ДКСК: СРД навлегува во нашите надлежности

4 копии

Антикорупциска комисија смета дека Советот за радиодифузија во своја полза го толкува Законот за спречување на корупција несакајќи да се соочи со фактот оти треба да биде во можност да го спроведе законодавството „СРД на 18 мај, значи во веќе започната изборна кампања, достави барање за позитивно мислење за повеќе десетици нови вработувања и за финансиска поддршка од Буџетот на РМ за набавка на опрема за следење на изборната кампања, потреби кои не се утврдени во Годишна програма на Советот за тековната година, ниту се планирани во Буџетот, па оттаму и се работи за вонредни исплати и набавки кои во време на распишани избори се забранети“, рече претседателот на Антикорупциска комисија, Воислав Зафировски. СРД, како што посочи тој, упорно одбива да го прифати ваквото мислење на ДКСК, низ повеќекратна преписка и самоповикано влегува во надлежностите на ДКСК. „СРД во своја полза го толкува Законот за спречување на корупцијата, притоа несакајќи да се соочи со битниот факт дека: уште во февруари од ...
| | веќе видена | слични

Конечната анализа на трошењата на партиите антикорупционерите ќе ја направат за две недели, кога партиите ќе ги затворат изборните сметки Владејачката коалиција за предизборната кампања потрошила 4.4 милиони евра, а опозициската само 285 илјади, покажа анализата на финансииските извештаи што ги доставија партиите до Државната комисија за спречување на корупцијата. Антикорупционерите за четиринаесетте партии кои доставија извештаи констатираа дека трошеле во законскиот лимит, но направиле повеќе пропусти, а за СДПМ, ОМ, НДУ и ПДП, кои не ги доставиле извештаите во законскиот рок, поднесоа прекршочни пријави. Во вториот отчет на СДСМ за трошењата во кампањата антикорупционерите не можеле да видат како се трошеле парите од кредитот од Комерцијална, за кој партијата тврди дека е донација. - Сведоци бевте дека веднаш по нашата прес-конференција Комерцијална банка а.д. Скопје демантира дека станува збор за каква било донација, што упатува на тоа дека податокот презентиран од страна на организаторот на кампањата е ...
| | веќе видена | слични

Сите политички партии што влегоа во трка за мандати во парламентот – во дваесетдневната кампања за промоција потрошиле 5.384.721 евро – до оваа сума се доаѓа ако се анализираат бројките што партиите ги пријавија во извештаите пред антикорупциската комисија. Најмногу во кампањата потрошила коалицијата предводена од владеачката ВМРО ДПМНЕ– 4.463.215 евра – или 83 проценти од вкупно потрошените пари, по неа е коалицијата на опозициската СДСМ – во кампањата вложиле 629.508 евра, или 11, 7 проценти од вкупно потрошените пари. Остануваат уште 291.998 евра или 5,5 проценти – што отпаѓаат на партиите од албанскиот политички блок и десните македонски партии. Без ниту потрошен денар кампањата ја водела европската партија на Македонија. Дали изнесените суми во извештаите на партиите се крајните расходи, антикорупционерите допрва ќе истражуваат оти во наредните две недели можат да прикажат уште трошоци. „Генерално треба да се има предвид дека завршниот извештај треба да се достават после петнаесет дена од ...
| | веќе видена | слични

Државната комисија за спречување корупција на вчерашната конференција за печат објави дека од финансиските извештаи на партиите констатирале дека владејачката коалиција, предводена од ВМРО-ДПМНЕ, и организаторите на изборната кампањи на партиите ДУИ, ДПА и ПОДЕМ потрошиле повеќе средства од сметката од тие што ги имаат обезбедено со донации. Членовите на Комисијата информираа дека коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ од донации обезбедила 523.442 евра, а потрошила 4,3 милиони евра. ДУИ од донации обезбедила вкупно 69.688 евра, а потрошила 119.949 евра. ДПА од донации обезбедила 10.967 евра, а потрошила 44.842 евра. ПОДЕМ од донации обезбедила 1.295 евра, а потрошила 1.983 евра. Комисијата за спречување корупција поднела прекршочни пријави за четири партии и тоа за Обединети за Македонија, СДПМ, НДУ и за ПДП, кои не поднеле финансиски извештаи за сметките отворени за изборната кампања во законскиот рок. Првиот човек на Комисијата, Воислав Зафировски, информираше дека се уште не ги добиле податоците за ...
| | веќе видена | слични

Или Институции „водат борба“ со политичките партии за да достават извештај за финансирањето на изборната кампања. Други пак трошеле повеќе од приливот. Неколку партии повторно не доставија извештаи до Антикорупциска за финансирањето на изборните кампањи, а други пак повторно потрошиле повеќе отколку што имале прилив на нивните сметки отворени за таа намена. Според експертите потребни се построги мерки за сите партии кои го прекршиле изборниот законик. Антикорупциска поднесе кривични пријави за Обединети за Македонија СДПМ, НДУ и ПДП. Додека за Важечките прописи во Македонија се добро уредени меѓутоа законските санкции се според наше мислење, премали. Ние бараме да се заостри политиката кон овој тип на прекршоци да се бараат и правни и физички лица коишто ќе одговараат за тоа ВМРО ДПМНЕ, ДУИ, ДПА и Подем констатираше дека и во втората половина од предизборието немаат покритие за потрошените пари. Поранешниот антикорупционер Сашо Ордановски вели дека еден од главните извори на корупција во земјава се ...
| | веќе видена | слични

Владејачката коалиција за предизборната кампања потрошила 4.4 милиони евра- опозициската коалиција само 285 илјади. Партиите ги доставија финансиските извештаи до антикорупциска . Трошеле во законскиот лимит- но направиле повеќе пропусти. Социјалдемократите и во вториот извештај за кампањата не појасниле- како се трошат парите од кредитот од Комерцијална за кој партијата тврди дека е донација.,. - Сведоци бевте дека веднаш по нашата прес-конференција, од Комерцијална банка А.Д. Скопје демантираа дека станува збор за каква било донација, што упатува на тоа дека податокот презентиран од страна на организаторот на кампањата е неточен. На тоа се надоврза и СРД, кои ги објавија податоците за минутажата на платено политичко рекламирање за првата половина од кампањата. Тие податоци покажуваа многу поразлична слика од онаа прикажаната во првичниот извештај и различна од онаа прикажана во демантот на Комерцијална Банка А.Д. Скопје, изјави претседателот на Комисијата. СДСМ во извештајот не ја запишала а1 како донатор ...
| | веќе видена | слични

Партиите за кампањата трошеле според Законот, никој не го надминал дозволениот лимит, констатира Државната комисија за спречување на корупцијата. Извештаите се коректно но, бараат банкарски изводи. Дополнителна информација бараат и од организаторот на кампањата на СДСМ за кредитот од Комерцијална банка, која демантирала дека се работи за донација. „Од СДСМ е побарано да и бидат доставени поединечни договори врз основа на кои, во рамките на договорот за користење на кредитот се влечени средства за кампањата. Одговор во Државната комисија за спречување на корупцијата се уште немаме“, изјави Воислав Зафировски, претседател на ДКСК. ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ, ДПА И ПОДЕМ потрошиле повеќе пари од пријавените донации. ДУИ пријавеле 4 милиони, потрошиле 7 милиони денари, ДПА 669 илјади, а потрошиле 3 милиони денари, ПОДЕМ, пријавиле 79 илјади, а потрошиле 121 илјада денари. Најголема е разликата кај ВМРО-ДПМНЕ. „Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ од донации обезбедиле 31 милион, 930 илјади денари, а потрошени се 272 ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Државната комисија за спречување на корупцијата денеска информираше дека до неа се пристигнати финансиски извештаи од 14 организатори на изборна кампања, дека од првичните анализи ниту една политичка партија досега го нема надминато законски дозволениот лимит и оти конечните извештаи за кампањата треба да бидат доставени петнаесетиот ден од изборите. Финансиски извештаи не доставиле партиите СДПМ, ОМ, НДУ и ПДП. - Тоа, само по себе, подразбира дека Државната комисија за спречување на корупцијата, поднесе прекршочни пријави за непочитување на обврските што произлегуваат од Изборниот законик, што се однесуваат на организаторот на изборната кампања во својство на правно лице, изјави на прес-конференција претседателот на комисијата Воислав Зафировски. Антикорупциска презема соодветни мерки за санкционирање на ДУА, од која комисијата не добила известување дали во Буџетот се вратени оние 160.000 денари, кои беа пријавени како донација, а согласно Изборниот законик го надминуваа дозволениот лимит од 5.000 евра. За ...
| | веќе видена | слични

Антикорупциска поднесе прекршочни пријави за партиите Обединети за Македонија, СДПМ, НДУ и ПДП бидејќи не поднеле финансиски извештај за кампањата. Претседателот на Антикорупциска Воислав Зафировски вели дека и во вторите извештаи кои им биле доставени забележано е дека ВМРО ДПМНЕ, ДУИ, ДПА и Подем потрошиле повеќе од приливот на нивните сметки. “ДУИ од донации имаат обезбедно 4 милиона и 215 илјади денари, а имаат потрошено 7 милона 215 илјади денари. ДПА од донации обезбедиле 669 илјади денари, а потрошиле 2 милиона 735 илјади 368 денари. ПОДЕМ од донации обезбедиле 76 илјади денари, а потрошиле 121 илјади денари и на крајот Коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ од донации обезбедиле 31 милион 930 илјади денари, а потрошени се 2171 милиона 256 илјади 168 денари“, изјави Зафировски. Зафировски истакнува дека тие се уште не ги добиле податоците за платеното политичко рекламирање во медиумите кои треба да им бидат доставени од Советот за радиодифузија. “На Државната комисија за ...
| | веќе видена | слични

Финансиски извештаи не доставиле партиите СДПМ, ОМ, НДУ и ПДП. - Тоа, само по себе, подразбира дека Државната комисија за спречување на корупцијата, поднесе прекршочни пријави за непочитување на обврските што произлегуваат од Изборниот законик, што се однесуваат на организаторот на изборната кампања во својство на правно лице, изјави на прес-конференција претседателот на комисијата Воислав Зафировски. Антикорупциска презема соодветни мерки за санкционирање на ДУА, од која комисијата не добила известување дали во Буџетот се вратени оние 160.000 денари, кои беа пријавени како донација, а согласно Изборниот законик го надминуваа дозволениот лимит од 5.000 евра. За ДКСК, како што информираше Зафировски, се уште е отворен случајот со кредитот односно како што беше наведено во првиот финансиски извештај донацијата на СДСМ од Комерцијална банка АД. - Сведоци бевте дека веднаш по нашата прес-конференција, од Комерцијална банка А.Д. Скопје демантираа дека станува збор за каква било донација, што упатува на тоа дека ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 215 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 84 | | | веќе видена

Коалиција од 16 американски сојузни држави, предводени од Калифорнија, ја тужи администрацијата на претседателот Доналд Трамп поради неговата одлука за ...
сите 101 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ДКСК: СРД навлегува во нашите надлежности

Од:
До кого (е-маил):
Порака: