Анкета: Името и идентитетот влијаат на поддршката кон ЕУ


3 копии

Името и идентетските прашања силно влијаат на перцепцијата на граѓаните за членството во ЕУ, покажува дебатната анкета за придобивките и предизвиците од членството на Македонија во ЕУ спроведена од Институтот за европскаполитика. Истражувањето е спроведено од 1 до 7 ноември 2017 година кога се анкетирани 1.200 испитаници, како и на 18 и 19 ноември кога се анкетирани 150 по организиран дебатен настан за членството во ЕУ, името и идентитетските прашања. Пред дебатата, 30 проценти целосно се противат на интеграцијата во ЕУ поради стравот од промена на националниот идентитет додека после дебатата таа бројка се намалува на 19,6 проценти. Резултатите од анектата покажуваат дека пред дебатата 28 проценти од испитаниците силно ја поддржуваат промената на уставното име доколку името Македонци и македонски јазик се загарантирани, додека по дебатата поддршката се зголемува на 40,9 проценти. Ставот против промена на уставното име за членство во ЕУ останува, бележи мала промена, па така пред дебатата против промената на ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Доколку утре би се одржал референдум за влез на Македонија во ЕУ, 64,2 отсто од македонските граѓани одговориле „за“, додека на истото прашање за влез во НАТО, 66 проценти се изјасниле потврдно,ова го покажуваат резултатите од анкетата на Институтот за политички истражувања, направено во периодот меѓу 16 и 21 декември 2017 година, на примерок од 1.113 полнолетни испитаници од Република Македонија. Вкупно 45,4 отсто од анкетираните сметаат дека односите со Грција во иднина ќе се подобрат, додека 15,5 проценти сметаат дека ќе се влошат. На прашањето за влез на Македонија во ЕУ, против се изјасниле 18 отсто, додека со „не знам“ одговориле 17,8 проценти од испитаниците.
| | веќе видена | слични
2 копии

Резултатите од истражувањата на Институтот за политички истражувања направија една рамка за тоа како стојат работите во нашата држава по повеќе прашања за влез во Европската Унија или Нато како и судбината на односите со Грција. Испитувањата се правени помеѓу 16-21 демекври 2017 година на примерок од 1 113 испитаници. По прашањето за влез на Македонија во ЕУ со „ за“ се изјасниле 64,2 отсто од испитаниците, со „не“ се изјасниле 18 отсто од граѓаните, а со „ не знам“ -17,8 отсто. За влез во НАТО се изјасниле 66 отсто од граѓаните со потврден одговор, 15,3 се изјасниле со „ не “, а со „ не знам“ -17, 8 отсто од испитаниците. На прашањето пак за тоа какви се политичките односи со Грција испитаниците имаат различни мислења: -20,9 отсто велат дека се добри -31,7 отсто велат дека се донекаде добри -14,9 отсто велат дека се лоши -26,3 отсто велат дека се донекаде лоши; На прашањето за тоа какви се меѓучовечките односи меѓу Грција и Македонија, испитаниците се изјасниле вака: -23,3 отсто велат дека се добри - 37,6 ...
| | веќе видена | слични

Ова го покажуваат резултатите од анкетата на Институтот за политички истражувања (ИПИС), направено во периодот меѓу 16 и 21 декември 2017 година, на примерок од 1.113 полнолетни испитаници од РМ. Вкупно 45,4 отсто од анкетираните македонски граѓани сметаат дека односите со Грција во иднина ќе се подобрат, додека 15,5 проценти сметаат дека ќе се влошат. На прашањето за влез на Македонија во ЕУ, против се изјасниле 18 отсто, додека со „не знам“ одговориле 17,8 проценти од испитаниците. За споредба, на истото прашање во 2016 година, 66,9 проценти биле за влез во ЕУ, додека против 24,8 отсто. Доколку утре има референдум за влез на земјата во НАТО, против се изјасниле 15,3 отсто, додека со „не знам“ одговориле 18,7 проценти од испитаниците. На истото прашање во 2016, 70,7 биле за влез во Алијансата, а против 21,4 отсто. На прашањето како би ги оцениле моменталните политички односи меѓу Македонија и Грција, 20,9 отсто одговориле дека се добри, додека 31,7 оцениле дека се донекаде добри. На истото прашање 14,9 ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Кога се во прашање соседните држави, во Македонија најпозитивно е мислењето за Србија, а како најголема закана Македонците ја гледаат Грција. Вакви се резултатите од телефонската анкета што ја спроведе Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС) во периодот помеѓу 16 и 21 декември минатата година. Во анкетата се опфатени 1113 полнолетни испитаници на ниво на Македонија, кои ги изразиле своите ставови за соседните држави, односите со Грција, спорот за името и македонските евроинеграции. Првиот дел истражувањето, кој беше објавен денеска, покажува дека помеѓу соседните држави, во Македонија најдобро е мислењето за Србија за која се изјасниле 42,3 проценти, а по неа се наоѓаат Албанија (27, 6 проценти), Косово (26,1), Бугарија (25,8) и на крајот Грција со 15,2 проценти. Во анкетата се опфатени уште неколку земји од Европската Унија, САД, Русија и Турција, при што резултатите укажуваат дека Македонците имаат најпозитивно мислење за Германија, а понатаму на листата се Холандија, Турција, Англија, САД и ...
| | веќе видена | слични
10 копии

Македонските граѓани имаат позитивно мислење за соседна Србија и Бугарија, а негативно за Косово, Албанија и за Грција, покажува истражувањето што го спроведе Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС) во периодот од 16 до 21 декември.Според резултатите од телефонската анкета, 42,3 проценти од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, за Бугарија многу позитивно е мислењето кај 25,8 отсто од испитаните.Многу негативно мислење за Косово искажале 33,3 отсто за Грција 28,7 проценти. Многу негативно за Албанија се изјасниле 32,8 проценти.Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за Германија, Холандија, Турција а најнегативно за САД и Русија.Од вкупно анкетираните, 54,5 процетни сметаат дека во моментот некоја држава не претставува закана за Македонија, а најголем дел од нив ја посочиле Грција, по што следуваат САД и Косово.Најголем дел од анкетираните 27,2 би сакале да живеат во Србија. Најмалку сакаат да живеат во Косово и во Грција.Со анкетата ...
| | веќе видена | слични

Во истражување на јавното мислење, спроведено преку телефонска анкета од страна на Институтот за политички истражувања од Скопје, на прашањето „Кое е вашето мислење за следниве држави“, поголемиот дел од граѓаните одговориле дека од земјите во соседството имаа најпозитивно мислење за Србија, а најнегативно за Косово. 33 отсто од испитаниците се изјасниле со оценка многу негативно кон Косово, а нешто помалку или 32 отсто одговориле дека имаат најнегативно мислење за Албанија. Што се однесува до Грција 28 отсто ја доживуваат многу негативно. Од друга страна многу позитивно мислење за Србија имаат 42 отсто од граѓаните. Најомилена земја од понудените на Македонците, пак, им е Германија. На прашањето „дали сметате дека во моментов некоја држава претставува закана за Македонија“, поголемиот број, или 54 отсто одговорил со „не“. Мнозинството од оние кои одговорил со „да“, ја избрале Грција како земја која претставува најголема закана за Македонија. На прашањето „ако треба да поминете една година надвор од ...
| | веќе видена | слични

Во истражување на јавното мислење направено со телефонска анкета од Институтот за политички истражувања од Скопје, на прашањето н а прашањето „ако треба да поминете една година надвор од Македонија, во која соседна држава би сакале да живеете“, најголем број или 27% ја избрале Србија. На прашањето „дали сметате дека во моментов некоја држава претставува закана за Македонија“, поголемиот број, или 54 отсто одговорил со „не“. Мнозинството од оние кои одговорил со „да“, ја избрале Грција како земја која претставува најголема закана за Македонија. На прашањњето „Кое е вашето мислење за следниве држави“, поголемиот дел од граѓаните одговориле дека од земјите во соседството имаа најпозитивно мислење за Србија, а најнегативно за Косово. Најомилена земја од понудените на Македонците, пак, им е Германија. 33% од испитаниците се изјасниле со оценка многу негативно кон Косово, додека 32% одговориле дека имаат најнегативно мислење за Албанија. Што се однесува до Грција 28% ја доживуваат многу негативно. Од друга страна ...
| | веќе видена | слични

42,3% од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија. Во негативна смисла предничи Косово. Позитивно за Србија и за Бугарија, негативно за Косово, Албанија и Грција. Ова е мислењето на македонските граѓани за соседите, покажуваат резултатите од анкетата на ИПИС. 42,3% од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, а донекаде позитивно – 28,7%. За источниот сосед, многу позитивно мислење имаат 25,8%, а донекаде позитивно 30,7% од испитаниците. Во негативна смисла предничи Косово. 33,3% од испитаниците одговориле дека имаат многу негативно мислење за овој сосед, а донекаде негативно 22,4%. Потоа следи Албанија, за која 32,8% од испитаните македонски граѓани имаат многу негативно мислење, а 19% - донекаде негативно. За Грција, 28,7% од испитаниците се изјасниле дека имаат многу негативно мислење, а 24,7% имаат донекаде негативно мислење. Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за ...
| | веќе видена | слични

Според резултатите од телефонската анкета, 42,3 проценти од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, а донекаде позитивно 28,7. За Бугарија многу позитивно е 25,8, а донекаде позитивно 30,7. Многу негативно мислење за Косово искажале 33,3 отсто од испитаниците, донекаде негативно 22,4 проценти. За Грција многу негативно мислење имаат 28,7 проценти, а донекаде негативно 24,7 проценти. Многу негативно за Албанија се изјасниле 32,8, а донекаде негативно 19 проценти.  Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за Германија, Холандија, а најнегативно за САД и Русија. Позитивно се настроени и кон Турција. Од вкупно анкетираните, 54,5 процетни сметаат дека во моментот некоја држава претставува закана за Македонија, а најголем дел од нив ја посочиле Грција, по што следуваат САД и Косово. Најголем дел од анкетираните (27,9) не знаат во која соседна држава би сакале да живеат една година, а 27,2 проценти ја посочиле Србија. Најмалку сакаат да живеат во Косово и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Денеска завршува конкурсот на СДСМ за пријавување на кандидати за претседател на државата, но останува да се види колку тоа ќе има влијание на конечниот избор, ...
сите 241 | | | веќе видена

Партиското знаме на ВМРО ДПМНЕ викендов се вееше на Центарот за култура во Струга. Ова бил единствениот слободен простор на тој датум што собира шестотини ...
сите 161 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 271 | | | веќе видена

Од кобната сообраќајка со автобус што се случи на 13-ти февруари, петмина и понатаму се во критична состојба. Тројца се наоѓаат во Клиничкиот центар „Мајка ...
сите 196 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст" што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 138 | | | веќе видена

Фирмата „Авто мото здружение Гостивар“, чиј сопственик е газдата на „Дурмо турс“, минатата година имала забрана да врши технички преглед на возила. Забраната е ...
сите 302 | | | веќе видена

Евро-Атлантскиот Совет на Македонија на својата интернет страница објави интерактивна мапа преку која може да се следи кои земји членки на НАТО го ратификуваа ...
сите 153 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Анкета: Името и идентитетот влијаат на поддршката кон ЕУ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: