МК Фондови

Од компанијата Гранит АД Скопје известија дека потпишале нов договор со АД Електрани на Македонија. Предмет на договорот е ископ на јаглен и меѓуслојна јаловина во јагленово наоѓалиште Брод-Гнеотино, РЕК Битола. Вредноста на договорот изнесува 2,78 милијарди МКД (над 45 милиони евра) без вклучен ДДВ и рок на изведување 24 месеци.
сите 4 | | | веќе видена

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 54-тата седница што се одржа на 16 мај 2012 година, трајно и ја одзема дозволата за работа со хартии од вредност на брокерската куќа “БРО-ДИЛ” АД Скопје, поради донесена одлука за престанок на брокерската куќа од страна на Собранието на акционери. Истовремено, со трајното одземање на дозволата за работа на “БРО-ДИЛ” АД Скопје се исполнуваат условите за отворање на ликвидација на брокерската куќа, за што Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија ќе поведе постапка пред надлежниот суд. Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија согласно Законот за хартии од вредност ќе ги задолжи Македонската берза АД Скопје и Централниот депозитар за хартии од вредност АД Скопје веднаш по приемот на решението од КХВ трајно да ја исклучат од членство брокерската куќа “БРО-ДИЛ”АД Скопје. Со згаснувањето на “БРО-ДИЛ” АД Скопје, на македонскиот пазар на хартии од вредност работат вкупно 11 брокерски куќи и 6 овластени банки за работа со ...
сите 3 | | | веќе видена

Како што известија од компанијата Алкалоид АД Скопје ,јавната агенцијата за лекови и медицински помагала (JAZMP) од Република Словенија, по извршената инспекција во погонот за производство на течни фармацевтски форми, во ПЦ Фармација, го обнови сертификатот за сообразност со начелата на Добрата производна пракса (GMP) , дефинирани во Директивите на Европската Унија.Со ова Алкалоид АД Скопје се потврдува како високопрофесионален производител на фармацевтски производи со примена на најсовремени производствени технологии и деловни стандарди, сé со единствена цел - квалитетни, ефикасни и безбедни лекови.Со овој сертификат Алкалоид АД Скопје продолжува со регистрации и пласман на своите фармацевтски производи на пазарите во земјите членки на ЕУ. Во рамките на една од првите сертификации на интегрирани системи за управување на производител од Република Македонија, Алкалоид АД Скопје се здоби и со корпоративниот сертификат за квалитет и животна средина ISO 9001 и 14001 , како и ISO ...
| | веќе видена

Од компанијата обијавија дека по најновата препорака на Роберт Паркер на Twitter однапред е продадена целата количина од најквалитетниот македонски „Вранец“ 16.05.2012, Скопје на компанијата на познатиот увозник на врвни вина во САД, Ерик Соломон ( European Cellars ) ја откупи целата расположлива количина од виното на Тиквеш „Вранец Special Selection“ од бербата 2010-та, предвидена за продажба оваа година. Се работи за околу 40.000 шишиња висококвалитетно црвено вино произведено по најсовремена технологија од сортата на грозје вранец. Дополнително, European Cellars - компанијата која досега беше специјализирана за увоз на американскиот пазар единствено на висококвалитетни вина од одредени региони во Франција и Шпанија, тројно ги зголеми првично договорените нарачки од висококвалитетните вина на Тиквеш “Вранец Special Selection” и „Ркацители Special Selection“ за идната година.
сите 4 | | | веќе видена

Од Макпетрол известија дека Надзорниот одбор на „Макпетрол“ АД Скопје донел Одлука за задолжување на „Макпетрол“ АД Скопје во Комерцијална банка АД Скопје за рамковен револвинг кредит - лимит во износ од 2.130.000.000,оо денари. Во рамките на утврдениот лимит Банката ќе одобрува кредити, ќе отвора акредитиви, ќе издава гаранции,ќе прифаќа пристапување кон долг и други банкарски услуги . Поради големината на износот, Одлуката се донесе на 10.седница на Надзорниот одбор, одржана на 10.05.2012 год., врз основа на членовите 455 и 456 од Законот за трговските друштва и членот 67 од Статутот на „Макпетрол“ АД Скопје како Одлука за голема зделка. Сметководствената вредност на имотот на Друштвото, определена врз основа на последните ревидирани финансиски извештаи изнесува 8.995.732.448,оо денари, а Зделката рамковен кредит - лимит претставува 23,68% од вредноста на имотот.
| | веќе видена

Од Банката известија дека со решение на Централниот регистар на Република Македонија од 11.05.2012 година, во Трговскиот регистар се изврши бришење на Мери Елен Колинс од член на Надзорен одбор на ТТК Банка АД Скопје.
| | веќе видена

Индексот на цените во земјоделството во април 2012 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 3.4%, а кај аутпутот е зголемен за 3.6%. Во април 2012 година, во споредба со април 2011 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 103.5, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 100.5. Во делот аутпут, во април 2012 година, во споредба со април 2011 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 101.4, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 113.9.
сите 4 | | | веќе видена

Македонија потпиша договор за одбегнување двојно оданочување и заштита на инвестициите со Големото Војводство Луксембург. Договорот денеска во Брисел го потпишаа вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески и министерот за финансии на Луксембург, Луц Фриден. Договорот, како што соопшти Министерството за финансии, претставува правна рамка и основа за унапредување на економската соработка помеѓу двете држави како во доменот на размената на стоки и услуги, така и во доменот на заедничките вложувања. Со склучувањето на овој договор ќе се овозможи слободен проток на луѓе, капитал, доход, услуги и слично, како и натамошно стимулирање и интензивирање на економските односи помеѓу двете држави. Република Македонија со овој договор ја проширува мрежата на склучени меѓународни договори за одбегнување двојното оданочување со земјите членки на Европската унија, а со почетокот на примената на Договорот со Големото Војводство Луксембург, широко се отвораат можностите за поттикнување и реализација на ...
сите 4 | | | веќе видена

Излегувањето на Грција од еврозоната ќе ја чини Франција 50 милијарди евра, несметајќи ги хартиите од вредност во сопственост на банките и осигурителните компании, предупреди францускиот министер за финансии од досегашната влада Франсоа Бароен. Во интервју за радио „Европа 1“ Бароен истакна дека ризикот може да биде „целосно апсорбиран“ од француските финансиски компании. Сепак, тој изрази загриженост од опасноста од „вонредно проширување“ на кризата при излегување на еден член од еврозоната. Според него тоа ќе предизвика недоверба кај инвеститорите.
сите 4 | | | веќе видена

Владата денеска ја издаде 11. емисија на обврзници за денационализација, со вкупен износ од 10.000.000 евра. Со неа се опфатени сите решенија за денационализација кои станале правосилни од први јануари минатата година до 31 јануари годинава, а во кои како надомест се даваат обврзници, соопшти денеска Министерството за финансии. На сопствениците на обврзниците Централниот депозитар за хартии од вредност ќе им достави на домашна адреса известување за личниот износ на емитувани обврзници. Обврзниците за денационализација пред рокот за нивното достасување граѓаните може да ги користат за акции и удели на претпријатијата кои ги поседуваше Агенцијата за приватизација на Република Македонија, а по престанокот на нејзиното работење преминаа во надлежност на други државни институции, акции и удели на претпријатијата кои се резервирани за поранешните сопственици согласно Законот за трансформација на претпријатијата со општествен капитал, плаќање на побарувања пренесени со закон на Агенцијата на Република ...
сите 5 | | | веќе видена

Министерството за земјоделство ѝ ја одзеде лиценцата на „Струмица табак“ бидејќи откупната фирма не ги доисплатила кооперантите, информираат од Сојузот на тутунските здруженија на Македонија Според претседателот на сојузот Данчо Милески, пробиени се сите рокови, а „Струмица табак“ нема исплатено 1.100 тони откупен тутун, најголемиот дел, 80 отсто, од прилепскиот и долненскиот регион. „Струмица табак“ на тутунарите им должи околу 2,5 милиони евра. - Секој ден тутунарите прашуваат кога ќе им биде исплатен откупениот род. Некои побаруваат по две, па и три илјади евра. Не е доисплатен родот откупен по 25 јануари. Министерството за земјоделство ѝ ја одзеде лиценцата на „Струмица табак“ и фирмата не може да извезува во Грција - изјави Милески. Последниот рок, воедно и најава од фирмата дека ќе го доисплати родот од лани, е од 7 до 15 мај.
| | веќе видена

Компанијата „Џонсон Мети“ утре ќе постави камен-темелник на новите производствени погони во скопската индустриска зона Бунарџик, најавија од фабриката Новиот капацитет ќе се наоѓа веднаш до веќе постојната фабрика на британскиот гигант за производство на катализатори. „Џонсон Мети“ веќе вложи 55 милиони евра за изградба на првата фабрика, во која работат околу 300 работници. Изградбата на новата фабрика завчера ја најави и премиерот Никола Груевски, кој изјави дека и три други фирми во текот на овој месец ќе почнат со изградба на своите производствени капацитети во земјава. Камен-темелникот на новата фабрика ќе го постават премиерот Груевски и Лари Пенц, извршен директор на одделот за еколошки технологии на „Џонсон Мети“. Меѓу големиот број гости ќе бидат и амбасадорот на Обединетото Кралство во Македонија, Кристофер Ивон, и амбасадорот на САД, Пол Волерс. Основни активности на Џонсон Мети се производство на автокатализатори, дизел-катализатори за тешки возила и контролни системи за загадување, ...
сите 47 | | | веќе видена

Експерти на Сити Банк во Лондон проценуваат дека Грција по парламентарните избори е на работ да го загуби еврото и ќе мора да се врати на својата стара, национална валута драхмата. Анализите што се правени во оваа банка покажуваат дека нејзините експерти се „повеќе од 75 отсто“ уверени дека Грција ќе ја напушти зоната на заедничката европска валута во следните 12 месеци или за најмногу година и половина. Сите претходни испитувања на јавното мислење покажаа дека мнозинството Грци сакаат нивната земја да остане во ЕУ, во еврозоната и да го задржи еврото како своја валута, но резултатите од изборите открија дека повеќето од грчките гласачи им даваат доверба на партиите што се против острите мерки за штедење, наметнати од ЕУ и ММФ, за да се спречи банкрот на Грција и да се одбегнат тешките потреси на самата валута. Партиите што се против сите овие мерки и заговараат нови преговори, со многу полесни услови за Грција, инсистираат дека договорите што ги има направено претходната влада и двете главни партии, Нова ...
сите 2 | | | веќе видена

Американското бизнис списание „Форчн“ објави листа од 500 најголеми американски компании, кои минатата година и покрај успорувањето на глобалната економија, остварија рекордни профити. - Заедничката заработувачка на овие 500 корпорации се зголеми за 16 проценти во однос на 2010 година, на рекорден максимум од 825 милијарди долари во 2011 година, пишува „Форчн“. - Со оглед на забавеното опоравување и помалата потрошувачка, се очекуваше корпоративната Америка да се види како ползи, а не како трча по слава, наведува списанието. Претходниот рекорд од 785 милијарди долари беше поставен во 2006 година, благодарение на силниот економски раст и пред кризата во секторот на недвижнини да предизвика превирања на глобалниот финансиски пазар. Меѓутоа и покрај закрепнувањето од длабока рецесија, која заврши кон средината на јуни 2009 година, компаниите не покажаа волја за нови вработувања. - Денеска „Форчн 500“ вработува 28,5 милиони луѓе ширум светот, нагласува списанието. Во САД „Форчн 500“ вработуваат околу 17 ...
сите 3 | | | веќе видена

Вредноста на српскиот динар денеска е намалена за 0,1 процент, достигнувајќи нова најниска вредност во однос на еврото од воведувањето на зедничката европска валута. Според средниот курс на Народната банка на Србија (НБС), едно евро денеска чини 111,9696 динари. Најновиот пад на вредноста на српскиот динар уследи и покрај вчерашната интервенција на НБС на меѓубанкарскиот девизен пазар со продажба на 20 милиони евра. Од почетокот на годината НБС на меѓубанкарскиот пазар продаде вкупно 748,5 милиони евра во обид да ја одржи стабилноста на курсот на српскиот динар. Годинава динарот беше најсилен на 11 јануари кога едно евро чинеше 103,6922 динари. Со денешниот пад на вредноста, стпскиот динар на месечно ниво ослабе во однос на еврото за 0,2 отсто, а на годишно ниво за 11,3 проценти.
| | веќе видена

Cisco Expo 2012 „ Заедно до иновации ” На 6 и 7 јуни 2012 во хотелот Александар Палас во Скопје, ќе се одржи деловно-технолошката конференција Cisco Expo 2012. По втор пат во нашата земја, на едно место ќе се обединат експертите од информатичкиот сектор од земјава и регионот, најголемите домашни компании, медиумите, државните и образовните институции, како и пошироката деловна заедница. Најголемиот светски производител на мрежна опрема, компанијата Cisco Systems, e домаќин на Cisco Expo 2012 кој ќе биде на тема: „Заедно до иновации”. На конференцијата ќе бидат претставени иновативните концепти на кои Cisco Systems постојано работи во неколку главни подрачја : интелегентни мрежи, облак, виртуализација, видео и колаборација, во поглед на нивното влијание врз подобрувањето на работните процеси. Еминентни домашни и странски ИТ стручњаци ќе говорат за трендовите во индустријата, а преку презентации и студии на случај ќе бидат претставени најновите технолошки решенија и нивната примена во деловното работење. ...
сите 2 | | | веќе видена

Главниот индекс на берзата во Атина денеска за утрешното тргување се намали за повеќе од седум проценти, откако на вчерашните избори главните грчки партии не успеаја да освојат доволен број гласови за да состават коалициска влада. Атинската берза забележа пад од 7,7 проценти на 636,67 поени, а индексот на грчките банки забележа пад од над 19 проценти и покрај малиот обем во тргувањето.
сите 2 | | | веќе видена

Со последните 4 аукции на благајнички записи средствата кои банките ги имаат пласирано во овој инструмент се намалија за 4.480.000.000 денари или 72,8 милиони евра. Моментално во благајнички записи банките имаат пласирано 32.810.000.000 денари (533,49 милиони евра), сите со рок на достасување на 09.05.2012, кога и ќе се одржи нова аукција на благајнички записи , но овојпат со нова максимална каматна стапка од 3,75%, за разлика од поранешната максимална каматна стапка од 4%. Останува да видиме уште колку долго банките ќе преферираат да вложуваат во помала, но посигурна каматна стапка, за разлика од повисоките каматни стапки и секако поризични пласмани во кредити. Секако овие движења се одразуваат и на каматните стапки на депозитите, па така кај најголемите 4 банки веќе депозитите орочени на 12 месеци се со каматна стапка под 5% за орочување во денари, освен на една во која моментално орочувањето е со 5% . Број на аукција Датум на достасување Реализација намалување CB2012/018-007 09.05.2012 ...
| | веќе видена

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари- март 2012 година изнесува 920 075 илјади САД долари, а на увозот 1 486 782 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 61.9 %. Трговскиот дефицит, во периодот јануари- март 2012 година, изнесува 566 707 илјади САД долари.Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, фероникелот, производите од железо и челик (валани производи), преработките од нафта и облеката. Во увозот најмногу се застапени суровата нафта, електричната енергија, платината и легурите на платина, необработени или во прав, природниот гас во гасовита состојба и другите моторни возила за превоз на лица. Во периодот јануари- март 2012 година, најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на ЕУ 27 (64.8%) и земјите од Западен Балкан (22.2%), а во увозот на стоки најголемо учество имаат земјите-членки на ЕУ 27 (53.6%) и земјите во развој ...
сите 2 | | | веќе видена

Македонската Берза денеска ќе ја одржи 13. годишна конференција на која, меѓу другото, ќе биде потпишан и меморандум за соработка со Истанбулската берза, Турција. Конференцијата со воведни обраќања ќе ја отворат заменик претседателот на Владата и министер за финанасии Зоран Ставрески, гувернерот на НБРМ Димитар Богов и главниот извршен директор на Македонската берза Иван Штериев. Вообичаено, ќе се дискутира за актуелните состојби во финансиската индустрија и ќе се промовираат идеи за натамошен развој на пазарот на хартии од вредност во Република Македонија. Учесниците преку дебати и панел дискусии ќе имаат можност да слушнат размислувања на реномирани домашни и странски експерти во врска со глобалните и локални макроекономски состојби и нивната рефлексија на пазарите на капитал, иднината на бизнис-моделите на берзите, како и нивните видувања за значењето и улогата на пост-трговската инфраструктура во националното и прекуграничното тргување со хартии од вредности. Предвиден е и работен дел во чии рамки, ...
сите 2 | | | веќе видена

next