Милчин обвини дека против него се води политички линч

3 копии

Професорот на факултетот за драмски уметности и директор на Фондацијата Институт отворено општество Владимир Милчин, кого комисијата за лустрацијата минатата недела го прогласи за кодош, целата процедура ја оквалификува како политички линч против него. Притоа Милчин обвини дека крајната мета била неговата фондација, која се борела за слободата и демократијата. Милчин тврди дека бил следен од службите во поранешна Југославија, а не дека соработувал со нив. „Не може лице кое што било предмет на обработка истовремено и да биде соработник. Се работи за лаги и монтажи. Соочени сме со таканаречена лустрација чиј предмет е политичка пресметка со неистомисленици. Стравот нема да ми ја затвори устата или да ми го блокира мозокот“, вели Милчин. Тој рече дека во 2000 година, од тогашната министерка за внатрешни Доста Димовска добил известување дека постои досие за него на 217 страници. Од шалтерот на институциите Милчин го подигнал оваа досие, кое според него, било досие на жртва и побарал до 2047 година, кога тој би ...
| | веќе видена | слични

Доцна е да се мисли дека Македонија ќе ја спроведе лустрацијата докрај. Никој не знае што се случува со документите и дали сé уште постојат оригиналите, коментираат познавачите на процесот на лустрација, кој, според законот, треба да заврши во 2019 година Експертите не гледаат со оптимизам на одвивањето на процесот на лустрација Дали кодошениот може да биде и кодош, дали некој може да биде соработник без да потпише документ за соработка со тајните служби? Експертите не гледаат со оптимизам како се одвива процесот на лустрација, откако веќе и покрај сите опструкции, законот беше донесен, изменет, а неколкуте случаи кои излегоа во јавноста не беа решени докрај. Вакво е мислењето на стручната јавност, особено по контроверзниот случај со Владимир Милчин, кој истовремено бил и жртва и кодош на тајните полиции на бивша Југославија. Сепак, некои од нив сметаат дека сé уште е рано да се проценува ефикасноста на овој процес и дека треба да се остави уште малку време за законот реално да профункционира во практика. ...
| | веќе видена | слични

ТОМЕ АЏИЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЈАТА ЗА ЛУСТРАЦИЈА Едно е досието за „Драматург“. Од него може да се утврди дека на почетокот бил следен од службите, но и дека подоцна станал нивни соработник, вели Аџиев Професор Стево Пендаровски вели дека „никој не може да се прогласи за соработник на тајните служби ако не потпишал согласност“. Точни ли се информациите дека лицето под псевдоним „Драматург“ немало потпишано согласност за соработка со тајните служби? Може ли без таква согласност со сигурност да се утврди дека некој бил соработник? - Не е точно дека само тие што потпишале писмена согласност биле соработници на службите. Ако има соработничко досие, со многу други документи и докази, а нема писмена согласност, значи ли дека лицето не било соработник? Битно е да има други писмени докази со кои се потврдува дека лицето соработувало со тајните служби. Воопшто не мора да има писмена изјава за соработка. И кај Трендафил Ивановски немаше таква писмена согласност. А не верувам ни дека некоја таква ќе биде најдена ...
| | веќе видена | слични

Тој ја предупредувал тогашната милиција дека има нешто сомнително помеѓу Шишков, Чинго и Чашуле и дека државата треба да се позанимава со тоа каков профил на луѓе раководи со Македонскиот народен театар Коле Чашуле и Живко Чинго биле жртви на кодошот Драматург. Владимир Милчин ги кодошел дека му даваат улоги на актерот Ристо Шишков кој во тоа време лежел во затвор заради политичка неподобност. Милчин ја предупредувал тогашната милиција дека има нешто сомнително помеѓу Шишков, Чинго и Чашуле и дека државата треба да се позанимава со тоа каков профил на луѓе раководи со Македонскиот народен театар. Во тоа време Живко Чинго бил директор на МНТ, а Чашуле управник на театарот, додека Ристо Шишков се соочувал со затворска казна бидејќи јавно изнел навреди против Тито и против идејата за братство и единство во тогашната СФРЈ. Како награда за кодошењето, Милчин добива место на Драмскиот факултет, каде подоцна станува и декан. Тој вчера на прес-конференција се бранеше дека не бил кодош туку жртва на комунистичкиот ...
| | веќе видена | слични

Коле Чашуле и Живко Чинго биле жртви на кодошот Драматург. Владимир Милчин ги кодошел дека му даваат улоги на актерот Ристо Шишков кој во тоа време лежел затвор заради политичка неподобност. Милчин ја предупредувал тогашната милиција дека има нешто сомнително помеѓу Шишков, Чинго и Чашуле и дека државата треба да се позанимава со тоа коа каков профил на луѓе раководат со Македонскиот народен театар. Во тоа време, Живко Чинго бил директор на МНТ а Чашуле управник на театарот, додека Ристо Шишков се соочувал со затворска казна бидејќи јавно изнел навреди против Тито и против идејата за братсво и единство во тогашната СФРЈ. Како награда за соработката, Милчин добива место на Драмскиот факултет, каде подоцна станува и Декан. Тој вчера на прес конференција се бранеше дека не бил кодош туку жртва на комунистичкиот систем. Рече дека целото свое досие ќе го објави на интернет, но до сега, не го стори тоа. На јавноста не и објасни како од жртва на комунистичкиот режим, станал член, а потоа и висок функционер на ...
| | веќе видена | слични

Владимир Милчин. Информациите за досието „Драматург“ ја отворија сцената за вистинска лустрациска драма. Дали кодошениот може да биде и кодош, дали институциите воделе паралелни досија за луѓето кои биле следени од УДБА, дали може некој да биде соработник без при тоа да потпише документ за соработка со тајните служби? Ова се дел од прашањата што се наметнуваат по Или си едното или си другото. Можно е да си бил извесен период следен, а подоцна да се согласиш да соработуваш со оние кои те следеле, такви пресврти постојат и во Макеоднија и во светот, но во исто време паралелно да бидеш и едното и другото едноставно во статусна смисла не е можно. објавувањето на контроверзните информации за досието на директорот на фондацијата Отворено општество, Владимир Милчин. Милчин тврдеше дека не може во исто време да биде и кодош и да биде кодошен. Дополнително на медиумите им покажа и документ од 1983 година во кој е наведено дека тој не соработувал со тајните служби. Од друга страна, пак, претседателот на ...
| | веќе видена | слични

Директорот на фондацијата Институт Отворено oпштество, Владимир Милчин, ги отрфли информациите дека соработувал со тајните служби на претходниот систем. Тој вели дека неговата лустрација е политички линч во кој страдаат процедурата, правото, фактите, демократијата, правната држава и луѓето, а крајна цел е токму Фондацијата. Тој свика прес-конференција откако минатата недела Комисијата за лустрација истакна дека открила кодош под псевдоним Драматург, во кој јавноста, а и тој самиот, го препознала него. Како што истакна Милчин, постои досие од 217 страници, чија копија тој зел во 2000 година. Кога ја добил копијата Милчин побарал содржината на досието да остане тајна до 2047 година и тоа тогаш му било одборено. “Јас сум жртва во тоа досие, предмет на обработка. Обвинет сум за анархо-либерализам и тоа поради учество во демонстрации во 1968 година, поради соработка со весникот “Београдски студент“ и како основач на "Фокус" и на театарската група Свети Никита Голтарот", вели Милчин. Тој негира соработка со ...
| | веќе видена | слични

Томе Аџиев, претседател на комисијата за лустрација, не сака да ја коментира изјавата на Милчин дека ова е политички линч. - Доколку конкретната личност смета дека сме направиле грешка, нека му се обрати на Судот. Тој ќе докаже дали сме згрешиле. И Трендафил Ивановски тврдеше дека бил репресирано лице, па излезе дека не бил - рече Аџиев. Милчин и досието Ова е политички линч во кој страдаат процедурата, правото, фактите, демократијата, правната држава и луѓето, а крајна мета не сум јас, туку фондацијата „Институт отворено општество“, порача Владимир Милчин откако Комисијата за лустрација минатата недела го објави досието „Драматург“. - Не може лице што било предмет на обработка истовремено да биде и соработник. Се работи за лаги и монтажи. Соочени сме со таканаречена лустрација, чиј предмет е политичка пресметка со неистомисленици. Стравот нема да ми ја затвори устата или да ми го блокира мозокот - изјави Милчин. Во досието „Драматург“, објавено минатата недела, во кое новиот кандидат за лустрација е ...
| | веќе видена | слични

Милчин: Не сум кодош, ова е мој политички линч „Ова е политички линч на Владимир Милчин, а крајната цел на тој линч е Институтот отворено општество - Македонија затоа што таа фондација е еден од истрајните бранители на демократијата слободите и правната држава во земјава. Немам намера да дозволам стравот да ми ја затвори устата и да ми го блокира умот. Само се плашам дека мојот предмет нема да биде последен“, со овие зборови професорот на Факултетот за драмски уметности, Владимир Милчин, вчера ги отфрли наводите дека тој некогаш соработувал со тајните служби. Комисијата за лустрација на седницата во четвртокот донесе решение дека не може да ја верификува изјавата на Милчин, бидејќи, наводно, постоеле документи што докажувале дека тој во еден период бил соработник на тајни служби. До вчера попладне решението се' уште не му беше доставено на Милчин, бидејќи, како што тврдат од Комисијата, не го нашле дома. Милчин вчера на прес-конференција дојде со целото свое досие „Драматург“ на 217 страници, кое е ...
| | веќе видена | слични

Професорот на ФДУ, режисер и директор на "Отворено општество-Македонија" вели дека бил следен и прислушуван од службите, но не бил нивен соработник. Лустраторите пак тврдат дека во досието кое тој го презентираше недостасува делот според кој може да се утврди дека од следено и прислушувано лице тој прераснува во соработник на тајните служби Владимир Милчин е лицето за кое Комисијата за лустрација донесе решение дека во минатото бил соработник на тајните служби. Професорот на ФДУ, режисер и директор на Отворено општество-Македонија се препозна дека бил обработуван под псевдонимот "Драматург". Тој вчера на прес-конференција обвини дека врз него се врши политички линч и дека е жртва, а не кодош. Вели дека бил следен и прислушуван од службите, но не бил нивен соработник. Милчин тврди дека целта на линчот е замолчување на институтот со кој тој раководи. -Не може лице кое било предмет на политичка обработка да биде и соработник. Се работи за политички линч и процес за справување со неистомислениците. Не знам кој ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Предраг Васиљевиќ Кога Црна Гора влезе во НАТО, неофицијално, стана Монтенегро. Македонија за да влезе во Алијансата беше преименувана во Северна Македонија. ...
сите 96 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 209 | | | веќе видена

Прес конференција, Хари Локвенец, пратеник од СДСМ и коалицијата Скопје, 16.02.2019 Почитувани граѓани, почитувани новинари За првпат во историјата, министер ...
сите 150 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд трамп го потпиша законот за избегнување нова делумна блокада на државната администрација. Со Законот се обезбедени 333 ...
сите 121 | | | веќе видена

Во домот на културата „Браќа Миладиновци“ во Струга, денеска најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ одржа Конвенција на која од 9-те кадидати за ...
сите 136 | | | веќе видена

„Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на Теона Стругар Митевска ги доби наградите на Екуменското жири и на Здружението на германските кина за авторски филм, ...
сите 89 | | | веќе видена

Изутринава почина уште еден 39 –годишен пациент на Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување -Карил, подлегнувајќи им на повредите здобиени ...
сите 216 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 98 | | | веќе видена

Несреќата која во средата се случи кај селото Ласкарци кога автобус на компанијата Дурмо Турс излета од патот и се преврте зеде уште една жртва. Последните ...
сите 220 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Милчин обвини дека против него се води политички линч

Од:
До кого (е-маил):
Порака: