Франција: Изборите ја зајакнаа позицијата на Макрон

Претседателското мнозинство, партијата Републиката напред и МоДем се стекнаа со апсолутно мнозинство од 351 пратеници од вкупно 577. Тоа е помалку однајавуваните 390 до 470, со оглед на голеата демобилизација на гласачите, од коидури рекордни 57,35 отсто не изегоа да гласаат. Во штабот кај макронистите не се криеше задоволството од победата. „ Да тоа е победа. Потоа дали станува збор за триумф, ...

⇐ DailyМРТ ⇒