МК Фондови

Швајцарскиот прехранбен гигант, компанијата „Нестле“, за 11,85 милијарди долари го купи произведувачот на бебешка храна „Фајзер нутришен“, кој 85 отсто од продажбата ја реализира на пазарите во развој. Генералниот директор на „Нестле“ Паул Булке истакна дека оваа аквизиција претставува одличен стратешки потег и ја отсликува желбата на неговата фирма да стане водечка прехранбена, здравствена и велнес компанија во светот. Според проценките на „Нестле“, продажбата на производите на „Фајзер нутришен“ во тековната година ќе достигне вредност од околу 2,4 милијарди долари.
| | веќе видена

Прометот во индустријата забележал мал порастод 1.6 проценти Индексот на прометот во индустријата во февруари 2012 година, во однос на февруари 2011 година, изнесува 101.6.Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во февруари 2012, во однос на февруари 2011 година, бележи опаѓање од 3.9%, а индексот на прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 5.5%. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење на камен во февруари 2012 година, во однос на февруари 2011 година, бележи опаѓање од 13.2%, а во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 2.4%. Според главните индустриски групи, прометот во февруари 2012 година, во однос на февруари 2011 година, бележи пораст кај Енергија за 13.6%, Tрајни производи за широка потрошувачка за 5.5% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 17.0%, додека опаѓање бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 14.2% и Капитални производи за 3.4%. Индексот на прометот во индустријата во февруари ...
сите 4 | | | веќе видена

Денес Народната банка спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи, со утврдена максимална каматна стапка од 4,0%. На аукцијата банките купија благајнички записи во износ од 10.500.000.000,00 денари. Инаку побарувачката за благајнички записи изнесуваше 11.460.000.000,00 денари, за 960.000.000 денари (15.594.541,91 евро) над понудата. Имајќи предвид дека на 18 април 2012 година беа исплатени 12.287.000.000,00 денари врз основа на достасани благајнички записи, по одржувањето на денешната аукција состојбата на благајничките записи се намали за 1,79 милијарди денари. Пондерирана каматна стапка постигната на аукцијата е 3,97 %. Состојба на благајнички записи на 18.04.2012 година изнесува 34.874.000.000,00 денари или по курс од 61,56 денари за едно евро тоа се 566.504.223,50 евра.
| | веќе видена

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот извештај предвидува дека годинава растот на економијата во Македонија ќе биде два отсто, а следната 3,2 проценти. Според, прогнозата на оваа меѓународна финансиска институција, инфлацијата и годинава и наредната ќе биде два отсто. ММФ во прогнозата за земјите од поранешна Југославија посочува дека растот на БДП ќе биде 0,5 отсто, следната година еден отсто, додека стапката на инфлација ќе изнесува меѓу 2,2, и 2,4 отсто. Фондот, за годинава предвидува раст од 0,5 отсто во Србија, 0,2 отсто во Црна Гора, додека за БиХ предвидува стагнација, а кај Хрватска пад на бруто домашниот производ од 0,5. Пад од еден отсто на БДП предвидува и за Словенија, која е единствена членка на ЕУ од поранешна југословенскаи републики. За наредната година прогнозата на ММФ е дека Србија ќе има раст од три отсто, во Црна Гора 1,5 отсто, Словенија 1,4 отсто и БиХ и Хрватска по еден отсто.
сите 11 | | | веќе видена

Поранешниот вицепремиер, а сега член на Горниот дом на британскиот Парламент, лорд Хазелтајн верува дека Велика Британија на крајот, сепак, ќе и се приклучи на еврозоната, особено доколку еврото успее да опстане. Овој проевропски определен британски политичар од Конзервативната партија, кој од неодамна е советник во Владата на премиерот Дејвид Камерон, во интервју за Би-Би-Си призна дека Велика Британија не успеа да се спротивстави на европските интеграции. Лорд Хазелтајн изјави дека европските земји грчевито ќе се борат да ги зачуваат еврото и зоната на заедничката европска валута, која сега се соочува со криза. Тој смета дека е „премногу евроскептично“ да се тврди дека еврото е пропаднат проект. - Верувам дека заедничката европска валута ќе преживее, а тогаш Велика Британија ќе ја прифати, иако тоа нема да биде за неколку месеци, ниту следната година, истакна лорд Хазелтајн. Неговата изјава е сосема спротивна на големото мнозинство ториевски евроскептици кои притискаат врз премиерот Камерон да ги ...
| | веќе видена

Како што известија од банката се брише Пер Нолл, а се запишува Мр. Адалберт Волфганаг Винклер како член на Надзорниот одбор.Надзорниот одбор на Банката е составен од следните членови: Јана Сивкова (Јапа Sivcova),Хелен Александер (Неlеп Alexaпder),Адалберт Волфганаг Винклер (Adalbert Wolfganag Winkler) ,Фридер Вохрман (Woehrmann Frieder) и Улрике Ренате Ласманн (Uirike Renate Lassmann). ПроКредит Банка АД Скопје истовремено објави дека ќе издаде 357.351 обични акции по пат на приватна понуда при што вкупната вредност на четвртата емисија на акции е 3.000.000 евра. Акциите се наменети за двајца познати купувачи-институционални инвеститори. И тоа: Прокредит Холдинг, кој ќе купи 312.682 акции, со вкупна продажна вредност од 2.625.000 и Европската банка за обнова и развој, која ќе купи 44.669 акции со продажна вредност од 375.000 евра.
| | веќе видена

НЛБ Нов Пензиски Фонд има остварено нето добивка за 2011 29,431 милиони денари , а за 2010 28,959 милиони денари. Приходи остварени за 2011 се 113,843 милиони денари а за 2010 се 110,575 милиони денари. КБ Прво Пензиско друштво остварило нето добивка за 2011 од 48,837 милиони денари, а за 2010 нето добивката изнесувала 46,686 милиони денари. Остварените приходи за 2011 се на ниво 132,034 милиони денари, додека за 2010 приходите биле на ниво од 127,300 милиони денари.
| | веќе видена

Индексот на цените во земјоделството во март 2012 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.0%, а кај аутпутот е намален за 3.4%. Во март 2012 година, во споредба со март 2011 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 102.0, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 100.2. Во делот аутпут, во март 2012 година, во споредба со март 2011 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 94.4, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 108.7.
| | веќе видена

, а каменот на препнување претставува и желба на земјите во развој да обезбедат поголемо влијание на донесувањето одлуки на глобалните заемодавци, се наведува во најновите анализи. Зголемувањето на средствата на ММФ ќе биде тема на разговор на Групата седум на најразвиените земји (Г7) на 19 април, потоа на состанокот на Г-20 истата вечер, какои во текот на ручекот на следниот ден кога ќе се состанат Г-20 и Управниот одбор на ММФ. Светските финансиски лидери ќе се фокусираат на предлозите на државите да приложат уште пари за да ММФ биде подобро подготвен за евентуални последици од влошување на европските должничи проблеми. Земјите во развој како што се Кина, Бразил и Русија подготвени се да вложат нови средства во Фондот, но бараат нешто за возврат: поголема гласачка сила. Иницијативата на земјите во развој значи, гласачкиот удел на Европа најверојатно да биде намален. ММФ во јануари наведе дека му се потребни 600 милијарди долари нови средства за помош на „недолжните набљудвачи“ кои би можеле да бидат ...
сите 11 | | | веќе видена

"Скопско Радлер" е помладиот “брат” на "Скопско" и претставува уникатен микс од најпознатото македонско пиво и сок од лимон. Новото пиво ќе биде достапно до сите македонски потрошувачи во стаклено пакување од 0,33л., како и во лименка од 0,5л. Пивото ќе се продава по исти малопродажни цени како и соодветните пакувања на "Скопско".
сите 3 | | | веќе видена

Од Скопски пазар објавија повик за 15 годишно собрание на акционерите на ден 29.04.2012 година (недела) со почеток во 12:00 часот во просториите на Ресторан “14” на ул.”Лондонска” б.б. - Скопје. Меѓу другите предлог одлуки е и предлог одлуката за дивиденда . Дивидендата по акција во нето износ ќе изнесува за обични акции 124,00 денари по акција и за приоритетни акции 186,00 денари по акција. Последен ден на тргување со право на дивиденда за 2011 година е 14.05.2012 година. Прв ден на тргување без право на дивиденда за 2011 година е 15.05.2012 година. Дата на стекнување на право на дивиденда за 2011 година е 17.05.2012 година. Дивидендата Ќе се исплати во законски пропишаниот рок, односно до 30.09.2012 година. Инаку на 03.04.2012 година Скопски Пазар АД Скопје изврши откуп на 47 сопствени обични акции по цена од 4.399,00 денари за една акција преку 1 трансакција. Сега со предлог одлука се бара потврда за купувањето на 47 сопствените акции во согласност со законските прописи. Во образложението за ...
| | веќе видена

Денес Народната банка спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи, со утврдена максимална каматна стапка од 4,0%. На аукцијата банките купија благајнички записи во износ од 9,30 милијарди денари. Имајќи предвид дека на 11 април 2012 година беа исплатени 9,93 милијарди денари врз основа на достасани благајнички записи, по одржувањето на денешната аукција состојбата на благајничките записи се намали за 0,63 милијарди денари.
сите 3 | | | веќе видена

Трошоците на животот, мерени преку цените на стоките и на услугите за лична потрошувачка, во март, во однос на претходниот месец се зголемени за 0,4 отсто, а во однос на март лани се повисоки за 1,4 проценти. Според податоците на Државниот завод за статистика, пораст на индексите во март во однос на февруари е забележан во групите - Транспорт за 2,9 отсто, Мебел, покуќнина и одржување покуќнина за 0,4 отсто, Храна и безалкохолни пијалоци, Домување, вода, електрика, гас и др. горива и Останати стоки и услуги за 0,3 отсто, Облека и обувки и Рекреација и култура за 0,2 отсто, Алкохолни пијалоци, тутун и Здравје за 0,1 отсто. Намалување на индексот на трошоците на животот е забележано во групата Комуникации за 0,3 отсто. На ниво од претходниот месец останаа индексите на групите Образование и Ресторани и хотели.
сите 5 | | | веќе видена

(РКЕ). Со одлуката се врши намалување на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,21, односно за 1,28 отсто. Новата малопродажна цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 89, а на ЕУРОСУПЕР БС-98 90,5 денари за литар. ЕУРОДИЗЕЛ (D-Е V), ќе се продава за 73,5, а Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) за 62 денари за литар. Со одлуката на РКЕ за 1,095 денари за килограм се намалува и малопродажната цена на мазутот М-1 НС кој сега ќе се продава за 48,078 денари за килограм. Како причина за промена на цената на нафтените деривати од РКЕ ги посочуваат за 0,76 отсто пониската просечна цена на сурова нафта на светскиот пазар во изминатиот 14-дневен период и за 0,70 отсто понискиот курс на доларот во однос на денарот
сите 10 | | | веќе видена

Девизните резерви на РМ во февруари 2012 бележат пад од 0,26 проценти или 5,37 милиони евра. Во табелата подолу може да се видат поединечно средствата од кои се составени девизните резерви, а на сликата најдолу движењето на девизните резерви на подолг рок. во милиони евра 31.01.2012 29.02.2012 промена Официјални девизни резерви 2.067,18 2.061,81 -0,26% Девизни резервни средства 1.776,50 1.771,14 -0,30% (а) Хартии од вредност 1.600,26 1.564,78 -2,22% (б) Валути и депозити кај: 176,24 206,35 17,09% - Останати централни банки, БИС и ММФ 168,62 204,76 21,43% Банки со седиште надвор од извештајната земја 7,62 1,60 -79,05% СПВ - Специјални права на влечење од ММФ (SDRs) 1,36 0,63 -53,33% Злато (вклучувајќи ги депозитите на злато и своп во злато) 289,33 290,04 0,25%
| | веќе видена

На Македонската Берза се склучија 2 блок трансакциите со обичните акции на Жито Скопје АД Скопје (тикер ZTSK). Едната трансакција е со 19.730 акции што претставува 17,36% од основната главнина и цената по акција е 749,00 денари.Вредност на трансакцијата е 14.777.770,00 денари. Втората трансакција е со 5.098 акции што претставува 4,49% од основната главнина.Цената по акција е 1.000,00 денари. Вредноста на трансакцијата е 5.098.000,00 денари.
| | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари-февруари 2012 година изнесува 581 087 илјади САД долари, а на увозот 938 849 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 61.9 %. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-февруари 2012 година, изнесува 357 762 илјади САД долари. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, фероникелот, производите од железо и челик (валани производи), преработките од нафта и облеката. Во увозот најмногу се застапени суровата нафта, електричната енергија, платината и легурите на платина, необработени или во прав, рудите на никел и концентрати и природниот гас во гасовита состојба. Во периодот јануари-февруари 2012 година, најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите- членки на ЕУ 27 (64.7%) и земјите од Западен Балкан (20.8%), а во увозот на стоки најголемо учество имаат ...
сите 10 | | | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, во февруари 2012 се издадени 174 одобренија за градење што е за 0.6% повеќе во однос на истиот месец од претходната година.Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 1 668 766 илјади денари што е за 17.2% повеќе во однос на истиот месец од претходната година.Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 131 (75.3%) се наменети за објекти од високоградба, 17 (9.8%) за објекти од нискоградба и 26 (14.9%) за објекти за реконструкција. Од вкупно 174 објекти, на 119 (68.4%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 55 објекти (31.6%) инвеститори се деловни субјекти.Во извештајниот период е предвидена изградба на 442 станови, со вкупна корисна површина од 38 194 м2.
сите 7 | | | веќе видена

Владата во наредните десет дена ќе направи ребаланс на буџетот, со кој ќе се крати од сите буџетски расходи, освен од парите предвидени за пензии, плати, социјални надоместоци и за субвенции за земјоделството, најави вчера вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески Тој вели дека главна причина за ребалансот е продлабочувањето на европската криза на крајот на 2011-та и почетокот на 2012 година и временските услови во првите два месеца, кои влијаеле на намалување на економската активност на претпријатијата и потрошувачката на граѓаните. Според процените, со ребалансот ќе се скратат над 100 милиони евра од предвидените буџетски расходи. Тој вели дека со ребалансот ќе се подобри ликвидноста на буџетот. - Со него ќе се сообрази она што е реализација во првите три месеци, со очекувања дека до крајот на годината ќе има стабилизирање на економската активност и буџетските приходи соодветно, но она што се случуваше во првите месеци од годината под влијание на европската економска криза ќе остави одраз ...
сите 16 | | | веќе видена

Кина во 2011 по првпат изби на челното место во светот по продажба на прехранбени производи, чија вредност британската компанија ИГБ ја процени на 607 милијарди фунти (964 милијарди долари). Во САД, кои до 2011 цврсто ја држеа водечката позиција по вредноста на пазарот на прехранбени производи, минатата година е продадена храна за 572 милијарди фунти (915 милијарди долари). ИГБ проценува дека пазарот на храна во Кина до 2015 година ќе достигне вредност од 918 милијарди фунти (1,46 билион долари), а американскиот 675 милијарди фунти (1,07 билиони долари). Во составениот рејтинг британската компанија користеше податоци од 15 земји. На трето место со 254 милијарди фунти е Јапонија, а на четврто е Индија во која во 2011 е продадена храна во вредност од 244 милијарди фунти.
| | веќе видена

next