Богов: Извозот над очекувањата, растот најмногу ќе зависи од инвестициите


Народната банка на Република Македонија во моментов ја прави новата рунда проекции за растот за годинава и за наредната година, која ќе биде објавена на 3 мај. Гувернерот Димитар Богов вели дека се уште е рано да се кажат видувањата, но посочува дека од она што го имаат како цврсти индикатори од почетокот на годината може да се каже дека извозот оди многу подобро над очекувањата и оти тоа може да има значаен придонес врз економскиот раст годинава. – Стапката на раст на извозот е многу висока и таа главно е водена од оние нови производствени капацитети во слободните економски зони, значи оние многу критикувани капацитети го водат извозот и со тоа веројатно ќе имаат значаен придонес врз економскиот раст годинава, изјави Богов. Тој додаде дека се уште немаат информации и индикатори за тоа какви ќе бидат инвестициите кои, како што рече, минатата година беа слаби и од нив најмногу ќе зависи колку ќе биде растот оваа година, а какви ќе бидат инвестициите ќе зависи дали е вратена довербата во реалниот сектор. Оцени ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Вториот работен ден од годишната конференција на Народна банка на Република Македонија што се одржува во Охрид ќе почне со воведно предавање на гувернерот на Централната банка на Белгија, кој зборува за периодот од една деценија по глобалната финансиска криза. На конференцијата се предвидени и две панел- дискусии. Првата ќе ја водат гувернерите на централните банки од Македонија, Белгија, Хрватска, Албанија и на Косово, кои ќе зборуваат за новиот глобален циклус и за нормализирањето на монетарната политика. Втората панел- дискусија е резервирана за излагањата на регионалниот резидентен претставник на ММФ за Централна и Источна Европа, директорот на здружениот институт од Виена и вицегувернерот од банката на Словенија, на тема „Капиталните текови - изгледите и ризиците на регионот“. Со конференцијата во Охрид се одбележува годишнината од монетарното осамостојување на Република Македонија.
| | веќе видена | слични
15 копии

Првиот работен ден од Седматa годишна истражувачка конференција на Народната банка на Република Македонија, насловена “Речиси една деценија по кризата: На патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика“ заврши успешно. По свеченото отворање со обраќање на гувернерот на НБРМ, Димитар Богов, на Конференцијата беа презентирани истражувачки материјали на претставници на централните банки од Полска, Чешка, Индонезија и Австрија, на претставници на Европската централна банка, како и на претставници од истакнати академски институции од Италија, Шведска и од Македонија. Дискусија за темите на истражувачките материјали имаа и претставници на Лондонската школа за економија, Европската централна банка, Универзитетот од Орлеанс, Франција и од Народната банка на Република Македонија. Беа разгледани повеќе различни, но важни прашања од областа на централното банкарство, меѓу кои: реалната конвергенција на земјите од регионот, финансиската интеграција и двигателите на странските директни ...
| | веќе видена | слични

Гувернерот на Централната банка на Белгија денеска ќе зборува на Годишната конференција на НБРМ. Во рамките на Годишната конференција што во организација на Народната банка на РМ се одржува во Охрид, денеска воведно предавање ќе има гувернерот на Централната банка на Белгија. Гувернерот кој ќе даде личен осврт по тема на собирот – „Речиси една деценија по кризата: На патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика“. Во претпладневниот дел, предвидени се и две панел-дискусии, првата на гувернерите на централните банки од Македонија, Белгија, Хрватска, Албанија и на Косово кои ќе зборуваат за новиот глобален циклус и нормализирањето на монетарната политика.Втората панел-дискусија е всушност излагања на регионалниот резидентен претставник на ММФ за Централна и Источна Европа, директорот на Здружениот институт од Виена и вицегувернерот од Банката на Словенија, на тема „Капиталните текови – изгледите и ризиците на регионот“.По завршување на двете панел дискусии, напладне се предвидени ...
| | веќе видена | слични

Во рамки на продолжението на Конференцијата се предвидени и две панел-дискусии. Првата ќе ја водат гувернерите на централните банки од Македонија, Белгија, Хрватска, Албанија и на Косово кои ќе зборуваат за новиот глобален циклус и нормализирањето на монетарната политика. Втората панел-дискусија е резервирана за излагањата на регионалниот резидентен претставник на ММФ за Централна и Источна Европа, директорот на Здружениот институт од Виена и вицегувернерот од Банката на Словенија, на тема „Капиталните текови - изгледите и ризиците на регионот“. Според најавата, напладне се предвидени изјави на гувернерот на НБРМ Димитар Богов, неговите колеги од Белгија и Хрватска, Јан Сметс и Борис Вујичиќ, Петер Санфеј од Европската банка за обнова и развој, Бас Бекер од ММФ, како и Томас Ричардсон од „Заедничкиот Виена институт“. На собирот во Охрид учествуваат претставници на централните банки на држави од ЕУ и пошироко, на Европската централна банка, на финансиски и државни институции, како и професори на академски ...
| | веќе видена | слични

Тековните економски движења и перспективи упатуваат на нов глобален циклус и потреба од постепена нормализација на монетарната политика за да се избегнат т.н.епизоди на нагла реакција на пазарите коишто финансиските пазари веќе ги искусија за време на американското монетарно олабавување истакна гувернерот на Народна банка Богов на седмата годишна истражувачка конференција која што се одржува во Охрид. Во последниве неколку години во Македонија и земјите од регионот стабилните и сигурни банкарски системи се дополнително зајакнати со нови капитални барања какo и со поголеми напори во однос на управувањето со нефункционалните кредити и справувањето со нив. Речиси една деценија по глoбалната криза на глобално ниво банките се во многу подобра кондиција ,сепак реформите и базелските барања треба целосно да се спроведат со цел банките да станат поотпорни беше констатирано на конференцијата по наслов на патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика.
| | веќе видена | слични

Охрид е домаќин на седматa годишна истражувачка конференција во организација на НБРМ. На овој собир банкари дискутираат за посткризниот период и работењето на централните банки. Претставниците на централните банки на повеќе држави од ЕУ и пошироко, на Европската централна банка, на финансиски и државни институции, како и професори на академски институции од повеќе држави учествуват во работата на конференцијата насловена, „Речиси една деценија по кризата: На патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика“. Свое обраќање имаше гувернерот на НБРМ, Димитар Богов, кој се осврна на актуелните состојби во светската економија, но и на македонската економија во поглед на соочувањето со новиот глобален циклус. „ Во овој момент, прашањата коишто треба да си ги поставиме и на коишто треба да се осврнеме за време на Конференцијата би биле, колку е силно и одржливо глобалното закрепнување, кои се причините за намалената инфлација, каква треба да биде динамиката на нормализацијата на монетарната ...
| | веќе видена | слични

На собирот насловен „Речиси една деценија по кризата: На патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика“ обраќање имаше гувернерот на НБРМ, Димитар Богов, кој се осврна на актуелните состојби во светската економија, особено од оние аспекти коишто се директно во фокусот на централните банки, но и на македонската економија и на економиите на земјите од регионот на Западен Балкан, во поглед на соочувањето со новиот глобален циклус. Богов нагласи дека тематската одреденост на Конференцијата упатува на релативно долгиот период од почетокот на глобалната криза и потребата од соочување на централните банки и економистите, особено економистите-истражувачи, со новите предизвици. - Во овој момент прашањата што треба да си ги поставиме и на кои треба да се осврнеме за време на Конференцијата би биле колку е силно и одржливо глобалното закрепнување, кои се причините за намалената инфлација, каква треба да биде динамиката на нормализацијата на монетарната политика, дали банките се поеластични ...
| | веќе видена | слични

Претставници на централните банки на повеќе држави од ЕУ и пошироко, на Европската централна банка, на финансиски и државни институции, како и професори на академски институции од повеќе држави учествуват во работата на Седматa годишна истражувачка конференција што во организација на Народната банка на Република Македонија од денеска се одржува во Охрид.На собирот насловен „Речиси една деценија по кризата: На патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика“ обраќање имаше гувернерот на НБРМ, Димитар Богов, кој се осврна на актуелните состојби во светската економија, особено од оние аспекти коишто се директно во фокусот на централните банки, но и на македонската економија и на економиите на земјите од регионот на Западен Балкан, во поглед на соочувањето со новиот глобален циклус.Богов нагласи дека тематската одреденост на Конференцијата упатува на релативно долгиот период од почетокот на глобалната криза и потребата од соочување на централните банки и економистите, особено ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Покрај Богов на конференцијата е најавено учество и на гувернерите на централните банки на Белгија Јан Сметс, на Хрватска Борис Вујичиќ, на Албанија Гент Сејко и на Косово Фехми Мехмети.Народната банка на Република Македонија, денеска и утре во Охрид ја организира седмата годишна истражувачка конференција, насловена „Речиси една деценија по кризата: На патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика“.Конференцијата денеска ќе ја отвори гувернерот на НБРМ Димитар Богов. Покрај Богов на конференцијата е најавено учество и на гувернерите на централните банки на Белгија Јан Сметс, на Хрватска Борис Вујичиќ, на Албанија Гент Сејко и на Косово Фехми Мехмети.По отворањето на конференцијата во рамки на денешниот прв ден ќе следуваат презентација на истражувачки материјали од централните банки и академските институции. Ќе бидат презентирани истражувачки материјали на претставници на централните банки од Полска, Чешка, Индонезија, Австрија, Европската централна банка, како и на претставници од ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Утрово понесете со себе чадор. Метеоролозите предвидуваат дожд и посвежо време. Според управата за хидрометеоролошки работи денеска не очекува претежно облачно ...
сите 315 | | | веќе видена

Постои опасност Европа „да се освести многу доцна“ доколку се обидува да го спаси договорот со Иран за неговата нуклеарна програма, изјави израелскиот премиер ...
сите 126 | | | веќе видена

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 159 | | | веќе видена

Целиот регион ја слави победата на Новак Ѓоковиќ, фановите се пресреќни и се радуваат за победата на Ноле.Ве потсетуваме на едно ретро видео, кога двајца мажи ...
сите 279 | | | веќе видена

Руските пранкери кои го имитираат поранешниот украински претседател, Петро Порошенко, и кои им се јавуваат по телефон и ги лажат политичарите и светските ...
сите 218 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Богов: Извозот над очекувањата, растот најмногу ќе зависи од инвестициите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: