Интернетот не e само игра. Кликај безбедно… Вип започнува со едукативна програма за деца за безбедно користење на интернет

2 копии

Водејќи се од својата долгорочна посветеност за промоција на вистинските општествени вредности, а во согласност со добро познатото мото на компанијата, “Повеќе за вас”, Вип започнува со реализација на едукативна и иновативна програма под името “Интернетот не e само игра. Кликај безбедно…” наменета за најмладите. Имено, од денеска па се до крајот на учебната 2018 година, вработените на Вип преку интерактивни и интересни предавања прилагодени на возраста и образовната програма, ќе ги запознаваат учениците од 4-то одделение и ќе го збогатуваат нивното знаење за Интернетот, како безбедно да бидат дел од светската мрежа, и притоа како да ги заштитат своите лични податоци. Почетокот на програмата која е прва од својот вид, ја означија Мислав Галер, Извршен директор на Вип и министерката за образование Рената Дескоска во просториите на ОУ “Гоце Делчев” во Скопје, каде денеска беа одржани првите предавања. – Со оваа програма, Вип уште еднаш ја потврдува својата јасна определба да вложува во заедницата каде работи и ...
| | веќе видена | слични

Кире Ристески е ученик во второ одделение во подрачното училиште во селото Врбоец, кое работи во рамките на ООУ „Никола Карев“ во Крушево. Тој е еден од учесниците на петтиот меѓународен фестивал „Математика без граници“, кој се одржува во есенски, зимски, пролетен и финален круг. Кире првпат учествуваше во зимскиот круг и доби сребрен медал - втора награда заедно со уште петмина други ученици од централното училиште и тоа: второодделенците Борис Николоски и Мартин Ристески, кои се второнаградени, Ели Ѓорѓиеска петто одделение, исто така со освоено второ место, шестоодделенецот Теодор Николоски, кој го освои првото место и Нико Доага седмо одделение, втора награда.Се надеваме на одлични резултати и во следниот круг, со што учесниците ќе се пласираат во финалниот натпревар, што ќе се одржи во Бугарија. - Во ова подрачно училиште има вкупно 15 дечиња во три одделенија: второ, трето и петто одделение од кои второ и трето се во комбинирана паралелка. Кире се истакнува со своите знаења и постигнувања, особено по ...
| | веќе видена | слични
16 копии

Бирото за развој на образованието изготви нов предлог-список на лектири за основното образование (од второ до деветто одделение). Списокот на лектири се освежува и дополнува за да биде во чекор со интересите на учениците, односно да го поттикне и зголеми интересот за книгата кај младите читатели преку зближување на содржините на лектирите со современите трендови и интереси на ученикот. Исто така, ревидирањето на списокот на лектири се прави со цел да им даде слобода на наставниците во нивната работа и да се збогати изборот на лектири со кој тие би можеле да работат низ годините. Овој предлог го доставуваме на јавен увид и дебата со цел стручните лица во Република Македонија да се произнесат за новиот список за лектири. Наставниците од основните училишта се поканети да се вклучат во јавната дебата и да го искажат своето мислење во однос на списокот за лектири, а предлогот ќе биде доставен за мислење и до универзитетите во Република Македонија, како и до Друштвото на писатели на Македонија. Списокот е објавен ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Според зборовите на руската министерка за образование и наука Олга Василјева, ова не бара дополнителни компетенции од учителите. Министерството за образование и наука на Русија планира во следните две години во училиштата да воведе задолжителни часови по шах за учениците од прво до четврто одделение. Ова го соопштила министерката за образование и наука Олга Василјева. „Планираме да воведеме задолжителни часови по шах во следнте две години, можеби дури и следната година, од прво до четврто одделение, еден час неделно“, рекла министерката.
| | веќе видена | слични

После низата критики во однос на изборот на лектирите за основците, надлежните подготвија нов список со лектири за учениците од второ до деветто одделение. Министретсвото за образование и наука информираше дека Бирото за развој на образованието изготви нов предлог-список за лектири за основното образование од второ до деветто одделение. - Списокот на лектири се освежува и дополнува за да биде во чекор со интересите на учениците, односно да го поттикне и зголеми интересот за книгата кај младите читатели преку зближување на содржините на лектирите со современите трендови и интереси на ученикот. Исто така, ревидирањето на списокот на лектири се прави со цел да им даде слобода на наставниците во нивната работа и да се збогати изборот на лектири со кој тие би можеле да работат низ годините – соопштија од МОН. Овој предлог е доставен на јавен увид и дебата со цел стручните лица од земјава да се произнесат за новиот список за лектири. МОН ги повикува наставниците од основните училишта да се вклучат во јавната ...
| | веќе видена | слични

Современото живеење наметнува развивање на повеќе нови вештини и „писмености“ за едноставно функционирање во цивилизацијата. Сѐ почесто терминот „писменост“ се дообјаснува со дополнителни одредници, како: техничка, функционална, медиумска... Но се чини дека стапицата во промовирањето на сите „нови писмености“ е во тоа што, покрај нив, се заборава дека првично треба да биде усвоена онаа елементарната писменост - читање и пишување.Последниве децении, со поголемата достапност и примена на информатичките уреди, кои се „паметни сами по себе“ (компјутери, паметни телефони...), како да се запоставува во образовниот процес развивањето на способноста кај децата за совладување на традиционалните, всушност основните вештини на комуникација и стекнување знаење. Може да прозвучи претерано и карикатурално, но новата генерација предучилишни деца во Македонија почнуваат да зборуваат со чудна мешавина на македонски и англиски зборови, кои ги усвоиле од видеоигри и (цртаните) филмови што им се лесно достапни на уредите со ...
| | веќе видена | слични

Министерството за образование и наука на Русија планира во наредните две години во училиштата да воведе задолжителни часови по шах за децата од прво до четврто одделение. Според зборовите на руската министерка за образование и наука Олга Васиљева, тоа од наставниците не бара дополнителна компетенција. „Планираме да воведеме задолжителни часови по шах во наредните две години, можеби наредната година, од прво до четврто одделение, по еден час неделно“, вели министерката. „Тоа е доста едноставна програма, конципирана на таков начин што наставниците од секоја возраст ќе можат сами, користејќи препораки од методичарите, да го научат детето да го разбира шахот“, истакнува Васиљева. Таа додаде дека пред да донесе одлука за оваа реформа, министерството за образование и наука спровело потребно истражување. „Не е никаква новост тоа што шахот е директно поврзан со унапредувањето на квалитетот на образованието на нашите деца. Тоа е така во сите земји. Кај нас во 40 региони се игра шах и тие покажуваат целосно различни ...
| | веќе видена | слични

Може ли едно општество да функционира и да има визии за иднината, ако новите генерации немаат интерес и навика за читање? Дали навистина читањето на текст, подолг од статус со 140 карактери на социјалните мрежи претставува интелектуален напор, или демоде-навика? Интересно е што во темата што сѐ почесто се наметнува во образованието на младите генерации, како главен проблем сѐ повеќе се истакнува губењето интерес за читање, а речиси никој не ни помислува да се загрижи за веќе одамна загубениот интерес и желба за пишување и креативно изразување. Со секоја реформа што се спроведуваше во образованието, наводно со намера на учениците да им се овозможи полесно усвојување на знаењата, се чини дека се редуцира списокот на лектирите што треба да се обработат во текот на една учебна година. Па, така, на списокот за лектири, предложен од Бирото за развој на образованието, во четврто и во петто одделение, се споменуваат само три, односно две литературни дела: „Шеќерна приказна“ од Славко Јаневски, „Орхан“ од Неџати ...
| | веќе видена | слични

Министерството за образование, наука и млади од Кантонот Сараево потврди дека ќе се спроведува интерна евалуација во основните училишта, објави Радио Сараево . Од Министерството посочуваат дека по реакцијата на родителите, организирани преку Совет за родители на Сараево, било договорено од тестирањето да се исклучат учениците од четврто и деветто одделение, во учебната 2017/2018 година. Ова е сторено бидејќи било утврдено дека учениците се доволно оптоварени, па ова тестирање ќе им создаде дополнителен стрес. Интерната евалуација ќе се одвива во сите одделенија, а екстерната проценка на знаењата по трето и шесто одделение. „Тоа ќе бидат обични тестови, систематизација на знаењето без никаков стрес и влијание врз оценките, а тоа ќе го направат наставниците во нивните одделенија. Тестовите сега се подготвуваат и навистина нема потреба од стрес. Ова е типична проценка на учењето на учениците во овие одделенија и тестовите за знаењето ќе бидат во согласност со курикулумот и наставните содржини што децата веќе ...
| | веќе видена | слични

Со освоен сребрен медал на јуниорската македонска математичка олимпијада, Бојан Димовски (9 одд.) е најдобриот ученик на ова училиште. Освен со бројките, сака да се дружи и со книгите - Олдос Хаксли е негов омилен автор Екипата на Факултети.мк го посвети февруари на интересни приказни и личности од Велес. Не можевме, а да не му обрнеме внимание на најстарото основно училиште во Македонија, „Св. Кирил и Методиј“. Сместено во стариот дел на градот, во непосредна близина на многу културни обележја на градот (куќите на Кочо Рацин, Јордан Хаџиконстантинов-Џинот), преродбеникот Васил Главинов и други обележја), од ова училиште се изродиле Кочо Рацин, Панко Брашнаров, гемиџиите, актерот Петре Прличко, ракометарот Пепи Манасков... Минатата година „Св. Кирил и Методиј“ одбележа 160 години од основањето. Наш домаќин во училиштето беше Илчо Стојановски, в.д. директор од пред два месеца, инаку наставник по ликовно образование во истото училиште веќе десет години. Иако е кусо време на раководна позиција, сепак, добро ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Тамара Тодевска откри како се чувствува по Евровизија каде за македонија го освои 7-то место, но и даде свој коментар за тоа што Србија не доби ниту еден поен ...
сите 272 | | | веќе видена

Иранскиот претседател Хасан Рохани изјави дека Техеран нема да попушти под притисокот на САД и дека нема да се откаже од своите цели, дури и ако Иран биде ...
сите 169 | | | веќе видена

Македонија за првпат дебитираше на Евровизија во 1998 година која се одржа во Бирмингем, Англија со настапот на Владо Јаневски. Најдобриот пласман Македонија ...
сите 222 | | | веќе видена

Пратеникот Павле Богоевски, кој е и претседател на собраниската Комисијата за деловнички и мандантно-имунитетни прашања поднесе оставка, откако во јавноста се ...
сите 158 | | | веќе видена

Ден по именувањето на Еролд Мусилу за прв човек на Агенцијата за разузнавање , од коалицискиот партнер во власта ДУИ – повик до претдателот Пендаровски да ја ...
сите 129 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Интернетот не e само игра. Кликај безбедно… Вип започнува со едукативна програма за деца за безбедно користење на интернет

Од:
До кого (е-маил):
Порака: