Шпанија најдобрата туристичка дестинација за 2017

Шпанија најдобрата туристичка дестинација за 2017. Ова го покажува извештајот за најдобрите туристички дестинации на светот, кои на секои две години го изработува Светскиот економски форум. Листата е направена од резултатите на квалитетот која една туристичка дестинација ја прават посебна, вклучувајќи го здравјето, хигиената, безбедност и сигурност, инфраструктурата и природните ресурси. Рангирани се вкупно 136 земји, а Шпанија се најдена самиот врв, како најдобра дестинација за одмор. Прво на што асоцира Шпанија е архитектурата на Гауди во Барцелона, Camino de Santiago, сиестите и сангрија и се друго на таа тема. Оваа европска нација ја заслужи својата титула не само заради лесната и развиена туристичка инфрастуктура, туку и заради одличните комбинации на културните и природни квалитети.
| | веќе видена | слични
2 копии

Американскиот магазин „Тајм“ направи листа со земји во кои е најевтино да се живее, во кои Косово е на четврто место, а Македонија на десетто. Србија е на 18. место, Црна Гора на 26. позиција на ранг-листата, а од регионот во листата најдоа место и Босна и Херцеговина, на 11. место, Словенија на 36. позиција и Хрватска на 47. место. Десетте земји најевтини за живот се Јужна Африка, Индија, Косово, Саудиска Арабија, Казахстан, Замбија, Оман, Парагвај, Чешка и Македонија. При составувањето на листата, земјите биле рангирани според индексот на локалната куповна моќ, висината на закуп на недвижностите, цената на продуктите и индексот на малопродажните цени, а резултатите се споредувани со стандардот на животот и со цените во Њујорк. За Македонија се вели дека локалната куповна моќ е за 49 отсто пониска, киријата е 94 проценти поевтина, продуктите се за 73,3 отсто поевтини, а локалните добра и услуги исто така се поевтини за 68,6 отсто во однос на тие во Њујорк. ( Извор/ Мета )
| | веќе видена | слични

Македонија според американскиот магазин „Тајм“ е во десетте земји каде што е наевтино да се живее. Земјава е рангирана како 10 од 50 рангирани змеји и заедно со Косово се најевтини за живот во регионот. Босна и Херцеговина е рангирана како 11-та, Србија на 18-то место, Црна Гора на 26-то место. Од регионот Словенија е на 36-то,а Хрватска на 47 место. Во ТОП 10 најевтини земји се најдоа: Јужна Африка, Индија, Косово, Саудиска Арабија, Казахстан, Замбија, Оман, Парагвај, Чешка и Македонија. Магазинот ги рангира змјите според индексот на локалната куповна моќ, висината на закупот на недвижностите, цената на намирниците и индексот на малопродажните цени, а резултатите се споредувани со стандардот на животот и цените во Њујорк. Според објаснувањето за Македонија пишува дека локалната куповна моќ е за 49 отсто пониска, киријата е 94 отсто поевтина, продуктите се за 73,3 отсто поевтини, а локалните добра и услуги исто така се поевтини за 68,6 отсто.
| | веќе видена | слични
2 копии

Американскиот магазин „Time“ објави листа на најевтини земји за живот. На оваа листа Македонија се најде на 10 место. Како што е објаснето, парамтертите за составување на листата ги рангира земјите врз основа на четири достапни мерки објавени од „Numbeo“, онлајн база на податоци за цените: индексот на куповната моќ, цената на закупот на недвижнини, цената на продуктите и индексот на потрошувачката цена. Споредувањата во резултатите се направени со стандардот на живот и цените во Њујорк. На оваа листа Македонија се најде на 10 место. Локалната куповна моќ е за 49.7% пониска, киријата е 94% поевтина, продуктите се за 73.3% поевтини, а локалните добра и услуги се 68.6% поветини. Што се однесува до регионот, Босна и Херцеговина се на 11 место, Србија на 18 место, Словенија на 36 место, Црна Гора на 26 место и Хрватска на 47 место. Интересно е тоа што Словенија има повисока куповна моќ од сите 50 земји на листата, а во однос на Њујорк е пониска за 13%. Првите 10 земји на листата нанајевтините земјиза живот се ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Влијателниот американски магазин „Тајм“ објави листа на 50 земји каде што најевтино се живее. Параметрите за составувањето на листата се дело на организацијата „GoBankingRates“, која ги рангирала земјите на основа на четири достапни информации кој ги објавил Numbeo, интернет база на податоци за цените. Тука спаѓаат индексот на локалната куповна моќ, висината на закупот на недвижностите, цената на намирниците и индексот на малопродажните цени. Резултатите се споредени со стандардот на животот и цените во Њујорк. Според рангирањето, десетте земји каде што најевтино се живее се: Јужна Африка, Индија, Косово, Саудиска Арабија, Казахстан, Замбија, Оман, Парагвај, Чешка и Македонија. Од земјите од регионот, Босна и Херцеговина е на 11-то место, Србија на 18-то, Црна Гора на 26-то, Словенија на 36-то, Хрватска на 47-мо место на листата.
| | веќе видена | слични

Американскиот познат магазин „Тајм“ ја стави Македонија во групата земји каде е најевтино да се живее. Во првите 10 места Македонија го зазеде 10 то место и според овој магазин е најевтина земја за живот во однос на земјите од регионот. Соседна Србија го зеде 18-то, Црна Гора на 26-то а од регионот во листата најдоа место и Босна и Херцеговина која се најде на 11-то место, Словенија на 36-то, Хрватска на 47 место. Во листата ТОП 10 најевтини земји се најдоа: Јужна Африка, Индија, Косово, Саудиска Арабија, Казахстан, Замбија, Оман, Парагвај, Чешка и Македонија. За составување на оваа листа земјите се рангирани според индексот на локалната куповна моќ, висината на закупот на недвижностите, цената на намирниците и индексот на малопродажните цени а резултатите се споредувани со стандардот на животот и цените во Њујорк. Соред објаснувањето за Македонија пишува дека локалната куповна моќ е за 49% пониска, киријата е 94% поевтина, продуктите се за 73,3% поевтини, а локалните добра и услуги исто така се поевтини ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Американски магазин „Тајм" деновиве објави интересна листа листа на 50 земји каде што најевтино се живее,а меѓу нив вклучена и Македонија. Влијателниот американски магазин „Тајм" смета дека десетте земји каде што најевтино се живее се: Јужна Африка, Индија, Косово, Саудиска Арабија, Казахстан, замбија, Оман, Парагвај, Чешка и Македонија. Во анализата се вели дека од земјите од регионот, Босна и Херцеговина е на 11-то место, Србија на 18-то, Црна Гора на 26-то, Словенија на 36-то, Хрватска на 47-мо место на листата. Како што појаснуваат во весникот параметрите за составувањето на листата се дело на организацијата „GoBankingRates". Анализата е направена врз основа на четири достапни информации кој ги објавил Numbeo, интернет база на податоци за цените. Во овие параметри се вклу>ени индексот на локалната куповна моќ, висината на закупот на недвижностите, цената на намирниците и индексот на малопродажните цени. Исто така овие тезултатите се споредени со стандардот на животот и цените во Њујорк.
| | веќе видена | слични

Лидерот во листата на земјите со најразвиена туристичка индустрија за 2017 година е Шпанија. Ова го покажува годишната студија на експерти од Светскиот економски форум. Земјата застанува на чело на оваа листа по втор пат. На второ место на листата оваа година е Франција, на трето Германија. Во топ 10 се уште Јапонија, Велика Британија, САД, Австралија, Италија, Канада и Швајцарија. Македонија го зазема 89-то место во листата. Индексот на конкурентноста во областа на туризмот се определува од збир на фактори и политики кои овозможуваат за одржлив развој на секторот туризам и патувања, кои од своја страна, придонесуваат за развојот и конкурентноста на земјата. Во листата се земени предвид бројот на параметри како безбедност, развој на инфраструктурата, културни и природни знаменитости и др. Анализата е направена меѓу 136 земји во светот. Темата на изданието за 2017 година е да се бори на неговиот пат за одржлива и инклузивна иднина, одразувајќи го обезбедувањето на одржлив раст на индустријата во несигурна ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На листата на „Мерцер“, што ги рангира градовите низ светот според индексот на квалитетот на живот, првото место и оваа,веќе осум години по ред, го има Виена, додека на последно место повторно се најде Багдад.На листата на најдобри градови за живот меѓу 231 градови, Загреб, втора година по ред го зазема 98 место, Љубљана се наоѓа на 76 место, Белград на 138 место, додека Сараево се наоѓа на 159 позиција.Виена повторно е најдобра поради својата силна културна сцена, квалитетното здравство, умерените цени на живеење и ниската цена на градскиот превоз. На второ место е Цирих, трет Оукланд, четврти Минхен, а петти Ванкувер. Во Топ 10 се и Дизледорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел.Големите светски центри не се во првите 30. Париз е на 38 место, Лондон на 40 место, Њујорк на 44, а Токио на 47 место.Градовите се рангираат врз основа на 40 различни фактори, како што се: политичката стабилност, инфраструктурата, здравствената заштита, образованието, степенот на криминал, можноста за рекреација, културната ...
| | веќе видена | слични

Останато

Од Синдикатот на културата велат дека го чекаат владиното образложение за нејзиното разрешување. Одлуката според нив е изненадувачка, како и тоа дека таа доаѓа ...
сите 89 | | | веќе видена

Шпанскиот ас, Рафаел Надал одигра квалитетно на овогодинешното издание на Вимблдон на кое како и лани дојде до полуфиналето во кое подобар од него беше Рожер ...
сите 290 | | | веќе видена

Турските научници предупредуваат за опасноста од нови силни земјотреси што го загрозуваат Истанбул и реонот на Мраморно море, пишува денеска турскиот весник ...
сите 156 | | | веќе видена

Еден пријавил па почнала истрагата, но по обелоденувањето на случајот и некои други бизнисмени пријавиле во Јавното бвинителство дека биле уценувани. Во ...
сите 364 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 78 | | | веќе видена

Градоначалникот на Општина Охрид, Константин Георгиевски е уверен дека до следната сесија во февруари Охридскиот регион ќе ја надмине опасноста да биде ставен ...
сите 101 | | | веќе видена

Лидерска средба најверојатно нема да има. Извори од СДСМ синоќа брифираа дека лидерот Зоран Заев им соопштил на сопартијците дека форматот на средбата без ...
сите 309 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Шпанија најдобрата туристичка дестинација за 2017

Од:
До кого (е-маил):
Порака: