Заев повторно со одбрана на Законот за употреба на јазиците


2 копии

Законот за употреба на јазиците нема да му наштети на никого. Оставете да се спроведе за да се уверите. Со овие зборови премиерот Зоран Заев и се обрати на јавноста, повторувајќи дека усвојувањето на законот е во согласно со Деловникот за работа на Собранието и согласно Уставот на Република Македонија. Според него, единственото решение да се деблокира Собранието било да се отфрлаат 36 илјади неуставни амандмани кои ја блокираа работата на Собранието. Опозициската ВМРО – ДПМНЕ и понатаму е на ставот дека Законот е противуставен како и начинот како е усвоен бидејќи се отфрлени амандманите што ги поднесоа. Велат и дека е изгласан спротивно на деловникот за работа на Собранието. Според нив, прогласувањето на Законот во Службен Весник без потпис од Претседателот претставува кривично дело. Од Службен Весник велат дека до нив не стигнало никакво писмо од Собранието. Тие не сакаат да коментираат околу објавувањето на Законот, но велат дека ќе постапат согласно законот. СЛУЖБЕН ВЕСНИК: Ние не сакаме да ги коментираме ...
| | веќе видена | слични

Претседателот е должен да го потпише указот за законот за јазици, но без неговиот потпис неможе да се објави во “Службен весник“ и да стапи на сила, смета поранешниот судија на Уставниот суд Игор Спировски. - Мислам дека никој не може да го замени потписот на претседателот на Републиката на указот. Во праксата на Уставниот суд своевремено имаше еден таков случај.Тоа значи, дека без неговиот потпис законот не може да се објави и да влезе во сила иако е донесен, изјави Игор Спировски, поранешен судија во Уставниот суд. Според Спировски ако шефот на државата не го потпише указот правно останува опцијата за импичмент на претседателот, независно дали има или нема мнозинство за тоа во собранието. - Деновиве гледам една идеја, покрај овие идеи дека треба импичмент за претседателот итн, што неспорно е дека е негова одговорност за неспроведување на негова уставна должност. Меѓутоа, сега гледам дека и алтернативи доаѓаат, на пример да се поднесе иницијатива до Уставниот суд или предлог за решавање на судија на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

ВМРО-ДПМНЕ денеска од прес-конференција одржана пред просториите на „Службениот весник“ истакна дека она што е донесено со газење на Уставот не може да биде закон. „Секое објавување во ‘Службен весник’ на т.н закон за употреба на јазиците без претходен потпис од страна на претседателот на државата, Ѓорге Иванов, не е ни легално, ни легитимно и сноси не само политички туку и правни последици. Тука пред просториите на ‘Службениот весник’ уште еднаш предупредуваме дека незаконското објавување на законот се смета за злоупотреба на службена должност и е казниво согласно со член 353 од Кривичниот закон на Република Македонија. Ова дело не застарува за година, две или три за да може сторителот да биде амнестиран од судството на Зоран Заев. Со оглед на тежината на делото и огромните штети по буџетот на Република Македонија кои би ги предизвикало незаконското објавување во ‘Службен весник’, ставот 5 од членот 353 предвидува затворска казна од најмалку 5 години“, предупреди Орце Ѓоргиевски од ВМРО-ДПМНЕ. Тој изрази ...
| | веќе видена | слични
5 копии

- Во Уставот постои безусловна еднозначна одредба која го задолжува претседателот на Републиката во ситуации кога законот по втор пат е донесен со апсолутно мнозинство, со над 61 глас, дека е должен да го потпише указот за негово прогласување. Таа одредба не поставува никакви основи, услови претседателот да ги проценува. Напросто, тој е должен тоа да го направи, изјави денеска поранешниот судија на Уставниот суд Игор Спировски. Законот, како што рече, е донесен од Собранието, а она што недостига е неговото прогласување и објавување во „Службен весник“, а дел од таа одговорност според Уставот ја има и претседателот на државата кој не сака да ја спроведе. - Мислам дека никој не може да го замени потписот на претседателот на Републиката на указот, рече Спировски и додаде дека во праксата на Уставниот суд своевремено имаше еден таков случај. Тоа значи, посочи Спировски, дека без неговиот потпис законот не може да се објави и да влезе во сила иако е донесен. - Деновиве гледам една идеја, покрај овие идеи дека ...
| | веќе видена | слични

Секое објавување во „Службен весник“ на т.н Закон за употреба на јазиците без претходен потпис од страна на Претседателот на државата, г-нот Ѓорѓи Иванов, повторувам без потпис на Претседателот на државата, не е ни легално ни легитимно и сноси не само политички туку и правни последици. Тука пред просториите на Службениот весник на Република Македонија уште еднаш предупредуваме дека незаконското објавување на законот се смета за Злоупотреба на службена должност и е казниво согласно член 353 од Кривичниот закон на Република Македонија. Ова дело не застарува за година, две или три за да може сторителот да биде амнестиран од судството на Зоран Заев. Со оглед на тежината на делото и огромните штети по буџетот на Република Македонија кои би ги предизвикало незаконското објавување во Службен весник, ставот 5 од членот 353 предвидува затворска казна од најмалку 5 години. Ниту една институција, ниту едно раководно лице не смее да падне под нелегалниот притисок на власта и мора да работи по словото на законот. Заев и ...
| | веќе видена | слични

Една од опциите за решавање на овој проблем е и таа да поднесеме иницијатива до Уставниот суд за надлежностите на претседателот Иванов во случајот со одбивањето да го потпише указот за Законот за употребата на јазиците, изјави денеска Зоран Заев.„Уставот е јасен - должност е на претседателот е да го потпише указот. Можно е да бараме мислење од Уставниот суд за надлежностите на Иванов. Претседателот може кога сака да ја урниса надлежноста на Собранието. Законодавниот дом ќе каже каква одлука ќе донесат. Може да се случи и за следните 30 закони претседателот да одлучи да не ги потпише указите и... Уставот е јасен дека претседателот мора да го потпише законот. Тој може да одлучи да не го потпише, ама тогаш ја блокираме демократијата“, рече премиерот Заев.
| | веќе видена | слични

Премиерот Зоран Заев не ја исклучува можноста да поднесат иницијатива до Уставниот суд, за тоа, дали претседателот Ѓорге Иванов го почитувал Уставот при одлуката да не го потпише Законот за јазици. „Претседателот може кога сака да ја урниса надлежноста на Собранието. Законодавниот дом ќе каже каква одлука ќе донесат. Ова го знам од нашата пратеничка група, бидејќи, може да се случи во следните 30 закони претседателот да одлучи да не ги потпише и повторно да се гласаат. При повторното гласање, Уставот е јасен дека претседателот мора да го потпише законот. Тој може да одлучи да не го потпише, ама тогаш ја блокираме демократијата“, вели премиерот Заев.
| | веќе видена | слични
4 копии

Тоа што е донесено со газење на Уставот, со прекршување на деловникот и законите, со силување на демократијата не може да биде Закон, изјави денес Орце Ѓорѓиевски член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ. „Секое објавување во Службен весник на таканаречениот Закон за употреба на јазиците без претходен потпис од страна на Претседателот на државата, гоподинот Ѓорге Иванов, повторувам без потпис на Претседателот на државата, не е ни легално ни легитимно и сноси не само политички туку и правни последици. Тука пред просториите на Службениот весник на Република Македонија уште еднаш предупредуваме дека незаконското објавување на законот се смета за Злоупотреба на службена должност и е казниво согласно член 353 од Кривичниот закон на Република Македонија. Ова дело не застарува за година, две или три за да може сторителот да биде амнестиран од судството на Зоран Заев. Со оглед на тежината на делото и огромните штети по буџетот на Република Македонија кои би ги предизвикало незаконското објавување во Службен весник, ставот 5 од ...
| | веќе видена | слични

Владеењето на правото и демократијата во Македонија често се доведувани во искушение да подлегнат на перцепциите на т.н. политичка прагма, а функционирањето на правната држава да се осакатува по „скратена постапка“. Таквата практика повеќе соодветствува на принципот на дамнешните размисли во делото „Владетелот“ за одреденото уредување на државата, според промислата на контроверзниот правник од таа епоха Николо Макијавели и неговата максима „целта ги оправдува средствата“. За анахроноста од таквата „ренесансна прагматичност“ за уредувањето на современите политичкоправни системи не треба посебно да се зборува. Ноторен факт е дека правото во современите општества, меѓу другото, се темели на процедурата, односно востановените и уредени правни постапки, како гаранција за демократијата. Политичките и уставните системи се оценуваат и преку содржината на актите што се донесуваат, но секако и преку процедурата за преземените дејства за нивното спроведување.Случајот со Законот на употреба на јазиците, кој со месеци го ...
| | веќе видена | слични

Таа одредба не поставува никакви основи, услови претседателот да ги проценува. Напросто, тој е должен тоа да го направи, изјави денеска поранешниот судија на Уставниот суд Игор Спировски. Законот, како што рече, е донесен бидејќи е донесен од Собранието, а она што недостига е неговото прогласување и објавување во „Службен весник“, а дел од таа одговорност според Уставот ја има и претседателот на државата кој не сака да ја спроведе. - Мислам дека никој не може да го замени потписот на претседателот на Републиката на указот, рече Спировски и додаде дека во праксата на Уставниот суд своевремено имаше еден таков случај. Тоа значи, посочи Спировски, дека без неговиот потпис законот не може да се објави и да влезе во сила иако е донесен. - Деновиве гледам една идеја, покрај овие идеи дека треба импичмент за претседателот итн, што неспорно е дека е негова одговорност за неспроведување на негова уставна должност. Меѓутоа, сега гледам дека и алтернативи доаѓаат, на пример да се поднесе иницијатива до Уставниот суд ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Членките на Советот за соработка во Персискиот Залив (ГЦЦ), што го сочинуваат арапските монархии од регионот, започнаа со зајакнати безбедносни патроли во ...
сите 166 | | | веќе видена

Стево Пендаровски веќе ги постави кадровските основи на неговиот кабинет. Генерален секретар на претседателската служба е досегашниот владин портпарол Миле ...
сите 214 | | | веќе видена

Пресреќна сум што фотографијата фантатстично се вклопи во пораката на песната – биди горда со она што си! Не давај никој да ти ги сосече крилјата!, раскажува ...
сите 258 | | | веќе видена

Тамара Тодевска која со песната „Proud“ го освои осмото место на евровизиското финале во Тел Авив, што е најголем успех за земјава досега на Евросонг, вечерва ...
сите 211 | | | веќе видена

Слушајќи го претседателот на САД, Доналд Трамп, тој практично звучи како отпадник во сопствената администрација: осамен службеник подготвен да прифати дека ...
сите 84 | | | веќе видена

Претседателот на мандатно – имунитетната комисија Павле Богоевски ќе ја води комисиската расправа за одземање на пратеничкиот мандат на поранешниот премиер ...
сите 199 | | | веќе видена

Цената на нафтата на светските берзи порасна на 73 долари за барел поради намалувањето на понудата и загриженоста поврзана со нов можен прекин на испораката од ...
сите 120 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Заев повторно со одбрана на Законот за употреба на јазиците

Од:
До кого (е-маил):
Порака: