Препораки од ИЈЗ за заштита од топлото време


Институтот за Јавно Здравје на Македонија апелира до граѓаните да ги почитуваат општите препораки за заштита од високите температури поради тоа што земјава е зафатена од жолтата фаза. Се препорачува до граѓаните заштита од директно изложување на сонце, избегнувајќи излегување надвор од 11 до 17 часот, да се носи лесна облека, заштитни очила и капа, да се конзумира лесна храна и пијалоци, особено треба да обрне внимание на припремата и конзумирањето на храната, како и да се избегнуваат термички примпремени производи, како на пример мајонез од домашните јајца и внимателно да се конзумира сладолед и разни кремови, да се внесува поголема количина течности, најдобро обична вода, а да се избегнуваат алохолните пијалоци. До граѓаните се препорачува за време на овие многу топли денови да се остане во затворени простории главно климатизсирани, а кога е потребно да бидат надвор за овој временски период, да најдат можност за почести одмори под сенка. Најзасегнати пациенти од покачувањето на температурите се болните со ...
| | веќе видена | слични

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) денеска ги повика работодавците да ги почитуваат и да се придржуваат до препораките за заштита на работниците во деновите со неповолни временски услови за работа, односно од топлотниот бран кој ја зафати земјава. На работодавците, како што стои во соопштението од МТСП, им се препорачува да го реорганизираат работното време во насока на избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот. Од Министерството информираат дека Државниот инспекторат за труд, во текот на овој викенд ќе работи со дежурни екипи од 30 инспектори. Прекршувањата на препораките може да се пријават на телефонскиот број 075 402 856, додаваат од МТСП. „Потсетуваме дека согласно акцискиот план за превенирање на последиците од топлотни бранови врз населението во Република Македонија, а со цел заштита на здравјето на луѓето, се препорачува од работни обврски да бидат ослободени бремените жени и хронично болните лица на возраст над 60 години“, стои во соопштението од Министерството ...
| | веќе видена | слични
16 копии

Министерството за труд и социјална политика ги потсетува работодавачите на нивната обрска за почитување на препораките за заштита на работниците во деновите со неповолни временски услови за работа, односно топлотниот бран кој ја зафати земјата.На работодавачите им се препорачува да го реорганизираат работното време во насока на избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот. Државниот инспекторат за труд, во текот на викендот работи со дежурни екипи од 30 инспектори. Прекршувања на препораките може да се пријават на телефонскиот број 075 402 856. Во согласност со Акцискиот план за превенирање на последиците од топлотни бранови врз населението , а со цел заштита на здравјето на луѓето, Министерството препорачува од работни обврски да бидат ослободени бремените жени и хронично болните лица на возраст над 60 години. Исто така се препорачува откажување на спортски активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот, а особено се препорачува на детските градинки да не ги изнесуваат децата на ...
| | веќе видена | слични

Министерството за труд и социјална политика информира дека Државниот инспекторат за труд викендов поради топлотниот бран ќе работи со дежурни екипи од 30 инспектори. Оттаму препорачуваат работодавачите да го реорганизираат работното време во насока на избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот. Прекршувања на препораките може да се пријават на телефонски број 075 402 856, а контакт лице е Слаѓана Андоновска. Министерството потсетува дека согласно Акцискиот план за превенирање на последиците од топлотни бранови врз населението во Република Македонија се препорачува од работни обврски да бидат ослободени бремените жени и хронично болните лица на возраст над 60 години. Истовремено останува и препораката да не се одржуваат спортски активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот, а установите за згрижување на децата да не ги изнесуваат децата на отворено и да не практикуваат физичка активност во најжешкото.
| | веќе видена | слични

Државниот инспекторат за труд во текот на викендот работи со дежурни екипи од 30 инспектори, заради контрола на обврската за почитување на препораките за заштита на работниците за време на топлотниот бран во земјава. Прекршувања на препораките може да се пријават на 075/402-856, кај Слаѓана Андоновска, соопшти Министерството за труд и социјална политика. На работодавачите им се препорачува да го реорганизираат работното време заради избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот. „Согласно Акцискиот план за превенирање на последиците од топлотни бранови врз населението во Република Македонија, а со цел заштита на здравјето на луѓето, се препорачува од работни обврски да бидат ослободени бремените жени и хронично болните лица на возраст над 60 години. Министерството за здравство препорачува да не се одржуваат спортски активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот, а особено се препорачува на установите за згрижување на децата (детски градинки) да не ги изнесуваат децата на отворено и ...
| | веќе видена | слични

На работодавачите им се препорачува да го реорганизираат работното време во насока на избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот. МТСП информираме дека Државниот инспекторат за труд, во текот на викендот работи со дежурни екипи од 30 инспектори. Прекршувања на препораките може да се пријават на телефонски број 075 402 856, а контакт лице е Слаѓана Андоновска. Министерството потсетува дека согласно Акцискиот план за превенирање на последиците од топлотни бранови врз населението во Република Македонија, а со цел заштита на здравјето на луѓето, препорачува од работни обврски да бидат ослободени бремените жени и хронично болните лица на возраст над 60 години. Министерството за здравство препорачува да не се одржуваат спортски активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот, а особено се препорачува на установите за згрижување на децата (детски градинки) да не ги изнесуваат децата на отворено и да не практикуваат физичка активност во истиот период. /МИА
| | веќе видена | слични

Најавата на метеоролозите за доаѓањето на Африканскиот топлотен бран со температури над 40-тиот степен сериозно ги исплаши граѓаните, посебно возрасните и хронично болните.Македонија е во портокалова фаза до сабота, од УХМР долж повардарието и на југот најавуваат температури и над 40 степени. Заладување ќе има од недела попладне.Анкетиравме дел од граѓаните тие се жалат на покачен крвен притисок, реума, главоболки меѓутоа ги почитуваат и советите на матичните лекари и избегнуваат директно изложување на сонце. Надлежните апелираат до граѓаните да се заштитат од директно изложување на сонце, избегнувајќи излегување надвор од 11 до 17 часот, да се носи лесна облека, заштитни очила и капа, да се конзумира лесна храна и пијалоци, особено треба да обрне внимание на припремата и конзумирањето на храната, како и да се избегнуваат термички примпремени производи,да се внесува поголема количина течности, а да се избегнуваат алохолните пијалоци. До граѓаните се препорачува за време на овие многу топли денови да се ...
| | веќе видена | слични

Поради високите температури во следниве три дена, ослободени од работа се овие работници Клучни зборови: трудници жештини ослободување работа /1 1 /1 1 Поради информацијата дека во наредните три дена земјава ќе биде зафатена од многу висока температура од портокалова фаза, Министерството за здравство препорачува од работни обврски да бидат ослободени бремените жени и хронично болните лица на возраст над 60 години. Министерството на работодавците им препорачува да го реорганизираат работното време во насока на избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот. Тоа препорачува да не се одржуваат спортски активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот, а особено се препорачува на установите за згрижување на децата (детски градинки) да не ги изнесуваат децата на отворено и да не практикуваат физичка активност во тој период. „За граѓаните од целата држава потсетуваме дека е потребно да ги почитуваат општите препораки за заштита од високата температура, како што се: заштита од ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Министерството за труд и социјална политика ги потсетува работодавачите дека имаат обврска да ги почитуваат препораките за заштита на работниците, поради претстојните најавени високи температири утре и во сабота. - Со оглед на тоа што за петок (30.6.2017 година) и сабота (1.7.2017 година) се прогнозира портокалова фаза, ве информираме за препораките на Министерството за здравство: Согласно Акцискиот план за превенирање на последиците од топлотни бранови врз населението во Република Македонија, а со цел заштита на здравјето на луѓето, препорачува од работни обврски да бидат ослободени бремените жени и хронично болните лица на возраст над 60 години, се вели во соопштението од СДСМ. На работодавачите им се препорачува да го реорганизираат работното време во насока на избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот. Министерството за здравство, исто така, препорачува да не се одржуваат спортски активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот, а особено, како што се вели во соопштението од ...
| | веќе видена | слични

Македонија е зафатена од тропски горештини. Живата на термометарот во Скопје денес се искачи и до 42-от степен. Граѓаните на секаков начин се обидуваат да се заштитат од високите температури. Дел од нив избегнуваат директно изложување на сонце во периодот на денот кога зрачењето е најсилно, а дел спасот го бараат во консумирање на што поголемо количество на течности. Топлотниот бран ги активираше и тимовите на Црвениот Крст на Град Скопје. Мобилните екипи кои патролираа на најкритичните точки во градот, делеа флаери со совети, дистрибуираа шишиња вода и мереа притисок на граѓаните. И во наредните денови Македонија ќе биде под влијание на високи температури. Во сабота не очекува тропски ден, со сончево и топло време, и температури и до 45 степени.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

До изборите министерското место за труд и социјална политика во техничката Влада ќе остане празно откако ВМРО-ДПМНЕ до вчерашното распуштање на Собранието не ...
сите 434 | | | веќе видена

Пратениците упатија пораки до граѓаните за кого да ја дадат довербата на 12 април. Пратеникот Никола Мицевски од ВМРО-ДПМНЕ изјави дека граѓаните не треба да ...
сите 275 | | | веќе видена

Техничкиот премиер Оливер Спасовски во рамките на програмата за учество на донаторската конференција „Заедно за Албанија“, што ја организира Европската ...
сите 569 | | | веќе видена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ денеска преку својата ФБ страница соопшти дека со задоволство ја прифаќа поканата. -Не бегам од соочување и не бегам од вистината, а Заев ...
сите 166 | | | веќе видена

Ракометарите на Вардар ги оставија сите проблеми зад себе и одиграа херојски меч против Мотор Запорожје, натпревар на кој играчите уште еднаш успеаја да ја ...
сите 203 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Препораки од ИЈЗ за заштита од топлото време

Од:
До кого (е-маил):
Порака: