Нови шест милиони евра за санација на поплавените подрачја


17 копии

Нови шест милиони евра се одвоени за санирање на состојбата во местата зафатени од поплавите на 6 август во Скопско. Од нив, три милиони се од Буџетот на Република Македонија, 2,5 милиони од Буџетот на Град Скопје, а 500 илјади евра издвои Општина Гази Баба. Ова денеска го истакна министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски при означувањето на почетокот на реконструкцијата на улицата „Алија Авдовиќ“ во населеното место Сингелиќ, нагласувајќи дека вкупно 10 милиони евра ќе бидат инвестирани за подобрување на инфраструктурата во местата зафатени со поплавите. „Како Влада посветено работевме да ги подобриме сите услови во поплавените подрачја и за тоа направивме неколку крупни чекори. Пред се, обезбедивме дополнителни три милиони евра директно од Владата преку Јавното претпријатие за државни патишта за подобрување на локалната патна мрежа, а воедно и го сменивме Законот за да може „Македонија пат“ директно да се вклучи во изградбата на сите локални патишта во местата зафатени со поплавите, изјави ...
| | веќе видена | слични

Во општина Гази Баба интензивно се работи на изградба на патна и комунална инфраструктура во новата населба Хиподром 2. За овој локалитет беше донесен Детален урбанистички план според кој е предвидено изградба на околу 300 нови куќи и 12 згради, за кои досега се продадени 75 парцели. За нормално функционирање на објектите во населбата во тек е изведба на примарната инфраструктура за водовод од околу 800 метри, атмосферска канализација од околу 1,2 километри и фекална канализација од околу еден километар. По изградбата на комуналната инфраструктура ќе следи асфалтирање и изведба на тротоари на улицата „Никола Киров Мајски“ и улица„ 5“. Во првата фаза за изградба на инфраструктурата се потрошени 15 милиони денари, а за оваа фаза, според проектот се предвидени околу 28,5 милиони денари, од кои 60 отсто се обезбедени од буџетот на Град Скопје, а остатокот од Општина Гази Баба. Како што информираат од Општината, во следниот период ќе се работи и на расчистување на земјиштето во оваа населба што е во државна ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски, го означија почетокот на градежните работи на новата фекална канализација во населеното место Трубарево - втора фаза, во должина од 4 километри и со 2 препумпни станици -Недостигот од фекална канализација е голем проблем за жителите на овие населени места во општината Гази Баба. Затоа, Град Скопје и помага на Општина Гази Баба во решавањето на овој проблем. Минатата година Град Скопје со 12 милиона денари учествуваше во изградба на првата фаза од фекалната канализација во населеното место Трубарево, проект кој чинеше вкупно 22 милиона денари. Оваа година се вклучуваме во реализацијата на втората фаза од проектот за изградба на фекална канализација во населеното место Трубарево и во вкупната вредност на проектот од 22 милиона денари, Град Скопје учествува со 12 милиона денари. Сакам да нагласам дека Град Скопје оваа година издвојува 25 милиони денари како помош за општината Гази Баба за изградба на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Општина Бутел почна да го реализира поектот за поставување на фекална канализација во новата индустриска зона "Расадник" Бидејќи продажбата на градежните парцели оди добро, а првите два стопански објекти почнаа да се градат, општина Бутел, инфраструктурно ја средува атрактивната индустриска зона што се наоѓа на улица Бутелска, веднаш до скопската обиколница. Фекалната канализација ќе биде во должина од 3 километри, а завршена е првата фаза во должина од 400 метри. Реализацијата на проектот за првата фаза чинеше 2 000 000,00 ден. Изведувач на работите е фирмата "Енергомонт" од Скопје. Средствата се обезбедени од буџетот на општина Бутел.
| | веќе видена | слични
3 копии

Со средства од 6 милиони евра ќе се реконструираат повеќе од 50 километри локални патишта оштетени од поплавите во Скопско а ќе биде обновена и обиколницата кај Стајковци – најави министерот за транспорт и врски, Владо Мисајловски. Вкупно 10 милиони евра ќе бидат инвестирани за да се подобри инфраструктурата во зафатените подрачја – потенцираше тој при посетата на населените места Триангла, Камник и Синѓелиќ каде заедно со градоначалниците на град Скопје, Коце Трајановски и Гази Баба, Тони Трајковски извршија увид во почетокот на реконструкцијата на локалните патишта во кои беа зафатени од поплавите од 6 август. При посетата на Синѓелиќ, Градоначалникот на град Скопје го најави почетокот на обновата на главната сообраќајница во оваа населено место. Изградбата на атмосферската канализација во Камник е веќе во завршна фаза и истата ќе биде во должина од 2,2 километри со што ќе се реши долгогодишниот проблем на жителите од оваа подрачје – истакна градоначалникот на Гази Баба, Тони Трајковски. Трајковски најави ...
| | веќе видена | слични

Нови 6 милиони евра се обезбедени за санација на патната инфраструктура во поплавените подрачја. Како што информираат надлежните 3 милиони евра се од државниот Буџет, 2,5 милиони евра од Градот Скопје и околу 500.000 евра од општината Гази Баба. Градежната механизација интензивно работи на терен а од временските услови зависи кога ќе заврши обновата. Станува збор за околу 50 км локални патишта, а се работи и на атмосферската канализација. Мисајловски информираше дека наскоро ќе почне и санацијата на обиколницата за која се издвоени околу 3 милиони евра. Во завршна фаза е и асфалтирањето на улицата Алија Авдовиќ во општината Гази баба којашто е од особено значење за жителите на овие населени места. Вкупно за подобрување на патната инфраструктура во поплавените подрачја се издвоени преку 10 милиони евра. Во понеделник почнува асфалтирањето на улиците во Брњарци а се прават и подготовките за реконструкција на инфраструктурата во Страчинци и Инџиково.
| | веќе видена | слични
3 копии

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски заедно со Министерот за транспорт и врски, Владо Мисајловски и Градоначалникот на општина Гази Баба, Тони Трајковски, денеска /15.10.2016 година, сабота/ присуствуваа на почетокот на градежните работи за реконструкција на улицата Алија Авдовиќ во Сингелиќ во должина од 550 метри. Улицата „Алија Авдовиќ“ на овој потег ќе добие нов коловоз и тротоари. Новиот коловоз ќе биде во должина од 550 и со променлива ширина (од 6,2 метри до 5,6 метри). На оваа делница ќе бидат поставени тротоари со бекатон од двете страни на улицата. Новите тротоари ќе бидат со променлива ширина, од едната страна 2 метри, а од другата страна 1,5 метар. Исто така, ќе бидат поставени и нови рабници и ивичњаци. Градот Скопје за овој проект од буџетот издвојува околу 8.200.000 денари.
| | веќе видена | слични
4 копии

Ова денеска го истакна министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски при означувањето на почетокот на реконструкцијата на улицата „Алија Авдовиќ“ во населеното место Сингелиќ. Нови шест милиони евра се одвоени за санирање на состојбата во местата зафатени од поплавите на 6 август во Скопско. Од нив, три милиони се од Буџетот на Република Македонија, 2,5 милиони од Буџетот на Град Скопје, а 500.000 евра издвои Општина Гази Баба. Ова денеска го истакна министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски при означувањето на почетокот на реконструкцијата на улицата „Алија Авдовиќ“ во населеното место Сингелиќ. – Како Влада посветено работевме да ги подобриме сите услови во поплавените подрачја и за тоа направивме неколку крупни чекори. Пред се, обезбедивме дополнителни три милиони евра директно од Владата преку Јавното претпријатие за државни патишта за подобрување на локалната патна мрежа, а воедно и го сменивме Законот за да може „Македонија пат“ директно да се вклучи во изградбата на сите локални патишта во ...
| | веќе видена | слични

Дополнителни средства од 3 милиони евра се обезбедени од Владата ,2,5 милиони евра од градот Скопје и половина милион од Општоната Гази Баба - за што поскоро санирање, истакна министерот за транспорт Владо Мисајловски, кој како што рече преку направените законски измени Македонија пат директно ќе се вклучи во санација на населените места. Градежните зафати на локалните патишта од околу 50 км чија вредност достига  6 милиони евра, се очекува бидат завршени до крај на годинава, а за кратко време ќе се реконструира и обикоолницата, рече Мисајловски. При увидот на градежните работи, Градоначалникот на град Скопје Коце Трајановски констатира дека тампонирањето на улиците од поплавените подрачја е завршено, останува да се заврши асфалтирањето кое што е во тек – во населените места Сингелиќ и  Стајковци веќе е асфалтиран по еден дел на  локалните патишта. Како што вели тој вредноста на инвестицијата тука изнесува 8 милиони денари. По завршување на инфраструктурните зафати  ќе се подобрат условите на жителите кои ...
| | веќе видена | слични

Останато

Правилната форма на државјанството напишано на личните документи на албански јазик треба да биде државјанство „на Македонија“ („E Maqedonisë”), а не како што ...
сите 188 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 90 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нови шест милиони евра за санација на поплавените подрачја

Од:
До кого (е-маил):
Порака: