Граѓаните ќе ја оценуваат јавната администрација

Македонските граѓани во иднина ќе имаат можност да го оценуваат квалитетот на работа на администрацијата директно поврзана со давање услуги на граѓаните. За таа цел денеска во Скопје ќе биде промовирано отпочнувањето на реализацијата на проектот наречен „Семафор“. Со овој проект, што инаку го спроведува министерството за информатичко општество и јавна администрација, од денеска ќе бидат опфатени сите служби при Секторот за управни работи коишто непосредно работат на услуги за граѓаните. Предвидено е на денешната промоција да присуствуваат министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска и министерот за информатичко општество и јавна администрација Иво Ивановски.
| | веќе видена | слични

Граѓаните што имаат забелешки за постапките на полициските службеници, како и за непочитувањето на професионалните стандарди можат да се пожалат во Секторот за внатрешна контрола и професионални стандарди или преку официјалната веб-страница на Министерството Пријавата може да се поднесе лично или во електронска форма и во неа треба да се опише случајот и да се дадат повеќе информации за него, рече Гордана Јанкуловска, министерката за внатрешни работи, при вчерашната промоција на „Семафор“, што почна да се имплементира и во МВР. Со овој систем граѓаните ќе го оценуваат квалитетот на работата на шалтерските работници во Секторот за управни работи, на оние во матичната служба и на оние за издавање пасоши, лични карти и сообраќајни дозволи. - И покрај големиот интерес за биометриски пасоши, лични карти и сообраќајни дозволи, кои откако почнаа да се издаваат до денес ја постигнаа бројката од над 2,5 милиони документи, со воведените новини за нивно аплицирање и издавање успеавме на граѓаните да им овозможиме ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Семафор со зелено и со црвено светло ќе ве чекаат на шалтерите за издавање готови пасоши и лични карти во објектот за Управни служби на МВР во зградата на МРТВ. Со притискање на едно од копчињата, ќе можете да го оцените односот на службениците. Ова е дел од проектот „Семафор“, кој вчера беше промовиран и во Пасошко. Министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, нагласи дека мислењето на граѓаните е особено важно за да може во иднина да се направат соодветни корекции. Таа апелираше до околу 50.000 граѓани, за кои личните документи се одамна изработени, да дојдат и да ги подигнат за да го избегнат метежот на шалтерите. Министерот за информатичко општество и јавна администрација, Иво Ивановски, потсети дека досега уредите „Семафор“ се инсталирани на сто шалтери во Агенцијата за катастар, Фондот за здравство и за пензиско осигурување, УЈП и МВР. Граѓаните, според него, досега имаат дадено оценка над 5.500 пати, од кои во просек над 85 проценти биле задоволни од услугата. „Ова се' уште е пилот-фаза кога ...
| | веќе видена | слични

За министерот за информатичко општество и администрација сите што вршат јавна функција се јавни службеници. Во истата група ги вбројува и лекарите чија грешка во работата, за разлика од онаа на шалтерските работници, може да биде фатална. За министерот Ивановски услугата на лекарите била од јавен карактер и требало да бидат под законот за јавни службеници. „Во членот 4, став 1 од законот за јавни службеници јасно и прецизно е нагласено дека сите унапредувања, вработувања, заштита на работните односи, оценувањата, дури и отпуштањето од работен однос се регулираат со посебен закон – закон кој треба да го донесе матичното министерство“, рече меѓу другото министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски. Ивановски повтори дека анализата на експретите при подготовката на законот покажала дека во најголем дел од земјите во светот лекарите се поистоветуваат со административците. Но, конкретно не посочи ниту една земја. Според Синдикатот на скопските клиники, ако лекарите не се изземат од овој ...
| | веќе видена | слични

Наташа Гркова Петрушевска Граѓаните ќе го оценуваат квалитетот на работата на администрацијата директно поврзана со давање услуги. Иако сега се сретнуваат граѓаните со овој вид на оценување, сепак тие не ја испуштаат можноста да ја дадат својата оценка. Голем дел се задоволни од услугите, не чекале многу време да ги подигнат личните документи. Велат административците се на добар пат да станат професионалци во својата работа.
| | веќе видена | слични
3 копии

Во МВР од денеска почна имплементација на проектот „Семафор“ со кој граѓаните ќе го оценуваат квалитетот на работата на администрацијата директно поврзана со давање услуги на граѓаните. Од утре ќе бидат опфатени сите служби при Секторот за управните работи кои непосредно работат на услуги за граѓаните. Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, заедно со министерот за информатичко општество и јавна администрација Иво Ивановски денеска во објектот на Управните служби при МВР, каде што се аплицира и се подигаат патните исправи и лични карти, го промовираа отпочнувањето на проектот. Таа нагласи оти е важно да се знае мислењето на граѓаните за да може во иднина да се направат соодветни корекции и модификации доколку тоа е потребно, бидејќи крајната цел е добра и брза услуга за граѓаните. - И покрај големиот интерес на граѓаните за биометриски документи, кои во вкупна бројка од почетокот на нивното издавање до денес е над 2,5 милиони издадени документи, сепак со воведените новини за аплицирање и ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните се задоволни од работата на администрација, така може да се протолкуваат резултатите од проектот „Семафор“ со досегашната употреба на овие апарати за да се оцени работа на јавните службеници. Во пилот фазата во 4 институции, во катастарот, Фондот за здравство, УЈП и во Фондот за пензиско осигурување досега граѓаните најмногу притискале зелено копче и ја пофалиле работата на администрацијата. Но резултатите поради малиот примерок допрва ќе се проверуваат и анализираат. Од денеска и во пасошкото одделение на МВР граѓаните ќе може да се изјаснат дали се задоволни од службениците. /www.kanal5.com.mk
| | веќе видена | слични
4 копии

Скопје, 13 јули - Пилот-проектот „Семафор“ денеска се имплементираше и во МВР, на местата каде што граѓаните имаат најчесто контакт со администрацијата, а тоа е при аплицирање и подигање на патни исправи и лични карти. „Ова е пилот фаза, а уредите за оценување на администрацијата се инсталирани на места каде што се даваат најфрекфентните услуги. Сметавме дека е важно да го знаеме мислењето на граѓаните за да можеме во иднина да направиме некои корекции и модификации кои се потребни. Наша крајна цел е добра и брза услуга за граѓаните, “ изјави министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска. „Со овој пилот- проект се опфатени сто шалтери за почеток и преку него ќе можеме да видиме дали граѓаните се навистина задоволни од администрацијата. Врз база на анализата што ќе ја направиме ќе предложиме конкретни мерки за напредок на кариерата на административните работници. Ова е пилот фаза во која се разгледуваат предностите и негативностите на овој проект, а потребни се околу 20 илјади гласања од граѓаните за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопје, 13 јули - Педесет илјади граѓани не ги подигнале своите лични документи од МВР, иако некои од нив се изработени и пред повеќе од една година, информираше министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска. Јанкулоска апелираше до граѓаните да си ги подигнат овие документи, се со цел да се избегнат непријатни ситуации и да се запази процедурата. „Вкупната бројка на издадени биометриски документи од почетокот до денес изнесува повеќе од 2,5 милиони издадени документи. Со одредени новини во системот на аплицирање и издавање на документите успеавме на граѓаните да им овозможиме оваа процедура да ја поминат за пократок период,“ изјави Јанкуловска. /
| | веќе видена | слични

Во членот 4 став 1 од Законот за јавни службеници јасно и прецизно е нагласено дека сите унапредувања, вработувања заштита на работните односи, оценувањата, дури и прекинувањето на работен однос, се регулираат со посебен закон, кој треба да го донесе матичното Министерство, е одговорот од министерот за информатичко општество и јавна администрација Иво Ивановски, на новинарско прашање зошто смета дека лекарите треба да останат под законот за јавни служеници. Тој појасни дека експертската анализа покажала дека во најголем број земји од светот, сите работници во администрацијата кои вршат услуга од јавен карактер, подвлече, се под заштита на Законот за јавни службеници. - Со посебните закони во секое министерство се регулриаат посебните права на сите вработени, потенцира Ивановски, кој денеска заедно со министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, во објектот на Управните служби при МВР, каде што се аплицира и се подигаат патните исправи и лични карти, го промовираа отпочнувањето на проектот „Семафор“.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Еден од бомбашите самоубијци, пред стравичниот напад во Шри Ланка бил уапсен, па пуштен, изјави портпаролот на владата на Шри Ланка, за „Си-ен-ен“.Илхам Ахмед ...
сите 500 | | | веќе видена

Речиси 170 милиони деца во светот ја немаат примено првата вакцина против сипаници, според податоци за периодот 2010-2017 година, соопшти УНИЦЕФ. Од нив ...
сите 157 | | | веќе видена

Севернокорејскиот лидер Ким Џонг Ун користи свој личен оклопен воз за патувања во други земји.Возот го наследил од татко му, кој со него патувал во Кина и ...
сите 152 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 226 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Граѓаните ќе ја оценуваат јавната администрација

Од:
До кого (е-маил):
Порака: