МК Фондови

Иран прекинува со доставување нафта за двете најголеми нафтени компании во Грција, објави Прес-ТВ, ирански телевизиски канал кој емитува програма на англиски јазик. Иранските нафтени испораки се запрени за Хеленик петролеум (ЕЛПЕ) /Hellenic Petreleum/ и Мотор оил Елас /Motor Oil Hellas/ заради неплатени сметки. Во февруари оваа година Иран објави дека прекинува со нафтените испораки за британски и француски компании. Чекорот беше одговор за одлука на ЕУ за прекин на увоз на иранска нафта од 1 јули оваа година. Делот на ирански нафтен извоз за ЕУ е околу 18 отсто. Главни потрошувачи на иранска нафта во Западна Европа се Италија, Шпанија и Грција.
сите 26 | | | веќе видена

Денес Народната банка спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи, со утврдена каматна стапка од 4,0%. На аукцијата банките купија благајнички записи во износ од 5,96 милијарди денари. Имајќи предвид дека на 04 април 2012 година беа исплатени 9,15 милијарди денари врз основа на достасани благајнички записи, по одржувањето на денешната аукција состојбата на благајничките записи се намали за 3,19 милијарди денари.
сите 2 | | | веќе видена

Одборот на директори објави јавен повик за одржување на годишното собрание на акционерите на ТЕТЕКС АД ТЕТОВО. Годишното собрание на акционерите на Тетекс АД Тетово ќе се одржи на ден 27.04.2012 година( петок ) во салата на Ф-ка конфекција во Друштвото , во Тетово на ул.Браќа Миладинови бр.1 со почеток во 12 часот. Меѓу предлог одлуките за собранието на акционери е и предлогот за дивиденда. Дивидендата за 2011 година ќе треба да се исплати од акумулираните нераспределени добивки од минатите години на Друштвото до 31.12.2008 година (з.а. за да се искористат поволните даночни закони). Висината на бруто дивидендата по акција ќе изнесува 0,143% од номиналната вредност , односно 4,44 ден.бруто по акција . Последен ден на тргување со право на дивиденда е 14.05.2012 год. Прв ден на тргување без право на дивиденда е 15.05.2012 год.Исплата на дивиденда ќе биде во законскиот рок (з.а.до 30.09.2012) Во друга предлог одлука за собранието се бара од акционерите да ги поништат сопствените акции на Тетекс АД ...
сите 23 | | | веќе видена

Покрај македонската и двете бугарски компании, интерес за јавниот повик за продажба на загубарот АД ОХИС покажаа уште по една руска, турска и албанска компанија. Четири од нив се од иста дејност со ОХИС, а две веќе ја подигнаа тендерската документација. Ова го истакна министерот за економија Ваљон Сарачини на денешната средба во ОХИС со директорот, дел од менаџментот и синдикатот на која им ги пренесе информациите од потенцијалните инвестори. - При комуникацијата со потенцијалните инвеститори укажуваме дека бројот од 840 вработени мора да се задржи во наредните пет години, порача министерот Сарачини по средбата. Главни критериуми на понудата, потенцира, ќе бидат цената која ќе носи 10 бода, 30 бода се предвидени за бонитетот, 30 за инвестициите во наредните пет години и 30 бода за бројот на дополнителните вработувања во наредните три години. Компанијата мора да има приход од најмалку два милиони евра во последните три години и банкарска гаранција од милион евра. - Многу од потенцијалните инвеститори ги ...
сите 12 | | | веќе видена

Цените на мало во март годинава во однос на претходниот месец бележат зголемување од 0,7 отсто, а трошоците на живот пораст од 0,4 проценти. Во однос на март минатата година цените на мало бележат пораст од 2,7 отсто, а трошоците на живот 1,4 проценти. Според податоците на Државниот завод за статистика порастот на трошоците на животот во однос на претходниот месец од 0,4 отсто е резултат на повисоките индекси на јајцата за 11,2 отсто, овошјето за 2,7 отсто, мастите за 1,5 отсто, кондиторските производи за 0,6 отсто, месото и алкохолните пијалоци за 0,4, преработките од риба за 0,3, рибата, свежото и киселото млеко и млечните производи за 0,2 проценти. Во март, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај превозот на патници со воз за 50,9 отсто, нафтените деривати за 5,1 отсто, превозот на патници со авион за 4,3 отсто, течните горива и гасот за 3,8, централното греење за 1,4 отсто, средствата за образование за 0,8, средствата за хигиена и козметичките производи за 0,5, облеката и ...
| | веќе видена

Од Гранит АД известија дека склучил договор за зголемување на револвинг кредитен лимит во Охридска банка на вкупен износ од 6.900.000,00 ЕУР, плус Договор за долгорочен кредит на износ од ЕУР 1.000.000,00 од средствата на МБПР за приоритетни проекти.
сите 2 | | | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на мало во март 2012 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.7, а индексот на трошоците на животот 100.4. Порастот на трошоците на животот од 0.4% е резултат на повисоките индекси на јајцата за 11.2%, овошјето за 2.7%, мастите за 1.5%, кондиторските производи за 0.6%, месото и алкохолните пијалаци за 0.4%, преработките од риба за 0.3%, рибата, свежото и киселото млеко и млечните производи за 0.2%. Во март, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај превозот на патници со воз за 50.9%, нафтените деривати за 5.1%, превозот на патници со авион за 4.3%, течните горива и гасот за 3.8%, централното греење за 1.4%, средствата за образование за 0.8%, средствата за хигиена и козметичките производи за 0.5%, облеката и електричните апарати за домаќинствата за 0.3% и лековите за 0.2%. Намалување на индексот на трошоците на животот во март 2012 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај зеленчукот за ...
сите 13 | | | веќе видена

Денес на 30.03.2012 година , Министерството за економија објави ЈАВЕН ПОВИК за прибирање понуди за продажба на акции на Република Македонија и Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија во АД Органско хемиска индустрија Наум Наумовски - Борче Скопје (ОХИС АД - Скопје) Поважни податоци за АД ОХИС се следниве: број на вработени 817; Вкупен приход (2011): 1.655,70 мил. МКД ; Нето добивка ( загуба ) (2011): ( 1.658,83 мил. МКД ); Вкупно обврски (31.12.2011): 1.091,55 мил. МКД ; Вкупен број акции што се продаваат: 1.477.172 . Учество на акциите што се продаваат во главнината на Друштвото: 76,575% Заинтересираната страна која сака да достави понуда е обврзана да достави банкарска гаранција за учество, на износ од 1.500,00 ЕУР. Критериуми за учество се следните : 1. Секое заинтересирано правно лице мора да го исполнува следниот критериум за да достави понуда по јавниот повик: неговите поединечни или консолидирани приходи од продажба за 2009, 2010 и 2011 година, да го преминува износот од ...
сите 6 | | | веќе видена

Денешното собрание на акционери на РЖ Услуги АД Скопје се одложи. Причината е немање доволен кворум за полноважно одлучување. Како што дознаваме присутни биле 16% од вкупниот број на гласови. Времето и местото за наредното собрание ќе бидат дополнително објавени.
| | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јануари 2012 година, во однос на јануари 2011 година, изнесува 99.8.Ваквото намалување се должи, пред сé, на намалувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Финансиски дејност и дејности на осигурување (17.3%), Административни и помошни услужни дејности (6.0%) и Уметност, забава и рекреација (3.0%).Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Информации и комуникации (27.2%), Административни и помошни услужни дејности (14.3%) и Други услужни дејности (8.7%).Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јануари 2012, изнесува 20 982 денари.Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во јануари 2012 изнесува 30 768 денари.Во јануари 2012 година, 2.3% од вработените во Република Македонија не примиле плата.
сите 14 | | | веќе видена

Хипермаркет на францускиoт бренд Mr.Bricolage е отворен во новиот трговско-деловен центар на Скопски пазар а.д, лоциран на местото на стариот Кванташки пазар на улицата „Перо Наков“ во Скопје. Продажниот салон, што беше официјално отворен синоќа, е на површина од 3.000 метри квадратни. Нуди широк асортиман, популарно наречени „направи сам“ производи за домаќинство, градежништво и хортикултура. Поставени се над 30 илјади артикли електрика и расвета, aлати и железарија, градежништво, декорација, бои и лакови, сè за бањата, керамички плочки, дрво, подови и подни облоги, сè за уредување на градината… Потрошувачите на едно место можат да добијат и услуги за испорака на купените стоки, консултации со професионален кадар, кроење иверки според димензиите и желбите на купувачот, поставување на купениот ламинат, сечење стакло, правење рамки за слики во димензии по желба на купувачот, мешање бои… Со вкупно 705 продавници, 11.000 вработени и продажен простор од над 1.600.000 квадратни мерки, „Mr.Bricolage“ спаѓа ...
сите 3 | | | веќе видена

Грција постигна напредок во спроведувањето на реформите и има добри шанси да ја надмине кризата, но таа засега се уште не е „застаната на нозе“, изјави шефот на експертскиот тим на меѓународната „тројка“ кредитори, Матијас Морс во интервју за германскиот весник „Зидојче Цајтунг“. - Во текот на втората половина од 2012 година ќе може да се каже во која насока се движат работите. Уверен сум дека Грција има добри шанси да ја надмине кризата дури и тоа да бара уште многу болни и трајни мерки, нагласи Морс. „Тојката“ меѓународни кредитори на Грција ја сочинуваат Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Европската централна банка и Европската комисија. Нејзиниот експертски тим предводен од Морс има за задача да го оцени напредокот на Грција во остварувањето на амбициозната програма за реформи, чија реализација е услов за исплата на следните транши од меѓународната помош.
| | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во февруари 2012 година, во однос на февруари 2011 година, изнесува 91.2.Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во февруари 2012 година, во однос на февруари 2011 година, бележи опаѓање од 15.7%, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 8.5%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 7.9%.Според главните индустриски групи, производството во февруари 2012 година, во однос на февруари 2011 година, бележи опаѓање кај Енергија за 14.6 %, Интермедијарни производи, освен енергија за 9.3%, Капитални производи за 18.2%, Tрајни производи за широка потрошувачка за 19.8 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1.5%.
сите 7 | | | веќе видена

Од Македонија Турист ги објавија предлог одлуките за собранието на акционери и меѓу нив и предлог одлука за исплата на дивиденда и утврдување на дивиденден календар . Предлог дивиденда за 2011, ќе се исплаќа од акумулираните нераспределени добивки од минати години на Друштвото до 31.12.2011 година, во вкупен бруто износ од 82.100 000 денари. Висината на дивидендата бруто по акција ќе изнесува 12,83% од номиналната вредност или 201,72 денари . Последен ден на тргување со право на дивиденда е 03.05.2012 година . Прв ден на тргување без право на дивиденда е 04.05.2012 година. Дата на стекнување на право на дивиденда е 08.05.2012 година. Исплата на дивиденда ќе биде во законскиот рок, до 30.09.2012 година.
сите 3 | | | веќе видена

На денешната аукција на Народната банка за продажба на благајнички записи, со утврдена каматна стапка од 4,0% банките купија благајнички записи во износ од 9,11 милијарди денари. Имајќи предвид дека на 28 март 2012 година биле исплатени 7,68 милијарди денари врз основа на достасани благајнички записи, по одржувањето на денешната аукција состојбата на благајничките записи се зголеми за 1,43 милијарди денари.
сите 3 | | | веќе видена

Нафтата денеска поевтини на светските берзи како резултат на најавата за одржување на состанок на петте постојани членки на Советот за безбедност на ОН и Германија со Иран посветена на иранската нуклеарна програма, што ја подграе надежта на инвеститорите дека ќе биде најдено решение за овој спор. Американската „лесна“ нафта за испорака во мај на Њујоршката стоковна берза денеска поевтини за 26 центи на 106,77 долари за барел, додека во исто време, цената на европскиот „брент“ од Северното Море се намали за 10 центи на 125,55 долари за барел. Иран и земјите од меѓународната „шесторка“ - Велика Британија, Германија, Кина, Русија, САД и Франција вчера соопштија дека постигнале договор за одржување нова рунда преговори на 13 април на кои ќе стане збор за надминување на спорот околу иранската нуклеарна програма. Американскиот претседател Барак Обама во неделата изјави дека се уште има време за дипломатско решавање на спорот околу нуклеарната програма, но предупреди дека рокот за тоа е се покус. Освен ...
сите 4 | | | веќе видена

Германската „Дојче банк“, која го зголемува имотот додека другите финансиски институции го прават спротивното, ја надмина француската „БНП Париба“ и стана најголема банка во Европа, објави денеска агенцијата Блумберг. Според податоците на оваа агенција, вредноста на имотот на „Дојче банк“ во текот на минатата година се зголеми за 14 отсто на 2,16 билиони евра, па така првпат во последните пет години стана најголема европска банка која котира на берзите. Кога во мај ќе си замине од функцијата извршен директор на „Дојче банк“ Јозеф Акерман зад себе ќе остави вредност на имотот за околу 40 проценти поголема во однос на 2006 година, а која сега е еднаква на 80 отсто од германскиот бруто домашен производ. Од 21 декември, кога Европската централна бенка ја одобри првата транша од тригодишниот кредит за европските банки со цел да се спречи кредитната криза, акциите на „Дојче банк“ добиле на вредност дури 37 отсто во споредба со растот на берзанските индекси на европските банки и финансиските услуги од 20 ...
сите 5 | | | веќе видена

оброволното пензиско осигурување нуди низа даночни ослободувања и стимулации од државата Вкупното членство во задолжителните пензиски фондови ја надминало бројката од 300.000 граѓани Пораст на членството и акумулирани над 300 милиони евра на задолжителните пензиски фондови со кои управуваат двете пензиски друштва. Ова се очекувањата на првите луѓе на НЛБ нов пензиски фонд до крајот на оваа година. Во услови на глобални финансиски турбуленции забележани се позитивни корелации и пораст во првиот квартал од годината, кој сепак е исфорсиран и прашање е колку тој ќе биде одржлив, додаваат оттаму. - Успеавме на сите турбуленции стоечки да им се спротивставиме и да обезбедиме реален принос на средствата на нашите членови. Минатата година за нас ќе остане запаметена како година во која ја надминавме сумата од 100 милиони евра, акумулирани во Задолжителниот НЛБ пензиски фонд и еден милион евра во Отворениот доброволен пензиски фонд. Заклучно со декември лани Задолжителниот НЛБ пензиски фонд има 140.219 члена, ...
| | веќе видена

Би било катастрофално да и се дозволи на Грција да ја напушти еврозоната, која потоа би била „неверојатно ослабена“, изјави германскиот канцелар Ангела Меркел. - Решивме да учествуваме во една монетарна унија. Тоа не е само финансиска одлука, туку и политичка. Би било катастрофално, ако и кажеме на некоја земја, која одлучила да биде со нас: „Ние веќе не ве сакаме“, истакна Меркел. - Освен тоа договорите на ЕУ тоа не го дозволуваат. Луѓето во светот би се запрашале: „Кој ќе биде следниот?“. Еврозоната би била неверојатно ослабена, нагласи германскиот канцелар. Таа оцени дека Грција, на која двапати и се дава меѓународна помош, пред себе има „долг и тежок пат“, но би била огромна политичка грешка да и се дозволи да ја напушти еврозоната. - Ситуацијата е многу тензична. Европа, поточно еврозоната, е во криз. Оваа криза е последица на светската финансиска криза и предизвика многу тешки дискусии во многу земји, потенцира Меркел.
сите 3 | | | веќе видена

Македонија е прва во регионот по број на овци, кози и коњи на 1.000 жители, според истражувањето засновано врз податоците на националните статистики на земјите од поранешна Југославија, спроведено од порталот „Макроекономија“. Македонија е прва во регионот со 386 овци на илјада жители, како и по број на кози, 65 на илјада жители. Исто така, Македонија има и најмногу коњи, 16 на илјада жители На второ место се наоѓа Црна Гора со 317 овци и 27 кози. Потоа следува Босна и Херцеговина со 272 овци, Србија со 207 и Хрватска со 149 овци на 1.000 жители. БиХ има најмногу кокошки, 5,67 илјади кокошки на 1.000 жители, додека најмалку кокошки се регистрирани во Македонија, само 680. Србија предводи по број на свињи, дури 490, а Словенија по број на говеда, со 230 на илјада жители. Словенија се наоѓа на второ место со 10 коњски грла на 1.000 жители.
сите 3 | | | веќе видена

next