МК Фондови

Во првите шест месеци од годинава „Стопанска банка“ Битола оствари загуба од 344,3 милиони денари, како резултат на влошеното кредитно портфолио на Банката, при што Банката имаше обврска да издвои повисок процент на посебна резерва, односно изврши поголема исправка на вредноста на кредитите и другите пласмани и побарувања. „Тоа значи дека направените расходи се заради ризичноста на поодделни пласмани, односно е искажана загуба по издвојувањето на посебната резерва. Доколку нефункционалните кредити се наплатат или реструктуираат во иднина може да се ослободи дел од посебна резерва и да се прокнижи добивка на Банката. Затоа ќе се мобилизираат сите ресурси за да се постигне оваа императивна цел„, велат од Банката. Во рамките на приходите, пресметаните активни камати се пониски за 24,3 отсто во споредба со истиот период од претходната година, заради извршената исправка на вредноста на каматите поради оштетување, како и поради намалените активни каматни стапки на кредитите и на благајничките записи. ...
сите 2 | | | веќе видена

Групацијата „Фершпед“ АД Скопје во првите шест месеци од годинава според Билансот на успех оствари позитивен финансиски резултат. Добивката од редовното работење пред оданочување изнесува 843 илјади денари, за разлика од минатата година кога во истиот период кога Групацијата беше во негатива. Нето добивката покажува негативно движење од 3,1 милиони денари, што е многу помало во однос на минатата година. Остварените консолидирани продажби за период јануари – јуни 2011 година бележат пораст од 31 отсто во однос на остварените продажби во ист период од 2010 год. На домашниот пазар продажбата изнесува 1.817.251 (лани 1.471.192), а на странските пазари 787.548 (лани 518.930) Структурата на консолидираните продажби е следна: продажбата на домашниот пазар учествува со 69,8 отсто, а на странските пазари со 30,2 отсто. Според некосолидираниот финансиски извештај на Групацијата за овој период има остварено позитивен финансиски резултат од 52.312 илјади денари, кој претставува 113 отсто од остварениот ...
| | веќе видена

Компанијата „Џонсон Контролс“ ја разгледува можноста за градење на нова фабрика во Штип. Од компанијата немаат официјален став, но ниту ја негираат, ниту ја потврдуваат информацијата што беше објавена во некои медиуми. Од таму додаваат дека се испитува теренот и се разгледуваат можностите за изградба на втора фабрика во Македонија. Според информациите на „Макфакс“, Владата е во постојани контакти со компанијата за финализирање на овој договор. „Бидејќи се работи за производство на внатрешен ентериер, односно седишта за возила што ’Џонсон Контролс’ ќе ги транспортира во фабриката за автомобили „Фиат“ во Крагуевац“, вели изворот за „Макфакс“. Изворот вели дека во моментов е неблагодарно да се потврдува или негира информацијата за да не се влијае врз конечната одлука на компанијата за изградба на фабрика во Штип. На почетокот на оваа година, локалните медиуми во Крагуевац пишуваа дека „Џонсон Контролс“ планира да започне со изградба на фабрика во Србија, откако со „Фиат“ била договорена испорака на ...
| | веќе видена

Група граѓани во Хрватска, кои се исклучително засегнати од неочекуваниот раст на курсот на швајцарскиот франк, денеска и официјално формираа здружение за заштита на нивните интереси. Агенцијата Хина јави дека здружението на граѓани „Франк“ денеска и официјално добило дозвола за регистрација и станало правно лице, со што ги има сите услови за нормално функционирање. Од здружението веднаш упатија апел до јавните институции да донесат итни мерки со цел да им се олесни позицијата на граѓаните задолжени со валутна клаузула и променлива каматна стапка. Здружение бара итно намалување на каматите на сите постоечки кредити со валутна клаузула без оглед на намената, како и одложување на спроведувањето на мерката за заплена на хипотека, поради неможноста за плаќање на ратите. Околу 42 отсто на станбените кредити во Хрватска се со валутна клаузула врзана со швајцарскиот франк, додека 47 отсто на корисниците на кредити за автомобили го имаат истиот проблем.
| | веќе видена

Живко Мукаетов, претседател на Управниот одбор и генерален директор на „Алкалоид“ АД Скопје, се стекна со уште 1.000 обични акции, со што сега поседува 95.000 обични акции, односно 6,64 отсто од вкупниот број на издадени акции на „Алкалоид“. Мукаетов е најголем поединечен акционер во „Алкалоид“. Од компаниите што котираат на Македонска берза, Мукаетов е втор на листата акционери со најголем принос од дивиденда. Неговата заработка од акциите во „Алкалоид“ во 2010 година изнесува 13,8 милиони денари (над 224.000 евра). Младиот менаџер најголем дел од своите акции ги наследи од неговиот татко Трајче Мукаетов, долгогодишен директор кој од производите на „Алкалоид“ направи интернационални познати брендови. Мукаетов е единствен и по тоа што со дивиденда купува акции од компанијата која ја раководи. А тоа е манир на менаџер што ги спроведува принципите на корпоративно одговорно однесување. Како што објавивме неодамна Мукаетов најголем дел од својата дивиденда ја вложи во 2.000 акции со право на глас на ...
сите 2 | | | веќе видена

Македонската берза не остана имуна на светските случувања. Втор ден по ред бележи пад. Стравот си го прави своето, велат експертите, не толку кризата, туку психолошкиот момент што следно ќе се случи е сега присутен кај инвеститорите. Кога состојбата ќе се стабилизира, никој не знае. Се ќе зависи од случувањата во САД, Европа и Азија. А таму денеска повторно пад. Берзите во Париз и Цирих загубија 4% од вредноста, Лондон повеќе од 5. Драматичен беше падот на индексите на азиските берзи утрово, но во текот на денот се стабилизираа. Изгубија до 4 до 5 отсто од вредноста. Сега сите чекаат подобри времиња. Ниту една земја не треба да очекува нови инвестиции, велат експертите. Нафтата денеска повторно падна, златото доби нов рекорд. Доларот изгуби во однос на јенот и еврото, франкот ја промина психолошката граница и продолжува да расте. Економистите стравуваат дека нов бран економска криза му се заканува на светот. Исто како и во 2008-та ќе почне од САД. Но со таа разлика што сега проблемот е во политиките ...
сите 11 | | | веќе видена

Првото место на листата на држави со најдобар рејтинг, според трите водечки кредитни агенции и припадна на Австрија, пред Канада и Финска, јави Гласот на Америка. Според агенциите „Стандард и пурс“, Мудис“ и „Фич“ овие три држави имаат кредитен рејтинг со највисока оценка ААА. Меѓу првите 10 држави во светот со најдобар кредитен рејтинг уште спаѓаат Франција, Германија, Норвешка, Холандија, Финска, Сингапур и Луксембург. Со еден степен подолу или во категоријата АА+ се рангирани Белгија, Нов Зеланд и САД. Кредитниот рејтинг на Македонија е оценет во категоријата БББ+. Од регионот, најдобро котира Словенија од ААА, а најлошо Србија и Босна и Херцеговина со ББ.
сите 8 | | | веќе видена

Словенечки „Меркатор“ е нов сопственик на компанијата „Ен плус“, која се занимава со трговија со нафтени деривати. „Ен плус“ поседува синџир од 18 таканаречени 24/7 самоуслужни бензински станици на локации во Словенија, а „Меркатор“ сега е целосен сопственик на „Ен плус“, пишува денеска „Финанце“. Со оваа зделка, „Меркатор“ ја шири својата дејност и во делот на продажбата на нафтени деривати. Бензински станици би можеле да бидат поставени на паркиралиштата во рамки на трговските центри на „Меркатор“ и тоа не само во Словенија, туку и во Хрватска и Србија, пишуваат медиумите, коментирајќи ги можните потези на словенечкиот трговски синџир.
| | веќе видена

Акциите на Атинската берза паднаа вчера на најниското ниво во последните 14 години, додека главниот индекс на берзата се спушти под психолошката граница од 1.000 поени, откако финансиските пазари и натаму се шокирани од намалување на рејтингот на САД поради долгот. Индексот на грчката берза се намали за шест отсто, на 998,24 поени, што е негово најниско ниво од јануари 1997 година. Таквиот пад значително е поголем отколку на другите финансиски пазари во Европа. Презадолжената Грција стана прва земја на ЕУ која побара меѓународна финансиска помош минатата година, за да потоа и се придружат Португалија и Ирска.
| | веќе видена

Испразнетите стоковни резерви ќе се полнат со домашно жито. Огласот е распишан а понудите ќе се отвораат на 22 септември. Приоритетен услов е пченицата да биде од годинешната жетва, а оние што ќе сакат да аплицираат со жито од надвор ќе мора да ја запазат владината мерка според која за килограм увезена треба да се откупи 3 килограми од домашната пченица. Тендерот, според законот за јавни набавки, ќе го добие понудувачот со најниска цена. За четириесетте илјади тони ќе може да аплицираат дури десет фирми со минимум понудена количина од 4 илјади тони. Во март поради стабилизарање на цената на житото и пекарските производи Владата интервенираше со државните резерви при што на мелничарите им беа отстапени 40 илјади тони пченица за цена нешто повисока од 15 денари.
сите 9 | | | веќе видена

Изминативе две години трговската размена меѓу Македонија и Белгија има тенденција на пораст. Само изминативе шест месеци вредноста на увозот и извозот на стоки и услуги изнесува 46 милиони американски долари, известуваат од македонската амбасада во Брисел. Според Даим Илази, министер советник во амбасадата, економијата е област во која има уште многу да се работи, иако нивните приоритетни активности се целосно усогласени со програмската определба на Владата на Република Македонија за економски развој и привлекување на странски инвестиции. Од почетокот на ова година македонските дипломати контактирале со над 40 истакнати бизнисмени од Белгија. Дури 25% , односно 15 од нив, пројавиле интерес за вложување на својот капитал во Македонија, или за соработка со фирми од иста или слична дејност. Според Илази, инвеститорите ги привлекуваат намалените даноци, како и постоењето на слободната економска зона Бунарџик. Сепак инвеститорите се заинтересирани и за евроинтегративниот процес на Р.М. како и ...
сите 2 | | | веќе видена

Земјоделски производи годинава се продавале и откупувале за 40% повеќе од лани. Според државниот завод за статистика земјоделците само во јуни заработиле речиси 760 000 денари, што е за 200 илјади повеќе истиот период 2010-та. Претпријатијата успеале да продадат за 50% повеќе од домашното производство. Статистика објавува и за 22% зголемување на вредноста на производите купени од индивидуални земјоделци. По гранки зголемувањето или намалувањето на откупот и продажбата изгледа вака. За 113 000 денари повеќе или за речиси 70% има зголемување во бизнисот со полјоделството.. Статистика пресметала дека житата се продавале за 5 пати повеќе од лани. Интерес за откуп и продажба имало и за градинарските растенија. За 92% има зголемување и на алкохолните пијалаци. За само 14% се зголемил интересот за сточарството. Во јуни помалку се купувало овошје и риба. Имало пголема побарувачка но и зголемени цени. Земјоделците признаваат дека поскапо во изминатиот период се продавале житариците. Годинешните ...
сите 12 | | | веќе видена

Полскиот претседател потпиша нов закон со кој би требало да се смалат зголемените трошоци на кредитите во странски валути, поврзани со рекордно високиот курс на швајцарскиот франк спрема злотата. Законот би требало да им помогне на околу 700.000 семејства кои подигнале хипотекарни кредити во швајцарски франци во време кога курсот на франкот во однос на злотата изнесувал 2,4 злоти за франк. Во меѓувреме франкот достигна рекордно високи 3,9 злоти, што значително ги покачи трошоците на кредитот.. Претседателот Бронислав Коморовски вчера го потпиша законот кој овозможува плаќање на ратите со пари разменети надвор од банката-кредитор, за да се избегнат нивните често високи курсеви и трошоци на трансакциите. Законот ќе се применува на новите, како и на постоечките хипотекарни и потрошувачки кредити. Банките бараа клиентите од нив да ги купуваат валутите за плаќање на ратите на кредитите и тоа по курс кои самите ќе го одредат.
| | веќе видена

Американската хипотекарно-финансиска корпорација „Фреди Мек“ побара од Министерството за финанасии на САД помош во висина од 1,5 милијарди долари, откако во вториот квартал од годината забележа загуба од 2,1 милијарда долари.h Генералниот директор на „Фреди Мек“ Чарлс Ханделман изјави дека слабоста на пазарот на трудот предизивка пад на продажбата на куќи во второто тримесечје и дека корпорацијата очекува подобрување во вториот дел од годината, но дека останува внимателна во прогнозите на пазарот на семејни хипотеки. Меѓународната рејтинг агенција „Стандард енд Пурс“ вчера го намали долгорочниот кредитен рејтинг на хипотекарните корпопрации „Фани Меј“ и „Фреди Мек“, по намалувањето на кредитниот рејтинг на САД. „Фани Меј“, втората по големина хипотекарна корпорација во САД во вториот квартал од годината оствари нето загуба од 2,9 милијарди долари и побара од Министерството за финансии помош во висина од 5,1 милијарда долари.
| | веќе видена

Само во последниве осум години Романија загуби 4,5 милијарди евра поради затајување на данокот на алкохолот, соопшти романското Здружение на производители на алкохолни пјалоци (ГАРАНТ). Според директорот на ГАРАНТ, Раду Мараију, некои компании алкохолните пијалоци ги декларираат како козметички производи или не го пријавуваат нивниот точен состав и на тој начин затајуваат данок. - Таквите несовесни производители, освен што му нанесуваат штети на државниот буџет, ги загрозуваат и легитимните производители на алкохолни пијалоци и претставуваат закана по здравјето на потрошувачите, потенцира Мараију. Регулирање на секторот на алокхолни пијалоци побара и романското земјоделско здружение Агростар, кое се закани со улични протести во текот на септеври, доколку до тогаш Владата во Букурешт не преземе мерки за средување на состојбите со производството на алкохол.
сите 6 | | | веќе видена

Македонија воопшто не се споменува во последната анализа на Светскиот совет за злато, кој објави листа на земји рангирани според залихите на овој благороден метал депонирани во централните банки. Според оваа листа, во регионов најдобро пласирана е Србија, на 59 место, која има 13,1 тон злато депонирано во централната банка. Ова количество изнесува околу 4,4 отсто од вкупните државни резерви на Србија. На 79 место рангирана е Словенија, која има 3,2 тони злато, што претставува околу 14 отсто од вкупните државни резерви на оваа земја. Трета во регионов, односно на 92-то место, е Албанија со 1,6 тони злато. Освен Македонија, на листата не се рангирани Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора.
| | веќе видена

Нафтата е поевтина и цената е најниска во изминатата година, по продажбата на хартии од вредност предизвикано од стравувањето на инвеститорите дека САД се пред нова рецесија. Цената на нафтата на Њујоршката берза се намали за 3,48 долари на 77,83 долари за барел што е најниско ниво од септември 2010 година. Цената на нафтата на берзата во Лондон е пониска за 4,68 долари на 99,06 долари. - Очигледно е дека сме пред нова глобална финансиска криза, изјави аналитичар на фирмата НУС консалтинг, Ричард Султанијан кој очекува оваа година нафтата да биде со цена од 55 до 60 долари за барел и во четвртиот квартал очекува цена од 75 долари за барел.
сите 14 | | | веќе видена

Австрија во првите шест месеци, во однос на вработеноста го зазема првото место меѓу државите на ЕУ. Оваа земја достигна до 3,5 милиони вработени и го намали бројот на невработени на 262.000 или за 11.000 невработени помалку во однос на истиот период минатата година. Австрија успеа стапката на невработеност да ја сведе на четири отсто и да ја помине Холандија, која долго време имаше најмал број на невработени граѓани. Во 27 членки на ЕУ просечната стапка на невработеност изнесува 9,4 отсто.
сите 8 | | | веќе видена

Наспроти заострувањето на спорот околу изградбата на бугарската нуклеарна центарала „Белене“, Бугарија и Русија решија да ги продолжат преговорите и да формираат работна група која ќе ги разгледа можностите за финансирање на проектот, објавува во денешиот број московскиот весник „Комерсант“. Весникот посочува дека преговорите продолжуваат иако руската компанија „Атомстројекспорт“ одбива да го повлече барањето за исплата на 58 милиони евра, колку што и должи бугарската Национална електроенергетска компанија (НЕК). Спорот меѓу Русија и Бугарија настана околу финансиската поддршка на проектот за изградба на нуклеарката, отако главниот инвеститор германската групација РВЕ се повлече од неговата реализација во 2008 година, по што НЕК не успеа да најде друг партнер кој ќе ја инвестира изградбата. Русија предложи Софија да подигне кредит за финансирање на проектот, но Бугарија не се согласи со ова и уште побара намалување на цената за изградба на нуклеарката. Рускиот гигант „Росатом“, во чиј состав е и ...
| | веќе видена

Безизлезна бесконечност, така накратко би можела да се опише состојбата на ликвидноста на компаниите во Србија. Последните податоци на Народната Банка на Србија говорат дека блокирани се 64.518 правни лица и компании во Србија. Имено, вкупната вредност која што ја должат компаниите на српските банки изнесува 2,2 милијарди евра. Во Србија се вработени 1,77 милиони лица, од кои што половина милион лица работат во јавниот сектор.
| | веќе видена

next