Шилегов: наместо за граѓаните, водата ќе поскапи за комплексот Железара


Советот на Град Скопје, на предлог на градоначалникот Шилегов, денеска како прва точка на дневниот ред ја стави и ја усвои новата зголемена цена на водата што ќе ја плаќа „РЖ Услуги АД Скопје“ (комплексот Железара), како надоместок за трошоците за доведената вода. За предлогот на градоначалникот Шилегов за поскапување на водата за комплексот Железара, гласаа 38 советници, односно сите присутни на денешната седница. Со оваа одлука Советот на Град Скопје законски го регулира надоместот за трошење на вода на овој индустриски капацитет. Овој капацитет воопшто не плаќаше за оваа услуга во периодот од 1997 година до почетокот на 2016 година, кога РЖ Услуги АД Скопје почнаа да плаќаат симболична цена од 2,54 денари, а од 2017 година 3,55 денари за кубен метар вода. Сумата што ја плаќале досега е за 10 пати пониска од цената што ја плаќаат жителите на Скопје, а околу 16 пати п ониска од цената што ја плаќаат другите правни субјекти во Скопје. -Со новата цена што ќе ја плаќа „РЖ Услуги АД Скопје“ ќе го подобриме ...
| | веќе видена | слични
6 копии

По повод Светскиот ден на водата, 22 Март, ЈП „Водовод и канализација“ – Скопје во соработка со Град Скопје и општините на територијата на градот Скопје организира повеќе настани под мотото „Денови на водата”. Активностите ќе се реализираат во периодот од 19 до 22 март во неколку основни училишта низ општините во градот Скопје и во просториите на ЈП „Водовод и канализација“- Скопје. Оваа година акцентот по повод Светскиот ден на водата ќе биде ставен на најмладите кај кои преку креативни работилници, подароци, песнички и раскази ќе се направи обид да се подигне свеста за значењето и рационалното трошење на богатството со кое располагаме, а тоа е водата. По тој повод, на 19 март, понеделник, во ОУ „11 Октомври“ со почеток во 10 часот на отворањето на активностите поврзани со „Денови на водата” ќе присуствуваат градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, директорот на ЈП „Водовод и канализација“ – Скопје, Душко Весковски, и градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ.
| | веќе видена | слични

Од 19 до 22март во неколку основни училишта низ општините во градот Скопје и во просториите на ЈП „Водовод и канализација"- Скопје по повод Светскиот ден на водата, 22 mарт, ќе се реализираат бројни активности. ЈП „Водовод и канализација“ – Скопје во соработка со Град Скопје и општините на територијата на градот Скопје организира повеќе настани под мотото „Денови на водата”.Оваа година акцентот по повод Светскиот ден на водата ќе биде ставен на најмладите кај кои преку креативни работилници, подароци, песнички и раскази ќе се направи обид да се подигне свеста за значењето и рационалното трошење на богатството со кое располагаме, а тоа е водата.По тој повод, на 19 март, понеделник, во ОУ „11 Октомври“ со почеток во 10 часот на отворањето на активностите поврзани со „Денови на водата” ќе присуствуваат градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, директорот на ЈП „Водовод и канализација“ – Скопје, Душко Весковски, и градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ.
| | веќе видена | слични

Властите на Париз нудат помош во изработка на идните планови и стратегии за можноста за воведување на трамвајски превоз во Скопје, за разрешување на проблемот со паркирањето, како и за системи за споделување велосипед и возила (bike-share и car-share). Овие идеи на скопскиот градоначалник Петре Шилегов во Париз му ги пренесе заменик-градоначалникот на француската метропола, Кристоф Најдовски, кој е задолжен за јавниот сообраќај во градот. Како што извести прес-службата на Град Скопје, Шилегов во Парис слушнал за развојните визии на новата градска администрација и искуствата кои главниот град на Франција може да му ги пренесе на Скопје. Шилегов во рамките на официјалната посета на Париз имаше средби со француски стопанственици, а имаше и состанок во Директоратот за Континентална Европа при француското МНР. – Во Директоратот за Континентална Европа при француското МНР, Шилегов говореше за интензивираната меѓународна активност на Град Скопје и за потребата од зголемена градска дипломатија со главните европски ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Петре Шилегов ги продолжува средбите во Париз во рамки на својата официјална посета како Градоначалник на Скопје. По средбите со француските стопанственици, тој вчера и денеска имаше средби со администрацијата на градот Париз, а имаше и состанок во Директоратот за Континентална Европа при француското МНР. Со заменик-градоначалникот на Париз, Кристоф Најдовски, задолжен за јавниот сообраќај во градот, се дискутираа развојните визии на новата градска администрација и искуствата кои главниот град на Франција може да му ги пренесе на Скопје. Двајцата разменија мислења за можноста за воведување на трамвајскиот превоз во Скопје, системи за споделување велосипед и возила (bike-share и car-share), а разменија и искуства во спроведувањето на паркинг политиките во двата града. Најдовски понуди помош во изработката на идните планови и стратегии по овие прашања од Градот Париз. Во Директоратот за Континентална Европа при француското МНР, Шилегов говореше за интензивираната меѓународна активност на Град Скопје и за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Развојните визии на новата градска администрација и искуствата кои главниот град на Франција може да му ги пренесе на Скопје беа тема на разговор на денешната средба во Париз меѓу заменик-градоначалникот на Париз, Кристоф Најдовски, задолжен за јавниот сообраќај во градот и скопскиот градоначалник Петре Шилегов.Двајцата, како што информираат од Град Скопје, разменија мислења за можноста за воведување на трамвајскиот превоз во Скопје, системи за споделување велосипед и возила (bike-share и car-share), како и искуства во спроведувањето на паркинг политиките во двата града. Најдовски понуди помош во изработката на идните планови и стратегии по овие прашања од Градот Париз.Шилегов во рамките на официјалната посета на Париз вчера имаше средби со француските стопанственици, а денеска покрај со администрацијата на градот Париз имаше и состанок во Директоратот за Континентална Европа при француското МНР.- Во Директоратот за Континентална Европа при француското МНР, Шилегов говореше за интензивираната меѓународна ...
| | веќе видена | слични

Двајцата, како што информираат од Град Скопје, разменија мислења за можноста за воведување на трамвајскиот превоз во Скопје, системи за споделување велосипед и возила (bike-share и car-share), како и искуства во спроведувањето на паркинг политиките во двата града. Најдовски понуди помош во изработката на идните планови и стратегии по овие прашања од Градот Париз. Шилегов во рамките на официјалната посета на Париз вчера имаше средби со француските стопанственици, а денеска покрај со администрацијата на градот Париз имаше и состанок во Директоратот за Континентална Европа при француското МНР. - Во Директоратот за Континентална Европа при француското МНР, Шилегов говореше за интензивираната меѓународна активност на Град Скопје и за потребата од зголемена градска дипломатија со главните европски градови, покрај редовната соработка со збратимените. Градоначалникот на Скопје доби признание за неговата активност за затоплувањето на односите со соседите и успешноста на посетата на Атина минатиот месец, соопшти Град ...
| | веќе видена | слични

Тој денеска имаше излагање за приоритетите на Град Скопје пред членовите на работната група за одржлив град при МЕДЕФ (Стопанската комора на Франција), и одржа средби со заинтересирани компании коишто нудат свои производи од областа на градежништвото, енергетската ефикасност, урбаната мобилност, управувањето со отпад... Во поздравниот говор пред стопанствениците, соопшти прес-службата на Град Скопје, Шилегов информираше за борбата со загадувањето како најгорлив проблем на Скопје, плановите за масовно зазеленување на јавните простори, третманот на отпадните води, субвенциите за градските и приватните автобуски превозници, како и развојот на велосипедизмот во Скопје. - Насочени сме кон обновување на соработката со збратимените градови и градовите од пријателските европски земји. Зајакнувањето на меѓународните односи има големо влијание врз иднината на градот и затоа толку време и напори посветуваме на соработката. Се надевам дека француските компании ќе најдат начин како да ги искористат отворените врати на ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Скопскиот градоначалник Петре Шилегов деновиве е во Париз каде што одржува состаноци со заинтересирани страни на полето на урбаниот развој и меѓународната соработка, информираат од Град Скопје. Во рамките на посетата Шилегов денеска имал излагање за приоритетите на Град Скопје пред членовите на работната група за одржлив град при Стопанската комора на Франција, а одржал и индивидуални средби со заинтересирани компании што нудат свои производи од областа на градежништвото, енергетската ефикасност, урбаната мобилност, управувањето со отпад итн. Во поздравниот говор пред стопанствениците Шилегов информирал за борбата со загадувањето како најгорлив проблем на Скопје, плановите за масовно зазеленување на јавните простори, како и развојот на велосипедизмот во градот. „Насочени сме кон обновување на соработката со збратимените градови и градовите од пријателските европски земји. Се надевам дека француските компании ќе најдат начин како да ги искористат отворените врати на Град Скопје за со своите производи и ...
| | веќе видена | слични

Километарски колони возила се создаваат околу кружниот тек во близина на општина Бутел оти од минатата недела тој е единствениот начин од Центар да се стигне до околните населени места. По налог на градоначалникот Шилегов, затворен за сообраќај е дел од улицата Цетињска кој претставува продолжение на булеварот Христијан Тодоровски Карпош и единствена алтернатива за да не се минува низ кружниот тек. Третиот пристап, пак, до Бутел 1, улицата Александар Урдаревски, е затворена за сообраќај уште од лани летото, поради реконструкција што се одолговлекува со месеци. Бутелчани велат дека Шилегов насила го отцепил Бутел од останатиот дел од градот бидејќи ја затворил и Цетињска, а не ја довршил реконструкцијата на Александар Урдаревски па сега сиот сообраќај е насочен кон кружниот тек кој не може да ги прими сите возила. „Колоните се подолги од оние на грчка граница и само нашиот кружен тек го регулираат двајца полицајци. Наутро и попладне е толку заглавено што нема каде да помине ни Брза помош ни пожарна, не дај ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

По неколку дена од финалето, евровизиската „Proud“ веќе доби повеќе од милион прегледи на „Јутуб“, а веќе неколку дена е во „трендинг“ на „Јутуб“. Имено ...
сите 455 | | | веќе видена

Не можам да му одземам нешто што не сум му дал, е одговорот на пратеникот Емил Димитриев на прашање како ќе гласа тој за предлогот за одземање на пратеничкиот ...
сите 69 | | | веќе видена

Програмата за економски реформи не е само пополнување прашалници, не е тоа целта, рече Валтер Дефа германскиот советник во Владата, кого го испрати германската ...
сите 102 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 417 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Шилегов: наместо за граѓаните, водата ќе поскапи за комплексот Железара

Од:
До кого (е-маил):
Порака: