СДСМ: Од каде ВМРО-ДПМНЕ има 3,5 милиони евра за кампањата?

Скопје – СДСМ излезе со соопштение, со кое реагира на прес конференцијата на ДКСК. „СДСМ целокупното свое финансиско работење го спроведува исклучиво согласно сите позитивни законски прописи.За разлика од владејачката партија и во оваа кампања СДСМ на транспарентен и отчетен начин ги наведе сите извори на финансирање„, велат од СДСМ. „Оттука наместо антикорупциската комисија да ја одработува дневно политичката агенда на Груевски најпрово со што треба да се занимва и да и одговори на јавноста е од каде му се на ДПМНЕ 3,5 милиони евра што ги потрошиле во кампањата а за кои немаат никакво покритие?„, се вели во реакцијата.
| | веќе видена | слични

Близу 7 милиони евра чини политичкото рекламирање на СДСМ на А1-телевизија за време на изборната кампања, а партијата на Бранко Црвенковски не го исплатила во целост со што телевизијата направила донација за партијата над законски дозволениот лимит, утврдила Државната комисија за спречување на корупцијата Антикорупциската комисија, како што објави нејзиниот претседател Воислав Зафировски, го утврдила ова врз основа на финансискиот извештај на СДСМ и податоците од А1-телевизија. Поради ова антикорупционерите подготвуваат кривични пријави против управителот на А1-телевизија Славко Нинов и генералниот секретар на СДСМ, Андреј Петров, повикувајќи се на Кривичниот законик во кој стои дека организаторот на изборна кампања што не го пријавил изворот на финансии на изборната кампања ќе се казни со затвор од најмалку пет години. Како што објавува комисијата, во извештајот од А1-телевизија се наведува дека СДСМ на овој медиум имала закупен простор за политичко рекламирање од 13 часа, 53 минути и 35 секунди што според ...
| | веќе видена | слични

Скопје - Доставените конечни финансиски извештаи на организаторите на изборната кампања за коалициите предводени од ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ,и на политичките партии ДУИ, ДПА и на НДП, од формален аспект се коректни, доставени во законски утврдениот рок и пропишана форма, информира на денешната прес-конференција претседателот на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), Воислав Зафировски. Вниманието на ДКСК го привлекол извештајот за платено политичко рекламирање на СДСМ во А1 ТВ, во кој се наведува дека за 13 часа, 53 минути и 35 секунди, СДСМ на А1 треба да и' плати 430.239.855 денари. „Во истиот извештај се вели дека СДСМ платил 6.531.300 денари, што значи останува долг од 423.708.555 денари, што е за цели 101.131.455 денари пречекорен максималниот законски лимит на средства што СДСМ може да ги потроши во изборната кампања. Но, затоа пак, во извештајот доставен од ДКСК од А1 ТВ, во рубриката побарувања, ставено е дека СДСМ нема долг кон телевизијата односно А1 ја донира кампањата на СДСМ со ...
| | веќе видена | слични

Скопје - Во писмена реакција на вчерашната прес-конференција на Државната комисија за спречување на корупцијата СДСМ потенцира дека целокупното свое финансиско работење го спроведува исклучиво согласно сите позитивни законски прописи. - За разлика од владејачката партија и во оваа кампања СДСМ на транспарентен и отчетен начин ги наведе сите извори на финансирање, стои во писмената реакција на СДСМ на прес-конференцијата на ДКСК во врска со финансиските извештаи за приходите и расходите на наменските жиро - сметки за изборната кампања доставени од организаторите на изборната кампања - учесници во предвремените избори .
| | веќе видена | слични

ПРОЧЕШЛАНИ ФИНАНСИСКИТЕ ИЗВЕШТАИ ЗА ИЗБОРИТЕ Извештајот на телевизијата покажува дека опозициската партија потрошила 1,6 милион евра повеќе од дозволениот лимит за изборите, а медиумот им дал и преголеми донации на политички партии Постојат основани сомневања поради кои може да се иницира кривичното гонење на одговорните лица во СДСМ и на телевизија „А1“ заради злоупотребите во финансирањето на изборната кампања, најави вчера Воислав Зафировски, претседател на Државната антикорупциска комисија. Лица што може да бидат кривично гонети се „организаторот на изборната кампања“ и „одговорното лице во правното лице“. Кривичната пријава против СДСМ ќе се поднесе затоа што партијата го пречекорила дозволениот лимит од 5,3 милиони евра колку што секоја партија можела да потроши за време на изборната кампања. Ваквите сознанија произлегле од извештајот што телевизија „А1“ го доставила до Комисијата и во кој е наведена точната сума што оваа партија треба да ~ ја плати на медиумот за објавените реклами. - Од извештајот ...
| | веќе видена | слични

Со донацијата на А1 за политичко рекламирање на СДСМ е надминат законски дозволениот лимит, а антикорупционерите треба да расчистат и дали радиодифузер со блокирана жиро-сметка може да биде донатор на политичка партија Кривични пријави за А1 телевизија и СДСМ за незаконски финансиски активности за време на изборната кампања најави вчера Државната комисија за спречување на корупцијата. Пријавите ќе бидат упатени до потписниците на наменските изборни сметки, управителот на А1, Славко Нинов, и генералниот секретар на СДСМ, Андреј Петров. Анализирајќи го финалниот финансиски извештај на СДСМ и извештајот на А1 телевизија, антикорупционерите констатирале дека содржат елементи кои даваат основани сомненија за поднесување на двете кривични пријави. За Антикорупциска повод за сомнежот дека А1 и СДСМ треба кривично да се гонат е тоа што донацијата која телевизијата и ја дава на партијата за платено политичко рекламирање го надминува законскиот лимит, а постои и дилемата дали медиум со блокитрана сметка воопшто може ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ во кампањата потрошила 4 пати повеќе пари од што имала. Од донации собрала 1 милион и 100 илјади евра, од кои 500.000 од физички лица и уште 600.000 од 29 фирми, од кои 28 биле медиуми, но за реклами, билборди пропаганден материјал и митинзи потрошила 4.400.000 евра. Иако не е познато кога и како ќе биде покриен минусот од 3.300.000 евра, надлежните воопшто не се сомневаат во можна корупција. „Неспорен е тој минус, со тоа што треба да се има предвид дека станува збор за извештај кој се однесува за времето до крајот на изборната кампања, до 3. јуни годинава. Тие сметки се уште се отворени. Во прашање се должничко-доверителски односи во кои Државната комисија за спречување на корупцијата не може да навлегува. Во изборниот законик не пишува рок за затворање на сметките“, вели Воислав Зафировски. Во анализата на финансиските извештаи од изборите, Антикорупциската најмногу се фокусирала на СДСМ и А1 Телевизија, која во нивното соопштение е спомената дури 22 пати. Кај опозициската партија спорно било ...
| | веќе видена | слични

Антикорупционерите се сомневаат дека СДСМ и А1 го прекршиле кривичниот законик во делот за финансирањето на изборната кампања. Според извештајот што телевизијата на Рамковски го поднела до Антикорупциската комисија – коалицијата предводена од СДСМ за време на кампањата се рекламирала скоро 14 часа, и според ценовникот на телевизијата направила трошоци од седум милиони евра. Воислав Зафировски претседател на антикорупциската комисија вели - „А1 ја донира кампањата од 423.708.555 денари„ Според антикорупционерите поради милионската донација од А1 на СДСМ, која најверојатно ја надминува сумата од законските 5 проценти од приходот што донаторот го остварил во претходната година и може да го подари и надминатиот лимит на СДСМ од 5.164.000 евра што можеле да ги потрошат во кампањата – според Зафировски СДСМ за 1.658.000 евра го надминала лимитот – и на медиумот и на опозициската партија и се заканува кривична одговорност. Од СДСМ демантираат и тврдат дека според договорот со А1 за политичко рекламирање вкупната ...
| | веќе видена | слични

Државната комисија за спречување на корупцијата ќе побара да се поднесе кривична пријава против СДСМ и А1 Телевизија. Претседателот на комисијата, Воислав Зафировски истакна дека партијата на Црвенковски треба да објасни дали парите добиени од Комерцијална банка во износ од 38 милиони и 400 илјада денари се донација или кредит. А1 Телевизија се обвинува дека спротивно на Законот му донирала на СДСМ износ од 423 милиони и 708 илјада денари или 12 милиони евра. Според раководство на оваа Комисија, ова се должи на платеното политичко рекламирање. Според Зафировски, во финансискиот извештај на А1 се вели дека СДСМ нема долг кон оваа телевизија, иако имаше долга реклама во овој медиум. Тоа, според анти – корупционерите преставува конкретен доказ дека ТВ А1 дала голема донација на партијата на Црвенковски. Исто така, кривична пријава може да бидат поднесени и за ПДП, НДУ, СДПМ и ЛДП. „165 А, од Кривичниот законик на РМ, каде што е предвидено кривичното дело – злоупотреба на средства за финансирање на изборната ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје - ВМРО-ДПМНЕ излезе со реакција на соопштението на СДСМ. „ВМРО-ДПМНЕ извештајот за своето финансиско работење целосно и навремено го поднесе до сите надлежни институции, меѓу кој, до Државната изборна комисија, до Државната Комисија за Спречување на Корупција, до Државниот завод за ревизија, велат од вледејачката партија. „ Целокупното работење на ВМРО-ДПМНЕ е во согласност со законите Целокупното работење на ВМРО-ДПМНЕ е во согласност со законите во Република Македонија, што очигледно не е случај со финансиското работење на Социјалдемократскиот сојуз. Жалиме што Социјалдемократскиот сојуз не се реформира и се повеќе се вовлекува во постапки кон кој е склон нивниот лидер Бранко Црвенковски„, стои во соопштението.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Српскиот министер за внатрешни работи Небојша Стефановиќ во пресрет на утрешните саботни протести „Еден од пет милиони“, денеска изјави дека секој има право ...
сите 172 | | | веќе видена

До понеделник ќе се задржи стабилно и топло време, а во вторник ќе настапи промена на времето. Ќе има зголемена облачност со повремен дожд и ќе дува умерен до ...
сите 170 | | | веќе видена

Бев во посета на кичевската населба Ламели. Имаме тешко секојдневие, незнаење на власта и огромна неспособност. Имаме неправда на секој чекор, напиша лидерот ...
сите 171 | | | веќе видена

,,Ова е ИД на денот на изборите . Ова е ИД денеска” , рече Трамп покажувајќи им на новинарите географска карта со бројни црвени точки претходнои со бела ...
сите 107 | | | веќе видена

Советот за стабилизација и асоцијација денеска во Брисел на петнаесеттиот состанок помеѓу Република Северна Македонија и Европската Унија ги поздрави ...
сите 114 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

СДСМ: Од каде ВМРО-ДПМНЕ има 3,5 милиони евра за кампањата?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: