Продулжува судскиот процес за „Пајажина„

2 копии

Денеска треба да започне продолжението на судскиот процес за предметот познат како „Пајажина“. Ќе биде презентиран обвинителниот акт, откако претходно судот ќе се изјасни за лекарската документација на Ѓултен Џемаили, една од обвинетите заради чија влошена здравствена состојба беше одложено претходното рочиште, пренесужа Алфа. Можно е и на Џемаили да и се суди во одвоена постапка, на истиот начин како и на Жаклина Георгиевска која не може да го следи процесот во судница. Доколку Јавното обвинителство го престави обвинението тогаш ќе се следува исказ на Велија Рамковски – првообвинет во досието „Пајажина“. Тој и неговите соработници, според обвинителството направиле злосторничко здружение, затајувале данок и переле пари. Според обвинителството ја оштетиле државата за еден и пол милион евра
| | веќе видена | слични
2 копии

Судијката Павлина Христовска ќе продолжи да го води предметот "Пајажина", одлучи претседателката на Кривичниот суд, Лидија Неделковска, откако вчера адвокатите на обвинетите побараа нејзино изземање. Според Неделковска немало докази поради кои судијката Христовска би била тргната од случајот. Како причина за изземањето адвокатите на обвинетите го посочија спорниот записник од претходното рочиште. Во записникот, кој адвокатите го добиле по електронска пошта од судската дактилографка, имало дополнителни 11 страници во кои имало заведено дејствија што не се случиле, односно дека обвинителниот акт бил прочитан и дел од обвинетите ја дале својата одбрана и останале на исказите дадени пред истражниот судија на што нивните адвокати немале никакви забелешки и не приговарале. Во случајот "Пајажина", покрај сопственикот на А1 телевизија Велија Рамковски, на обвинителната клупа седнаа уште 21 лице кои се товарат за злосторничко здружување, даночно затајување, перење пари, злоупотреба на службената положба и ...
| | веќе видена | слични

Скандалозен мејл заскитал кај адвокатите Скандалозната електронска пошта преку која до адвокатите во случајот “Пајажина“ бил пуштен последниот записник од расправата по претресот, дополнително ја замрсува судската процедура по предметот за сопственикот на А1 телевизија, Велија Рамковски, и уште 22 управители на фирми на Перо Наков бб. Како што тврди одбраната, во записникот е наведено дека обвинителката Катерина Гешковска веќе го прочитала обвинителниот акт и дека обвинетите се произнеле по обвинувањата, а во неколкуте рочишта одржани досега поради различни причини процесот беше во неколку наврати одложен и обвинителниот акт ниту еднаш не беше прочитан. “Во записникот пишува дека обинителката Гешковска го прочитала обвинението и дека е завршен распитот на обвинетите. Секој од обвинетите дал исказ и немал други прашања, ниту забелешки. Ова е скандалозно. Се плашам дека и пресудата веќе е некаде напишана“, реагираа адвокатите на обвинетите. Но, тоа што за одбраната е повеќе од скандалозна и индицира на ...
| | веќе видена | слични

Судскиот процес против обвинетите во случајот „Пајажина“, против газдата на А1, Велија Рамковски, и 22 управители на фирми од Перо Наков бб, уште не почна Во записникот, кој, наместо седум, содржел десет страници повеќе, пишувало дека главниот претрес почнал, дека обвинението било прочитано, дека обвинетите зборувале пред судот и дека нивните адвокати немале забелешки ниту прашања. Судијката Павлина Христовска, која го води процесот, рече дека била запознаена со случајот и дека станува збор за техничка грешка. На ова жестоко реагираше првообвинетиот Рамковски. Видно револтиран рече дека не верува оти станува збор за техничка грешка, туку за добро изрежирана местенка. - Ова не е техничка грешка. Не верувам дека дактилографката е толку трудољубива ниту, пак, дека постои формулар на Судот со ваква содржина. Со новинарски жаргон, ова е монтиран политички процес. Можно е некаде да стои напишана и пресуда. Ова е некој авторитет надвор од судот. Ова е местенка и режија - реагираше Рамковски. Адвокатите, кои ги ...
| | веќе видена | слични

Како причина, адвокатите го посочија нејасниот записник од претходното рочиште, што бил подолг за 11 страници и во кој имало заведено дејствија што не се случиле, како на пример дека обвинителката читала обвинение дека обвинетите давале одбрана и останале на исказите дадени во истрага и дека не приговарале. Покрај адвокатите реагираше и обвинетиот Велија Рамковски. Рече дека се сомневал дека пресудата веќе била напишана. Судијката Христовска објаснуваше дека станува збор за техничка грешка дека дополнителните страници кои го добиле некои од адвокатите биле само темплејт односно формулар од автоматизираниот систем за управување со предметите кој се користи во сите судови и дека податоци за предметот уште во писарница се заведувале во електронскиот записник. Вчерашното рочиште траеше повеќе од пет часа, а следното е закажано за четврти јули.
| | веќе видена | слични

Со скандалозни, однапред подготвени записници, во кои обвинетите веќе го дале својот исказ, судот сакал да ја донесе пресудата за случајот „Пајажина“, за кој обвинетите и одбраната уште на самиот почеток обвинија дека е политички монтиран. Монтираните записници ги обелоденија адвокатите на обвинетите на вчерашното судско рочиште. Дел од нив, кои на рака го добиле записникот од судењето на 14 јуни, добиле седум страници, а тие на кои им бил испратен по електронски пат, добиле записник на 17 страници. - Некои колеги добија записник на повеќе страници, на кој стои дека главниот претрес почнал, дека обвинителката Гордана Гешковска го прочитала обвинението и дека обвинетите дале исказ, според кој, тие останале на првобитната изјава дадена во истрагата. Стои и тоа дека обвинетите немаат забелешки и прашања. Шокиран сум од тоа што некој составил и дистрибуирал ваков записник. Бидејќи записниците однапред се составени, се плашам дека некој до сега напишал и пресуда - истакна адвокатот Никола Поленак. Судијката ...
| | веќе видена | слични

Скандал со двојни записници пукна вчера на продолжението на судскиот процес што се води за 23 лица обвинети во случајот „Пајажина“. Скопскиот Кривичен суд испратил два вида записници до бранителите на обвинетите. Првите, напишани на хартија и подигнати на шалтерите во судот, имале седум страници, а оние што биле испратени во електронска пошта имале цели 17. Скандалот, според адвокатската Снежана Стефановска, е во тоа што во записникот што и' бил испратен било наведено дека на 14 јуни бил прочитан обвинителниот акт и дека обвинетите дале одбрана на главен претрес. Но, главниот претрес не е ниту започнат! Адвокатката Стефановска приговара на содржината на записникот и прашува како е можно да постои готов записник за нешто што воопшто не се случило. „Јас сум шокиран од фактот дека постои ваков записник! Некој составувал и дистрибуирал записник со невистинита содржина! Дали ова значи дека и пресудата за овој случај е веќе напишана“, изјави адвокатот Никола Поленак и потсети дека во „електронскиот“ записник е ...
| | веќе видена | слични

СКАНДАЛ НА СУДЕЊЕТО ЗА СЛУЧАЈОТ „ПАЈАЖИНА“ Адвокатка откри дека добила имејл од судот во кој имало записник со десет дополнителни страници во кој имало податоци за тоа дека се одржал главен претрес и дека обвинетите биле испрашани иако тоа во реалноста не се случило Сопственикот на телевизија „А1“ Велија Рамковски, првообвинет за случајот „Пајажина“, с` уште не е испрашан од судијката која го води процесот против него, но по се' изгледа дека тој дал изјава пред судската дактилографка. Иако ова во реалност воопшто не се случило, сепак, според скандалозните записници кои ги пишувала дактилографката и кои по грешка им ги испратила на адвокатите во процесот, Рамковски и останатите обвинети биле испрашани, дале изјави, а немале никакви прашања. Овој скандал беше обелоденет вчера кога се очекуваше да продолжи процесот во Основниот суд Скопје 1. Но, наместо продолжение, процесот имаше уште една комична епизода. Една од адвокатките откри дека добила имејл од судот во кој имало записник од рочиштето одржано на 14 ...
| | веќе видена | слични

Адвокатите на обвинетите добиле записник од претходното судско рочиште во кое имало изјави од дел од обвинетите кои воопшто не сведочеле. Записникот им бил испратен од судската дактилографка Спорниот записник со изјави од обвинетите и нивните адвокати беше причината поради која повторно не почна главниот претрес во случајот "Пајажина". Записникот по електронски пат го добиле адвокатите на обраната, а бил испратен од судската дактилографка. Во записниците на околу десетина страници пишувало дека обвинетите сведочеле и ја дале својата одбрана и на тоа нивните правни застапници немале приговори. Факт е дека тоа воопшто и не се случило, бидејќи главниот претрес требаше да почне вчера со читање на обвинителниот акт. Според судијката Павлина Христовска станувало збор за техничка грешка и испратениот записник на дактилографката, всушност, и служел како формулар за дополнување. Сепак, и покрај нејзиното објаснување, адвокатите бурно и остро реагираа исто како и првоообвитеиот Велија Рамковски. - Се плашам дека ...
| | веќе видена | слични

Адвокатите успеаја да обезбедат уште едно одложување на судскиот процес Пајажина. Денеска пред судот тврдеа дека на е-маил добиле записници во кои се опишани судски рочишта кои не се одржале, одбрана на обвинетите која никогаш не ја дале. Десет страници кои судот по грешка им ги испратил, а никогаш не требало да бидат ни напишани. Безуспешно судијката Павлина Христова се обидуваше да им објасни дека напишаното е темплејт кој за поедноставна работа го добиваат дактилографките како дел од Автоматскиот систем за управување со судски предмети. И побараа изземање кое по еден час беше одбиено од претседателката на судот Лидија Неделкова како неосновано. Целата драма во судницата траеше дури 6 часа. Барањето за одложување уште еднаш започна со тврдењето на адвокатите дека здравствената состојба на Ѓултен Џемаили не и дозволува да го следи процесот, иако лекарскиот преглед го покажал спротивното. Судскиот процес ќе продолжи на 4 јули. Сеуште се чека обвинителството да добие шанса да го прочита обвинителниот акт. ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на грчкиот Парламент, Никос Вуцис, рече дека пратениците со јасно мнозинство треба да го изгласаат Преспанскиот договор, бидејќи, како што вели, ...
сите 564 | | | веќе видена

Макрон денеска ја почна националната дебата , што ќе трае во наредните три месеци . Дебатата ја почна со 600 градоначалници и локални функционери во малото ...
сите 130 | | | веќе видена

Демократите од Конгресот во САД ја одбија поканата на претседателот Доналд Трамп да учествуваат на работен ручек во Белата куќа да преговараат за блокадата на ...
сите 117 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 108 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Продулжува судскиот процес за „Пајажина„

Од:
До кого (е-маил):
Порака: