Груевски се сретна со кинескиот претседател Кси Џинпинг

Груевски се сретна со кинескиот претседател Кси Џинпинг Кинескиот претседател Кси Џинпинг се сретна со македонскиот премиер Никола Груевски кој е во посета на Кина. Кси, како што јави агенцијата Хсинхуа, изјави дека Кина придава големо значење на билатералните односи и е подготвена да ги подобри врските со Македонија врз основа на меѓусебно почитување, додавајќи дека билатералната соработка напредувала без проблеми во последниве години. Агенцијата ги цитира зборовите на кинескиот претседател дека неговата земја е подготвена да ја зголеми значително размената со Македонија и уште повеќе да ја подобрува билатералната соработка, како што ќе се промовира развојот на врските. Македонскиот премиер ќе присуствува на конференција за локалните лидери од Кина и на централно и источно европски земји, што се одржува во југозападната кинеска општина Чонгкинг од 2-4 јули. Кинескиот претседател Кси изјави дека Кина е подготвена да ја промовира соработката со централно-источно европските земји за да се постигнат ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Македонија може да претставува извонредна порта на кинеските компании кои сакаат да произведуваат и продаваат на европскиот пазар, истакна премиерот Никола Груевски во обраќањето на Конференцијата организирана од Секретаријатот за соработка меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа, што се одржа во Чонгкинг. Се работи за иницијатива поттикната од кинеската Влада, а организирана од кинеското Министерството за надворешни работи и локалната самоуправа на Чонгкинг чија цел е интензивирање на економската и политичката соработка на НР Кина со земјите од Централна и Источна Европа што претставува стратешка определба на кинеската држава. На конференцијата учествуваат претставници од 16 региони, градоначалници и лидери, меѓу кои и романскиот премиер, Виктор Понта и градоначалникот на Чонгкинг, Нуанг Кифан, кинескиот заменик-министер за надворешни работи, Сонг Таом и други. Македонскиот премиер во обраќањето го истакна импресивниот економски раст на Кина како една од движечките сили на глобалниот раст, кој ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски, денеска во Чонгкинг, Народна Република Кина учествуваше и се обрати на Конференцијата организирана од Секретаријатот за соработка помеѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа. Се работи за иницијатива поттикната од кинеската Влада, а организирана од кинеското Министерството за надворешни работи и локалната самоуправа на Чонгкинг чија цел е интензивирање на економската и политичката соработка на НР Кина со земјите од Централна и Источна Европа што претставува стратешка определба на кинеската држава. На оваа конференција учествуваат претставници од 16 региони, градоначалници и лидери, меѓу кои и романскиот премиер, Виктор Понта и градоначалникот на Чонгкинг, Нуанг Кифан, кинескиот заменик министер за надворешни работи, Сонг Таом и други. Премиерот Груевски во своето обраќање изрази задоволство од можноста да се обрати на овој истакнат настан и го истакна импресивниот економски растеж на Кина како една од движечките сили на глобалниот ...
| | веќе видена | слични

Чонгкинг, 3 јули - Обраќајќи се на Конференцијата организирана од Секретаријатот за соработка помеѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа, премиерот Никола Груевски, во среда во Чонгкинг, Кина, ги претстави инвестициските можноста на Македонија и одличното рангирање на „Дуинг бизнис". Конференцијата е на иницијатива на кинеската Влада, а организирана од кинеското Министерството за надворешни работи и локалната самоуправа на Чонгкинг чија цел е интензивирање на економската и политичката соработка на НР Кина со земјите од Централна и Источна Европа што претставува стратешка определба на кинеската држава. На оваа конференција учествуваат претставници од 16 региони, градоначалници и лидери, меѓу кои и романскиот премиер, Виктор Понта и градоначалникот на Чонгкинг, Нуанг Кифан, кинескиот заменик министер за надворешни работи, Сонг Таом и други. Премиерот истакна дека одличните кинеско - македонски политички и економски односи забележуваат значителен напредок на различни полиња. „Двете земји се ...
| | веќе видена | слични

Македонија може да претставува извонредна порта на кинеските компании кои сакаат да произведуваат и продаваат на европскиот пазар. Нивното производство ќе биде со најниски даноци, и преку договорите за слободна трговија кои ги имаме потпишано со сите земји на континентот Европа, ќе имаат пристап до 660 милионски пазар во Европа без никакви дополнителни давачки, ќе имаат пристап и до образована работна сила која ќе придонесува во продуктивноста и ефикасноста и која се ангажира за оптимални и не високи трошоци и ќе можат да водат доходовен бизнис, изјави премиерот Груевски при неговото обраќање на конференцијата од Секретаријатот за соработка помеѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа што се одржа во Чонгкинг, Кина. - Поради големиот интерес од странските инвеститори, се отвораат уште десетина развојни зони низ целата држава . Тие нудат многу поволни услови кои се одлично прифатени од страна на мултинационалните компании. Dесетици интернационални компании од Европа, САД и Русија веќе инвестираа во ...
| | веќе видена | слични

Двете земји се посветени на промовирање на инвестициите во инфраструктурата, земјоделието, образованието и туризмот, како нови области за раст на билатералната соработка, изјави денеска претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски на конференцијата организирана од Секретаријатот за соработка помеѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа.Во Чонгкинг, Народна Република Кина се одржува конференција поттикната од кинеската Влада, а организирана од кинеското Министерството за надворешни работи и на локалната самоуправа чија цел е интензивирање на економската и политичката соработка на НР Кина со земјите од Централна и Источна Европа што претставува стратешка определба на кинеската држава. На оваа конференција учествуваат претставници од 16 региони, градоначалници и лидери, меѓу кои и романскиот премиер, Виктор Понта и градоначалникот на Чонгкинг, Нуанг Кифан, кинескиот заменик министер за надворешни работи, Сонг Таом...Премиерот Груевски истакна дека одличните кинеско - македонски ...
| | веќе видена | слични

Премиерот Груевски пред голем број на претставници, градоначалници и лидери кои беа присутни на конференцијата, истакна дека во Македонија веќе инвестираа десетици компании од Европа, Америка и Русија, владата е фокусирана на реформи и бројни поволности за водење бизнис. Груевски ја претстави Македонија како порта кон 660 милионскиот европски пазар за кинеските компании. -Владата на Македонија утврди посебни предуслови за инвестирање во технолошко развојни индустриски зобни каде компаниите 10 години се ослободени од плаќање данок , како и од плаќање персонален данок ,а суровините што се преработуваат во зоните и се извезуваат не подлегнуваат на царинење ниту за нив се плаќа ДДВ. Поради големиот интерес работиме на отворање на уште 10 развојни зони насекаде низ државата, изјави Груевски.
| | веќе видена | слични

Премиерот Никола Груевски во обраќањето на Конференцијата организирана од Секретаријатот за соработка меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа, што се одржа во Чонгкинг истакна дека Македонија може да претставува извонредна порта на кинеските компании кои сакаат да произведуваат и продаваат на европскиот пазар. Се работи за иницијатива поттикната од кинеската Влада, а организирана од кинеското Министерството за надворешни работи и локалната самоуправа на Чонгкинг чија цел е интензивирање на економската и политичката соработка на НР Кина со земјите од Централна и Источна Европа што претставува стратешка определба на кинеската држава. На конференцијата учествуваат претставници од 16 региони, градоначалници и лидери, меѓу кои и романскиот премиер, Виктор Понта и градоначалникот на Чонгкинг, Нуанг Кифан, кинескиот заменик министер за надворешни работи, Сонг Таом и други. Македонскиот премиер во обраќањето го истакна импресивниот економски раст на Кина како една од движечките сили на глобалниот раст, ...
| | веќе видена | слични

Кинеско - македонски политички и економски односи забележуваат значителен напредок на различни полиња. Ова е заклучокот на премиерот Никола Груевски од неговото обраќање на Конференцијата организирана од Секретаријатот за соработка меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа.Во своето обраќање тој изрази задоволство од можноста да се обрати на овој истакнат настан и го истакна импресивниот економски растеж на Кина како една од движечките сили на глобалниот растеж, кој претставува развоен модел базиран на цврсти и обмислени темели и може да се користи за економски развој и во други земји.Груевски потенцираше дека десетици интернационални компании од Европа, САД и Русија веќе инвестираа во изминатите години во Македонија и посочи дека е значајно што и кинески, индиски и катарски компании изразуваат многу сериозен интерес за лоцирање на нивните производствени капацитети во Македонија.
| | веќе видена | слични

Поради големиот интерес од страна на странските инвеститори, се отвораат уште десетина развојни зони низ целата држава, рече премиерот Никола Груевски при неговото обраќање на конференцијата од Секретаријатот за соработка помеѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа што се одржа во Чонгкинг, Кина. „Тие нудат многу поволни услови кои се одлично прифатени од страна на мултинационалните компании“, изјави премиерот Груевски во своето обраќање. Премиерот, како што информираат од владината прес служба, на конференцијата потенцирал дека десетици интернационални компании од Европа, САД и Русија веќе инвестираа во изминатите години во Македонија, и посочи дека е значајно што и кинески, индиски и катарски компании изразуваат многу сериозен интерес за лоцирање на нивните производствени капацитети во Македонија. „Македонија се наоѓа меѓу најреформски ориентираните земји според Извештајот на Светска банка „Дуинг бизнис“ и тоа веќе неколку години по ред. Македонија сега се наоѓа на 23. позиција и е ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Растот на буџетските приходи од придонеси од пензиско осигурување во 2019 е највисок во последната деценија. Овој раст се должи на отпочнатата консолидација на ...
сите 183 | | | веќе видена

Протестот на судската администрација повторно ги отвори прашањата за функционирањето и ефикасноста на македонското судство. Нивните барања добија јавна ...
сите 119 | | | веќе видена

Израел нема шанса да биде на трето место во групата, но тоа не значи дека нема да сака да победи на утрешното гостување во Скопје на крајот на квалификациите ...
сите 228 | | | веќе видена

Проблемот со заостанатата жива во напуштениот погон за електролиза во ОХИС, која како индустриски отпад се уште ја загадува Скопската котлина, може да се реши ...
сите 116 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, заедно со секретарот за меѓународна соработка Тимчо Муцунски денеска оствари средба со амбасадорката на ...
сите 113 | | | веќе видена

Наредбата на Основен суд Кочани доаѓа откако Железарски не се вратил на доиздржување на казната а претходно бил пуштен од затвор заради лекување. Од Штипскиот ...
сите 49 | | | веќе видена

Ова го потврди и ММФ, кој проектира дека економскиот раст ќе забрза следната година.Фондот истовремено ги поздравува реформите во насоките на сузбивање на ...
сите 105 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Груевски се сретна со кинескиот претседател Кси Џинпинг

Од:
До кого (е-маил):
Порака: