Индиски компании од областа на металната, енергетската индустрија и здравството влегуваат во Македонија


Премиерот се сретнал со менаџментот на компанијата ОПГ груп, која се занимава со изградба на термоцентрали и производство на електрична енергија, произведува околу 800 мегавати годишно и има свои објекти низ цела Индија. Компанијата котира на Лондонската берза и има проценета вредност од една милијарда евра. Компанијата БРГ е од сферата на металната и дизајнерската индустрија, со главен фокус за изработка на метални производи за кујни за домаќинствата. Компанијата има капитал проценет на 980 милиони долари. Две големи индиски компании од енергетиката и металната индустрија се заинтересирани да инвестираат во Македонија. Нивниот менаџмент на средбите со владината делегација во Калкута и Ченаи ги оцени како поволни можностите за водење бизнис во Македонија. Премиерот Никола Груевски во рамките на својата посета на Република Индија, изминативе два дена оствари повеќе поединечни средби со претставници на компании на кои ги престави можностите за инвестирање кои се нудат во Република Македонија. Како што ...
| | веќе видена | слични
2 копии

„Успешна посета која ги надмина нашите очекувања“ – вака премиерот Груевски ја оцени економско – политичката посета на Индија. Присуство на престижни самити, средби на највисоко ниво, инвестициските можности претставени пред бројни компании кои се запознаа со условите за правење бизнис во земјава, а дел од нив формираа и тимови кои ќе ја посетат Македонија пред да ја донесат и финалната одлука за инвестирање. „Многу сум задоволен од посетата на Индија. Овојпат имавме и вонредна можност, покрај редовните презентации, да извршиме и презентација на организирани економски самити на коишто имаше покането голем број гости, огромен број претседатели на компании до кои тешко може да се допре со нашите роуд – шоуа. Во една прилика имаше од четири до пет илјади претседатели на компании, што беше ретка можност да се изврши презентација пред толкав аудиториум. Имаше голем интерес. Добивме и место во медиумите во Индија, се рашири приказната за Македоија, многу луѓе дојдоа да прашуваат. Со многу од нив разговаравме, со ...
| | веќе видена | слични

Бизнис форумот во градот Џајпур се одржа во соработка со Конфедерацијата на индиската индустрија која е најголемата стопанска комора во Република Индија. Премиерот Груевски изјави дека Владата е фокусирана кон реализација на мерки за унапредување на економијата и кон овозможувањето на добра бизнис клима за што се преземаат бројни реформи, при што ги истакна и позитивните макроекономски индикатори. Она што е важно за Македонија е тоа што поседува стабилна макроекономска ситуација, и инфлацијата е ниска, и поседува стабилна валута. Тоа е голема предност и овозможува сигурност за компаниите и оние кои сакаат да вложуваат, изјави Груевски. Посочи дека паралелно со реформите во економијата се вложува значително во развојот на информатичките технологии и во сите сегменти, а Владата организира бесплатни обуки за секој во државата кој сака да користи компјутери. Освен тоа што Македонија има факултети за информатички технологии се отвори и посебен Универзитет за информатички технологии во Охрид. Тој е државен ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, вчера учествуваше на самитот “Партнерство 2015” кој се одржа во градот Џајпур, Република Индија. Интернационалниот економски самит “Партнерство 2015”, чија главна тема е продлабочување на економската соработка и остварување на партнерства за нови релации, се одржува во организација на Конфедерацијата на индиската индустрија која е најголемата стопанска комора која ги обединува најголемите компании во Индија, владата на индиската држава Раџастан, како и индиското Министерство за економија и промоција. Овој самит се одржува од 1995-та година, а оваа година учествуваат економски делегации од вкупно 51 држава, како и претставници на меѓународни компании. На отворањето на самитот свое обраќање имаше претседателот на македонската Влада Никола Груевски, кој се задржа на пријателските односи со Република Индија, како и потенцијалите за соработка особено во сферата на економијата како поле на заеднички интерес. Економските и политичките односи ...
| | веќе видена | слични

Индиските компании и инвеститори преку Македонија полесно ќе дојдат до европскиот пазар. Ова беше истакнато на бизнис-форумот во индискиот градот Џајпур, на кој владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски ги презентираше можностите и поволностите за водење бизнис во земјава. Сопственикот на синџирот компании „Солемн“, Сјам Тандон, кој поседува повеќе бизниси од индустријата со метали и прехранбената индустрија даде позитивна оценка за можностите кои ги нуди Македонија за странските инвеститори. „Даночната политика и олеснувањата, како и отвореноста кон странските инвеститори се добра можност за индиските компании и инвеститори да се поврзат и да ја искористат можноста Македонија да биде порта на инвеститорите. Индија се отвори за американскиот пазар минатата година и мислам дека треба тоа да го направиме и со Европа, а Македонија е вистинската порта за тоа“, изјави Тандон. Премиерот Груевски истакна дека Владата е фокусирана кон реализација на мерки за унапредување на економијата и кон ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На средбите се претставени и потенцијалите на Македонија и можностите што им се нудат на странските инвеститори кои ќе решат да го прошират своето производство во Македонија. Она што може да се понуди како потенцијал, додаде Груевски, се и туристичките зони во кои може да се изградат хотели и туристички капацитети, и каде што постојат истите услови како и во слободните економски зони, даночни поволности, и земјиште кое се продава по почетната цена од 1 евро за еден метар квадратенВладата е фокусирана на реализација на мерки за унапредување на економијата и кон овозможувањето на добра бизнис-клима, за што се преземаат бројни реформи, истакна вчера премиерот Никола Груевски на Бизнис форумот во градот Џајпур.- Она што е важно за Македонија е тоа што поседува стабилна макроекономска ситуација, и инфлацијата е ниска, и поседува стабилна валута. Тоа е голема предност и овозможува сигурност за компаниите и оние кои сакаат да вложуваат, изјави Груевски.Премиерот истакна дека она што може да се понуди како ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски и владината делегација во чиј состав се и министерот за привлекување на странски инвестиции, Џери Наумоф, заменик министерот за економија, Христијан Делев, и заменик директорот на Агенцијата за привлекување на странски инвестиции и промоција на извозот, Климент Шекеровски присуствуваа на бизнис форум во градот Џајпур, Република Индија каде беа презентирани можностите за инвестирање и водење на бизнис во Република Македонија.   Бизнис форумот во градот Џајпур се одржа во соработка со Конфедерацијата на индиската индустрија која е најголемата стопанска комора во Република Индија. Премиерот Груевски изјави дека Владата е фокусирана кон реализација на мерки за унапредување на економијата и кон овозможувањето на добра бизнис клима за што се преземаат бројни реформи, при што ги истакна и позитивните макроекономски индикатори. – Она што е важно за Македонија е тоа што поседува стабилна макроекономска ситуација, и инфлацијата е ниска, и ...
| | веќе видена | слични

Македонија нуди поволни можности за инвестирање, а индиските компании и инвеститори може да ја искористат можноста преку Македонија да дојдат на европскиот пазар, беше истакнато на Бизнис форумот во градот Џајпур на кој владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски ги презентираше можностите и поволностите за водење бизнис во земјава. Сопственикот на ланецот компании Солемн, Сјам Тандон, кој поседува повеќе бизниси од индустријата со метали и прехранбената индустрија даде позитивна оценка за можностите кои ги нуди Македонија за странските инвеститори. - Ја видовме презентацијата на премиерот Груевски, даночната политика и олеснувањата, како и отвореноста кон странските инвеститори се добра можност за индиските компании и инвеститори да се поврзат и да ја искористат можноста Македонија да биде порта на инвеститорите. Индија се отвори за американскиот пазар минатата година и мислам дека треба тоа да го направиме и со Европа, а Македонија е вистинската порта за тоа, изјави Тандон. Премиерот ...
| | веќе видена | слични

Стабилната макроекономија, најниски трошоци за бизнис во Европа и вложувањата во развојот на информатичката технологија се адутите со кои владината делегација настапи пред индиските компании од градот Џајпур. Премиерот Груевски ги претстави бројните економски мерки и реформи, поволностите кои им се нудат инвеститорите, како и договорите за слободна трговија кои Македонија ги има склучено со сите европски земји. Една од иднустриите со најголем потенцијал во земјата е туризмот, посочи министерот Наумоф, за што говори и фактот дека странските медиуми се почесто Македонија ја препорачуваат како туристичка дестинација. Индиските бизнисмени во Македонија гледаат како порта преку која Индија може да се отвори кон пазарите на Европа. Делегацијата на владата оваа недела ги посети главните економски центри на Индија. Сериозни интерес за Македонија искажаа неколку крупни индиски и меѓународно котирани компании, како ТАФЕ Груп која е заинтересирана за производство на трактори, ОПГ која сака да гради термоцентрала и ...
| | веќе видена | слични

Македонија како порта за индиските бизнисмени кон Европа. Поволните можности за инвестирање и денеска пред индиските компании и инвеститори. Македонија како порта за индиските бизнисмени кон Европа. Поволните можности за инвестирање и денеска пред индиските компании и инвеститори. Владината делегација предводена од премиерот Никола Груевски ги презентираше поволностите за водење бизнис во земјава на Бизнис форумот во Џајпур. Сопственикот на ланецот компании Солемн, Сјам Тандон, кој поседува повеќе бизниси од индустријата со метали и прехранбената индустрија даде позитивна оценка за можностите кои ги нуди Македонија за странските инвеститори. - Ја видовме презентацијата на премиерот Груевски, даночната политика и олеснувањата, како и отвореноста кон странските инвеститори се добра можност за индиските компании и инвеститори да се поврзат и да ја искористат можноста Македонија да биде порта на инвеститорите. Индија се отвори за американскиот пазар минатата година и мислам дека треба тоа да го направиме и со ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Министерот за внатрешни работи Наќе Чулев, преку ФБ одговори на нападите од дополнителната заменичка министерка Петровска.- Во однос на денешното интервју за ...
сите 209 | | | веќе видена

Податоците за здравствената состојба на пациентите никако не смеаат да се коментираат јавно, а тоа ќе се случи во судницата, откако беше побарано на рочиштето ...
сите 256 | | | веќе видена

Ако новата методологија се усвои набрзо – март е отворен прозорец за добивање датум вели Себастијан Малијар од Јacque Delores институтот во париз за тв 24. ...
сите 294 | | | веќе видена

Tри вооружени лица најверојатно го извршиле грабежот во експозитурата на НЛБ банка во Ѓорче Петров. Тие го извршиле грабежот со „опел вектра“ која потоа била ...
сите 88 | | | веќе видена

Реал Мадрид успеа да ја добие пресметката со Севилја со 2-1, но дуелот на „Сантијаго Бернабеу“ го одбележаа спорни моменти од кои најмногу внимание доби ...
сите 126 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Индиски компании од областа на металната, енергетската индустрија и здравството влегуваат во Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: