МК Фондови

Европските влади ќе обезбедат до 100 милијарди евра во итни заеми за да ги поддржат банките во Шпанија и можеби ќе ги преместат трошоците од билансот на состојба на шпанската влада за да ја заштитат четвртата по големина економија во еврозоната од должничката криза. Шпанските акции и обврзници пораснаа, откако финансиските министри се согласија да стават на располагање 30 милијарди евра до крајот на овој месец. Целта е да се искористи фондот за спас на еврото за директна докапитализација на банките ,наместо да се оптовари шпанската влада со долгови. Почетната сума ќе "биде собрана како итна мерка во случај на итни потреби во шпанскиот банкарски сектор", рече премиерот на Луксембург Жан-Клод Јункер денес во Брисел по претседавањето со девет-часовна средба на министрите за финансии од евро-регионот . Програмата "ќе успее во решавањето на преостанатите слабости во шпанскиот банкарски сектор."
сите 10 | | | веќе видена

Француската банка Societe Generale ги анализира можности за повлекување од Грција, како што јавуваат грчките медиуми.Банката запрела со со финансирање на грчката Геники банка. Societe Generale поседува дел од таа грчка банка, а нејзин претставник изјави дека финансирањето е намалено до - нула. Societe Generale минатата година имаше 348,000,000 евра нето-загуби од атинската банка Geniki .
| | веќе видена

Индексот на трошоците на животот , мерен преку цените на стоките и на услугите за лична потрошувачка, во јуни 2012, во однос на мај 2012, изнесува 99.5, а во однос на јуни 2011 изнесува 102.1 . Анализирано по главни групи, според намената на потрошувачката, во јуни 2012, во однос на мај 2012, намалување на индексите е забележано во групите: Транспорт за 2.0%, Комуникации за 1.8%, Ресторани и хотели за 0.6%, Храна и безалкохолни пијалаци за 0.4%, Мебел, покуќнина и одржување на покуќнина и Останати стоки и услуги за 0.2% и Домување, вода, електрика, гас и др. горива за 0.1%. Пораст на индексот на трошоците на животот е забележан во групите: Облека и обувки за 0.5%, Алкохолни пијалаци, тутун и Рекреација и култура за 0.2% и Здравје за 0.1%. На ниво од претходниот месец остана индексот на групата Образование.
сите 4 | | | веќе видена

Гранит основал нова компанија заедно со Фероинвест Гранит основал нова компанија заедно со Фероинвест Во соопштението за јавноста од ГД Гранит АД известија дека во содружништво со Фероинвест ДОО - Велес, основале друштво со ограничена одговорност МХЕ Јабланица ДОО Скопје. Основната главнина на новото друштво изнесува 10.000 ЕУР во денарска противредност, а учеството за секој содружник е по 50% или по 5.000 евра од секоја компанија. МХЕ Јабланица ДОО Скопје потпиша договор за 1 концесија за мала хидроцентрала со Министерството за економија на 19.03.2012 година. Најверојатно МХЕ Јабланица ДОО Скопје е основана поодамна, меѓутоа од Гранит решија таа информација да ја споделат и со инвеститорската јавност.
| | веќе видена

Европската централна банка ги намали каматните стапки на рекордно ниско ниво и соопшти дека нема да плаќаат ништо за депозити преку ноќ , а во меѓувреме должничка криза на дел од државите во ЕУ се заканува да го однесе Евро-регионот во рецесија. Некои од "ризиците со лоши економски последици по еврозоната се случија", изјави претседателот на ЕЦБ, Марио Драги на прес-конференција во Франкфурт, по намалувањето на главната стапка за рефинансирање и депозитната стапка за 25 основни поени на 0,75 отсто, и нула, соодветно. "Економскиот раст во еврозоната и понатаму останува слаб, додека зголемената несигурност притиска кон доверба и економските мотиви", изјави Марио Драги.
сите 11 | | | веќе видена

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари-мај 2012 година изнесува 1 591 543 илјади САД долари, а на увозот 2 662 292 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 59.8 %. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-мај 2012 година, изнесува 1 070 749 илјади САД долари. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, фероникелот, преработките од нафта, производите од железо и челик (валани производи) и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, суровата нафта, природниот гас, во гасовита состојба, и електричната енергија. Во периодот јануари-мај 2012 година, најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на ЕУ 27 (63.2%) и земјите од Западен Балкан (24.2%), а во увозот на стоки најголемо учество имаат земјите-членки на ЕУ 27 (57.0%) и земјите во развој (24.5%). Според вкупниот обем на ...
сите 4 | | | веќе видена

На Македонската Берза се склучи блок трансакцијата со акциите на Винарска Визба Тиквеш АД Скопје.Се продадоа 63.950 акции , кои претставуваат 23,64% од вкупниот број на акции(обични и приоритетни) по цена од 6.273,34 денари за акција.Вредноста на трансакција изнесува 401.180.093,00 денари (над 6,5 милиони евра). Инаку на крајот на 2008 година ЕБОР(Европска Банка за Обнова и Развој) во приватна понуда купи 63.950 акции за кои плати речиси 6 милиони евра, така да претпоставуваме дека тие и се продавачите во оваа блок транксација. Последната пазарна цена на Винарската Визба Тиквеш е 1.520 денари по акција.Најголем акционер во Винарската Визба Тиквеш е М-6 доо со 53,98% од вкупниот број на обични акции.
сите 10 | | | веќе видена

Денес министерството за финансии одржа аукција на државни записи и обврзници. Беа издадени: - тримесечни државни записи (91 дена) со девизна клаузула во износ од 500.000.000 денари и каматна стапка од 3,90% и без девизна клаузула во износ од 2.724.100.000 со каматна стапка од 4,00%; - шестмесечни државни записи (189 дена) со девизна клаузула во износ од 1.351.420.000 денари и каматна стапка од 4,00% ; - едногодишни државни записи (364 дена) со девизна клаузула во износ од 141.020.000 денари и каматна стапка од 4,50% и без девизна клаузула во износ од 518.620.000 денари со каматна стапка од 4,75%. Беше одржана и аукција за тригодишни државни обврзници кои ќе достасаат на 05.07.2015 во износ од 143.000.000 денари со купонска каматна стапка од 5,30%. Вкупниот износ кој државата го собра со аукциите изнесува 5.378.160.000 денари или над 87,27 милиони евра.
сите 11 | | | веќе видена

Роберт Дајмонд, архитектот на експанзија на инвестициското банкарство на Barclays , се повлече од функцијата главен извршен директор, подлегнувајќи на политичкиот притисок да си оди по признанието на банката дека ги местела глобалните каматни стапки преку ЛИБОР каматната стапка. Дајмонд, кои има 60 години, ќе се повлече веднаш, се вели во денешното соопштението од банката. Дајмонд стана извршен директор на Баркли на 1 јануари 2011 по пристапувањето на банката во 1996 година. Маркус Агиус, кој вчера изјави дека ќе се повлече, ќе стане претседател со полно работно време и ќе го предводи барањето нов извршен директор. "Јас сум длабоко разочаран од тоа што впечатокот, создаден од страна на настаните минатата недела, за она што Баркли и луѓе во Баркли се залагаат е многу далеку од вистината", вели Дајмонд во изјавата. Тој и Агиус се највисоките банкари кои ги објавија нивните заминувања досега, по истрагите од страна на глобалните регулатори за тоа дали соработувале банките за да се манипулира Лондонската ...
сите 4 | | | веќе видена

Индексот на цените на мало во јуни 2012 година, во однос на претходниот месец, изнесува 99.0, а индексот на трошоците на животот 99.5.Намалувањето на трошоците на животот од 0.5% е резултат на пониските индекси на јајцата за 10.8%, зеленчукот за 6.9%, другите прехранбени производи за 0.7% и производите од жито за 0.6%.Во јуни, намалување на индексите на трошоците на животот е забележанo и кај услугите за сместување за 6.2%,течните горива и гасот за 4.1%, нафтените деривати за 3.9%, телекомуникациските услуги за 1.9% и средствата за хигиена за 0.4%. Пораст на индексот на трошоците на животот во јуни 2012 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај овошјето за 13.5%, мастите за 2.1%, безалкохолните пијалаци за 0.7%, алкохолните пијалаци за 0.6% и преработките од месо за 0.5%. Исто така, пораст на индексот на трошоците на животот е забележанo и кај туристичките аранжмани за 1.5%, обувките за 1.4% и превозот на патници со авион за 0.3%. Индексот на цените на мало во јуни 2012 година, во ...
сите 5 | | | веќе видена

Малопродажната цена на нафтените деривати во Македонија од вечерва на полноќ ќе се намали за три денари, освен еуросуперот-БС 95, кој ќе поефтини за 2,5 денари.Вака одлучи денес Регулаторната комисија за енергетика на редовната двонеделна седница посветена на корекција на цените на горивата.Согласно одлуката, новата цена на еуросуперот-БС 95 изнесува 75,5 денари за литар, додека литар еуросупер-БС 98 ќе се продава по 77 денари. Новата цена на литар еуродизел изнесува 64,5 денари, а на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 53,00 денари за литар.За три денари поефтинува и малопродажната цена на мазутот, по што килограм мазутот М-1 НС ќе чини 39,383 денари.
сите 11 | | | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во мај 2012 година во однос на мај 2011 година изнесува 97.9. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2012 година, во однос на мај 2011 година, бележи пораст од 0.5%, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 2.6%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 0.3%. Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во мај 2012 година, во однос на мај 2011 година, бележи пораст кај Енергија за 0.2 %, додека опаѓање бележи кај Капитални производи за 8.5%,Tрајни производи за широка потрошувачка за 5.2% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 3.0%. Индексот на бројот на работниците во индустријата во периодот јануари - мај 2012 година , во однос на периодот јануари - мај 2011 година, изнесува 98.4.
сите 3 | | | веќе видена

Најголемите директни инвестиции во првиот квартал доаѓаат од Австрија во износ од 37,10 милиони САД долари, додека најголем нето одлив има кон Велика Британија во износ од 20,41 милиони САД долари. Вкупните директни инвестиции изнесуваат 77,94 милиони САД долари, во кои се вклучени и 38,42 милиони долари од реинвестираната добивка и 39,52 милиони долари нето прилив по основ на директни инвестиции од земјите. На графиконот подолу може да се види состојбата по земји , без реинвестираната добивка.
сите 5 | | | веќе видена

Вчера во просториите на Македонската берза беше најавено воспоставувањето на Тренинг центарот на Македонска берза АД Скопје, проект реализиран со поддршка од Европската банка за обнова и развој, а во чијашто конкретна имплементација беа вклучени консултанти од конзорциумот на Виенската берза CAPMEX Пред претставниците од медиумите, кратки излагања за мотивите за воспоставување на Тренинг центарот, начинот на имплементација на овој проект и идните очекувања имаа г-ѓа Елена Урумовска, Претставник на Европска банка за обнова и развој во Македонија, г-дин Ханес А. Такач,Главен партнер во CAPMEX – The Capital Market Experts од Виена, Австрија и г-дин Иван Штериев, Главен извршен директор на Македонската берза. Г-ѓа Урумовска, ја поздрави идејата на Македонската берза за воспоставување на овој Тренинг центар, притоа истакнувајќи дека: „Проектот е во склад со иницијативата на ЕБОР за поддршка на развојот на пазарите на капитал во земјите во кои работи Банката. Веруваме дека искуството на Банката, стекнато ...
| | веќе видена

Учеството на домаќинствата во вкупните депозити Учеството на домаќинствата во вкупните депозити Вкупните депозити во Македонија со состојба од мај 2012 година се 235.599 милиони денари, а од нив 71,81% или 169.188 милиони денари се на домаќинствата.На графиконот подолу може да се погледне учеството на домаќинствата во вкупните депозити на месечно ниво од декември 2003, па се до мај 2012 година.
сите 4 | | | веќе видена

Индексот на индустриското производство во мај 2012 година во однос на мај 2011 година изнесува 94.6 според податоците од Државниот завод за статистика.Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2012 година,во однос на мај 2011 година, бележи опаѓање од 22.8%, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 3.2%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 14.1%.Според главните индустриски групи, производството во мај 2012 година, во однос на мај 2011 година, бележи опаѓање кај Енергија за 22.9 %, Капитални производи за 19.8% и Tрајни производи за широка потрошувачка за 43.2 %, додека бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 1.0% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1.6%.Индексот на индустриското производство во периодот јануари-мај 2012 година, во однос на периодот јануари-мај 2011 година, изнесува 92.5.
сите 24 | | | веќе видена

Пад на консолидираната добивката на Телеком за прв квартал од 2012 за 45 проценти Пад на консолидираната добивката на Телеком за прв квартал од 2012 за 45 проценти Во консолидираните финансиски извештаи се вклучени Македонски Телеком , Т-Мобиле Македонија и фондацијата Е- Македонија. Во текот на првиот квартал на 2012 година приходите од продажба на ниво на групацијата се намалиле за 12.2% во споредба со периодот од 2011 година главно поради намалувањето на приходите од мобилниот сегмент. Приходите од говорни услуги во фиксниот сегмент се намалиле како резултат на намалениот број на корисници на фиксна телефонија за 9,1% во споредба со истиот квартал изминатата година што резултирало во корисничка база од 302 илјади на крајот од март 2012 година и намалување на појдовниот сообраќај за 13.8% . Приходите од интернет и дигитална телевизија преку интернет протокол (IPТV) се зголемија за 7.4% во споредба со првиот квартал од минатата година. Корисничка база на DSL корисници достигнала број од 162 илјади ...
| | веќе видена

Во поканата, првиот човек на ЕС истакнува дека предизвикот за Европскиот совет е повеЌе од кога било досега да сигнализира јасно и конкретно дека ЕУ прави се што е потребно во одговорот на економската криза. - Усвојување на специфичните препораки за секоја земја-членка на Унијата во водењето на нашите политики и буџети, како и усвојување на компактен раст и нови работни места, со отворање на финалната фаза од работа кон новата повеќегодишна финансиска рамка (МФФ) во знак на поддршка на растот и нови работни места, како и поставување нашата економска и монетарна унија (ЕМУ) на нова патека, истакна првиот човек на ЕУ, додавајЌи дека Самитот ќе почне со фокусирање токму на МФФ. Со оглед на улогата на Европскиот парламент во овие преговори, на Самитот е поканет и неговиот претседател Мартин Шулц, кој ќе има едночасосвна средба со членовите на Советот на Европа, каде тој ќе има можност да ги презентира ставовите на неговата институција на оваа тема. Подоцна е планирано продолжување на дискусијата за ...
сите 34 | | | веќе видена

Тендер за продажба на „Тутунски комбинат“ од Прилеп ќе биде распишан до крајот на септември годинава, најави вчера раководството на комбинатот. Оттаму велат дека неколку компании веќе покажале интерес за купување на комбинатот. Актуелниот менаџерски тим смета дека е најдобро комбинатот да се раздели на два дела, па потоа да оди на продажба. Крајниот збор за моделот за продажба ќе го има Владата, која е мнозински сопственик на комбинатот. Александар Дерменџиев, директор на „Тутунски комбинат“ од Прилеп, информира дека комбинатот ѝ должи на државата околу 30 милиони евра, кои треба да бидат конверзирани во траен влог. Со тоа државата би била 90 отсто сопственик на фирмата. Инаку, другите долгови редовно се сервисирале. - Тендер за продажба на „Тутунски комбинат“ од Прилеп ќе има до септември. Има веќе неколку заинтересирани фирми што сакаат да го купат. Лично сметам дека комбинатот може да се продаде само ако се подели на два дела. Сепак ќе одлучи Владата. Главната интенција ќе биде да се задржат сите ...
| | веќе видена

Европа без еврото би била уназадена и во политичка и економска смисла, оцени гувернерот на Националната банка на Австрија Евалд Новотни. Во интервју за виенски Курир тој вели дека распад на еврото не би било „изолирано дејствување“ и дека значел „економска експлозија“ во ЕУ. - Последиците за вработувањето, развојот на стопанството, извозот и банките не може јасно да се замислат и не смеат да се превидат, предурпеди Новотни. Понатамошен развој на економијата на Унијата во монетарна унија не е само логично туку и позитивно, додаде тој истакнувајќи дека економиите во унијата подобро функционираат со заедничка валута. Новотни додаде дека монетарната унија бара дисциплина од членките. - Тука имаше грешки, и поради тоа сега мора да има реформи за да се стабилизира фискално-политички монетарната унија, смета тој. Според него, европските обврзници може да бидат воведени откако ќе се воспостави фискална унија.
| | веќе видена

next