На лекарите им пукна филмот

Лекарите не можејќи да го издржат постојаниот притисок од здравствените власти, за своите права одлучија да преземат поголем чекор, со надеж дека нивната моментална ситуација ќе биде решена. Лекарската фела, која е на крајот на нервите, најавува масовен штрајк од среда, поради секојдневните удари и притисоци кои ги добиваат од Министерството за здравство. Незадоволството е од плаќање според оствареното (учинок), лекарите да бидат јавни службеници, постојаното вработување партиски војници и зачестеното намалување на платите. Ова се само дел од причините кои секојдневно создаваат револт кај лекарите, кои правдата планираат да ја бараат преку протести. Први на листата во борбата за опстанок се лекарите од универзитетскиот Стоматолошки клинички центар, кои во средата ќе излезат на мирен предупредувачки протест. Веднаш по нив на листата за штрајк се Самостојниот синдикат на Клиничкиот центар и Психијатриската болница „Бардовци“. Лекарите не можејќи да го издржат постојаниот притисок од здравствените ...
| | веќе видена | слични

Стотина вработени на Стоматолошката клиника вчера со полчасовен мирен протест го изразија револтот од лошото раководење на директорскиот тим и, како што нагласија, е на штета на лекарите и на пациентите, а води до целосно уништување на оваа некогаш врвна здравствена установа. Вработените обвинуваат дека директорите бесправно им ги намалуваат платите, им вршат мобинг и ги тераат постарите вработени да си заминат во пензија. - Ни се врши класичен мобинг со наметнување на норми за работа што не може да се исполнат и автоматски се намалуваат платите. На постарите колеги им се врши притисок да одат во пензија, се прават планови за давање на клиниката под концесија и се тоа на крај ќе заврши со нејзино целосно уништување - рече вчера Атанас Шуков, претседател на синдикатот на Клиниката за стоматологија. Претседателот на синдикатот на клиниките Дејан Ставриќ, пак, истакна дека состојбата на Стоматолошката клиника, всушност, ја претставува пошироката слика на целото јавно здравство, од што најмногу страдаат ...
| | веќе видена | слични

Околу сто вработени од стоматолошките клиники вчера во клиничкиот двор излегоа на предупредувачки мирен протест. Половина час, од 10 до 10,30 часот, стоматолозите протестираа изразувајќи го своето незадоволство и револт, како што велат, од лошото менаџирање на директорскиот тим, што оваа некогаш врвна стоматолошка установа ја водело во пропаст. Вработените ги обвинија директорите дека незакоснки им ги кратат платите, им вршат мобинг и ги тераат постарите вработени да си заминат во пензија. „Ни се наметнуваат норми за работа што не може да се исполнат и автоматски ни се намалуваат платите. Врз постарите колеги се врши притисок да одат во пензија, а се прават планови и за давање на клиниката под концесија, што на крај ќе заврши со нејзино целосно уништување“, истакна вчера д-р Атанас Шуков, претседател на синдикатот на Клиниката за стоматологија. На протестот на стоматолозите поддршка даде Клиничкиот синдикат. Состојбата на стоматолошката клиника, како што рече претседателот на синдикатот на клиниките, Дејан ...
| | веќе видена | слични

Вработени во Стоматолошкиот клинички центар вчера со предупредувачки протест го искажаа незадоволството од, како што велат, постојаниот мобинг, лошото менаџирање и притисокот што го вршело раководството врз нив Тие им дадоа на директорите рок од пет дена за да почнат да комуницираат и да ги решаваат проблемите. Претседателот на синдикатот на Стоматолошкиот клинички центар, Атанас Шуков, обвини дека се врши постојан притисок врз постарите колеги, кои се принудуваат да одат во пензија. Стручниот директор на клиниката, д-р Адријан Даци вели дека мора да преземаат мерки за да обезбедат пари, зашто немаат доволно голем буџет. Тој ги отфрли обвинувањата дека на клиниката има мобинг. Инаку, двајцата директори рекоа дека се подготвени на разговор со незадоволните лекари и дека се надеваат дека има простор за договор.
| | веќе видена | слични

И покрај студеното време, повеќе од 100 стоматолози од скопскиот Стоматолошки клинички центар вчера протестираа половина час во кругот на центарот, незадоволни од високите норми за работа, притисокот што, како што велат, врз нив го вршат двајцата директори и лошото менаџирање. Вработените му дадоа рок од пет дена на раководството за договор. Во спротивно, ќе има нови протести. - Трпиме мобинг, а наметнати ни се високи норми за да ја добиеме основната плата, а кој нема да ги потпише нема да може да оди на годишен одмор. Мерките што економскиот директор ги смета за финансиска реализација што секој стоматолог треба да ги оствари се косат со сите закони. Освен тоа, постојан притисок се врши врз постарите колеги, кои директорот ги вика еден по еден на разговор за да одат во пензија. Ова води кон уништување на центарот. Нели Владата донесе одлука дека ако директор за шест месеци не оствари позитивно работење, ќе биде сменет - рече д-р Атанас Шуков, претседател на Синдикатот на Стоматолошкиот клинички центар. ...
| | веќе видена | слични

Мемаџерите на Клиниката не се согласуваат со обвинувањата на Синдикатот и тврдат плаќањето по учинок не е воведено самоволно и не е волунтаристички Мобингот, односно притисокот за порано заминување во пензија, и барањето стоматолозите да земаат плата според остварениот учинок беа главните причини поради што незадоволните стоматолози од Стоматолошкиот клинички центар во Скопје вчера мирно протестираа. Протестот беше во периодот од 10 до 10,30 часот пред објектот на Клиниката, каде што тие генерално искажаа незадоволство од работењето на двајцата директори и нивното лошо менаџирање. - Покрај мобингот, наметнати ни се високи норми за да ја добиеме основната плата. Мерките кои економскиот директор ги смета за финансиска реализација што секој стоматолог треба да ги оствари се косат со сите законски мерки - реагира Атанас Шуков, претседател на Синдикатот на Стоматолошкиот клинички центар. Со неговиот став не се согласуваат двајцата директори. Тие реагираат и велат дека плаќањето по учинок не е воведено самоволно и ...
| | веќе видена | слични

Протестираа стотина вработени во стоматолошкиот клинички центар. Велат дека се незадоволни од третманот на работното место и од плаќањето по учинок. Иако со министерот за здравство се договориле за одложување на вториот проблем, бараат промени на моделот. Министерот Османи ќе ги разгледа поплаките и барањата на стоматолозите. Раководството на стоматолигија негира дека има мобинг на работните места. ,,Незадоволството е класичен мобинг што го врши економскиот директор, како и постојаното наметнување на финансиски реализации, усмената комуникација со него, воведување мерки кои на вработените не им се познати од страна на менаџерскиот тим особено од економскиот кој што тоа го прави во директна релација со другите директори и со Владата,,-Атанас Шуков-синдикат на стоматологија. ,,Највисоките структури бараат од нас од вработените да бараме финансиско реализирање. Вистина е дека неколку лица или лекари реализираат големи финансиски приходи, додека голем дел како што спомна и колегата, директорот, не работат, не ...
| | веќе видена | слични

Стотина вработени од универзитетскиот стоматолошки центар преку получасовен протест побараа да сопре, како што велат, непрофесионалното работење на раководството на клиниката. Вработените обвинија дека директорите ги тераат речиси двојно да го зголемат обемот на работа за да си ја заработат платата. Стоматолозите тврдат дека секојдневно се изложени на мобинг. „Се врши мобинг врз вработените и кој нема да ја потпише таа финансиска реализација, нема да добие. Една од мерките му е под притисок да ги прати во пензија постарите колеги“, тврди д-р Атанас Шуков, вработен во Стоматолошки универзитетски центар. „Протестот има за цел примарно да ги заштити пациентите, а потоа и нас – вработените“, во одбрана застана и самостојниот синдикат на скопските клиники. Генералниот директор на стоматолошкиот центар, Даци и економскиот, Илиоски ги отфрлија обвинувањата од своите вработени. Велат дека се отворени за дијалог, но се сомневаат дека зад протестот стојат симпатизери на опозицијата. „Ние на платен список имаме ...
| | веќе видена | слични

Стоматолозите се први кои излегоа на предупредувачки протест поради наталоженото незадоволство од условите во кои работат и проблемите со платите. Лекарите ќе станат јавни службеници, докторите ќе земаат плата по учинок, воведување концесија за дел од клиниките, новите законски модели во здраството и притисок врз вработените како и преотовареност на некои болници. Ова се дел од пакетот проблеми на кои се жалат здраствените Ако се најде решение за тие две институции односно она што се бара од нив, тогаш веројатно нема да има протест, а доколку нема слух сигурно ќе има протест работници. Стоматолозите се први кои излегоа на предупредувачки протест по, како што велат, наталоженото незадоволство од условите во кои работат и проблемите со платите. Претседателот на Самостојнниот синдикат на скопските клиники Дејан Ставриќ вели дека по разговорите со министерот за здравство, примената на проект за плаќање по учинок во сите установи е одложена на три месеци. Тој додава дека тие не се противат на проектот за ...
| | веќе видена | слични

Стоматолозите од Kлиничкиот центар одржаа предупредувачки протест против концептот за плаќање по учинок.Револтирани од, како што велат, катастрофалната состојба на Клиниката за стоматологија се поажлија на постојан мобинг од страна на директорите.На раководството на Клиниката... Стоматолозите од Kлиничкиот центар одржаа предупредувачки протест против концептот за плаќање по учинок.Револтирани од, како што велат, катастрофалната состојба на Клиниката за стоматологија се поажлија на постојан мобинг од страна на директорите.На раководството на Клиниката му дадоа рок од 5 дена да изнајдат заедничко решение, во спротивно најавија нови протести.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателката на комисијата Билјана Ивановска во интервју за Радио Слободна Европа вели дека освен изборната кампања и финансирањето на политичките партии, ...
сите 241 | | | веќе видена

Извршниот директор на Етиопиан Ерлајнс Теволде Гебремариам, по несреќата на атиопскиот авион во кој загинаа 157 лица, изјави дека предупредувањата и барањата ...
сите 52 | | | веќе видена

Лидерот на Демократската Унија за Интеграција (ДУИ), Али Ахмети апелира до најголемата опозициска партија да продолжи со учество во работните групи при ...
сите 218 | | | веќе видена

Оставки од претседателот Александар Вучиќ, премиерката Ана Брнабиќ, собранискиот спикер Маја Гојковиќ, оставка на раководството на РТС и обезбедување услови за ...
сите 195 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

На лекарите им пукна филмот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: