МК Фондови

Со последна состојба од 17.06.2012 година СЕ(сметководствена единица) на НЛБ Задолжителен Пензиски Фонд е 134,319056 денари, додека на КБ Прв Задолжителен Пензиски Фонд е 135,915284 денари. На графиконот подолу може да се видат движењата на СЕ на двата задолжителни пензиски фондови за цела 2012 година. Двата пензиски фонда со 31.05.2012 имаат заедно 236.722 осигуреника. Вкупните средства со кои управуваат овие два фонда достигнаа 18.118,43 милиони денари (над 294 милиони евра) на 31.05.2012 година.
| | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, раководителите ја оценуваат економската состојба на деловните субјекти во мај 2012 година како понеповолна во однос на претходниот месец, како и во однос на мај 2011 година. Оценката за обезбеденоста на производството со порачки е понеповолна во однос на претходниот месец. Обемот на производството во мај 2012 година е понеповолен во однос на претходниот месец, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни, а очекувањата за бројот на вработените се понеповолни. Во мај 2012 година, залихите на суровини и репроматеријали, како и тековните набавки на суровини и репроматеријали се под и околу нормалата. Залихите на готовите производи во мај 2012 година се намалени во споредба со претходниот месец. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во мај 2012 година изнесува 57.9% од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на производство во мај 2012 година имаат следните фактори: ...
сите 8 | | | веќе видена

Вкупно 25.000 луксузни вили, повеќето во сопственост на познати грчки актери и пејачи, бараат нов сопственик, покажуваат податоците што ги објави Грчаката асоцијација за недвижности (ХАР). „Епидемијата“ на продажба на недвижноти во Грција, како што јави дописникот на МИА од Атина, ги зафати и познатите личности, бизнисмените и богаташите, кои живеат далеку од очите на јавноста и кои до пред кусо време инвестираа во скапи имоти и вили. Главната причина за продажбата се скапите трошоци за одржувањре и високите даноци што ги воведе државата. И повеќето странци кои во изминатите 10 години купија вили на море во Грција сега се обидуваат да ги продадат имотите, додека уште можат да добијат добра цена за нив. Очигледно е дека економската ситуација во земјата го промени начинот на живот и на богатите Грци. Неверојатно скапи имоти и раскошни вили се на продажба на секој чекор, но и покрај расположението за ценкање од страна на продавачите, купувачите никаде ги нема.
сите 3 | | | веќе видена

Јапонскиот производител на автомобили Нисан објави денеска планови за изградба на фабрика на североисток во Кина во вредност од 800 милиони долари како дел од настојувањата да ја прошири продажбата на најголемиот пазар на автомобили во светот. Фабриката во Дилајан до 2014 година би имала производствен капацитет од 150.000 возила и подоцна би се зголемило на 300.000, се вели во соопштение на Нисан. Тоа ќе биде четврти погон на за производство во Кина. Нисан во минатата година објави план за ширење на бизнисот во Кина вреден осум милијарди долари како дел од глобалната стратегија да се фокусира на брзорастечки пазари и намали зависност од САД.
сите 2 | | | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2011 година, деловните субјекти кои се занимаваат со градежна дејност извршиле градежни работи во вредност од 14 998 411 илјади денари. Од нив, 5 666 431 илјади денари се за објекти во индивидуална сопственост. Во текот на 2011 година се градени вкупно 1 441 објект, а завршени се вкупно 835 станови со вкупна површина од 52 019 м2, од коишто 696 се во индивидуална сопственост. Просечната корисна површина на завршените станови е 62.3 м2.По региони, најмногу се градело во Скопскиот регион, потоа во Пелагонискиот, во Југозападниот итн. 2011 Број на објекти 1 441 Вредност на извршените градежни работи во илјади денари Вкупно 14 998 411 Од тоа: високоградба 5 998 829 нискоградба 5 841 982 реконструкција 3 157 600 Завршени станови 835 Вкупна површина во м 2 52 019 Просечна површина во м 2 62,3
сите 4 | | | веќе видена

Акционерското друштво Д-р Пановски Скопје ги објави ревидираните извештаи за 2011 година.Вкупниот остварен приход е 1.048.251.000 денари , вкупните расходи се на ниво од 971.962.000 денари. Бруто добивката пред оданочување изнесува 76.289.000 денари, добивката по оданочување изнесува 71.402.000 денари, што е пораст од нето добивката за 2010 година која изнесувала 56.211.000 денари. Основната заработувачка по акција за 2011 година е 85 денари. Профитната маргина за 2011 година изнесува 10,03%.
| | веќе видена

Денес Министерството за финансии продаде на аукција 5 годишни државни обврзници и тоа 1.156.000.000 денари(18,76 милини евра) со девизна клаузула со купонска каматна стапка од 5,50% и 555.000.000 денари(малку над 9 милиони евра) без девизна клаузула со купонска каматна стапка од 5,70%. Купонската камата ќе се исплаќа еднаш годишно. Обврзниците достасуваат за исплата на 25.06.2017 година. Со ова издавање на петгодишни обврзници министерството се движи полека кон целите од планот за развивање на домашниот пазар на должнички хартии од вредност. Иако на примарниот пазар нема проблеми од аспект на продавање на целата емисија, со овие државни хартии, речиси и да нема секундарно тргување на Македонската Берза.
сите 2 | | | веќе видена

Како што објавија од Државниот завод за статистика с поред проценетите податоци , стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за првото тримесечје од 2012 година изнесува - 1.4 %. Во првото тримесечје од 2012 е забележан пад во секторите Градежништво од 9.8%; Рударство и вадење на камен, Преработувачка индустрија и Снабдување со електрична енергија, гас и вода од 9.6% и секторот Сообраќај, складирање и врски од 0.1%. Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во однос на истиот период од 2011 година номинално расте за 2.0%, а нејзиното учество во структурата на бруто-домашниот производ изнесува 78.6%. За истиот период ,извозот на стоки и на услуги забележа намалување во номинален износ од 3.7%, а увозот на стоки и услуги номинално опадна за 4.6%. На графиконот подолу може да го видите движењето на кварталниот БДП во последните 9 квартали (треба да се има во вид дека податоците за 2011 и 2012 се сеуште проценети).
| | веќе видена

Со јавната аукција одржана минатата недела се промени најголемиот акционер во Топлификација АД Скопје. На ден 12.06.2012 година на Македонската Берза на хартии од вредност се продаде пакетот од 74,000 акции на Топлификација АД Скопје во сопственост на POTEZA, borzno posredniska druzba, d.d. Новиот сопственик со над 5% во Топлификација АД Скопје е KARDICOR INVESTMENTS LIMITED од Кипар и поседува 74,000 акции односно 16.444%, додека пак POTEZA, borzno posredniska druzba, d.d. повеќе не поседува акции во Топлификација АД. Она што можевме да дознаевме набрзина преку пребарување на интернет е дека KARDICOR INVESTMENTS LIMITED има или имала бизнис односи со компанијата JSC "TERRITORIAL GENERATING COMPANY #2" во која што поголем дел од менаџментот е од SINTEZ Group и е поседувана преку ООО КОРЕС ИНВЕСТ од SINTEZ Group.
| | веќе видена

Како што објавија од ХОТЕЛИ МЕТРОПОЛ АД Охрид на ден 07.06.2012 година воспоставен е Договор за залог заради обезбедување на кредит од Охридска банка АД Охрид во износ од 300.000 евра. Залогот опфаќа недвижен имот во вредност од 36.610.581,50 денари пресметан според сегашна книговодствена вредност,што претставува 10,23 % од вредноста на капиталот на друштвото согласно последните ревидирани финансиски извештаи.
сите 2 | | | веќе видена

Лидерите на земјите-членки на Групата 20 најразвиени земји и земји со забрзан економски раст се заложија за поттикнување на економскиот раст и отворање на нови работни места за заздравување на светската економија. - Единствени сме во нашата одлучност да го поттикнеме раст и работни места. Силно одржлив и избалансиран раст останува главен приоритет на Г-20, бидејќи тоа води кон поголемо отворање на работни места и зголемување на благосостојбата на луѓето ширум светот, се наведува во завршната декларација од средбата на Г-20 во Лос Кабос, Мексико. Во декларацијата се истакнува и дека ќе бидат преземени сите неопходнио мерки за заштита на интегритетот и стабилноста на еврозоната. Во документот посебно се издвоени Кина и Саудиска Арабија поради придонесот за благосостојба на светската економија. Саудиска Арабија е пофалена за спречувањето на преголемиот раст на цената на нафтата, бидејќи го зголеми производството на тој енергенс, а Кина за ветувањето дека ќе се откаже од политиката за силен јуан. ...
сите 2 | | | веќе видена

Стопанската комора на Македонија ги почна серијата посети на компаниите во Република Македонија за да се согледаат најрелевантните показатели за состојбите и потребите при концептирањето на мерките од страна на носителите на економската политика. Денеска ги посети компаниите во Виница, Пехчево и Делчево. - Владата оценувајки ја актуелната состојба во домашната економија деновиве промовираше две економски мерки кои ги поддржа Управниот одбор на Стопанската комора на Македонија, а тоа се обезбедување нова транша од 100 милиони евра од Европската инвестициска банка за копмпаниите кои ќе бидат оперативни во првата недела од јули 2012 година и докапитализација на Македонската банка за подршка на развојот со нови 10,7 милони евра, истакна Бранко Азески претседател на Стопанската комора на Македонија. Тој додаде дека Владата ги подржува компаниите кои се оринетирани кон извоз зошто развојот на Македонија го диктираат токму компаниите извознички. Азески најави дека тие ќе бидат постојано присустни на терен и ...
сите 13 | | | веќе видена

Унгарската авиокомпанија Визер со субвенции од Владата денеска најави оперирање на шест нови дестинации од Македонија по цени кои во еден правец со вклучени аеродромски такси ќе се движат од 8,99 евра до 17,99 евра. По потпишувањето на Договорот за субвенционирање со министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески, извршниот потпретседател на Визер Џон Стивенсон информира дека инвестицијата за старт со oперирање на новите дестинации ќе ги чини 80 милиони долари што ќе биде проследено со отворање 300 нови работни места. Од 28 октомври годинава Визер треба да почне со летови од Скопје кон Дортмунд и Ајнховен, а цената на билетите кои се веќе во продажба во еден правец со вклучени такси ќе изнесува 12,99, односно 17,99 евра. Двапати неделно унгарскиот авиопревозник ќе сообраќа кон Малме, Милано и Минхен од 29 октомври, за каде билетите ќе чинат по 17,99 евра и 8,99 евра. Трипати неделно Визер ќе сообраќа до Базел од 30 октомври, а цената на билетот е, исто така, 17,99 евра. Од следното лето, според ...
сите 19 | | | веќе видена

Македонско-германското стопанско здружение и Унијата на германските комори во Македонија, во соработка со Германското друштво за техничка соработка, денеска ќе го промовираат Сениорскиот експертски сервис за поддршка на мали и средни претпријатија и институции при влез на германскиот пазар. Сениорскиот експертски сервис е фондација на германското стопанство за интернационална соработка. Негова цел е поддршка на образованието на светско ниво, едукација и специјализација на квалификувани работни и стручни кадри. Високо квалификувани експерти, кои се имаат повлечено од активното извршување на својата професија, на волонтерска основа ја нудат својата помош и услуги. Од основањето на Сениорскиот експертски сервис во 1983, успешно се реализирани околу 22.000 мисии во 162 земји. Повеќе од 9.000 сениор експерти од 50 различни работни области се регистрирани во Сениорскиот експертски сервис. Тие располагаат со спектар на квалификации во секторите трговија, занаетчиство, услуги, земјоделство, прехранбена индустрија, ...
сите 9 | | | веќе видена

Земјите од Групата 20 (Г-20) најразвиени земји и држави со забрзан развој денеска и утре ќе се соберат на годишна средба во мексиканското туристичко место Лос Кабос. Тие на оваа средба ќе ја повикаат Европа дека е време веќе да најде решение за кризата во еврозоната. Тоа ќе се случи само еден ден по одржувањето на клучните парламентарни избори во Грција, кои сите ги натераа да „останат без здив“. Се очекува тие да побараат од Атина да ги исполни своите обврски за спроведување строги економски мерки. Во фокусот на вниманието на лидерите на држави и влади од земјите на Г-20 ќе биде и драстичното зголемување на немирите во Сирија, каде набљудувачите на ОН во саботата ја прекинаа својата мисија поради зголеменото насилство. Американскиот претседател Барак Обама и неговиот руски колега Владимир Путин утрово пред почетокот на форумот ќе остварат средба, која ќе биде прва откако Путин се врати во Кремљ минатиот месец.
сите 2 | | | веќе видена

Моќни странски банкари се во „лов“ за грчки штедачи. За да дојдат до нивните заштеди нудат погодни услови користејќи ја нестабилната политичка ситуација во Грција и од публикациите во странскиот печат дека државата е на чекор од нашуштање на еврозоната, објави Имерсија. Единствено нешто што ветуваат странски банки меѓу кои се YBS, Merrill Lynch, Deutche Bank, Citibank, Gredit Agricole и многу други е да дадат гаранции за безбедноста на влоговите. Во меѓувреме продолжува максималното повлекување пари од грчките банки и само во изминатите 15 дена штедачите повлекле над 4 милијарди евра. Банките имаат молби и за повлекување суми од над 20 илјади евра дневно со наближувањето на изборите. Банкари тврдат дека 40 отсто од парите повлечени од Грци во последно време се пренасочени во странски банки, а 60 отсто се чуваат во домовите. Од почетокот на 2010 година Грците повлекле над 72 милијарди евра од банки во државата.
сите 13 | | | веќе видена

Светската банка (СБ) прогнозира слаб економски раст во светот за оваа година поради кризата во Европа и голем број други нејасни тенденции, наведуваа оваа финансиска институција во денеска објавените шестмесечни прогнози. Светската банка предвидува 2,5 проценти светски економски раст оваа година и 5,3 отсто за земјите во развој, кои банката ги советува да бидат претпазливи при буџетските трошоци.
сите 3 | | | веќе видена

Доколку Европската унија сака да го спаси еврото, имаат помалку од три месеци за акција, изјави шефот на ММФ Кристин Лагард во интервју за Си-Ен-Ен. - Моментната ситуација бара целосно внимание. Но, мислам дека во многу кус временски рок мора да се случат повеќе работи. Во многу кус рок, помалку од три месеци. Но, тоа не значи дека постои некој рок и дека целата работа ќе се распадне, додаде Лагард. Според неа, еврозоната се уште се гради и тоа е се уште незавршена работа. - Еврото се поправа, надоградува и зајакнува со тек на времето. Пазарите сметаат дека тоа е преспоро и очигледна е пораката што ја испраќаат, наведе таа. На прашање дали грција ќе остане во еврозоната и по изборите, рече дека „тоа ќе биде прашање на политичка одлучност“. Таа притоа се извини поради неодамнешната порака до Грците дека „треба да плаќаат даноци“. Додаде дека нејзиниот коментар е разбран на „многу бурен начин и предизвикал навреди“. - Сметам сепак, дека почитувањето на законите за даноци е потребна алатка за опоравување ...
сите 7 | | | веќе видена

Цената на нафтата утрово на азиските берзи се намали на осоммесечниот минимум под притисок од стравот дека спасувањето на шпанските банки нема да биде доволно за сузбивање на должничката криза во еврозоната. Нафтата за достава во јули во електронското тргување на берзата во Њујорк се продаваше за 82,13 долари за барел односно за 57 центи помалку од синоќа. Центата на нафтата „брент“ за достава во јули на берзата во јули се намали за 34 центи и се продаваше за 97,66 долари за барел. Цената на нафтата вчера забележа раст откако 17 земји-членки на еврозоната ветија дека ќе и позајмат на Шпанија 125 милијарди долари за спасување на нејзионите банки.
сите 3 | | | веќе видена

Како што објавија од државниот завод за статистика во 2010 година, вкупното примарно производство на енергија во Република Македонија изнесува 1 615 819 toe или 56.1 % од вкупно потребната енергија.Вкупната потребна енергија за 2010 година изнесува 2 882 210 тое.Најголеми финални потрошувачи на енергија во 2010 година се: индустријата со 29.6%, домаќинствата со 29.2% и сообраќајот со 25 % (од расположливата финална потрошувачка). во 000 toe Финална неенергетска потрошувачка 34,236 Финална енергетска потрошувачка 1 670,861 Индустрија 421,593 Сообраќај 439,685 Домаќинства 541,581 Земјоделство 18,516 Други сектори 249,486
| | веќе видена

next