Седумдесет милиони евра од Светска банка за изградба на патишта


За реконструкција и изградба на локални патишта ќе се инвестираат околу 70 милиони евра, кои ќе се обезбедат преку Светска банка, најави денеска министерот за финансии Драган Тевдовски на потпишувањето на договорите за финансирање на општинска инфраструктура преку Проектот за подобрување на општинските услуги. – Станува збор за средства од четиригодишната стратегија за соработка со Светска банка, кои сметаме дека најдобро ќе се искористат ако се вложи во локална инфраструктура. Сметаме дека е потребно овие средства да се вложат во локални патишта, кои се потребни низ цела земја. Тие ќе ги подобрат услугите кон граѓаните, а водено и ќе ја придвижат економијата. Ова е значајна сума на средства, рече Тевдовски. Според него, тоа е сериозна сума што ќе се распредели низ цела Македонија за значајни капитални инвестиции во нешто што е навистина потребно, а тоа е патна инфраструктура. На вчерашната седница Владата ја разгледа и усвои информацијата за потребата од подобрување на состојбата на општинската патна мрежа. ...
| | веќе видена | слични

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на демократијата, во Скопје се одржа работилница на која присуствуваа повеќе од 70 претседатели на општински совети и дискутираа за начините да се направи локалната власт по инклузивна, по транспарентна и отчетна. На работилницата, организирана од страна на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), беше објавен и јавниот повик за учество на општините во проектот Јакнење на општинските совети. Со овој проект се веќе опфатени шест општини: Чаир, Охрид, Струмица, Свети Николе, Валандово и Велес. Уште 9 општини ќе бидат избрани преку компетитивен процес во ноември 2018, а во 2019 година ќе следуваат дополнителни 9 општини. Општините кои ќе бидат избрани ќе добијат обука која што ќе им помогне на општинските советници поефективно да ги надгледуваат локалните буџети и подиректно да комуницираат со граѓаните при утврдување на приоритетите за трошење на буџетски средства на општината. На овој начин, проектот има за цел да ја зајакне позицијата на општинските ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески денеска ќе ја посети општина Могила, каде на средба со градоначалничката Јасмина Гулевска ќе разговара за тековните и идни проекти за развој на општината. Сугарески ќе ги претстави можностите што им се на располагање на општините за подобрување на комуналната инфраструктура. Преку Светска банка се обезбедени 70 милиони евра за изградба и санација на локалните патишта. Општините ќе можат да аплицираат и за добивање финансии за проекти за изградба на водоводни и канализациски системи обезбедени преку Европската инвестициска банка. На располагање се 13 милиони евра, а дополнително ќе бидат обезбедени уште 50 милиони евра.
| | веќе видена | слични
4 копии

Преку Министерството за транспорт и врски за подобрување на комуналната инфраструктира во наредниот период ќе бидат обезбедени 170 милиони евра, најави денеска министерот за транспорт и врски Горан Сугарески. Седумдесет милиони евра ќе бидат наманети за изградба и санација на локалните патишта преку Светска банка. Покрај 13 милиони евра што општините се уште не ги искористиле од кредитната линија од Европската инвестициска банка (ЕИБ) за водоводна и канализациска мрежа, од истата банка за таа намена се преговара за уште 50 милиони евра. Дел од најавениот пакет се и 50-ина милиони евра со пренамена на парите што турски ТАВ требаше да ги инвестира во карго аеродром, а дел од буџетите на јавните претпријатија за водоводни и канализациски системи. На овој начин, нагласи Сугарески, сметаме дека покрај основните буџети кои ги имаат општините државата во голема мерка ќе им помогне во решавање на проблемите од комуналната инфраструктира. - Со оваа мерка ќе го помогнеме развојот на сите општини и апелирам до ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Осум договори за национално кофинансирање на проекти во рамки на Програмата за прекугранична соработка меѓу Македонија и Косово 2014-2020, од првиот јавен повик во вредност од 1,5 милиони евра, беа потпишани денеска во Скопје. Корисниците кои ги потпишаа договорите се градоначалниците на општините Куманово и на Крива Паланка, Национален совет за родова рамноправност-Македонија, Здружението за одржлив развој и соработка Алка“, Здружението „Креација“ од Скопје, Центарот за промоција на одржливи земјоделски практики и рурален развој, Здружение Институт Балкан про Европа Скопје и хотелот „Радика“. Програмата за прекугранична соработка меѓу Македонија и Косово 2014-2020 година почна со реализација на 15 јануари 2016 година и располага со фонд од 8,4 милиони евра за заеднички проекти меѓу Косово и Македонија, како и техничка помош за имплеметнација на програмата. Корисници на средствата можат да бидат општини, Центри за развој на планските региони, јавни претпријатија, национални паркови, невладини организации... ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу денеска ги потпиша договорите за кофинансирање на осум проекти од Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Македонија и Република Косово.На настанот, присуствуваа носителите и партнерите на проектите, претставници од надлежното Министерството на Косово како и претставник од делегацијата на Европската Унија.-Со цел да ги помогнеме домашните апликанти и да ги поттикнеме да подготвуваат проекти, Министерството за локална самоуправа ги покрива трошоците за национално кофинансирање, во вредност од 15 насто од вкупниот износ. Проектите ќе овозмозможат поголема соработка и социјална кохезија меѓу граѓански организации од двете земји, поттикнување на развојот на локалниот туризам, мапирање на туристичките потенцијали и искористување на природните ресурси, заштита на културното наследство во регионот. Нашата перспектива е во отворањето на нови можности за соработка и максимално користење на предпристапните фондови на Европската Унија, особено на програмата ...
| | веќе видена | слични

Со заеми од Светска банка и Европската инвестициска банка во вкупен износ од 120 милиони евра Владата палнира да ги помогне инвестиционите активности на општините за изградба на патишта, водоводи и канализациона мрежа. Парите за општините ќе бидат достапни од средината на следната година, до кога и општините треба да ги подготват проектите. Ова го најави денеска министерот за траснспорт и врски, Горан Сугарески. – Од Светска банка ќе бидат обезбедени 70 милиони евра за локаната платна инфраструктура, додека пак од Европската инвестициска банка ќе се обезбедат 50 милиони евра кои ќе бидат наменети за водоводи и канализации во општините. За вториот проект дополнително од буџетот на владата и вратените пари од нереализиараната изградба на карго аеродромот ќе се обезбедат уште 50 милиони евра. Што значи инвестициите во општините ги помагаме со 170 милиони евра – изјави Сугарески. Тој апелираше општините да не чекаат да се објави оглас за аплицирање на проектите за патна инфраструктура и за водоводи и ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Иако бројот на општини со блокирани сметки се менува, според информации на “Порталб” во моментов има околу 20 општини кои се под блокада. Финансиските проблеми со кои се соочуваат дел од локалните власти повторно испливаа на површина со почетокот на новата учебна година, која дел од основните и средните училишта во Мкедонија ја започнаа со старо-нови проблеми: блокирани сметки, неплатена струја, долгови з апревоз на ученици, отстуство на финансии за обезбедување на елементарни услови за работа. Дел од градоначалниците за неделната економска анализа на Portalb.mk зборуваат за финансиската кондиција на општинските каси но и за долговите во образованието на локално ниво. Под блокада 20 општини … Во текот на овој месец локалните власти треба да бидат известени колку пари ќе добијат по основ на блок-дотации. На јулската седница на ЗЕЛС, градоначалниците побарале зголемување на буџетските дотации за 30%. Во меѓувреме, со почетокот на новата учебна година повторно на површина испливаа долговите во образованието, а ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Финансиските проблеми со кои се соочуваат дел од локалните власти повторно испливаа на површина со почетокот на новата учебна година, која дел од основните и средните училишта во Мкедонија ја започнаа со старо-нови проблеми: блокирани сметки, неплатена струја, долгови з апревоз на ученици, отстуство на финансии за обезбедување на елементарни услови за работа. Дел од градоначалниците за неделната економска анализа на Portalb.mk зборуваат за финансиската кондиција на општинските каси но и за долговите во образованието на локално ниво. Под блокада 20 општини … Во текот на овој месец локалните власти треба да бидат известени колку пари ќе добијат по основ на блок-дотации. На јулската седница на ЗЕЛС, градоначалниците побарале зголемување на буџетските дотации за 30 отсто. Во меѓувреме, со почетокот на новата учебна година повторно на површина испливаа долговите во образованието, а дел од училиштата ја почнаа годината со блокирани сметки. Не само за превоз на ученици и за греење, дел од училиштата во земјава во ...
| | веќе видена | слични

Општините да подготват издржани проекти за изградба на водоводи, канализациони системи и да аплицираат до министерството за транспрот и врски оти пари има. Ова беше пораката на министерот Горан Сугарески од Дојран кој најде забелешка за неподготвеноста и неагилноста на локалните самоуправаи за користење на средствата за таа намена. Според него обезбедени се над 100 милиони евра но мора да има проектни апликации од општините кои нема птореба да имаат учество во изградбата Во општина Дојран најголем проблем е немањето канализациона мрежа. Градоначалникот Ангов тврди дека ќе аплицирале. За одредени локации имале проекти а за други се работело. На денешната средба во Дојран градоначалникот Ангов и министерот Сугарески разговарале и за решавање на проблемот со урбанизација на општините бидејки локалните самоуправи немаат средства да го напрват тоа Министерот Сугарески истакна освен средства за изградба на водоводи и канализациони системи обезбедени се и 70 милиони евра преку министерството за финансии и за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Барањето за автентично толкување на членот 11 од Законот за помилување ја постигна целта. Ги спречивме нечесните намери. Аболицијата на Иванов е незаконска и ...
сите 344 | | | веќе видена

Само еден ден пред сведочењето на бизнисменот Орце Камчев во случајот „Рекет“, утринава полицијата влезе во неколку негови фирми. Причината за упадот е наводен ...
сите 495 | | | веќе видена

Додатокот за доверливост, повисок и од основната плата што ја земале обвинителите на СЈО го нема во нивните анкетни листови, вели за телевизија ...
сите 149 | | | веќе видена

Владата ги прифати сите седум барања од организаторите на „Марш за чист воздух“ што ги поставија минатиот петок на протест како услов за да одат на средба со ...
сите 101 | | | веќе видена

Синоќа во 20,26 часот било пријавено дека во Битола, на улицата “Никола Тесла“ патничко моторно возило “БМВ“ со битолски регистарски ознаки управувано од ...
сите 129 | | | веќе видена

2019 треба да биде последна година кога сите други ги ставете пред себеси, а следната година треба да биде првата кога себеси ќе почнете да се гледате како ...
сите 87 | | | веќе видена

Иако законодавно-правната комисија едногласно одлучи дека автентично толкување на членот 11 од Законот за помилување нема да има со објаснување дека членот не ...
сите 195 | | | веќе видена

Заев е принцот на политиканството во Македонија.Заев со одбивањето на иницијативата за предвремено ратификување на протоколот на НАТО признава дека се плаши од ...
сите 210 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Седумдесет милиони евра од Светска банка за изградба на патишта

Од:
До кого (е-маил):
Порака: