Јанкуловска ќе го посети Центарот за обука во Идризово

2 копии

Скопје - Денес во Центарот за обука во Идризово, министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, ќе присуствува на дел од редовната континуирана обука на полициските службеници за сразмерна употреба на сила, при употреба на полициските овластувања.
| | веќе видена | слични

Според министерката, политиката на МВР, а со тоа и на секој полицаец, е да се почитуваат докрај човековите слободи и права Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска вчера гледаше презентација на седумте вештини на полициските „алфи“ за цивилизирано приведување осомничени дури и кога тие се насилни, вооружени или познати криминалци. Осмата вештина, која беше употребена од полицаецот Игор Спасов, кога нецивилизирано го претепа до смрт Мартин Нешковски, не беше ниту спомената. На настанот, чија цел беше да се покаже колку добри можат да бидат полицајците дури и со најбруталните противници, Јанкуловска одби да разговара зошто се протестира против полициската бруталност. Таа само ги искоментира прикажаните симулации, кои, според неа, покажувале колку полициските службеници внимавале со граѓаните кога тие не покажувале активен и силен отпор. - Политиката на МВР, а со тоа и на секој полицаец, е да се почитуваат докрај човековите слободи и права, полициската етика, како и правилата за полициско работење. ...
| | веќе видена | слични

Практична вежба на полициските службеници за медиумите подготви Министерството за внатрешни работи. Единицата за борба против криминал во седум различни ситуации ги демонстрираше своите вештини на приведување лице. И додека вежбата имаше за цел да го покаже степенот на подготвеност и нивото на владеење на техниките, земајќи ја предвид Европската конвенција за човекови права, се уште е свеж примерот на убиството на момче од страна на полицискиот службеник Игор Спасов со прекумерна употреба на сила, кој се случи пред три недели. Според министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, обуката која се однесува на приведување лица во различни сценарија е дел од редовната континуирана обука, која зафаќа најмалку 30% од работното време на полициските службеници на специјалните единици. Програмата за обука, додава Јанкулоска, се носи на годишно ниво. Извештаите на Народниот правобранител, кои се полни со забелешки за прекумерна употреба на сила при полициско спроведување, според Јанкулоска, се однесувале на ...
| | веќе видена | слични

Дваесетина дена откако полициски специјалец претепа до смрт 22-годишно момче, припадниците на МВР пред очите на министерката за внатрешни работи, полицискиот врв и медиумите во земјава, демонстрираа како работат на терен. Легитимираа, апсеа криминалци, насилници што тепаат жени, се бранеа од луѓе што со ножеви се обидуваа да се спасат од приведување. Применувајќи ги вежбите беспрекорно, „алфите“ се обидуваа да остават впечаток на добро истренирана екипа, која во ниту еден момент не ги загрозува човечките слободи и права и не ги прекршува полициските норми и правила. Дваесетминутното сценарио во Центарот за обука на МВР во Идризово предвиде седум вежби. Во сите седум исценирани ситуации, припадниците на Мобилната единица за борба против уличниот криминал постапуваа најкоректно колку што дозволуваа ситуациите. Најнапред им се претставуваа на „жртвите“, на културен начин бараа од нив да се легитимираат, а доколку даваа отпор или, пак, напаѓаа, го совладуваа без притоа да употребат прекумерна полициска сила. ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска вчера го посети Центарот за обука во Идризово и присуствуваше на редовната обука за полициски вештини на посебната единица за борба против криминал - Алфа. Таа истакна дека презентацијата на вежби е дел од редовната обука што полициските службеници мора да ја поминат најмалку 30 отсто од работното време. - Целта на обуката е полициските службеници да бидат конкретно обучени, со што ќе се почитуваат човековите слободи и права како и полициската етика.
| | веќе видена | слични

Припадниците на единицата за борба против криминал, “Алфи“ своите физички способности ги демонстрираа пред шефицата, министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска. Таа вели дека денешната презентација е дел од систематската обука што опфаќа над 30 проценти од работното време на полициските службеници. „Важно е полициските службеници да поминат соодветен тренинг за да имаат капацитет да направат проценка на ситуацијата затоа што секоја ситуација во реалноста е различна од која било ситуација која се спроведува по сценарио“, нагласи министерката Јанкуловска. Алфите вежбаат во центарот за обука на МВР. Тоа е една од единиците што интервенира во ситуации за приведување лица со судски налог или во рутински контроли. Во изминатата половина година, Алфите реализирале 1.570 приведувања.
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје - Денес, Министерот за внатрешни работи г-ѓа Гордана Јанкулоска оствари работна посета во Центарот за обука во Идризово и присуствуваше на спроведувањето на континуираната обука на Единицата за борба против криминалот-Алфа, при што Единицата за борба против криминалот-Алфа изведе презентација на полициски вештини од делокруг на работата на Единицата. Притоа, Единицата за борба против криминалот-Алфа во текот на презентацијата изведе седум сценарија со интервенција на Единицата во можни ситуации: 1.Легитимирање на лице коешто не минува во евиденцијата на Министерството за внатрешни работи. 2. Легитимирање на лице коешто минува во евиденцијата на Министерството за внатрешни работи и воедно пружа пасивен отпор (со држење за столб се противи да биде одведен во полициска станица). 3.Легитимирање на лице коешто пружа активен отпор. Субјектот го напаѓа полицискиот службеник со користење на физичка сила (удари со тупаница). 4.Приведување на опасно лице со употреба на оружје и врзување со лисици од назад. ...
| | веќе видена | слични

Наташа Гркова Петрушевска Полициските Алфи на редовна обука. Презентираа вежби на приведување во различни сценарија. Ова е дел обуката кој што специјалните полициски службеници мора да ја поминат најмалку 30 отсто од работното време. Со обуката се доведуваат во ситуација да имаат увежбано различни или слични случки на кои што треба да реагираат. Доколку е потребно се проширува годишната програма за обука.Целта е конкретна обука, со која ќе се почитуваат човековите права и слободи и полициската етика. “Се увежбуваат разни сценарија.Апсолутно е невозможно да се предвидат сите сценарија во смисла на тоа лицето кое треба да се приведе дали давало отпор, каков и колкава е силата на отпорот. Целта е кога нема активен и силен отпор, со што помалку интервенции на припадниците на полицијата побрзо да се заврши приведувањето. Меѓутоа, во одредени ситуации налагаат и поинакво однесување. Важно е, полициските службеници да поминат соодветен тренинг за да имаат капацитет да направат проценка на ситуацијата ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска денеска присуствуваше на презентација на дел од техниките за приведување лица во различни сценарија на Единицата за борба против криминалот (ЕБПК), кои се предвидени во годишната програма... Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска денеска присуствуваше на презентација на дел од техниките за приведување лица во различни сценарија на Единицата за борба против криминалот (ЕБПК), кои се предвидени во годишната програма за обука на единицата. Целта на презентацијата беше да се прикаже степенот на подготвеност и нивото на владеење на техниките за приведување лица во различни ситуации, што во континуираната обука зафаќа најмалку 30 проценти од работното време на полициските службеници, посебно на припадниците на специјалните единици. Во текот на годината доколку се јави потреба, укажа министерката за внатрешни работи, се прават и одредени модификации на редовната годишна програма за обука и тоа соодветно на приликите, потребите, како и на барањата ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска денеска присуствуваше на презентација на полициски вештини од страна на Единицата за борба против криминалот (ЕДК). Таа истакна дека оваа е практична обука која се однесува на приведување на лица по различни сценарија, која е дел од редовната континуирана обука која опфаќа над 30 отсто од работното време на полициските службеници. Јанкуловска информираше дека ова е програма која се носи на годишно ниво и која мора да се спроведе во текот на 12 месеци, додавајќи дека доколку во текот на годината се појави потреба, се прават и одредени модификации на редовната годишна обука соодветно приликите, потребите и барањата. „Се прават модификации соодветни на приликите, потребите и барањата бидејќи неретко се случува полициски службеници на терен да се сретнат со ситуации кои не се вообичаени или пак сметаат дека не им се доволно увежбани вежбите и имаат потреба од дополнителни часови“, рече Јанкуловска. Инаку во овој момент во Центарот за обука на МВР, обука ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 Тамара ја сподели фото-приказната за создавањето на фантастичниот, смарагдно зелен фустан кој го носеше на евровизиската сцена. Дело на Александар Ношпал, за ...
сите 417 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп му се заканил на Иран со уништување ако ги нападне американските интереси. Ако Иран сака да се бори, тоа и официјално ќе ...
сите 186 | | | веќе видена

Сите политички субјекти, и од власта, и од опозицијата, да го насочат своето делување во интерес на остварувањето на стратешките цели на Република Северна ...
сите 246 | | | веќе видена

Нешнл интерест Реализмот значи разбирање за различните интереси и црвени линии на државите. Неможноста ова да се оствари може да доведе до повторување на ...
сите 74 | | | веќе видена

Претставничката на Македонија на годинешниот евросонг Тамара Тодевска, која настапи со песната „Proud“ по враќањето нашата земја го даде и првото интервју за ...
сите 56 | | | веќе видена

По оваа смена на Кикл , сите министри од коалициската партија си поднесоа оставки. ,,Во договор со претседателот на државата , му предложив на претседателот да ...
сите 155 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Јанкуловска ќе го посети Центарот за обука во Идризово

Од:
До кого (е-маил):
Порака: