ЕУ со осуда за заканите и кршењето на правата на новинарите


2 копии

Брисел - Европска унија ги осудува растечките закани и кршење на правата на новинарите, истакна високата претставничка на ЕУ за надворешна политика и безбедност Федерика Могерини по повод трети мај - Меѓународниот ден на слобода на медиумите. - Слободата на медиумите е од големо значење за демократиите. Се одбележува денот во многу тешка ситуација за новинарите. Нападите врз слободата на изразување и слободата на медиумите се зголемуваат во цел свет, истакна Могерини. Таа додаде дека слободни и независни медиуми се обврзни за заштита на демократијата во сцетот. Слободата на медиумите и слободата на изразување се основа на демократијата и придонесуваат за подобро општестви и за прекин на конфликтите. Могерини наведе дека ЕУ е загрижена за бројните закани и кршења на правата на новинарите и медиумските работници и оти од сите држави очекува да ги исполнат преземените обврски за заштита на слободата на изразување и заштита на новинарите.
| | веќе видена | слични
30 копии

Поради одржување на манифестацијата Скопски маратон, денеска од 7 до 14 часот ќе има изменет сообраќаен режим на автобуските линии на Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП). Промените, како што соопшти ЈСП, се однесуваат на следното: 1. Линии со изменета траса: – Линија бр. 3: Од Спортска сала МЗТ до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) – Кл.Центар – Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Југодрво) – Тр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески – Сп.Сала МЗТ. – Линија бр. 3Б: Од Кванташки Пазар до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) – Кл.Центар Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Југодрво) – Тр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески – бул.АСНОМ – Кванташки Пазар. – Линија бр. 4 и 4А: од Хром и Тафталиџе до Соборен Храм по бул. Партизански Одреди, мост Гоце Делчев, бул. Гоце Делчев, ...
| | веќе видена | слични

Денес се одржува големата спортска манифестација „Скопски маратон“ па така добар дел од централното градско подрачје ќе биде блокирано за сообраќај. Од ЈСП известуваат дека до завршување на трките ќе возат по променети рути, а за учесниците на маратонот возењето ќе биде бесплатно. 1. Линии со изменета траса: – Линија бр. 3: Од Спортска сала МЗТ до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) – Кл.Центар – Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Југодрво) – Тр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески – Сп.Сала МЗТ. – Линија бр. 3Б: Од Кванташки Пазар до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) – Кл.Центар Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Југодрво) – Тр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески – бул.АСНОМ – Кванташки Пазар. – Линија бр. 4 и 4А: од Хром и Тафталиџе до Соборен Храм по бул. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Поради одржување на манифестацијата „ Скопски Маратон 2017“ на ден 07 . 05. 20 1 7 год ( недела ) во периодот од 0 7, 0 0 до 14 ,00 часот ќе биде променет режимот на работа на линиите на Јавниот градски превоз. Промените се состојат во следново: I Линии со изменета траса - Линија бр . 3 : Од Спортска сала МЗТ до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) - K л Центар – Комплекс Панорама . В o o братна насока : Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (J угодрво - T р . Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески - Сп.Сала МЗТ - Линија бр . 3 Б : Од Кванташки Пазар до J угодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) - K л Центар Комплекс Панорама . В o o братна насока : Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (J угодрво - T р . Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески - бул.АСНОМ – Кванташки Пазар - Линија бр . 4 и 4А : o д Хр ...
| | веќе видена | слични

Погледнете кој автобус од каде ќе поминува. Изменетиот режим важи до 14 часот. Од ЈСП информираат дека учесниците на Скопскиот маратон кои имаат и носат стартни броеви на маичките можат да се возат бесплатно во автобусите на ЈСП СКОПЈЕ на денот на маратонот Поради одржување на манифестацијата Скопски маратон, денеска од 7 до 14 часот ќе има изменет сообраќаен режим на автобуските линии на Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП). Промените, како што соопшти ЈСП, се однесуваат на следното: 1. Линии со изменета траса: - Линија бр. 3: Од Спортска сала МЗТ до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) - Кл.Центар – Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Југодрво) - Тр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески - Сп.Сала МЗТ. - Линија бр. 3Б: Од Кванташки Пазар до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) - Кл.Центар Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На концертот по повод Светскиот ден на хармониката ќе настапат ученици и студенти од класата на проф. Зорица Каракутовска, како и реномирани уметници од земјата и странство. Здружението "Љубители на класичната музика" Скопје денеска со почеток во 21 часот на големата сцена во Македонскиот народен театар по 9. пат организира концерт по повод Светскиот ден на хармониката. На концертот по повод Светскиот ден на хармониката ќе настапат ученици и студенти од класата на проф. Зорица Каракутовска, како и реномирани уметници од земјата и странство. На програмата ќе бидат изведени дела од: Моцарт, Чајковски, Бете Илин, Зубицки, Дербенко, Анџелис, Пјацола и други. Светската Унија на хармоникашите во 2009 година одлучи 6 мај да го прогласи за Светски ден на хармониката. Причината токму овој ден да биде прогласен за ден на хармониката е датумот на кој во 1829 за прв пат е патентиран овој инструмент. Меѓународниот проект "6-ти мај Светски ден на хармониката" македонското здружение на хармоникашите го поддржува со успешна ...
| | веќе видена | слични

Денеска од ЈСП Скопје информираа дека поради маратонот кој ќе се одржи во недела од 07часот до 14 часот ќе има промени кои се однесуваат на следното: 1. Линии со изменета траса: – Линија бр. 3: Од Спортска сала МЗТ до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) – Кл.Центар – Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Југодрво) – Тр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески – Сп.Сала МЗТ. – Линија бр. 3Б: Од Кванташки Пазар до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) – Кл.Центар Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Југодрво) – Тр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески – бул.АСНОМ – Кванташки Пазар. – Линија бр. 4 и 4А: од Хром и Тафталиџе до Соборен Храм по бул. Партизански Одреди, мост Гоце Делчев, бул. Гоце Делчев, бул. Крсте Мисирков, бул. Кочо Рацин, подвозник, ул. Антон Попов, ул.Димо Х.Димов, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

ЈСП денеска информира дека промените се однесуваат на следното: 1. Линии со изменета траса: - Линија бр. 3: Од Спортска сала МЗТ до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) - Кл.Центар – Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Југодрво) - Тр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески - Сп.Сала МЗТ. - Линија бр. 3Б: Од Кванташки Пазар до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) - Кл.Центар Комплекс Панорама. Во обратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Југодрво) - Тр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески - бул.АСНОМ – Кванташки Пазар. - Линија бр. 4 и 4А: од Хром и Тафталиџе до Соборен Храм по бул. Партизански Одреди, мост Гоце Делчев, бул. Гоце Делчев, бул. Крсте Мисирков, бул. Кочо Рацин, подвозник, ул. Антон Попов, ул.Димо Х.Димов, ул. Борис Трајковски и обратно. - Линија бр. 5: Од Дексион – ул.Ѓ.Петров, бул. ...
| | веќе видена | слични

Од Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП)-Скопје информираа дека поради одржување на манифестацијата „Визер Скопски маратон 2017" на 7 мај, недела, во периодот од 7 до 14 часот ќе биде променет режимот на работа на линиите на Јавниот градски превоз.Во продолжение линиите со изменета траса.Линија бр. 3: Од Спортска сала МЗТ до Југодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) - Kл.Центар – Комплекс Панорама. Вo oбратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Jугодрво) - Tр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески - Сп.Сала МЗТ.Линија бр. 3Б: Од Кванташки Пазар до Jугодрво по своја траса, продолжува по ул. Кирил и Методиј (Рамстор) - Kл.Центар Комплекс Панорама. Вo oбратна насока: Комплекс Панорама – ул. Јордан Мијалков, подвозник, бул.Кочо Рацин (Jугодрво) - Tр. Центар – ул.Владимир Комаров – ул.Васко Каранѓелески - бул.АСНОМ – Кванташки Пазар.Линија бр. 4и 4А: oд Хрoм и Тафталиџе дo Соборен Храм по бул. Партизански Одреди, мост Гоце ...
| | веќе видена | слични

Македонија в сабота деветти пат ќе го одбележи Светскиот ден на хармониката, со свечен концерт, кој ќе се одржи од 21 часот на големата сцена на Македонскиот народен театар во Скопје, во организација на здружението „Љубители на класичната музика”. Влезот е слободен. - На концертот по повод меѓународниот празник и роденден на инструментот хармоника ќе настапат ученици и студенти од класата на проф. Зорица Kаракутовска, како и реномирани уметници од земјата и странство. На програмата ќе бидат изведени дела од Моцарт, Чајковски, Бете Илин, Зубицки, Дербенко, Анџелис, Пјацола и други – соопштија од здружението. Светската унија на хармоникашите во 2009 година одлучи 6 мај да го прогласи за светски ден на хармониката. Причината токму овој ден да биде прогласен за ден на хармониката е датумот на кој во 1829 година првпат е патентиран инструментот хармоника. Меѓународниот проект „6 Мај - Светски ден на хармониката” македонското здружение на хармоникашите го поддржува со успешна реализација на концерти во земјава и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Апелацискиот суд мора да се издигне над политичкиот притисок и нарачани притвори мотивирани само и само од политичкиот прогон кој што се спроведува врз ...
сите 426 | | | веќе видена

СДСМ е единствената партија во Европа која ја води лице, три пати аболицирано за тежок криминал и злоупотребувајќи ја моќта и институциите наредува политички ...
сите 364 | | | веќе видена

Под влијание на новиот циклон кој се формира над Италија, името на циклонот е Маријан, денес во текот на вечерните часови најпрвин во западните предели, ...
сите 258 | | | веќе видена

Синоќешниот протест пред Собранието против уставните измени за малку не ескалираше во насилство. Како што се чини ниту самите противници на овие измени, не ...
сите 84 | | | веќе видена

Како поранешниот премиер и актуелен почесен претседател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски избегал од Македонија, како стигнал до Унгарија , дали е уште таму и дали ...
сите 322 | | | веќе видена

Предлог Буџетот за 2019 предложен од Владата предводена од СДСМ е развоен и обезбедува повеќе пари кај граѓаните, поголема социјална еднаквост и подобра ...
сите 231 | | | веќе видена

Во Студенчишкиот канал во Охрид каде денес поради недостаток на вода и кислород се гушат тони плашица, попладнево почна спасувањето на рибата. btr „Ние веднаш ...
сите 30 | | | веќе видена

Во недостаток на официјални информации од македонските, но и од унгарските власти, регионалните и европските медиуми продолжуваат со шпекулации за бегалецот ...
сите 65 | | | веќе видена

Славниот Борис Бекер го поздрави големиот успех на својот сонардоник Александер Зверев кој успеа да триумфира на завршниот АТП турнир во Лондон. Прво со две ...
сите 205 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ЕУ со осуда за заканите и кршењето на правата на новинарите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: