МК Фондови

Управниот одбор на Реплек АД Скопје го закажа годишното собрание на акционери на РЕПЛЕК АД Скопје за 17.04.2012 година. Предлог одлуката за висината на дивидендата за 1 акција е 3.382,50 денари нето по акција. Последен ден на тргување со право на дивиденда за 2011 год. е 26.04.2012 година . Прв ден на тргување без право на дивиденда за 2011 година е 27.04.2012 година. Датум на евиденција според која се определува Листата на акционери кои имаат право да добијат дивиденда за 2011 година е 02.05.2012 год. Исплата на дивидендата за 2011 година ќе се реализира согласно законските рокови * ( *до 30.09.2012 според законските прописи ).
сите 2 | | | веќе видена

Управниот одбор на Друштвото ФАКОМ АД Скопје го закажа редовното собрание на акционери. Седницата на собранието на акционери на ФАКОМ АД Скопје ќе се одржи на 28.03.2012година (среда) со почеток во 12 часот во просториите на друштвото на адресата бул. Александар Македонски бб . Меѓу предлог одлуките е и одлуката за распределба на дел од нераспределената добивкаод 2008 година за исплата на дивиденда Предложената бруто дивиденда по акција изнесува 1.104,78 денари ,додека нето дивидендата по акција изнесува 994,34 денари .Последен ден на тргување со право на дивиденда ќе биде 23.04.2012* година ( * во предлог одлуката пишува 23.03.2012, но претпоставуваме дека се работи за грешка) . Исплатата на дивидендата ќе биде на две рати од кои првата рата најдоцна до 15.05.2012 година, а втората рата до 31.12.2012 година.
сите 2 | | | веќе видена

Од Македонската Берза известија дека согласно податоците кои ги добиле од Централниот депозитар за хартии од вредност на 20.03.2012 година е извршен нетрговски трансфер на 20.000 акции од Тетекс АД Тетово . Овие 20.000 обични акции претставуваат 4,37 проценти од вкупниот број од 456.787 акции на Тетекс АД Тетово.
| | веќе видена

Од Комерцијална банка АД Скопје се пофалија дека е прогласена за најдобра банка за Македонија во 2012 година од страна на магазинот Global Finance. Во своето деветнаесетто годишно прогласување на банки со најдобри перформанси, Global Finance деветти пат по ред ја избира Комерцијална банка АД Скопје како банка со најдобри резултати во Република Македонија. При анализата на банките од пазарите во развој од Централна и од Источна Европа, Комерцијална банка е избрана како најдобра во нашата земја врз база на следните критериуми: пораст на актива, профитабилност, стратегиски односи, услуги за клиенти, конкурентни услови и иновативни производи. Како и секоја година, овој магазин конечната одлука ја носи во консултација со бројни индустриски аналитичари, директори на корпорации и банкарски консултанти. Имајќи го предвид реномето на магазинот Global Finance како една од најпрестижните стручни публикации од областа на банкарската дејност во глобални рамки, континуираното признавање на успешноста на Комерцијална банка ...
| | веќе видена

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за четвртото тримесечје од 2011 година изнесува 0.2 %.Во четвртото тримесечје од 2011 е забележан пораст во повеќето сектори, а најголем пораст е забележан во секторите Ж-Хотели и Ресторани од 11.3% и Ѓ- Градежништво од 10.4%. Извозот на стоки и на услуги забележа номинален пораст од 13.9%, а увозот на стоки и на услуги порасна за 7.7% во однос на истиот период од 2010 година. Во истиот период, Финалната потрошувачка во структурата на бруто-домашниот производ учествува со 90.7%.
сите 7 | | | веќе видена

Управниот одбор на АД ЕВРОПА Скопје објави повик до акционерите за учество на Годишно Собрание на АД ЕВРОПА Скопје . Собранието ќе се одржи на ден 4 април 2012 година (среда) со почеток во 12 часот во просториите во седиштето на друштвото на ул.808 број 8 во Скопје. Меѓу другите точки се наоѓа и Предлог Одлука за определување на износ и датуми за исплата на дивиденда за 2011 година. Нето добивката за 2011 година изнесува 20.344.000 денари или 84,35 денари по акција, во споредба со добивката од 2010 година во износ од 8.821.000 денари или 36,09 денари по акција.
| | веќе видена

Денес Народната банка спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи, со утврдена каматна стапка од 4,0%.На аукцијата банките купиле благајнички записи во износ од 12,28 милијарди денари. Имајќи предвид дека на 21 март 2012 година биле исплатени 10,37 милијарди денари врз основа на достасани благајнички записи, по одржувањето на денешната аукција состојбата на благајничките записи се зголемила за 1,91 милијарди денари.
сите 4 | | | веќе видена

Свечено отварање на Пивара Битола на 30 март Свечено отварање на Пивара Битола На 30 март, свечено ќе се одбележи официјалното отварање на Пивара Битола која пред две години беше купена од радовишката компанија Марди. Пиварницата е реконструирана по германски проект, опремена е со најнова висока технологија за производство на пиво, која ги задоволува сите еколошки стандарди и моментално е единствена пиварница која строго се придржува кон германската формула за производство на пиво кое ги содржи основните состојки: јачменов слад, хмељ, квасец и вода. Во проектот за реконструкција на пиварницата учествувале и германските експерти.
сите 7 | | | веќе видена

Од Охридска Банка АД Охрид соопштија дека за член на Надзорен одбор на Охридска банка АД Охрид е именуван Кочо Моцан како независен член на Надзорниот одбор и неговиот мандат како член на Надзорен одбор ќе трае четири години. Инаку Кочо Моцан е претседател на управниот одбор на Технометал Вардар АД Скопје.
| | веќе видена

Управниот одбор на ЖИТО ЛУКС АД Скопје објави јавен повик за свикување на годишното собрание на акционери на ЖИТО ЛУКС АД Скопје. Седницата ќе се одржи на ден 10 Април 2012 г. во 14:00 часот, во просториите на Друштвото, на булевар Македонско Косовска Бригада бр. 44, Скопје.
сите 2 | | | веќе видена

Како што соопштија од компанијата, ТЕТЕКС АД Тетово на 16.03.2012 изврши откуп на 271 сопствени акции по цена од 360,00 денaри, преку Македонска берза на хартии од вредност и со тоа се стекна со 28.803 сопствени акции. Заклучно со 16.03.2012 година ТЕТЕКС АД поседува 6,31% сопствени акции.
сите 2 | | | веќе видена

Меѓународните брендови „Carrefour”, „Zara” и „Cineplexx” се трите најголеми закупци во трговскиот центар Skopje City Мall, инвестиција вредна 90 милиони евра, што треба да биде отвoрен за шест месеци, соопшти денеска Балфин МК, компанијата инвеститор. Како што изјави Петер Варден, главен извршен директор на Балфин МК и член на RICS, овие три големи светски компании со договорот за закуп добија загарантирани позиции во новиот трговски центар. Францускиот „Carrefour”, вториот најголем ланец на супермаркети во светот и најголемиот во Европа, во Skopje City Мall ќе има хипермаркет продавница од 4.650 метри. Договорот бил потпишан во јули минатата година, но поради клаузула за доверливост, информацијата морала да остане во тајност. Со отварањето на овој хипермаркет, „Carrefour” ќе има преку 9.500 продажни локали, во 33 земји во светот. Со влезот на „Inditex” во Skopje City Мall, Македонија станува осумдесетата земја во која Групацијата ќе биде присутна со своите афирмирани модни брендови. - Една од ...
сите 13 | | | веќе видена

Две бугарски и една домашна компанија се заинтересирани да го купат ОХИС, соопшти вчера министерот за економија Ваљон Сарачини Тој вели дека до крајот на неделата треба да се заврши тендерската документација за продажба на оваа државна компанија. Сарачини истакна дека на состанок на комисијата за приватизација бил утврден начинот на продажба и дека во бирото за судски вештачење бил разгледан предлогот за цената на акцијата. - Владата ќе настојува да се запази социјалниот аспект, односно да се задржат сите вработени во оваа компанија - вели Сарачини. Тој најави и дека ќе се сретне со претставници на вработените што подолго време се на принуден одмор.
| | веќе видена

Американската „лесна“ нафта за испорака во април на електронските тргувања пред отворањето на Њујоршката стокова берза денеска поскапе за 34 центи на 107,40 долари за барел. Во петокот оваа нафта забележа драстично зголемување на цената во однос на претходниот ден од 1,95 долари. Во исто време, европскиот „брент“ од Северното Море за испорака во мај на Берзата во Лондон се продава за 125,92 долари за барел, односно за 11 центи поскапо во однос на петокот. Универзитетот од Мичиген во петокот објави дека индексот на потрошувачката доверба во САД во февруари бил понизок од предвидувањата, како последица на се повисоките цени на бензините во земјата, кои во текот на минатиот месец се зголемија за шест проценти. Бензините во САД сега се продаваат по просечна цена од 3,83 долари за галон (речиси еден долар за литар), што е за 31 цент повеќе во однос на минатиот месец. Експертите стравуваат дека поскапувањето на бензините во САД може да го успори растот на американската економија со тоа што ќе се намали ...
сите 3 | | | веќе видена

Т-Мобиле Македонија ја заврши годината со нето добивка од 3.355.499.000 денари (54,5 милиони евра ) или добивка од 365,95 денари по акција. Вкупните приходи по сите основи за 2011 година изнесуваат 9.343.926.000 денари (151,9 милиони евра) . Вкупниот број на акции изнесува 9.169.244 акции и сите се поседувани од единствениот акционер Македонски Телеком. Истовремено од компанијата обавија дека целата добивка ќе се исплати во вид на дивиденда од 365,95 денари по акција на единствениот акционер.Од предложената дивидендата на Македонски Телеком во бруто износ од 71,46 денари која ќе се исплати на 86.254.903 акции (вкупно 6.163.556.917 денари) , парите кои ќе стигнат од Т-Мобиле во износ од 3.355.499.000 денари претставуваат 54,44% од вкупниот износ кој ќе биде исплатен.
| | веќе видена

Од компанијата Бетон го објавија својот план за 2012 година и претпоставениот биланс на успех во кратки црти. Компанијата планира да оствари приходи од работењето во износ од 2.877.679.419 денари. Планираните расходи се следните: трошоци за суровини, материјали и услуги во износ од 2.046.863.023 денари, трошоци за амортизација 60.961.817 денари ,трошоци за вкалкулирана бруто плата од 304.039.567 денари, трошоци од финансирање 23.589.588 денари и останати трошоци 400.100.024 денари.Вкупно планираните трошоци изнесуваат 2.835.554.019 денари. И крајниот резултат на планот е планирана добивка во износ од 42.125.400 денари или 684.965 евра. Планираната добивка по акција изнесува 722,06 денари.
| | веќе видена

Од компанијата Алкалоид известија дека членот на управниот одбор Милкица Глигорова се стекнала со нови 290 акции и сега поседува вкупно 16.800 акции или 1,17 проценти од вкупниот број на издадени акции. Ова следи по купувањето на 1000 акции на претседателот на управниот одбор Живко Мукаетов. Во развиените западни земји купувањето дополнителни акции во чија компанија сте член на менаџментот, се смета како изразување на доверба во сопствената компанија. Инаку , потсетуваме дека од Алкалоид објавија предлог одлука за исплата на дивиденда во нето износ од 160 денари по акција.
сите 2 | | | веќе видена

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) смета дека Грција ќе излезе од рецесијата во 2013 година, пренесе радио Атина. Прогнозата се соддржи во официјалното соопштение на Фондот, во кое се посочува дека темпото на раст на Грција следната година нема да отстапува многу од нултното ниво. ММФ за оваа година прогнозира негативен раст од 4,8 отсто по растот од минус 6,9 отсто во текот на 2011 година. ММФ вчера за Грција одобри 28 милијарди евра во идните четири години, што е дел од вториот меѓународен спасувачки план за земјата во вкупна вредност од 130 милијарди евра. Шефицата на Фондот Кристин Лагард, меѓутоа, предупреди дека ризиците за отстапувањето на Грција од договорената програма со кредиторите се исклучително големи и дека нема место за такви отстапувања. Шефот на мисијата на ММФ во Атина Пол Томпсен ја повика Грција уште повеќе да ги ограничи државните расходи, бидејќи според него нема веќе можности за нови даноци. Тој изрази увереност дека двете големи партии во Грција ќе продолжат да ја поддржуваат ...
сите 3 | | | веќе видена

Грег Смит, извршниот директор на лондонската подружница на Голдман Сакс ја шокираше јавноста со оставка - од морални побуди. Во јавно објавеното отказно писмо тој вели дека после 12 години не може повеќе да поднесе да работи во банката која воошто не се грижи да им помогне за своите клиенти туку само да профитира од нив. Амбиентот во компанијата никогаш не бил поотровен и попогубен, пишува Смит и ги обвинува водечките луѓе на една од најголемите светски банки за пад на моралниот квалитет и корпоративната култура. Тој открива дека водечките луѓе во компанијата воопшто не ги почитувале клиентите и во интерните мејлови ги нарекувале мапети, англиски сленг за прости и неуки лица. Знаев дека е време да си одам кога сфатив дека повеќе не можам да ги гледам студентите во очи и да им зборувам како ова е прекрасно место за работа, напиша Смит кој претходно во промотивно видео ги кани студентите да побараат работа во банката.
| | веќе видена

next