МК Фондови

303 милиони евра странски инвестиции влегле лани во државата. Според последните податоци од народната банка оваа бројка е речиси двојно поголема од 2010-тата, кога во Македонија влегол капитал во вредност од 159 милиони евра. Во текот на годината доминантно учество има акционерскиот капитал и реинвестираната добивка на компаниите. Со 77,21 милион евра Aвстрија и натаму останува најголем инвеститот во земјава. Зад неа се Холандија, Турција, Словенија и Шведска. За годинава владата даде флексибилна прогноза за влез на странските инвестиции. Очекува од да влезе капитал од 300 до 500 милиони евра.
сите 2 | | | веќе видена

Нема SWIFT за иранските финансиски институции Нема SWIFT за иранските финансиски институции На SWIFT организацијата и е наложено да ги исклучат санкционираните иранските банки по одлука на Советот на ЕУ.По одлуката на Советот на ЕУ, SWIFT денес објави дека и е наложено да ги прекине своите комуникациски услуги на иранските финансиски институции кои се предмет на европските санкции. Новата одлука на Советот на ЕУ, како што е потврдено од страна на белгиското Министерство за финансии, забранува компании како што се SWIFT да продолжат да обезбедуваат услуги за специјализирани финансиски пораки на санкционираните ирански банки од страна на ЕУ. SWIFT е инкорпориран под белгиските закони и мора да се усогласи со оваа одлука, како што е потврдено од страна на владата на матичната земја. "Оваа одлука на ЕУ ја присилува SWIFT да преземе акција", рече Лазаро Кампос, извршниот директор на SWIFT. "Исклучување на банките е вонреден чекор и без преседан за SWIFT. Тоа е директен резултат на меѓународните и ...
| | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во јануари 2012 година, во однос на јануари 2011 година, изнесува 106.9. Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во јануари 2012, во однос на јануари 2011 година, бележи опаѓање од 3.3% , а индексот на прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 13.8% . Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење на камен во јануари 2012 година, во однос на јануари 2011 година, бележи опаѓање од 19.8%, а во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 8.2%.Според главните индустриски групи, прометот во јануари 2012 година, во однос на јануари 2011 година, бележи пораст кај Енергија за 4.6%, Капитални производи за 56.4% и Tрајни производи за широка потрошувачка за 13.4%, додека опаѓање бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 3.6% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 4.0%.Индексот на прометот во индустријата во јануари 2012 година, во ...
сите 2 | | | веќе видена

Вчера на 14 март 2012 година Народната банка спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи, со утврдена каматна стапка од 4,0% и ги објави условите за пласирање средства во записи за шестмесечен депозит по каматна стапка во висина од 1,683%, добиена како збир од шестмесечен ЕУРИБОР (1,183%) зголемен за дополнителен фиксен процентен поен од 0,5. На аукцијата банките купија благајнички записи во износ од 9,93 милијарди денари. Имајќи предвид дека на 14 март 2012 година беа исплатени 9,19 милијарди денари врз основа на достасани благајнички записи, по одржувањето на денешната аукција состојбата на благајничките записи се зголеми за 0,74 милијарди денари. Додека со последна состојба кај шестмесечниот депозит, банките немаат пласирани средства во овој инструмент.
| | веќе видена

На Грција и се потребни повеќе од десет години за да стане конкурентноспособна и земјата треба стриктно да ја примени антикризната програма, бидејќи постои голема опасност таа да пропадне и да излезе од еврозоната, се наведува во извештајот на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд. Извештајот е изготвен од тимот, предводен од Пол Томсен, кој ја проверуваше финасиската состојба во Грција поради траншите од новиот заем кои беа отпуштени за земјата. ММФ смета дека конкурентноспособноста може да биде постигната, доколку Грција успее да изврши „голема внатрешна девалуација“.
сите 23 | | | веќе видена

Германската компанија „Кромберг и Шуберт“ почна во Битола изградба на фабрика вредна 20 милиони евра Во фабриката ќе се изработуваат кабелски инсталации за автомобилски компании од Европа.Изведувач на работите е турската градежна компанија „Пера констракшн“, која кај нас ги изгради „Рамстор“, НЛБ банка, Аеродромот ТАВ, објектот на „Џонсон Мети“. Се очекува градежните работи да завршат до крајот на годинава и фабриката да почне со работи во 2013 година.
| | веќе видена

По двегодишна подготовка, реконструкција и модернизирање на производните капацитети, кон крајот на месецов „Пиварница Битола“ повторно ќе почне со продажба на пиво Во компанијата велат дека за реконструкцијата биле вложени повеќе од 10 милиони евра, од кои најголем дел во нова опрема, која овозможува мониторирање и комплетно автоматизиран процес на производство што ги задоволува сите европски стандарди. - Реконструкцијата на фабриката се изведуваше по германски проект и сега „Пиварница Битола“ поседува сопствена котлара, ново одделение за подготовка на квасец, нова врвна опрема за третман на вода од светски познатиот германски производител „Беркефелд“, како и комплетно нова линија за производство на транспортна амбалажа - велат во компанијата. Моментално во „Пиварница Битола“ се вработени 80 луѓе, меѓу кои и двајца врвни технолози, а планирани се уште 20 нови вработувања. Предвидено е годишно да се произведуваат околу 30.000 тони пиво, кои ќе бидат дистрибуирани во Македонија, но и во соседните ...
| | веќе видена

Еврозоната даде денеска зелено светло за исплаќање на 39,4 милијарди евра на Грција од вториот план за помош на Атина, изјави претседателот на Еврогрупата Жан-Клод Јункер. - Државите од еврозоната официјално го одобрија вториот план за помагање на Грција. Тие дадоа дозвола на Европскиот фонд за финансиска стабилност (ЕФФС) да го деблокира првиот дел од тој план или 39,4 милијарди евра, кои ќе бидат исплатувани во неколку транши, истакна Јункер во коминикето на Еврогрупата.
сите 8 | | | веќе видена

Од Алкалоид ја објавија предлог одлуката со која се предвидува на акционерите им се исплатува дивиденда за 2011 година во висина од 160,00 денари нето, односно 177,78 денари бруто, за една акција.Последен ден на тргување со право на дивиденда за 2011 година е 27.04.2012 година.Прв ден на тргување без право на дивиденда за 2011 година е 30.04.2012 година. Датум на стекнување на право на дивиденда за 2011 година е 03.05.2012 година.Исплатата на дивиденда за 2011 година ќе започне од 16.05.2012 год.
сите 5 | | | веќе видена

Според соопштението од компанијата Реплек, со нетрговски трансфер на акциите,најголемиот поединечен акционер WWT HANDELS Gmbh со 17,93 % од вкупниот број на акции ѓи отуѓил сите 4.647 акции кои ги поседувал и истите преминале во сопственост на 3 физички лица, од кои 2 лица поединечно се стекнале со повеќе од 5% учество во капиталот, Душан Пецовски со 3.090 акции или 11,92% и Владимир Пецовски, со 1.500 акции, или 5,79%, додека третото физичко лице , не беше објавено од компанијата, бидејќи не го надминува законскиот лимит од 5%, за да биде објавено јавно.
| | веќе видена

Живко Мукаетов, најголемиот акционер во Алкалоид АД Скопје и воедно генерален директор и претседател на управниот одбор се стекнал со нови 1.000 акции и сега поседува 97.000 акции што преставува 6,78% од вкупниот број на акции , кој изнесува 1.431.353 акции. Успехот во работењето во изминатите години, и довербата во компанијата , постојано ја реафирмира со купувањето на акции, и зголемувањето на своето учество во вкупниот број на акции.
сите 2 | | | веќе видена

Малата држава од Блискиот исток ја поседува Лондонската берза, најголемите банки, гасни компании, најскапите квартови, па дури и големо Олимписко село на Островот. Катар во Велика Британија инвестирал околу 10 милијарди фунти, а во план се уште инвестиции. Британските медиуми наведуваат дека зградата Шард ќе биде највисока во Европа откако ќе биде завршена градбата, а ја гради Катар. Источно од тој облакодер богатата држава поседува делови од Канари ворф, финансиски кварт. Кога британската “Барклис“ банка била во голема финансиска криза во текот на 2008 година, Катарската инвестициона агенција откупила мнозински пакет акции и ја спасила една од најважните финансиски институции во островската земја. Во близина на Статфорд се наоѓа и Олимписко село, кое ќе биде во сопственост на Катарската инвестициона агенција по завршување на Олимпијадата оваа година. Катар е сопственик на една од најпознатите трговски куќи во Велика Британија “Херодс“. Западно од нивните згради во Лондон се наоѓа квартот познат како ...
| | веќе видена

- На денешната владина седница ќе ги разгледаме предлозите за евентуално намалување на ДДВ-то за превоз од 18 на 5 проценти, како што бараат транспортерите или, пак, за намалување на акцизите за горивата, изјави министерот Сарачини, одговарајќи на новинарско прашање. Чекавме, појасни, премиерот Груевски да се врати од Индија и Малезија за да можеме да ги отвормие овие прашања па да видиме какво е расположението на министерот за финансии и на другите членови на Владата за ваквите промени. - Владата веќе неколку пати досега побара состанок со менаџментот на ОКТА. До крајот на март треба да се состанеме за да работиме на методологијата за утврдување на цените на нафтените деривати. Веќе се формирани работните групи со претставници на Владата и номинирани членови од страна на ОКТА, истакна Сарачини. Сепак, вели, промените не би играле толку голема улога имајќи ги предвид цените на нафтата на светските пазари. Информира и дека Министерството за економија е при крај со составување на тендерската ...
сите 19 | | | веќе видена

Тие тврдат дека при отпишувањето на грчкиот долг загубиле речиси 90 отсто од своите инвестиции, соопштува грчкото радио Скај, повикувајќи се на Дојче веле. Адвокатска канцеларија од Хамбург соопшти дека ги претставува интересите на 110 лица, кои поседуваат грчки обврзници, регулирани со грчкиот закон, а од кој губат до 90 отсто од своите инвестиции. Германското Министерство за финансии соопшти дека не е запознато во детали со ова барање на германските инвеститори, поради што одбило да заземе позиција, одговарајќи дека треба прво да се се информира за плановите на овие иматели на грчки обврзници. Радио Скај го цитира претседателот на привремената комисија на иматели на обврзници Јанис Маринопулос, кој изјавил дека физички лица во Грција, исто така, биле подложени на напади од страна на банките и приватните инвеститори при тоа намалување на обврзниците во врска со преструктурирањето на грчкиот долг. Според него, загубите за грчките иматели на обврзници не е само 53,5 отсто, туку околу 80 отсто.
сите 2 | | | веќе видена

Според предлог одлуката од материјалите на годишното собрание износот на бруто дивидендата е 71,46 денари.Датумот на евиденција според кој се определува листата на акционери кои имаат право на дивиденда за 2011 година е 11.04.2012 година. Последен ден на тргување со право на дивиденда за 2011 година е 06.04.2012 година. Прв ден на тргување без право на дивиденда за 2011 година е 09.04.2012 година. Исплатата на дивиденда за 2011 година ќе се изврши во периодот помеѓу 25.04.2012 година и 07.05.2012 година. Останува собранието на акционерите да ја потврди одлуката.
сите 8 | | | веќе видена

Бензините од ноќеска на полноќ поскапуваат за два денарa, а цената на дизел горивата се зголемува за половина денар по литар, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ). Со одлуката на РКЕ се врши зголемување на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 2,34, односно за 1,7 отсто. Новата малопродажна цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 ќе изнесува 86, а на ЕУРОСУПЕР БС-98 87,5 денари за литар. ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), ќе се продава за 75 денари за литар, а новата цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) ќе изнесува 63,5 денари за литар. За 1,455 денари се зглолемува и малопродажната цена на мазутот М-1 НС кој сега ќе се продава за 49,389 денари за килограм. Како причина за зголемувањето на цената на нафтените деривати од РКЕ ја посочуваат за 3,28 отсто повисоката цена на суровата нафта и за 0,659 отсто понискиот курс на доларот во однос на денарот во изминатите 14 дена.
сите 24 | | | веќе видена

Атина тврди оти европските држави ја натерале да купува оружје за да добие финансиска помош и да се спаси од банкрот. Најмногу од зделките за оружје профитирале државите што беа најгласни во барањата до Грција да штеди - Франција, Германија и Холандија Земјите-членки на ЕУ на Грција ѝ продале оружје во вредност од над милијарда евра во текот на 2010 година, кога почнаа и преговорите за финансиска помош на Атина. Најмногу оружје на Грција ѝ продале државите што беа најгласни во барањата Атина да штеди - Франција, Германија и Холандија. Грција денес има 1.600 тенка, што е четирипати повеќе од Германија. Истовремено, секој познавач на воената стратегија ќе каже дека поради геолошката конституција, тенковите за одбрана не ѝ се од никаква корист на Грција. Но Грција и понатаму купува оружје. Најмногу корист од продажбата има Франција, која на Грција ѝ продала воени авиони и хеликоптери во вредност од речиси 800 милиони евра, ракети во вредност од 58 милиони евра и електроника што се користи за ...
сите 2 | | | веќе видена

Министерот за финансии на САД, Тимоти Гајтнер изјави синоќа дека благодарение на мерките што ги презеде Европа за да ја надмине должничката криза, таа веќе не е извор на „значителни“ ризици за останатата светска економија. - Тука во САД, и секаде во светот, луѓето ќе бидат поуверени дека Европа нема причини за значителни штети врз светската економија или за нашата, изјави Гајтнер за Пи-Би-Си. Тој ја даде изјавата во момент кога Грција е пред успешно завршување на операцијата за преструктуирање на долгот со што значително ќе се намали задолжувањето кон приватните кредитори. Доброволното учество на приватните сопственици на грчките обврзници по шемата за отпишување на грчкиот долг достигнало 85,5 отсто, соопшти грчкото Министерство за финансии. Ако бидат активирани клаузулите за колективно дејствие, а тоа се очекува да се реши на телеконференцијата на министрите за финансии од еврозоната денеска, процентот на учество ќе изнесува 95,7 отсто. Понудите за обврзниците, кои се под влијание на грчките закони, ...
сите 19 | | | веќе видена

Нафтата утрово на азискиот пазар благо поскапе, на близу 107 долари за барел, пред објавувањето на клучните показатели за вработувањето во САД, кои ќе обезбедат увид во јачината на најголемата светска економија и во побарувачката на енергенсот. Нафтата за ориентациска испорака во април во електронското тргување на Њујоршката стокова берза беше во пораст 32 центи и е договарана по 106,90 долари за барел. Тој термин за испорака синоќа во Њујорк е заклучен на 106,58 долари, 42 центи поскапо отколку претходниот ден. Марката „брент“ на берзата ИЦЕ во Лондон зајакна пет центи, на 125,49 долари за барел. Американското Министерство за труд треба подоцна во текот на денот да објави извештај за вработувањето во февруари. Аналитичарите прогнозираат дека во американската економија минатиот месец се отворени 210.000 работни места. Голем пораст на вработувањата во декември и јануари го поттикнаа уверувањето дека се зголемуваат економскиот раст и побарувачката на нафта.
сите 3 | | | веќе видена

Покрај тоа што ќе се намалат потребите на државата за увоз на струја, ќе се намалат и трошоците на МЕПСО за пренос на енергија - Димитар Хаџимишев, претседател на управниот одбор на „Топлификација“ ТЕ-ТО има капацитет годишно да произведува струја до 1.850 гигават-часа Ќе се намалат зависноста на Македонија од увоз на струја и трговскиот дефицит на државата, ќе се зголеми капацитетот на гасоводот до 50 отсто, што ќе овозможи намалување на цената на природниот гас, ќе се отвори можност за намалување на цената на парното греење... Ова е само дел од ефектите од активирањето на гасната електрична централа и топлана ТЕ-ТО, која веќе почна со комерцијална работа. Димитар Хаџимишев, претседател на управниот одбор на „Топлификација“, компанија што поседува 20 отсто од сопственоста во ТЕ-ТО, вели дека вклучувањето на првата најголема приватна енергетска гринфилд-инвестиција во регионот ќе ја стабилизира енергетската состојба во земјава и ќе ги намали загубите на државните компании. - ТЕ-ТО има капацитет ...
| | веќе видена

next