ПОТРЕБНА Е ПРОМЕНА: Писателите ќе дебатираат за преиспитување на лектирите во основното и средното образование


2 копии

Друштвото на писателите на Македонија оценува дека содржината на лектирата во голем дел е застоена и не кореспондира со вистинските потреби на образовниот процес и на интересирањата, нивото и сензибилитетот на новите генерации ученици од основното и средното образование Иницијативата на Друштвото на писателите на Македонија за преиспитување на лектирата во основното и средното образование ќе биде тема за расправа на редовното Годишно собрание на македонската писателска асоцијација закажано за 22 јуни
| | веќе видена | слични

Министерството за образование да ангажира независни експерти кои ќе ги анализираат лектирите во основното и средно образование бара друштвото на писатели на Македонија. Според нив дел од лектирите кои се наменети за учениците не кореспондираат со вистинските потреби на образовниот процес, интересирањата, нивото и сензибилитетот на новите генерации. Од ДПМ велат потребно е да се направи анализа на лектирите според естетски и педагошки параметри. Не смее да се импровизира на овој план бидејќи несоодветниот избор на дела може да се одрази во непредвидливи и далекусежни последици. Веле Смилевски претседател на Друштво на писатели на Македонија Лектирата е во самата основа на формирањето на личноста, им се препорачува на учениците и тие со доверба треба да и се препуштат за да станат побогати во сознанијата за животот преку уметноста на пишаниот збор. Оттука, одговорноста на оние што ќе одлучуваат која и каква лектира ќе им биде препорачана на учениците е огромна.- Во сегашната конфузна и недефинирана ...
| | веќе видена | слични

Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ), на денешното годишно собрание покрена иницијатива за преиспитување на лектирите во основното и во средното обазование. Претседателот на ДПМ Веле Смилевски рече дека Друштвото нема да прави списоци на автори или дела, и нема да биде арбитер, но ќе учествува активно во процесите кои се надева дека по овој апел ќе ги покренат министерствата за образование и наука и за култура. ДПМ тргнува од своите оценки дека лектирите се застарени и не коренсподираат со вистинските потребни на образовниот процес и актуелното време. Беше отворена дискусија во која воведничари беа професорите Владимир Мартиновски и Лидија Капушевска Дракулевска, чие писмено обраќање беше прочитано, а кои од 2010 до 2013 со други свои колеги, како стручна комисија на барање на Бирото за развој при Министерството за образование и наука (МОН) подготвувале студија за лектирите. Тие рекоа дека работеле посветено, студиозно од сите аспекти имајќи предвид дека лектирата гради естетски и општо ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) на денешното редовно Годишно собрание покрена Иницијатива за преиспитување на лектирата за основно и средно образование. Оценка на ДПМ е дека содржината на лектирата во голем дел е застоена и не кореспондира со вистинските потреби на образовниот процес и на интересирањата, нивото и сензибилитетот на новите генерации ученици од основното и средното образование. Затоа бара министерствата за култура и за образование и наука да ангажираат независни експерти кои ќе ја разгледаат и анализираат лектирата според естетските и педагошките параметри во духот на современиот образовен систем, како и ослободување на изборот на авторите и делата од какви било идеолошки и други нелитерарни мотиви. – Ја искажуваме нашата загриженост за сегашната состојба на лектирата не само како писатели, туку како граѓани, родители, учители, воспитувачи и луѓе крај кои растат и се образуваат нови генерации, а со Иницијативата сакаме да потсетиме дека секогаш има можност нештата да се преправат, ...
| | веќе видена | слични

 Иницијатива за нивно преиспитување покренаа од Друштвото на писатели, од каде сметаат дека лектирите се застарени не кореспондираат со потребите на образовниот процес. Ресорната министерка е согласна дека има потреба од преиспитување на лектирите и најави оти иницијативата ќе биде разгледана. Литературните дела кои учениците моментално ги изучуваат не одговараат на современата реалност, смета професорот и поранешен министер за образование Новковски. Граѓаните пак со поделени мислења, дел сметаат дека лектирите треба да останат исти, други пак дека е непходно да бидат променети. И подносителите на иницијативата и познавачите едногласни дека е потребна подеднаква застапеност како на странски и на домашни автори, така и на современи и класични дела.
| | веќе видена | слични
2 копии

Содржината на лектирите во голем дел е застарена, не кореспондира со вистинските потреби на образовниот процес и на интересирањата на основците и на средношколците- оценува Друштвото на писателите на Македонија. Тие со иницијатива до Министерствата за образование и култура, предлагаат да се разгледа и анализира ова прашање од сите апсекти. Отворени се да се вклучат во процесот и да учествуваат со својата експертиза. И професори го делат ставот дека се потребни новини. Од Министерството за образование најавија ревизија на лектирите. „Драго ми е што таква иницијатива пристигна од ДПМ и во рамки на процесот на ревидирање на учебниците, треба да биде ревидиран и списокот на лектири, така што ќе биде отворена и таа постапка“, рече министерката Десковска. Освен лектирите, ќе се ревидираат и некои учебници. Министерството за образование формираше комисија, составена од експерти во областа. Доколку се утврдат грешки, учебниците ќе бидат повлечени- изјави Десковска. Викторија Милевска
| | веќе видена | слични
2 копии

Писателите бараат од министерствата за култура и за образование и наука да ангажираат независни експерти кои ќе ја разгледаат и анализираат лектирата според естетските и педагошките параметри во духот на современиот образовен систем, како и ослободување на изборот на авторите и делата од какви било идеолошки и други нелитерарни мотиви. "Содржината на лектирата во голем дел е застоена и не кореспондира со вистинските потреби на образовниот процес и на интересирањата, нивото и сензибилитетот на новите генерации ученици од основното и средното образование" e oценката на Друштвото на писателите на Македонија. На денешното редовно Годишно собрание ДПМ покрена и Иницијатива за преиспитување на лектирата за основно и средно образование. Писателите бараат од министерствата за култура и за образование и наука да ангажираат независни експерти кои ќе ја разгледаат и анализираат лектирата според естетските и педагошките параметри во духот на современиот образовен систем, како и ослободување на изборот на авторите и ...
| | веќе видена | слични

Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) ќе предаде иницијатива до министерствата за образование и култура за преиспитување на лектирите за основно и за средно образование. На денешното годишно собрание на ДПМ, македонските писатели оценија дека содржината на лектирите во голем дел е застарена и не кореспондира со вистинските потреби на образовниот процес и на интересирањата, нивото и сензибилитетот на новите генерации. - Писателот без читатели е ништо, исто така и читателите без писатели се ништо. Лектирата е нешто на кое што треба да се работи во континуитет за да се подигне нивото на вкус и естетика во општеството, затоа што лектирата е механизам за децата од почетокот на своето описменување да го спознаат светот околу себе. Затоа мора да се постави естетската книжевна вредност како приоритет во првиот контакт со книгата – рече професорот Владимир Мартиновски во своето обраќање на годишното собрание на ДПМ. Претседателот на Друштвото на писателите, Веле Смилевски, пак, напомена дека ДПМ нема да прави ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Иницијативата на Друштвото на писателите на Македонија за преиспитување на лектирата во основното и средното образование ќе биде тема за расправа на редовното Годишно собрание на македонската писателска асоцијација што ќе се одржи денеска. Собранието ќе го отвори претседателот на ДПМ Веле Смилевски, што ќе биде вовед во дебатата за актуелните состојби во лектирата како еден од најважните и изразито чувствителни сегменти во образованието на новите генерации. Друштвото на писателите на Македонија оценува дека содржината на лектирата во голем дел е застоена и не кореспондира со вистинските потреби на образовниот процес и на интересирањата, нивото и сензибилитетот на новите генерации ученици од основното и средното образование. ДПМ ќе побара од Министерството за култура и од Министерството за образование и наука да ги употребат своите механизми, со учество на независни експерти од областа на книжевната наука и образованието, за разгледување и анализа на лектирата според естетските и педагошките параметри во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Собранието ќе го отвори претседателот на ДПМ Веле Смилевски, што ќе биде вовед во дебатата за актуелните состојби во лектирата како еден од најважните и изразито чувствителни сегменти во образованието на новите генерации.Иницијативата на Друштвото на писателите на Македонија за преиспитување на лектирата во основното и средното образование ќе биде тема за расправа на редовното Годишно собрание на македонската писателска асоцијација што ќе се одржи денеска.Собранието ќе го отвори претседателот на ДПМ Веле Смилевски, што ќе биде вовед во дебатата за актуелните состојби во лектирата како еден од најважните и изразито чувствителни сегменти во образованието на новите генерации.Друштвото на писателите на Македонија оценува дека содржината на лектирата во голем дел е застоена и не кореспондира со вистинските потреби на образовниот процес и на интересирањата, нивото и сензибилитетот на новите генерации ученици од основното и средното образование.ДПМ ќе побара од Министерството за култура и од Министерството за ...
| | веќе видена | слични

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 374 | | | веќе видена

Традиционалното обележување на Богојавление и пливање за светиот крст беше одржано и во Земун а токму таму крстот го извади Јована Лепосавиќ, 18 годишна ...
сите 151 | | | веќе видена

Најмалку 12 лица се уапсени денеска во Париз за време на протестите на движењето „жолти елеци“, кои се одржуваат десетти викенд по ред. Демонстрантите биле ...
сите 102 | | | веќе видена

Познатата српска пејачка, Јелена Карлеуша, има богато искуство кога се работи за изборот на мажи. 41 годишната турбо-фолк ѕвезда често ги менуваше партнерите. ...
сите 190 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ПОТРЕБНА Е ПРОМЕНА: Писателите ќе дебатираат за преиспитување на лектирите во основното и средното образование

Од:
До кого (е-маил):
Порака: