Второ пријавување од првиот уписен рок во средните училишта

05.07.2017 Заврши и второто пријавување од првиот уписен рок во средните училишта. Во Кочани годинава има 30 помалку завршени деветоодделенци од минатата година или вкупно 320. Во СОУ „Ѓошо Викентиев“ во второто пријавување се пријавиле четири нови ученици. - Во нашето училиште во второто пријавувње се пријавија 4 нови ученици. Еден ученик во машинската струка во профилот автомеханичар и 3 улченици во електротехничката струка од кои двајца во тригодишното образование и еден ученик во електротехничар енергетичар, рече Јасминка Крстова, психолог во СОУ „Ѓошо Викентиев“.
| | веќе видена | слични

Во трите средни општински училишта, колку што функцонираат во Дебар, Центар Жупа и Ростуше, по првиот уписен рок, во прва година, непополнети останаа многу ученички места. Според управите на училиштата, од предвидените 544 пополнети се само 70 ученички места.Во СОУ„Здравко Чочковски“, во Дебар, со Конкурсот на Министерството за образование и наука предвидена е квота од 340 ученички места, а се запишале само 45 ученици. Од нив 19 за настава на македонски и 26 за албански наставен јазик.Тоа значи дека за вториот, августовски уписен рок, има 117 слободни места за настава на македонски и 178 за албански наставен јазик, од нив 34 за паралелката со градежно геодетска насока.Во гимназијата „Маврово и Ростуше“ во Ростуше, предвидната квота за упис во прва годна е 102 ученика, сите со настава на македонски настевен јазик. Запишани се 20 ученици, што знаи слободни се 82 места.Најслаб одѕив за упис е забележан во гимназијата „АТА“ во Центар Жупа, каде се запишани пет ученици, двајца за настава на македонски и тројца на ...
| | веќе видена | слични

По двете пријавувања во првиот уписен рок (28-29 јуни и 5 јули) запишани се вкупно 14.608 ученици, соопшти Министерството за образование и наука. Резултатите за запишаните во второто пријавување се објавени денеска. Од 3151 запишан ученик, 2639  се за македонски наставен јазик, 495 за настава на албански јазик, девет ученици за настава на турски  јазик и осум повторувачи. Според видот на образованието, во второто пријавување од првиот уписен рок во гимназиите се запишале 1081 ученик (992 на македонски наставен јазик, 85 ученици на албански наставен јазик и четири ученици на турски наставен јазик), во средните стручни училишта се запишале 2036 ученици (1617 ученици на македонски наставен јазик, 406 ученици на албански наставен јазик, пет ученици на турски наставен јазик и  8 повторувачи). Во вкупниот број запишани ученици не е пресметан бројот на учениците од средните училишта за уметничко образование и спортската гимназија, бидејќи учениците во тие училишта полагаат дополнителни испити. Во првиот уписен рок ...
| | веќе видена | слични
2 копии

По двете пријавувања, во трите средни општински училишта во Струмица, од планираните 1282, досега се запишани 775 ученици, па за августовскиот уписен рок, остануваат слободни 507 места. Во СОУ „Јане Сандански“, од потребните 374, во прва година се запишани 249 ученици, при што остануваат уште 125 слободни места. Во СОУ „Димитар Влахов“, од истиот планиран број на ученици, во јунскиот уписен рок се запишале 230, а за во августовскиот уписен рок остануваат уште 144 слободни места. Во СОУ „Никола Карев“, според конкурсот за упис во прва година, планирани се 534 ученици. Досега во ова училиште се запишале 296 ученици, па за августовскиот уписен рок остануваат уште 238 слободни места.
| | веќе видена | слични
7 копии

Во второто пријавување од првиот уписен рок кое беше спроведено вчера, во јавните средни училишта во прва година во учебната 2017/2018 се запишале 3151 од 6288 пријавени ученици. По двете пријавувања во првиот уписен рок (28-29 јуни и 5 јули) запишани се вкупно 14.608 ученици, соопшти Министерството за образование и наука. Резултатите за запишаните во второто пријавување се објавени денеска. Од 3151 запишан ученик, 2639 се за македонски наставен јазик, 495 за настава на албански јазик, девет ученици за настава на турски јазик и осум повторувачи. Според видот на образованието, во второто пријавување од првиот уписен рок во гимназиите се запишале 1081 ученик (992 на македонски наставен јазик, 85 ученици на албански наставен јазик и четири ученици на турски наставен јазик), во средните стручни училишта се запишале 2036 ученици (1617 ученици на македонски наставен јазик, 406 ученици на албански наставен јазик, пет ученици на турски наставен јазик и 8 повторувачи). Во вкупниот број запишани ученици не е ...
| | веќе видена | слични

Во второто пријавување од првиот уписен рок вкупно се пријавија 6.288 ученици од кои 4.449 ученици за настава на македонски наставен јазик, 1.687 ученици за настава на албански наставен јазик, 136 ученици за настава на турски наставен јазик и 16 повторувач. По второто пријавување од првиот уписен рок вкупно се запишаа 3.151 ученик од кои 2.639 ученици за настава на македонски наставен јазик, 495 ученици за настава на албански наставен јазик, 9 ученици за настава на турски наставен јазик и 8 повторувачи. Второто пријавување од првиот уписен рок во јавните средни училишта во Република Македонија за учебната 2017/2018 година беше на 5 јули 2017 година, а резултатите од запишувањето и слободните места се објавени на 06 јули 2017 година. Според видот на образованието, во второто пријавување запишани се вкупно 1.081 ученик во гимназиско образование и 2.036 ученици во стручно образование. Слободни места за августовскиот уписен рок има за вкупно 22.307 ученици од кои 14.334 слободно место за настава на македонски ...
| | веќе видена | слични

Резултатите за запишаните во второто пријавување се објавени денеска. Од 3151 запишан ученик, 2639 се за македонски наставен јазик, 495 за настава на албански јазик, девет ученици за настава на турски јазик и осум повторувачи. Според видот на образованието, во второто пријавување од првиот уписен рок во гимназиите се запишале 1081 ученик (992 на македонски наставен јазик, 85 ученици на албански наставен јазик и четири ученици на турски наставен јазик), во средните стручни училишта се запишале 2036 ученици (1617 ученици на македонски наставен јазик, 406 ученици на албански наставен јазик, пет ученици на турски наставен јазик и 8 повторувачи). Во вкупниот број запишани ученици не е пресметан бројот на учениците од средните училишта за уметничко образование и спортската гимназија, бидејќи учениците во тие училишта полагаат дополнителни испити. Во првиот уписен рок по двете пријавувања запишани се вкупно 14.608 ученици од кои: 11.456 ученици за настава на македонски јазик, 2.959 ученици за настава на ...
| | веќе видена | слични

Второто пријавување во првиот уписен рок во јавните средни училишта во Македонија за учебната 2017/2018 година беше на 5 јули, а резултатите од запишувањето и слободните места се објавени на 6 јули.Како што информираа од Министерството за образование и наука (МОН) од доставените прегледи на јавните средни училишта за бројот на пријавени и запишани ученици, како и бројот на слободни места за вториот уписен рок добиени се следните податоци во второто пријавување од прв уписен рок вкупно се пријавија 6.288 ученици од кои 4.449 ученици за настава на македонски наставен јазик, 1.687 ученици за настава на албански наставен јазик, 136 ученици за настава на турски наставен јазик и 16 повторувач.По второто пријавување - прв уписен рок вкупно се запишаа 3.151 ученик од кои 2.639 ученици за настава на македонски наставен јазик, 495 ученици за настава на албански наставен јазик, 9 ученици за настава на турски наставен јазик и 8 повторувачи.Според видот на образованието, во второто пријавување - прв уписен рок ...
| | веќе видена | слични

Како и претходните години така и годинава, за новите средношколци најпопуларна е гимназијата, хуманитарните и економските струки, додека електро-машинските струки се непопуларни, иако вработувањето и перспективите со овие струки се многу поголеми.Во кичевскиот средношколски центар „Мирко Милески“ во двата уписни рока во гимназиските паралелки се запишаа 86 ученици на македонски јазик, додека во гимназиската паралелка на турски јазик се запишани само три ученика. Во здравствената струка се запишани 21 ученик, додека во економската струка се запишани 20 ученика. За машинска струка пројавиле интерес само пет ученика, додека за електро струка се пријавени 9 ученици.На турски наставен јазик еклектро струка трет степен се пријавиле само три ученици, додека во машинскта паралелка од трет степен нема запишан ниту еден ученик.Дека занатските струки и занимања се крајно непопуларни потврдува и фактот што во паралелката за лични услуги - фризерки, од 32 слободни места пополнети се само две. Имајќи го предвид фактот што ...
| | веќе видена | слични

Останато

Ако референдумот биде успешен и мнозинството гласа во насока на поддршка на референдумското прашање, ситуацијата е јасна и ВМРО-ДПМНЕ тоа ќе го почитува, рече ...
сите 336 | | | веќе видена

„Излегување на 30-ти не е за европско владеење на правото, тука за најбрутално бришење на македонската држава и народ“, смета аналитичарот Александар Пандов. ...
сите 11 | | | веќе видена

Зошто Европа? – поради пристојна, средена, правна, држава која функционира, напредување во кариерата врз основа на заслуги, а не врз принципот на лојалност, ...
сите 127 | | | веќе видена

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Струга донесе Наредба за спроведување истражна постапка против две лица за сторено кривично дело ...
сите 138 | | | веќе видена

Мобилните телефони веќе подолг период се работа на престиж, во редици се чека на нови модели на iPhone, но што е со оние кои се евтини. Нивни корисници ...
сите 53 | | | веќе видена

Пред странските функционери што доаѓаат во Македонија пред референдумот, ВМРО-ДПМНЕ го кажува својот став, вели потпретседателот на партијата, Александар ...
сите 76 | | | веќе видена

Најдобриот македонски ракометен состав Вардар изгледа многу поразлично во оваа кампања без услугите на шампионите како Арпад Штербик, Хорхе Македа, Жоан ...
сите 101 | | | веќе видена

Ричард Хендрикс е нашиот најкорисен играч во досегашниот дел од претквалификациите. Барем ако се мери, се зема в предвид оној индекс кој вели дека Американецот ...
сите 82 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Второ пријавување од првиот уписен рок во средните училишта

Од:
До кого (е-маил):
Порака: