Анета Кочишки ја даде својата одбрана

Вo скопскиот Кривичен суд и денеска продолжи расправата за судскиот процес „Перо Наков“, своја одбрана даде директорката на А1 Телевизија Анета Кочишки. Работев само како програмски директор, никогаш не сум имала допир со пари ниту какви било финансиски работења во А1 Телевизија. Кочишки истакна дека нејзиниот потпис единствено стоел на 10 месечни даночни пријави и завршна сметка на телевизијата за 2009-та година, период кога не била управител на А1. Повеќепати во својата одбрана потенцираше дека сопственикот на А1 Телевизија никогаш од неа не побарал да прави криминални дејствија. Кочишки рече дека ниту работела со пари ниту пак примала плата во кеш или исплаќала готовина на членови од семејството на Рамковски. Дел од обвинетите во случајот „Перо Наков“, Кочишки тврдеше дека прв пат ги видела кога започнала судската постапка. Покрај Кочишки пред Судскиот совет денеска одбрана дадоа и систем администраторот на А1 Јасмин Латифовиќ и директорот на печатница „Мисирков“ Слободан Пејовски. Во својата ...
| | веќе видена | слични

Исказот што го даде обвинетата Анета Кочишки пред Судечкиот совет што постапува во предметот „Пајажина“ личеше како името на квизот што таа го водеше. Во нејзиниот „момент на вистината“, Кочишки кажа дека неосновани се обвинувањата упатени на нејзина адреса. Таа потсети дека уште во истрага кажала дека немала ништо со материјално-финансиското работење на А1 телевизија. Кочишки објасни дека нејзина обврска била програмската шема, рејтинзите и контактите со деловните партнери. За делот што се однесува на финансиите и сметководството, Кочишки изјави дека „ниту се разбира ниту би се нафатила на таа работа“. Кочишки потврди дека и за програмската шема решавала тимски, а дека набавките на нови програми одела исклучиво преку сопственикот на А1, Велија Рамковски. Вчерашното продолжение на судскиот процес „Пајажина“ започна со прераспоредување на листата на обвинети, па така пред судот своја одбрана прв даваше систем-администраторот Јасмин Латифовиќ. Обвинетиот рече дека уште во истражната фаза тој дал своја одбрана ...
| | веќе видена | слични
2 копии

"Бев програмски директор на телевизијата, сметките и финансиите беа под надлежност на сопственикот." Ексдиректорката на А1, Анета Кочишки, слично како и Перушевски, појаснуваше каква улога имала во телевизијата на Велија Рамковски. Кочишки тврдеше дека воопшто немала ингеренции во сметководственото и финансиско работење. Не исплаќала пари во кеш, ниту пак неосновано им префрлала милионски суми на членовите на семејството Рамковски. Директорската позиција ја прифатила поради креативната работа, по 15 години во новинарството сакала предизвик и ново поле за освојување. Пред судиите рече дека и во најлошиот сон не очекувала плановите да и се дупнат како балон од сапуница. Емотивно говореше за влијанието на кривичната постапка врз нејзиниот живот. Низ солзи рече дека и се нарушило здравјето, семејството и целата кариера. И Кочишки како и Перушевски пред судот ја застапува посебен адвокатски тим од кој не е дел адвокатот на Рамковски, Мирослав Вујиќ. Иако нивните искази се разликуваа од исказите на останатите ...
| | веќе видена | слични

„Ниту во најлош сон не сум отсонувала дека ќе ми се случи ова“ - низ солзи ја заврши својата одбрана обвинетата директорка на А1, Анета Кочишки во кривичниот суд. „Мојата новинарска кариера се дупна како балон од сапуницa“. Кочишки која директоруваше во телевизијата само 10 месеци рече дека нејзина работа не била сметката на А1 туку програмата. „Не бев потписник на сметката на А1 и прв пат слушам дека од благајната на телевизијата се слевале пари на сметките на семејството Рамковски. Најверојатно Велија знаел за тоа бидејќи во обвинението стои дека од сметката на А1 се префрлале пари на неговата сметка“, рече Кочишки, „Директор сум на телевизија, а не на трговско друштво“ - Кочишки и објаснуваше на судијката дека за парите, платите и сметките одговорни биле обвинетите Маринковска и Рауф. Слично се бранеше и нејзиниот претходник Дарко Перушевски кој пак претпостави дека Велија ги координирал работите со сметките и парите во А1. Адвокатот на Рамковски не смета дека Перушевски го вперил прстот кон ...
| | веќе видена | слични

Ја прифатив работата само затоа што ми беше кажано дека моја обврска е програмската шема. Никогаш не би прифатила обврски во сферата на финансиите и сметководството бидејќи немам ни познавање ни образование за тоа. Не бев ниту овластен потписник на сметките на телевизијата, тврдеше екс директорката на А1 Анета Кочишки денеска пред Судот. Таа рече дека во А1 телевизија работела како програмски директор иако била регистрирана како управител. Кочишки отфрли секакво учество во организиран криминал, како што тоа го направија претходно Велија Рамковски, неговиот брат и директор на телевизијата Перушевски. -Не работев со пари, ниту примав или исплаќав готовина, рече Кочишки која својата одбрана ја заврши емотивно говорејќи дека сето ова не го помислила ниту во најлошиот сон. Покрај Кочишки одбрана дадоа и систем администраторот на А1 Јасмина Латифовиќ и Слободан Пејоски управител на печатницата Мисирков.
| | веќе видена | слични

Како претходниот, така и последниот директор на А1 телевизија Анита Кочишки пред Судскиот совет се бранеше денеска дека таа била задолжена само за програмската шема, а не и за парите кои се слевале на сметките на телевизијата. Кочишки пред судот рече дека не префрлала пари на сметки на Рамковски оти немала увид во нив. Рече дека сите сметки и сè што е поврзано со парите го работела обвинетата Славица Маринковска. Исто како и Дарко Перушевски, нејзиниот претходник, и Кочишки велеше дека наместо да наапредува во кариерата, диркторското место во А1 само ù одмогнало и ù создало проблеми. По 15 години новинарска кариера јас сакав да бидам креативец, да создаваам програма, а не да перам пари, рече Кочишки.
| | веќе видена | слични

Не сум била член на криминална група и не сум добивала наредби од Велија Рамковски за да извршам кривични дела рече поранешната директорка на А1 телевизија Анета Кочишки. Плачејќи во судот, Кочишки кажа дека тоа што го преживеала изминатите 7 месеци тешко влијалело на нејзиното здравје, семејството и нејзината кариера. Ниту во најлошиот сон, рече таа, не би помислила дека 15 - годишната новинарска кариера ќе и пукне како балон од сапуница. Според Кочишки нејзина обврска била да работи како програмски директор на телевизијата и немала надлежност над финасиите. Со Велија Рамковси и неговиот син Хеди се договарала само околу програмата на телевизијата и не била овластен потписник на сметкаат на А1. За десетте месеци додека била директор на телевизијата никогаш не исплатила пари во готовина и не потпишувала договори за плати на вработените. Исто како и поголем дел од другите обвинети Кочишки рече дека поштишувала документи кои и ги изготвувала сметководствената служба со која раководела Славица Маринковска. ...
| | веќе видена | слични

Ни во најлош сон не сум можела да сонувам дека ќе ми се случи сето ова. Тоа што го преживеав без моја вина тешко се одрази на моето здравје, животот на моето семејство и мојата кариера. Работата ја прифатив со најискрена намера да ја креирам програмата на А1 телевизија. Петнаесетгодишната кариера на новинар и креативец се дупна како балон од сапуница. Се прашуваме зошто, за мене директорското место во најгледаната телевизија беше предизвик, а после се ме отсликавте како криминалец. Вака низ солзи се бранеше поранешната директорка на А1 телевизија, Анета Кочишки, обвинета во случајот „Пајажина“, која пред судскиот совет тврдеше дека не е виновна и дека немала врска со финансиите во А1 телевизија, каде била директор десет месеци. Таа детално го објасни нејзиното стапување на функција и нејзините ингеренции во телевизијата, нејзина работа била единствено да се грижи за програмската шема на А1 телевизија, да ја претставува телевизијата пред клиенти и да комуницира со амбасадите. Кога дошла на местото директор ...
| | веќе видена | слични

Мартин Пушевски 15-годишната кариера како новинар и креативец пукна како меур од сапуница. Ми беше предизвик да бидам директор на А1, а сега ме отсликуваат како криминалец, се бранеше пред Судот ексдиректорката на Телевизијата Анета Кочишки. На хартија се водела како управител на А1, но всушност работела како програмски директор. Кочишки тврди дека за 10-те месеци, колку што била на оваа функција, немала ингеренции во финансиските и во сметководствените работи на Телевизијата. За првото се грижела третообвинетата Невин Рауф, а за второто Славица Маринковска, која неколкумина од обвинетите досега ја посочија како надлежна за плаќањата и сметките на фирмите од Перо Наков. Адвокатот Вујиќ смета дека вистината ќе се открие во доказната постапка. “Товарот на докажување е на обвинителот. Тој треба да докаже дека некој сторил кривично дело. Никој не ја посочи Славица како виновна или како прекршител на некое кривично дело, единствено сите бараат да видат со каква документација се располага и врз основа ...
| | веќе видена | слични

Во А1 телевизија работев како програмски директор иако сум регистрирана како управител, екс директорка Анета Кочишки слично како и нејзиниот претходник Перушески во својата одбрана негираше било каков допир со финансии и сметководство и отфрли секаков учество во криминал. Ја прифатив работата само затоа што ми беше кажано дека моја обврска е програмската шема. Никогаш не би прифатила обврски во сферата на финансиите и сметководството бидејќи немам ни познавање ни образование за тоа. Не бев ниту овластен потписник на сметките на телевизијата, тврдеше Кочишки. Како што рече, за време на краткиот директорски период потпишала 10 месечни даночни пријави и една годишна за 2009 – година во која таа не била на функцијата, но немала сомнежи затоа што Перушевски и објаснил дека имало неколку ревизии од надлежни институции и до тогаш немало никакви проблеми. Не работела со пари- ниту примала ниту исплаќала готовина не била ниту надлежна. Дел од обвинетите Кочишки тврдеше дека прв пат ги видела кога ...
| | веќе видена | слични

Останато

Општина Струга е држава во мало. Има долга традиција на различни вери и етнички заедници, но соживотот секогаш бил по мерка. Вака ја замислувам и нашата земја, ...
сите 181 | | | веќе видена

Изборен молк пред утрешниот прв круг претседателски избори и предвремените локални избори во општините О хрид, Д ебар и Н ово С ело. На полноќ заврши изборната ...
сите 222 | | | веќе видена

Политички за НАТО изигравме одлично, но не испорачуваме резултати за позитивна препорака за старт на преговорите со ЕУ.НАТО е геополитика, ЕУ е техника, ...
сите 115 | | | веќе видена

Тројцата претседателски кандидати Блерим Река, поддржан од Алијансата за Албанците и Беса, кандидатката поддржана од ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силјановска Давкова и ...
сите 192 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Анета Кочишки ја даде својата одбрана

Од:
До кого (е-маил):
Порака: