МК Фондови

Иако Европјаните се уверени дека заедничката валута не е добра за економијата на нивните земји, не се подготвени да се вратат на своите претходни валути. Ова е заклучок од анкетата на жителите на осум членки на Европската унија, во кои живеат над 75 отсто од 500 милиони жители на економскиот блок. Според пишувањето на Њујорк Тајмс, анкетата е спроведена во рамки на проектот Global Atitudes, на истражувачкиот центар Pew. Еврозоната ја претставуваа Германија, Франција, Италија, Шпанија и Грција, а остатокот на ЕУ - Велика Британија, Полска и Чешка. Во секоја земја биле анкетирани околу 1.000 жители. Експертите не успеале да ги објаснат видливите противречности во одговорите на испитаниците, претпоставувајќи само дека учесниците на анкетата се плашат од ризици поврзани за излез од еврозоната. - Европјаните сваќаат дека укинувањето на еврото е како скок во темница - потенцира директорот на секторот за меѓународни економски ставови на Pew, Брус Стоукс. Респондентите од Грција, која може да биде прва земја ...
| | веќе видена

Цената на нафтата денеска се доближи до осуммечениот минимум од 82 долари за барел, откако лошите податоци за вработеноста во САД ја поттикнаа продажбата на акции и сировини. Нафтата за ориентациска испорака во јули, на електронското наддавање на Њујоршката стокова берза е договарана по 82, 14 долари за барел или помалку за 1,09 долари, што е најниско ниво од октомври, пренесоа американските медиуми. На Меѓународната берза на петролеум во Лондон, северноморската „брент“ нафта за испорака во јули беше во пад од 1,07 долари за барел и чинеше 97,36 долари за барел. Американското Министерство за труд во петокот соопшти дека работодавачите во САД во мај отвориле едвај 69.000 нови работни места, најмалку во последната година и многу помалку во однос на очекувањата на економистите. Стапката на невработеност нарасна на 8,2 отсто за прв пат од јуни минатата година, кога изнесуваше 8,1 отсто. Ова е трет месец по ред како податоците за вработеноста во САД се лоши, што укажува дека економијата забавува и дека ...
сите 9 | | | веќе видена

Индексот на бројот на работниците во индустријата во април 2012 година, во однос на април 2011 година, изнесува 98.3. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во април 2012 година, во однос на април 2011 година, бележи пораст од 0.7%, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 2.1%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 0.2%. Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во април 2012 година,во однос на април 2011 година, бележи пораст кај Енергија за 0.1% и Интермедијарни производи,освен енергија за 1.1%, додека опаѓање бележи кај Капитални производи за 8.1%, Tрајни производи за широка потрошувачка за 3.6% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 3.0%. Индексот на бројот на работниците во индустријата во периодот јануари - април 2012 година, во однос на периодот јануари - април 2011 година, изнесува 98.5.
сите 3 | | | веќе видена

Од Македонската Берза известија дека на 12.06.2012 година (Вторник), на барање на една од членките, по пат на јавна берзанска аукција на акции при продажба на големи пакети на акции (согласно Анекс 4 од Правилата за тргување на Македонска берза АД Скопје), ќе биде понуден за продажба пакет од 74.000 акции издадени од Топлификација АД Скопје што претставува 16,44% од основната главнина на друштвото, со почетна продажна цена од 3.079 денари (50 евра) по акција преку моделот “се или ништо“.Според јавно достапните податоците тоа се акциите на POTEZA d.d. од Љубљана, Словенија. Инаку тоа е и најголемиот поединечен акционер во Топлификација АД Скопје, каде сите останати акционери имаат помалку од 22.500 акции.
сите 3 | | | веќе видена

Од компанијата Алкалоид известија дека Живко Мукаетов, генералниот директор купил нови 3500 акции од Алкалоид АД Скопје. Со ова купување тој ја надмина бројката од 100.000 акции и сега поседува 100.500 акции во Алкалоид, или 7,02% од вкупниот број на акции. Купувањето на акции во компанијата во која сте менаџер се толкува како израз на довербата во растот и упехот на компанијата што ја управува.
сите 2 | | | веќе видена

Од Комерцијална Банка АД Скопје известија дека Хари Костов, Главен извршен директор купил 1.000 обични акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје. Во западните земји овој чин, купувањето на акции во компанијата во која сте менаџер се толкува како израз на довербата во растот и упехот на компанијата што ја управува.
сите 2 | | | веќе видена

Продажбата на ОХИС, откако пропадна последниот тендер на кој не беше доставена ниту една понуда, повторно ќе биде разгледувана на некоја седница на Економскиот совет. Вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски, одговарајќи на новинарски прашања по отворањето на првото Бизнис екселент шоу, рече дека Владата очекувала на последниот тендер да добие барем една понуда. Но, додава, сепак секогаш кога Владата настојува се чини да задржи што поголем број или сите вработени во друшвата кои се предмет на приватизација тоа не наидува на особено голем прием кај инвеститорите. Ќе биде потребно да се направи одредено приспособување на моделот, но интенцијата да се најде стратешки партнер и за ОХИС, но и за другите претпријатија останува и натаму, изјави Пешевски. Тој потенцира дека сега не се размислува за отпуштање вработени од компанијата и оти кога ќе биде развиен новиот модел ќе биде информирана јавноста. Тендерот за продажба на ОХИС заврши вчера и до крајниот рок не беше доставена ниту една појава, ...
сите 5 | | | веќе видена

Нафтата денеска на азиските пазари продолжи да поевтинува со цена под 88 долари за барел по бранот неповолни економски вести од еврозоната кои навестуваат пад на побарувачката на тој енергенс. Нафтата за испорака во јули на Њујоршката берза беше договарана за цена 22 ценати пониско, по 87,60 долари за барел откако синоќа на затворањето беше 87,82 долара за барел. Марката „брент“ од Северното Море на берзата во Лондон за јулски термин на испорака е поевтина за 32 цента, со цена од 103,15 долари за барел. Аналитичари стравуваат дека банкарската криза во Европа може да ги вовлече државите кои користат евра, во рецесија. Загриженоста е зголемена откако вчера ЕК објави дека економската доверба во регионот на заедничката валута овој месец е на најниско ниво во изминатите 2,5 години.
сите 4 | | | веќе видена

Во организација на Здружението на овластени застапници во осигурување на Македонија, на 23. мај одржана е промоциа на Инново Статус инвестициски фонд и Граве животно осигурување Суштината на презентацијата е да се долови комбинацијата на безризични финансиски инструмент – животно осигурување и ризичен финансиски инструмент – удели во акциски фонд. Комбинираниот инструмент е виртуелен, тоа значи дека клиентот потпишува посебно договор за осигурување, а посебно барање за вложување во фондот. Притоа многу важно е да се истакнат и предностите од комбинирано инвестирање, доколку се утврди можост дека еден клиент би можел да ги ужива придобивките и на двата продукти. Презентацијата беше успешна и се продолжи во панел дискусијата, на која беа изнесени многу интересни мислења и беа поставени квалитетни прашања во врска со виртуелниот производ на двете компании.
| | веќе видена

Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство денеска објави оглас за давање под закуп на над 8.703 хектари земјоделско земјиште во државна сопственост до 10 хектари. Огласеното земјиште е во 18 региони во државава, Куманово, Валандово, Радовиш, Берово, Крива Паланка, Крушево, Прилеп, Делчево, Пробиштип, Битола, Ресен, Кичево, Гевгелија, Свети Николе, Велес, Кавадарци, Кисела Вода и општина Македонски Брод. Почетната цена по хектар се утврдува во зависност од катастарската класа и местоположбата на земјиштето и таа изнесува 25 евра во денарска противредност за земјоделско земјиште од 1 до 4 катастарска класа и 15 евра во денарска противвредност за земјоделско земјиште од 5 до 8 катастарска класа. Почетната цена на земјоделското земјиште кое се наоѓа во планински подрачја, за земјиште од 1 до 4 катастарска класа изнесува 15, а за земјиште од 5 до 8 класа е 5 евра за хектар. Времетраењето на закупот за кој се издава земјиштето за подигање маслинарници е за период до 50 години, за подигање ...
сите 4 | | | веќе видена

Управниот одбор на Макпетрол А.Д. Скопје, објави Јавен повик до акционерите за учество на Годишното собрание нa акционерите на Макпетрол А.Д. - Скопје .Собранието на акционерите ќе се одржи на 16.6.2012 година со почеток во 12:00 часот во Хотелот Макпетрол во Струга.На дневен ред се повеќе одлуки(за усвојување на финансиските извештаи, за одобрување на работата на УО, за одобрување на работата на НО, избор на ревизори,одобрување зделка со заинтересирана страна(ОИЛКО КДА Скопје) и други одлуки. Сите документи во врска со престојното собрание се објавени на следнава веб страница
| | веќе видена

Раководителите ја оценуваат економската состојба на деловните субјекти во преработувачката индустрија во април 2012 година како понеповолна во однос на претходниот месец, а поповолна во однос на април 2011 година. Оценката за обезбеденоста на производството со порачки е понеповолна во однос на претходниот месец. Обемот на производството во април 2012 година е понеповолен во однос на претходниот месец, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се понеповолни, како и очекувањата за бројот на вработените. Во април 2012 година, залихите на суровини и репроматеријали, како и тековните набавки на суровини и репроматеријали се под и околу нормалата. Залихите на готовите производи во април 2012 година се незначително намалени во споредба со претходниот месец. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април 2012 година изнесува 58.8% од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на производство во април 2012 година имаат следните фактори: ...
сите 3 | | | веќе видена

Македонскиот банкарски сектор ја задржа својата стабилност, одржувајќи висока солвентност и ливквидност и покрај неизвесноста со должничката криза во ЕУ. Стрес тестовите покажуваат дека македонските банки би издржале и најлоши сценарија. Ова го заклучи денеска Комитетот за финансиската стабилност кој ги разгледуваше најновите движења во банкарскиот систем на Македонија. - Македонскиот банкарски систем покажува исклучителна стабилност. Адекваноста на капиталот е зголемена на 17,5 проценти, а високо ликвидната актива во вкупната актива на банкарскиот сектор достигна 31,5 поценти во првиот квартал на оваа година, рече гувернерот на НБРМ Димитар Богов кој рече дека ова покажува оти има доста голема стабилност на банкарскито систем и отпорност на шокови. Тој додаде дека стрес тест симулациите покажуваат оти и при најцрни сценарија македонскиот банкарски систем не ја намалува адекваноста на капиталот, односно дека ниту една банка не ја намалува адекваноста на капиталот под законскиот минимум од 8 проценти. ...
сите 7 | | | веќе видена

Од Технометал Вардар ги објавија одлуките кои се донесени на одржаната седница на Собранието на акционери.Меѓу редовни одлуки за одобрување на работата, на Управниот одбор и Надзорниот одбор, и усвојување на финансиските извештаи, одобрување на извештаите за работа, се најде и одлуката за одобрување на зделка со поврзана страна. Имено на позајмицата од 85.000.000 денари (близу 1,38 милиони евра) дадена од технометал Вардар на Мепком доо Скопје на 29.12.2009 , која не била вратена во целост т.е. не се вратени уште 55.000.000 денари (приближно 892.857 евра), со оваа одлука и се пролонгира рокот за враќање до 30.09.2012 година т.е за девет месеци од оригиналниот рок од 31.12.2011. Инаку Мепком е акционер во Технометал Вардар со 24,89% од вкупниот број на акции, и за да помине оваа одлука потребно било мнозинството од неповрзаните акционери да гласале позитивно за оваа одлука. Останати поголеми акционери во Технометал Вардар се Јован Јоанидис со 23,25 %, Орде Китановски со 5,05 % , и Ултимус доо Скопје со ...
| | веќе видена

Алкалоид АД Скопје е добитник на наградата за најтранспарентно котирано друштво за 2011 година ‘Кристално ѕвоно’ која се доделува од Македонската Берза за хартии од вредност.Во насока на продолжување на воспоставената пракса на Берзата за доделување на годишна награда „Кристално ѕвоно” на најтранспарентното котирано акционерско друштво во Република Македонија,за време на одржувањето на 13-та годишна конференција на Македонската берза по петти пат беше доделена оваа награда.Согласно методологијата за доделување на наградата на Македонската Берза „Кристално ѕвоно” и бодирањето на секој член на петте целни групи за најтранспарентно котирано друштво на Македонската берза за 2011 година се избра АЛКАЛОИД АД СКОПЈЕ.
| | веќе видена

Јавниот долг на Грција значително е намален, по досега најголемото отпишување на долгот од страна на приватнито сектор, кој помогна да се намали товарот на плеќите на оваа земја-членка на еврозоната. Државната ревизорска агенција соопшти дека вкупниот јавен долг, според прелиминарните податоци на крајот на март е намален за 23,8 проценти на 280,3 милијарди евра, во однос на 368 милијарди од крајот на декември. Податоците се уште не се конечни, наведе изворот на Министерството за финансии во Атина, додавајќи дека се очекува дека кога целокупниот долг ќе биде вклучен во пресметката, износот ќе биде поголем. Значителното намалување на јавниот долг е остварен благодарение на отпишувањето на побарувачката на име на грчки државни обврзници во рацете на приватниот сектор во износ од околу 107 милијарди евра, што беше еден од условите за исплата на 130 милијарди евра помош на ЕУ и Меѓународниот монетарен фонд. Дадената помош во вид на заеми, изјави претставникот на Министерството за финансии, долгорочно ќе го ...
сите 2 | | | веќе видена

Бензините од ноќеска на полноќ поевтинуваат за 1,5 денари, а дизелот и за половина денар, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ). Според одлуката на РКЕ, литар ЕУРОСУПЕР БС-95 ќе се продава за 82 денари, а ЕУРОСУПЕР БС-98 за 84 денари. Новата цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) е 72 денари за литар, а на екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се намалува за денар и ќе чини 60,50 денари за литар. Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се намалува за 0,847 денари и ќе изнесува 45,856 денари за килограм. Малопродажните цени на нафтените деривати, согласно Методологијата за формирање на цените, се намалуваат во просек за 1,42 проценти.
сите 17 | | | веќе видена

Како ценовно чувствителна информација, QBE Reinsurance (Europe) Limited од Даблин, Р. Ирска (како акционер со квалификувано учество во Акционерското друштво за осигурување и реосигурување "КЈУБИ Македонија" - Скопје), го известил Одборот на директори на Друштво дека има добиено индикативна - неформална понуда за продажба на своите акции во Акционерското друштво за осигурување и реосигурување "КЈУБИ Македонија" - Скопје. Понудата е доставена од компанија со седиште во земја членка на Европската Унија, чија основна дејност е осигурување и реосигурување.QBE REINSURANCE (EUROPE) LIMITED поседува 73,51% од вкупниот број на акции на АД ЗА ОСИГУРУВАЊЕ И РЕОСИГУРУВАЊЕ “КЈУБИ МАКЕДОНИЈА“-СКОПЈЕ.
сите 4 | | | веќе видена

Според објаснувањето од компанијата, консолидираната добивка со 31.03.2012 година изнесува 8.977.000,00 денари што претставува зголемување во споредба со истиот период претходната година. Оперативните приходи се во износ од 559.847.000,00 денари и истите бележат пад од 53% во споредба со претходната година каде што оперативниот приход изнесуваше 1.190.962.000,00 денари. Оперативни расходи се во износ од 623.090.000,00 денари и тие се намалени во споредба со 31.03.2011 година за 48%. Оперативната загуба изнесува 63.243.000 денари .Позитивна околност за компанијата се финансиските приходи кои изнесуваат 80.624.000,00 денари и тие во најголем дел произлегуваат од наплатени камати по судски предмети од минати години и истите имаат дирекно позитивно влијание на остварената консолидирана добивка од редовно работење пред оданочување.
| | веќе видена

Во следните четири дена се очекува Грција да добие 18 милијарди евра од Европскиот фонд за финансиска стабилност (ЕФФС) за рекапитализација на грчките банки, изјави шефот на грчкиот фонд за финансиска стабилност Панајотис Томопулос. Процедурата за префрлање на средствата за рекапитализација треба да заврши во текот на следната недела. Сумата ќе биде поделена на четирите најголеми грчки банки - Национална банка на Грција, Алфа банк, Јуробанк и Пиреос банк за решавање на проблемите со ликвидноста. Според првичните прогнози на ММФ вкупните капитални потреби на грчките банки, со што ќе се покријат штетите од преструктуирањето на грчкиот долг, изнесуваат 50 милијарди евра. Грција ја доби првата спасувачка транша во износ од 25 милијарди евра од ЕФФС со цел рекапитализација на грчките банки. Во рамки на вториот спасувачки пакет за Грција од ЕУ и ММФ, кој изнесува 130 милијарди евра, се планира да му бидат префрлени до 48,8 милијарди евра на грчкиот фонд за финансиска стабилност во вид на обврзници од ЕФФС со ...
сите 2 | | | веќе видена

next