Во Македонија становите градени како А, често се случува всушност да бидат од пониската Б, па дури и Ц класа

Највисоката А енергетска класа на хартија не е гаранција дека скапо платениот стан и во реалноста е мал потрошувач на струја, тврдат експертите. Во Македонија, велат тие, становите градени како А, често се случува всушнот да бидат од пониската Б, па дури и Ц класа. – Енергетската ефикасност се разгледува само на почеток, на ниво на проектирање, но дали тоа што е ставено на хартија навистина излегува и на дело кога зградата или објектот ќе се пушти во употреба? Анкетите покажуваат дека тоа засега не е случај. Голема е дискрапанцата меѓу потрошувачката на енергија што била предвидена и онаа што е реална во пракса, вели Игор Панчевски, експерт за енергетска ефикасност, за Вечер. Тој појаснува дека не се знае што се случува во изведбата, зашто нема комуникација меѓу различните учесници во градбата, како градежници, архитекти, машинци, електричари и други. Ниту употребата на најквалитетни материјали, според него, не е гаранција за висока енергетска ефикасност, зашто важно е и тоа колку рабвтниците се обучени за ...
| | веќе видена | слични

СКЕЕОР претставува студентска конференција на тема Енергетска ефикасност и одржлив развој. Основната идеја на конференцијата е размена на знаења и мислења меѓу студентите, професорите и претставниците од компании со што би се направил чекор напред кон решавање на дел од проблемите од областа на енергетска ефикасност и одржлив развој. Конференцијата опфаќа широки и актуелни области на истражување како обновливи извори на енергија и сите класични и иновативни решенија за подобрување на енергетската ефикасност. Студентите може да обработуваат теми од областа на автоматизација како и паметни мрежи кои вклучуваат интегрирање и редовно користење на електрични возила. Енергетски ефикасните материјали и објекти имаат огромен потенцијал кој студентите исто така ќе можат да го истражат во рамките на конференцијата. Конференцијата е наменета за додипломци и постдипломци, претставници од академската средина кои се занимаваат со оваа проблематика и сите компании кои во текот на своето работење имплементираат методи кои ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Граѓаните плаќаат поскапо за станови што се водат како енергетски ефикасни, а всушност не се. Според сегашната законската регулатива, енергетската ефикасност кај новите згради се оценува додека се во фаза на проект, а не како финален продукт. Експертите го лоцираат проблемот во непрофесионалноста на градежниците. Новите правилници, што треба да стапат во сила до крајот на годинава, предвидуваат низа проекти и обуки како би се решил овој проблем. “Сертификатите во овој момент се издадени на база проектна документација, а што се случило понатаму во текот на изградбата не се знае. Вие можете колку сакате добри материјали да внесете, колку сакате добри прозори да поставите. Доколку оние кои се на терен сето тоа добро не го имплементираат, ефектите од тоа се многу слаби”, објаснува Игор Панчевски, експерт за енергетска ефикасност. Со измените во Законот за енергетика, секој кој сака ќе може да користи обновливи извори за производство на струја независно од останатите станари во зградата. А вишокот на енергија, ...
| | веќе видена | слични

Има објекти што се проектирани како една класа, а потоа се покажува дека се сосема друга, поради што и граѓаните добиваат многу повисоки сметки. За надминување на ваквите пропусти, Стопанската комора на Македонија најави нов триесетмесечен проект т.н. „Тренинг“, кој ќе ги обучува работниците и компаниите-изведувачи на добро поставување изолација, прозорци, врати Граѓаните не можат да бидат сигурни дали кога купуваат стан добиваат навистина енергетски ефикасен објект од А-категорија како што стои во проектната документација или од Б, па дури и од Ц-класа, зашто често, потрошувачката на енергија по пуштањето во употреба на станбениот објект е многу поголема од теоретски предвидената пред неговата изградба. Како што истакнаа во Стопанската комора на Македонија, сертификатите за енергетска ефикасност на становите, во согласност со легислативата во овој момент, се издаваат врз база на проектната документација, но во текот на изградбата се случуваат најразлични промени, кои потоа доведуваат до отстапувања. – ...
| | веќе видена | слични

Инвестицијата во стан во Македонија често е скапа, но неисплатлива. Ретко кој купувач навистина го добива квалитетот што го платил. Граѓаните не можат да бидат сигурни дека вградените материјали ќе бидат истите како наведените во проектната документација. Дел од нив мислат дека купуваат енергетски ефикасен објект, а добиваат и за неколку класи помал квалитет, па по вселувањето сметките за струја се неколкукратно поголеми од планираните. Од Стопанската Комора велат дека во моментов сертификатите за енергетска ефикасност се издаваат врз база на проектната документација, а не на крајниот изменет проект. Затоа бараат во Македонија да се воведе таканаречениот БИМ процес кој наголемо функционира во Европа и го следи целиот процес на градба од почеток до крај. – Енергетската ефикасност се разгледува само на почеток, на ниво на проектирање, но дали тоа што е ставено на хартија навистина излегува и на дело кога зградата или објектот ќе се пушти во употреба? Анкетите покажуваат дека тоа засега не е случај. Голема е ...
| | веќе видена | слични

Иако плаќаат за стан од А категорија што значи енергетски ефикасен објект, граѓаните многу често добиваат стан од Б или Ц категорија. Тоа во пракса значи дека потрошувачката на енергија е многу поголема од предвидената во проектот, односно граѓаните добиваат многу повисоки сметки за струја и парно греење. Експертите објаснуваат дека сертификатите за енергетска ефикасност на становите во моментов се издаваат врз база на проектна документација, но во текот на изградбата се прават редица измени и отстапки. „Енергетската ефикасност се разгледува само на ниво на проектирање, но дали тоа што е ставено на хартија навистина го има кога зградата или објектот ќе се пушти во употреба? Анкетите покажуваат дека тоа засега не е случај, кажа Игор Панчевски, експерт за енергетска ефикасност. Причините за ваквата честа појава на пазарот на недвижности Панчевски ги лоцира во сложениот процес на градба и во вештините на работниците, но не и во желбата на инвеститорот да си ги намали трошоците. Извор: Телма
| | веќе видена | слични
2 копии

Граѓаните не можат да бидат сигурни дали кога купуваат стан добиваат навистина енергетски ефикасен објект од „А“ категорија како што стои во проектната документација или „Б“, па дури и „Ц“ класа, зашто често, потрошувачката на енергија по пуштањето во употреба на станбениот објект е многу поголема од теоретски предвидената пред неговата изградба. Како што беше речено денеска во Стопанската комора на Македонија, сертификатите за енергетска ефикасност на становите согласно легислативата во овој момент, се издаваат врз база на проектната документација, но во текот на изградбата се случуваат најразлични промени кои потоа доведуваат до отстапувања. – Енергетската ефикасност се разгледува само на почеток, на ниво на проектирање, но дали тоа што е ставено на хартија навистина излегува и на дело кога зградата или објектот ќе се пушти во употреба? Анкетите покажуваат дека тоа засега не е случај. Голема е дискрапанцата меѓу потрошувачката на енергија што била предвидена и онаа што е реална во пракса, истакна Игор ...
| | веќе видена | слични

Највисоката енергетска „А“ класа на хартија, не е гаранција дека скапо платениот стан и во реалноста е мал потрошувач на струја, велат експертите. Досегашните искуства покажале дека реалните трошоци кај објектите се поголеми од предвидените. Во Скопје, само мал број објекти се градени според стандардите на европската енергетска ефикасност. Според експертите, квалитетните материјали доколку правилно не се вградени, ќе дадат слаби ефекти. Со проектот ќе се прави промена на состојбата на терен, ќе се вршат обуки, инвеститорот ќе има целосен увид во енергетската состојба на објектот. Новиот проект на Стопанската комора ќе се реализира во соработка со партнер од Шпанија и со Факултетот за електротехника и информациски технологии. Дијана Ценевска
| | веќе видена | слични

 Како што стои во проектната документација или „Б“, па дури и „ц“ класа, зашто често, потрошувачката на енергија по пуштањето во употреба на станбениот објект е многу поголема од теоретски предвидената пред неговата изградба. Како што беше речено денеска во стопанската комора на Македонија, сертификатите за енергетска ефикасност на становите согласно легислативата во овој момент, се издаваат врз база на проектната документација, но во текот на изградбата се случуваат најразлични промени кои потоа доведуваат до отстапувања.
| | веќе видена | слични

Останато

Aко некој на јавна функција носи одлуки без да има правен основ, тоа е кривично дело за злоупотреба на положбата и тоа е кривично дело кое не застарува и нема ...
сите 449 | | | веќе видена

Само еден ден пред сведочењето на бизнисменот Орце Камчев во случајот „Рекет“, утринава полицијата влезе во неколку негови фирми. Причината за упадот е наводен ...
сите 460 | | | веќе видена

Истражители, експерти, стручна и административна служба можеле да бидат дел од Специјалното јавно обвинителство, а за тоа одлучувала специјалната јавна ...
сите 93 | | | веќе видена

Во Скопје се одржa протестен Марш за чист воздух, преку кој граѓаните побараа ефикасност од надлежните институции во борбата со загадувањето на воздухот.На ...
сите 56 | | | веќе видена

Синоќа во 20,26 часот било пријавено дека во Битола, на улицата “Никола Тесла“ патничко моторно возило “БМВ“ со битолски регистарски ознаки управувано од ...
сите 120 | | | веќе видена

Партијата нема должничко-доверителски односи со компаниите коишто беа споменати денеска во медиумите, рече вечерва во Ѓорче Петров претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ...
сите 224 | | | веќе видена

Во интервју за магазинот „ГО“, Златан Ибрахимовиќ имаше остри зборови кон Кристијано Роналдо. Италија Запрашан дали со враќањето во Серија А ќе го види ...
сите 203 | | | веќе видена

Пендаровски, како што инфомираат од претседателскиот кабинет,  ќе има обраќање на конференцијата „Балкански дијалози“ на тема „Проширување на ЕУ – неисполнето ...
сите 239 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Во Македонија становите градени како А, често се случува всушност да бидат од пониската Б, па дури и Ц класа

Од:
До кого (е-маил):
Порака: