Иванов: Рамковниот договор ја збогати македонската самостојност

Претседателот смета дека за Рамковниот договор треба да се говори како процес, а не како завршен проект. Тој, според Иванов, овозможува уживање на правата и почитување и споделување на одговорностите кои произлегуваат од уставниот поредок Со потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, Македонија ја збогати својата самостојност, независност и сувереност со стремежот за стабилна и функционална мултиетничка демократија. Во изминатите десет години, ние одново ја откривме, ја спознавме и ја надградивме нашата најголема вредност, која е воедно и нашата најголема сила, вековната традиција на соживот и толеранција со која се гордееме. Традиција која е во сржта на македонскиот модел на интеграција без асимилација. Интеграција со почитување на постоечките културни, етнички, јазични, религиски и други различности, рече вчера претседателот Ѓорге Иванов во обраќањето пред присутните на приемот, кој во вилата Водно го организираше по повод десетгодишнината од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор. Според Иванов, ...
| | веќе видена | слични

На денешното продолжување на конференцијата посветена на Охридскиот договор, учесниците кои го составуваа овој документ велат дека албанскиот јазик не го нашол своето вистинско мести и по десет години од потпишувањето. Љубомир Фрчковски рече дека очекувал поголем ангажман од албанските партии и интелектуалци додека Јетон Шасивари зборуваше за скратување на правото за користење на националните симболи според начелата на Договорот. „Во 2007 година Уставниот суд воопшто не ја имаше во предвид точката 7.1 од Охридскиот договор која одредува дека близу симболот на Македонија, општинските власти имаат слобода да постават симбол со кој се означува идентитетот на заедницата која е мнозинство во таа општина“ Јетон Шасивари – правен експерт А, економските експерти тврдат дека во оваа сфера, состојбата е уште потешка. Предлагаат составување на фискален совет кој ќе решава за секоја одлука кој се однесува на распределбата на јавните пари. „Додека да стигнеме до Бадентеровиот принцип, што подразбира промена на Законот ...
| | веќе видена | слични

Ниеден ентитет не може да биде изолиран културно и цивилизациски на подолг период. Во различностите не треба да се гледа опасност. Токму во овој правец голем придонес даде Охридскиот рамковен договор, рече ректорот на универзитетот Свети Кирил и Методиј Велимир Стојковски на конференцијата посветена на годишнината на Охридскиот договор и македонското членство во Европската Унија и НАТО. На конференцијата се обрати и еден од креаторите на рамковниот договор професор д-р Љубомир Фрчковски кој се осврна на концептот на договорот. Според Фрчковски договорот односно неговиот концепт не бил доволно искористен од практичен и теоретски аспект, а некои делови доживеале деформитети под влијание на политичките партии. За вториот креатор на охридскиот договор проф. Д-р Владо Поповски, документот е уникатен иако често бил критикуван како регресивен, сталешки модел на демократија. Според Поповски една од фалинките на охридскиот договор е нерамномерната распределба на финансиите по општини. Беким Кадриу се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На Економскиот факултет во Скопје денеска се одржува вториот ден од Меѓународната конфернција „Охридскиот рамковен договор: Кон членството на Македонија во ЕУ и во НАТО“. Дејвид Филипс професор од Универзитетот во Колумбија посочи дека Конференцијата е појдовна точка за натамошните студии и анализи во спроведувањето на Охридскиот рамковен договор и ќе ги истакне дополнителните чекори што треба да се направат за ревитализација на заложбите кои се прават за општествена хармонија во земјава. За придобивките од Охридскиот рамковен договор меѓудругите говореа професорите Љубомир Фрчковски, Владо Поповски и Ненад Марковски од Правниот факултет во Скопје, Беким Кадриу и Јетон Шасивари од Државниот универзитет во Тетово. Професорот Фрчковски се осврна на принципите врз кои се потпира договорот, додека Поповски се задржа на историскиот дел за учеството на албанската етничка заедница во донесувањето одлуки во државата. Рамковниот договор, според Беким Кадриу, е алатка за постигнување еднаквост во македонското ...
| | веќе видена | слични

И покрај тешкотиите и дилемите, не смее да се заборави дека станува збор за позитивен процес, кој треба да заврши со членство на Македонија во НАТО и во ЕУ, оценуваат политичарите Десет години рамковен договор За едни, ретко успешен модел на толеранција и соживот меѓу различни етнички заедници, за други, само букви на хартија. И по десет години од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, сé уште нема издржана анализа за тоа колку од договореното е остварено, ниту кои се ефектите за различните етнички заедници што живеат во државата. Иако и во државава и надвор од неа постои општа согласност дека договорот успеа да го затвори воениот конфликт и да ги балансира меѓуетничките тензии, оцените што ги даваат политичарите и граѓаните за него се движат од тоа дека договорот е спроведен речиси во целост до тоа дека е мртов и дека е потребен нов договор што би ги дефинирал релациите, пред сé, меѓу Македонците и Албанците. Од финансиски аспект, рамковниот договор е еден од најскапите проекти за Македонија. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Потребна е натамошна имплементација на одредбите и духот на рамковниот договор, беше заклучено на вториот ден од Меѓународната конференција: Охридскиот рамковен договор – Кон членството на Македонија во Европската унија и НАТО, која денеска се одржува во Скопје. Според професорот Владо Поповски од Универзитетот „св. Кирил и Методиј“, со имплементацијата на Бадинтеровиот принцип на гласање во Собранието, се создала енергија и барање за проширување на неговата употреба, но истовремено кај партиите на Албанците постоело противење за обезбедување гарантиран број места за помалите етнички заедници, со образложение дека ќе дојде до нарушување на функционирањето на овој принцип. „Имаше тенденција на создавање на двонационална парламентарна структура, преку статусно-функционалниот елемент, не преку структурен елемент. Во последно време се надминува тој проблем“, рече Поповски. Според Беким Кадриу од Државниот универзитет во Тетово, употребата на јазикот и симболите и натаму се отворени прашања, кои треба да се ...
| | веќе видена | слични

Од потпишувањето на Охридскиот договор пред десет години Тоа што Македонија е надвор од ЕУ и НАТО може да се одрази на Охридскиот рамковен договор кој не е вечен, предупредуваат експертите. Тоа што Македонија е надвор од Европската uнија и НАТО ќе се одрази на ефектите на Охридскиот рамковен договор, предупредуваат домашните аналитичари. Договорите не се вечни, но за безбедноста на земјата и нејзиниот внатрешен мир се клучни евроатланските интеграции, вели професорката Мирјана Малеска од Универзитетот на Југоисточна Европа. Нашето членство во ЕУ и НАТО ќе ја зголеми безбедноста на земјата, во исто време ќе придонесе никој да не оди екстремно во своите барања туку постепено и со прилагодување едни кон други. „Нашето членство во ЕУ и НАТО ќе ја зголеми безбедноста на земјата, во исто време ќе придонесе никој да не оди екстремно во своите барања туку постепено и со прилагодување едни кон други, мнозинството на барањата на малцинството и обратно.“ Она на што укажува Малеска е можноста од проширување на ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 21 јуни - Потребна е натамошна имплементација на одредбите и духот на Охридскиот рамковен договор, заклучија учесниците на вториот ден од Меѓународната конференција: „Охридскиот рамковен договор – Кон членството на Македонија во Европската унија и НАТО“, која денеска се одржува во Скопје. Професорот Владо Поповски од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, смета дека со имплементацијата на Бадинтеровиот принцип на гласање во Собранието, се создала енергија и барање за проширување на неговата употреба, но истовремено кај партиите на Албанците постоело противење за обезбедување гарантиран број места за помалите етнички заедници, со образложение дека ќе дојде до нарушување на функционирањето на овој принцип. „Имаше тенденција на создавање на двонационална парламентарна структура, преку статусно-функционалниот елемент, не преку структурен елемент. Во последно време се надминува тој проблем“, рече Поповски. Употребата на јазикот и симболите и натаму се отворени прашања, кои треба да се дефинираат во ...
| | веќе видена | слични

Рамковниот договор е успех на заедничката дипломатија на САД и ЕУ, кои успеаја во Македонија преку него да обезбедат мир и стабилност. Земјава треба да го искористи тоа во својата НАТО и ЕУ интеграција, беше порачано на Меѓународната конференција за Охридскиот рамковен договор, Кон членството на Македонија во Европската унија и НАТО. “Имплементацијата на Охридскиот рамковен договор е процес кој е витален за иднината на земјата. Тој е клуч за евроатлантската интеграција на Македонија, која е примарната политичка цел на сите политички партии и речиси на целата популација, без разлика на партиска, религиозна или етничка припадност“, рече американскиот амбасадор, Филип Рикер. Според поранешниот премиер Георгиевски, воопшто не биле спорни остварувањата на правата на етничките Албанци во Македонија, но 10 години по воениот конфликт смета дека тој бил излишен и непотребен. Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, како тогашен лидер на ОНА посочи дека оваа организација имала конкретни барања, чија цел била обезбедување ...
| | веќе видена | слични

На анализите што вчера во Тетово, на Меѓународната конференцијата за Охридскиот рамковен договор под мотото „Кон членството на Македонија во Европска унија и НАТО“ ги дадоа претседателите на СДСМ, Бранко Црвенковски, на ДУИ, Али Ахмети, и почесниот претседател на ВМРО–НП, Љубчо Георгиевски и лидерот на ДПА, Мендух Тачи, денеска во Скопје им се приклучија еминентни универзитетски професори. На Конференцијата која сеуште е во тек, своето гледање на имплементацијата на Рамковниот договор досега го изнесоа професорите Љубомир Фрчкоски и Владо Поповски, нивните колеги, Беким Кадриу, професор на „Правен факултет“ во Скопје и Јетон Шасивари, професот од Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово. Професорот Кадриу истакна дека за комплетна имплементација на договорот потребна е добра политичка волја што владејачката македонска партија во моментов ја нема. - Охридскиот договор се гледа како приватна работа на албанските партии, а некои од прашањата како што се употребата на јазиците и националните симболи сé уште ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Постапката за разрешување на јавниот обвинител Марко Зврлевски во Собранието на Република Македонија е целосно незаконска, а тоа го потврди и Антикорупциската ...
сите 339 | | | веќе видена

Денеска на пладне по телефон ќе разговараат македонскиот премиер Зоран Заев и српскиот претседател Александар Вучиќ за последните недоразбирања на релација ...
сите 467 | | | веќе видена

Абдул Рахман Мешках (18), кој уби две жени и рани осум лица, се изјасни виновен, но негираше дека нападите му биле мотивирани од тероризам, наведе неговиот ...
сите 158 | | | веќе видена

Во врска со реакцијата на Министерството за одбрана на говорот на претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов на прославата на 18 Август, Денот на ...
сите 96 | | | веќе видена

Екипата на Струмица Денес има можост ексклузивно да разговара со Aлександар T., момчето од Струмица, единствениот Македонец кој беше сведок во ужасниот ...
сите 194 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Иванов: Рамковниот договор ја збогати македонската самостојност

Од:
До кого (е-маил):
Порака: