | слични

42,3% од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија. Во негативна смисла предничи Косово. Позитивно за Србија и за Бугарија, негативно за Косово, Албанија и Грција. Ова е мислењето на македонските граѓани за соседите, покажуваат резултатите од анкетата на ИПИС. 42,3% од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, а донекаде позитивно – 28,7%. За источниот сосед, многу позитивно мислење имаат 25,8%, а донекаде позитивно 30,7% од испитаниците. Во негативна смисла предничи Косово. 33,3% од испитаниците одговориле дека имаат многу негативно мислење за овој сосед, а донекаде негативно 22,4%. Потоа следи Албанија, за која 32,8% од испитаните македонски граѓани имаат многу негативно мислење, а 19% - донекаде негативно. За Грција, 28,7% од испитаниците се изјасниле дека имаат многу негативно мислење, а 24,7% имаат донекаде негативно мислење. Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за ...
| | веќе видена | слични

Според резултатите од телефонската анкета, 42,3 проценти од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, а донекаде позитивно 28,7. За Бугарија многу позитивно е 25,8, а донекаде позитивно 30,7. Многу негативно мислење за Косово искажале 33,3 отсто од испитаниците, донекаде негативно 22,4 проценти. За Грција многу негативно мислење имаат 28,7 проценти, а донекаде негативно 24,7 проценти. Многу негативно за Албанија се изјасниле 32,8, а донекаде негативно 19 проценти.  Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за Германија, Холандија, а најнегативно за САД и Русија. Позитивно се настроени и кон Турција. Од вкупно анкетираните, 54,5 процетни сметаат дека во моментот некоја држава претставува закана за Македонија, а најголем дел од нив ја посочиле Грција, по што следуваат САД и Косово. Најголем дел од анкетираните (27,9) не знаат во која соседна држава би сакале да живеат една година, а 27,2 проценти ја посочиле Србија. Најмалку сакаат да живеат во Косово и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Членките на Советот за соработка во Персискиот Залив (ГЦЦ), што го сочинуваат арапските монархии од регионот, започнаа со зајакнати безбедносни патроли во ...
сите 47 | | | веќе видена

Во македонското општество во кое личностите сѐ уште се гледаат низ призма на политичката припадност, со особена претпазливост се сфаќаат ветувањата за ...
сите 45 | | | веќе видена

Слушајќи го претседателот на САД, Доналд Трамп, тој практично звучи како отпадник во сопствената администрација: осамен службеник подготвен да прифати дека ...
сите 79 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Само 22,5 отсто од Грците прифаќаат сложено име, 71,5 отсто се за решение без терминот Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: