ЃУЗЕПЕ РОТУНО НАГРАДЕН ОД „БРАЌА МАНАКИ“: Сепак, одржувањето на фестивалот не е сигурно


За жал, во моментите кога објавуваме прекрасни вести, мора да се занимаваме со она што е наш проблем, а тоа е дека ние како тим работиме за што поквалитетно да го подготвиме ова издание на фестивалот „Браќа Манаки“, ние сè уште со Агенцијата за филм на РМ немаме потпишано договор за организација на овогодишното издание - рече претседателот на ДФРМ, Роберт Насков Прв годинашен лауреат на „Златна камера 300“ за животно дело е Ѓузепе Ротуно, како еден од великаните, најголем меѓу најголемите кинематографери на италијанскиот и на светскиот филм. Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ предвидено е да се одржи од 23 до 30 септември, но сè уште се соочуваат со финансиски проблеми и одржувањето на фестивалот е доведено во прашање. Ѓузепе Ротуно има снимено дузина антологиски филмови, пред сè, на италијанската кинематографија и во прв ред со најголемата и најефектна тандемска соработка со режисерскиот великан Федерико Фелини. Нивни заеднички остварувања се: „Амаркорд“ (1973) нивно ремек-дело за ...
| | веќе видена | слични

Од канцеларијата на адвокатот Пепељуговски, која го застапува Друштвото на филмски работници, добивме документ кој е документ до Агенцијата за филм и Министерството за култура, во кое се оспорува легитимноста на „Центарот за филм“ и неговото право за користење на трговската марка и преземање на фестивалот за филмска камера „Браќа Манаки“. Агенцијата за филм и натаму се однесува како мандатор, кој не сака да ја даде поддршката на единствениот легитимен апликант за организација на Интернационалниот фестивал за филмска камера „Браќа Манаки“. Наводно спорната одлука настанала поради второто здружение кое годинава конкурираше за организатор на високо реномираниот фестивал кој 37 години го организира Друштвото на филмски работници. Имено, Димитар Николов, претседател на Цантарот за филм, кој регистрирал здружение со иста трговска марка „Браќа Манаки“, прави притисок да го преземе фестивалот, а во дописот што пред неколку дена го испрати до медиумите тој вели „ИФФК „Браќа Манаки“ е на градот Битола. Од пред ...
| | веќе видена | слични

„ДФРМ нема веќе никаков кредибилитет да организира ваква манифестација и нивното вчерашно излегување во јавноста е обид повторно да се наметнат како кредибилен партнер на власта и да глумат жртви, иако овие десет години наназад само профитирале и од фестивалот и од своите „филмски активности“. Тие можат секогаш да се јават како коорганизатори и да помогнат фестивалот да достигне повисоки нивоа и да допринесе за културниот развој и на градот и на Републиката. Ова ДФРМ ја изгуби поддршката од МЕДИА програмата за фестивалот, кое минатото раководство и неговиот тим ја добија (а беа наградени со смена во 2016), смена што и судот ја оквалификува со пресуда, како незаконска. И на фестивалот и на филмската дејност воопшто им се потребни темелни промени кои ќе овозможат развој и одржливост.И убаво е и ДФРМ да учествува во тоа“ стои меѓу другото во реакцијата на Здружението за фимска уметност-Центар за филм Битола
| | веќе видена | слични

Итaлијaнскиoт кинемaтoгрaфер Џузепе Рoтунo (1923) е гoдинaшниот дoбитник нa Злaтнa кaмерa 300 зa живoтнo делo... Рoтунo е рoдoнaчaлник нa пoвoениoт итaлијaнски филм кoј се нaдoврзувa нa итaлијaнскиoт неoреaлизaм. Имa снименo голем брoј aнтoлoгиски филмoви, a пoзнaт е пo тaндемскaтa сoрaбoткa сo режисерoт Федерикo Фелини, меѓу кoи е нивнoтo ремек-делo, oскaрoвскиoт „Амaркoрд” од 1973 година. – Имaме рекoрднa и зaслуженa зaстaпенoст нa итaлијaнски кинемaтoгрaфери. Рoтунo ќе биде нoв член вo Клубoт нa великaните. Тoј е нaјгoлемиoт жив светски кинемaтoгрaфер, кoј ги сними нaјзнaчaјните делa нa Фелини, рече директoрoт нa фестивaлoт Блaгoјa Кунoвски-Дoре. Со Фелини Ротуно ги снимил и „Фелини Сатирикон“ (1969), „Казанова на Фелини“ (1976), „Проба на оркестарот“ (1978), „Градот на жените“ (1980), „Бродот плови“ (1983). Во 1996-та со Дарио Аргенто, творец на италијанскиот неохорор саспенс, Ротуно го сними филмот „Стендаловиот синдром“. Својата прва повоена соработка со истакнат италијански режисер Ротуно ја имал во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

"Институциите што поскоро треба да решат кој и како ќе го организира ИФФК "Браќа Манаки". Друштвото на филмските работници на Македонија (ДФРМ) нема никаков кредибилитет веќе да го организира фестивалот. ИФФК "Браќа Манаки" е на градот Битола", се вели меѓу другото во соопштението испратено од Здружението за филмска уметност "Центар за филм" од Битола, кое е еден од апликантите за годинешново издание на овој престижен фестивал "Институциите што поскоро треба да решат кој и како ќе го организира ИФФК 'Браќа Манаки' #. Друштвото на филмските работници на Македонија (ДФРМ) нема никаков кредибилитет веќе да го организира фестивалот... ИФФК "Браќа Манаки" е на градот Битола. Од пред извесно време и фактички и формално. Тоа е причина што на ДФРМ некој не може туку така да им даде пари да го организираат, па имале тие замислена дата за негов почеток или не. ДФРМ нема веќе никаков кредибилитет да организира ваква манифестација и нивното излегување во јавноста е обид повторно да се наметнат како кредибилен партнер на ...
| | веќе видена | слични

И годинава фестивалот Манаки не минува без проблеми. Сега во време кога се подготвува овој фестивал, чие одржување е во септември. Од Душтвото на филмски работници на Македонија велат дека се уште не потпишале договор со Агенцијата за филм за организирање на фестивалот. Навреме ја доставиле апликацијата, но и по истечениот законски рок како што вели Насков не добиле одговор. И предупреди дека доколку што поскоро не се случи потпишување на договорот, ќе се доведе во прашање одржувањето на овогодинешниот фестивал. И директорот на фестивалот Куновски апелира на што поскоро решавање на ситуацијата и одобрување на средствата потребни за организација на фестивалот. Годинава до агенцијата пристигнале две апликации за организација. Директорката на Агенцијата за филм, Мими Ѓоргоска Илиевска, вели дека на ниту еден начин не го опструира организирањето на фестивалот „Браќа Манаки“, но дека мора да постапува во согласност со Законот. „Долгогодишната работа и организацијата на Интернационалниот Фестивал на филмска камера ...
| | веќе видена | слични

Џузепе Ротуно е еден од двајцата лауреати на „златната камера 300“ за животно дело на годинашното 38. издание на меѓународниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“. Ротуно е најпознат како соработник на големиот италијански режисер Федерико Фелини.- Ротуно е великан без кој нашиот клуб на великаните не може да се замисли. Досега имаме голема, но заслужена застапеност на италијанските кинематографери на фестивалот, почнувајќи со Тонино Дели Коли, Данте Спиноти... Годинашниот лауреат е во поодмината возраст, има 94 години, и нема да може да присуствува во Битола да ја прими наградата, но затоа таа ќе му биде предадена во Рим, во неговиот дом каде што живее со својата сопруга - изјави Благоја Куновски, директор на фестивалот.Џузепе Ротуно е родоначалник на поствоениот италијански филм што се надоврзува на италијанскиот неореализам. Негово уметничко име е Пепино. Тој има снимено повеќе антологиски филмови, пред сѐ на италијанската кинематографија, а најплодна соработка има со режисерот Федерико Фелини. ...
| | веќе видена | слични

Многу често тие со манипулации и притисоци врз институциите се обидуваат да создадат слика во јавноста дека се жртви и врз база на тоа да профитираат од системот. На тој начин системот е нивни заложник и жртва со години наназад, а особено последните десетина години кога со друштвото раководи една иста врхушка, која целосно го има приватизирано и Друштвото и неговата функција - обвинува Николов Агенцијата за филм сѐ уште не одлучила кој од двата апликанти ќе го организира Интернационалниот фестивал за филмска камера „Браќа Манаки“. На конкурсот кој го распишува таа, уредно се јавиле двата апликанти, но сѐ уште нема никаква одлука. Во текот на вчерашниот ден актуелното раководство на фестивалот Друштвото на филмски работници, кои досега го организираат фестивалот 37 години, соопштија дека и покрај пречките тие нема да се откажат да се одржи годинешното 38 издание. На нивното излагање вчера, денеска реагира Центарот за филм, кој годинава се јавува како втор заинтересиран апликант за организација на фестивалот. ...
| | веќе видена | слични

По вчерашната прес конференција на Друштвото на филмски работници на Македонија, допис со реакција испрати Центарот за филм – Битола, еден од апликантите за годинашното издание на ИФФК „Браќа Манаки“. Во дописот меѓу другото се вели: -Точно е дека што поскоро треба институциите да решат кој и како ќе го организира ИФФК „Браќа Манаки“. ДФРМ нема никаков кредибилитет веќе да го организира фестивалот „Браќа Манаки“. Многу често тие со манипулации и притисоци врз институциите се обидуваат да создадат слика во јавноста дека се жртви и на база на тоа да профитираат од системот. На тој начин системот е нивни заложник и жртва со години наназад, а особено последните десетина години кога со друштвото раководи една иста врхушка, која целосно го има приватизирано и Друштвото и неговата функција, вели Димитар Николов од Центарот за филм. Според него, ИФФК „Браќа Манаки“ е на градот Битола. Од пред извесно време и фактички и формално. -Тоа е причина што на ДФРМ некој не може туку така да им даде пари да го организираат, ...
| | веќе видена | слични

Џузепе Ротуно, италијанскиот кинематографер и снимател на голем број антологиски филмови меѓу кои ремек-делото „Амаркорд“ на Федерико Фелини, е годинашниот добитник на Златна камера 300 за животно дело на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, пренесува Р.С. „Слободна Европа“. Манифестацијата што ја подготвува Друштвото на филмски работници на Македонија, под мотото „Movie On! Touch the Light“, е планирано да се случи од 23 до 30 септември во Битола, но нејзиното одржување поради молкот на Агенцијата за филм и натаму е неизвесно. Деведесет и четиригодишниот Џузепе Пепино Ротуно, нaјгoлемиoт жив светски кинемaтoгрaфер, снимателот кој има оставено свој белег на голем брoј aнтoлoгиски остварувања, a најпoзнaт е пo сoрaбoткaта сo режисерoт Федерикo Фелини од која посебно за издвојување е нивнoтo ремек-делo - oскaрoвскиoт „Амaркoрд“, е нов член на Клубот на великаните. Тој е добитник на Златна камера 300 за животно дело на 38-то издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Макрон денеска ја почна националната дебата , што ќе трае во наредните три месеци . Дебатата ја почна со 600 градоначалници и локални функционери во малото ...
сите 159 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ЃУЗЕПЕ РОТУНО НАГРАДЕН ОД „БРАЌА МАНАКИ“: Сепак, одржувањето на фестивалот не е сигурно

Од:
До кого (е-маил):
Порака: