Македонија ниско рангирана според индексот на среќа, најдобра за водење бизнис


5 копии

Македонија според индексот на среќа е најлошо рангирана земја во регионот, но најдобра според условите за водење бизнис и економските слободи. Во однос на индексите за слабост на државите, вредноста на пасошот, заканата од тероризам и корипцијата е рангирана во средината на листата, покажуваат податоците од неколку истражувања на меѓународни организации што ги сублимира „Слободна Европа“. Македонија, според индексот на слабост на државите на Фондот за мир, е подобро рангирана од БиХ и Србија, а полоша од Црна Гора, Хрватска и Словенија. На ова рангирање, на кое пониско место значи полош рејтинг, Македонија е на 112 место, Босна и Херцеговина на 93, Србија на 107, Црна Гора на 130, Хрватска на 138 и Словенија на 162, пренесува МИА. Во однос на вредноста на пасошот Македонија е повторно во средината на табелата меѓу земјите од регионот, односно е рангирана на 39 место. Од Македонија без визи може да се патува во 108 други земји. Најдобро рангирана е Словенија на 10 место бидејќи со нејзината патна исправа ...
| | веќе видена | слични

Германија е единствената земја со чиј пасош може да се посетат сите земји. Таа е рангирана на прво место за 2018 година според мерењето на индексот на пасошот што го прави организацијата „Хенли“. Според мерењето Германците можат да патуваат во 177 земји. Зад Германија доаѓа Сингапур, Данска, Финска. Македонија е рангирана на 46 место, односно со нашиот пасош може да се посетат 112 земји. Во регионот, најдобро рангирани се Грција, Словенија, Бугарија, Хрватска, Србија. Најлошо котираат Авганистан, Ирак и Сирија.
| | веќе видена | слични

Во 2018 година, македонските граѓани ќе можат да патуваат без визи во 112 земји ширум светот покажува индексот на визните ограничувања на британската компанија Henley and Partners за 2018 година. Според овој список Македонија е рангирана на 46 место заедно со Колумбија, Маршалски острови и Тувалу. Најмалку визни ограничувања имаат граѓаните на Германија – можат да патуваат без визи во 177 земји низ целиот свет. На второто место е Сингапур чии граѓани можат слободно да патуваат до 176 земји. На трето место се рангирани дури осум земји – Данска, Финска, Франција, Италија, Јапонија, Норвешка, Шведска и Велика Британија. Граѓаните на овие земји можат да патуваат без визи за 175 земји ширум светот. Следуваат Австрија, Белгија, Луксембург, Холандија, Шпанија и Швајцарија се четврти. Жителите на овие земји можат да патуваат слободно и без визи за 174 земји на планетата. Во 173 земји може да патуваат до жителите на Ирска, Јужна Кореја, Португалија и САД. Овие земји се рангирани на 5-то место, а на 6-то место е ...
| | веќе видена | слични

На ранг листата на најмоќни пасоши Македонија се наоѓа на 46. место, a македонските граѓани можат слободно да патуваат во 112 држави. Ханли паспорт индексот за 2018 година, прва на листата ја рангира Германија, чии државјани без виза можат да посетат 177 држави. На второ место е Сингапур (176 земји), а третото место го делат Данска, Финска, Франција, Италија, Јапонија, Норвешка, Шведска и Велика Британија, чии граѓани можат слободно да патуваат во 175 држави. Американците без виза можат да патуваат во 173 земји, и тие се на петтото место. Најлошо рангиран е авганистанскиот пасош, чии државјани можат да патуваат без потребното одобрување во само 24 земји, пред нив, на 103. место е Ирак (27 држави), а на 102 место е Сирија (28 земји). Од Балканот Грција е на седмо место, а Грците слободно можат да патуваат во 171 земја, потоа Словенија, која е на 11 место (167 земји), Бугарија е на 20 позиција (156) Хрватска е на 21. место (155 држави), Србија е на 41. (119 држави), Црна Гора на 48. (110), БиХ на 51 место ...
| | веќе видена | слични

„ Henley Passport Index “ (HPI) ја објави листата на најмоќни и најлоши пасоши ширум светот. На првото место се наоѓа германскиот, а лицата кои го поседуваат можат да патуваат во дури 177 држави без виза. На второ место се наоѓа сингапурскиот пасош, а оние кои го поседуваат можат непречено да патуваат во 176 земји без виза. Третото место го делат дури осум држави – Данска, Финска, Франција, Италија, Јапонија, Норвешка, Шведска и Обединетото Кралство. На четвртото место се Австрија, Белгија, Луксембург, Холандија, Швајцарија и Шпанија, чии државјани без визи можат да патуваат во 174 земји. Хрватскиот пасош е најслаб од сите земји членки на ЕУ, според бројот на земји каде што сопствениците можат да патуваат без виза – според HPI, со хрватски пасош може да се посетат 155 земји без виза. На дното на листата на HPI се Пакистан, Сирија, Ирак и Авганистан, чии државјани можат да патуваат само во 30 земји без да извадат виза. Кога станува збор за земјите од нашиот регион, најдобро котира Словенија, која се наоѓа на ...
| | веќе видена | слични
8 копии

На ранг листата на пасоши според бројот на држави во кои може да се отпатува без виза, Македонија се наоѓа на 46. место, чии граѓани можат слободно да патуваат во 112 држави. Според ханли паспорт Индексот за 2018 година, прва на листата и годинава е Германија, чии државјани без виза можат да посетат 177 држави. На второ место е Сингапур (176 земји), а третото место го делат Данска, Финска, Франција, Италија, Јапонија, Норвешка, Шведска и Велика Британија, чии граѓани можат слободно да патуваат во 175 држави. Американците без виза можат да патуваат во 173 земји, што ги става на петтото место. Најлошо рангиран е авганистанскиот пасош, чии државјани можат да патуваат без потребното одобрување во само 24 земји, пред нив, на 103. место е Ирак (27 држави), а на 102 место е Сирија (28 земји). Од државите во регионот, најдобро рангирана е Грција, која е на седмо место, а Грците слободно патуваат во 171 земја, потоа Словенија, која е на 11 место (167 земји), Бугарија е на 20 позиција (156) Хрватска е на 21. место ...
| | веќе видена | слични

Според Henley Passport Index (HPI), најмоќен пасош на светот е –германскиот. Имено, сопствениците на германски пасоши можат да патуваат во најмногу земји од светот без да извадат визи – дури во 177. Второто место му припадна на сингапурскиот пасош, чии сопственици можат без визи да патуваат во 176 земји, додека третото место го делат дури осум држави – Данска, Финска, Франција, Италија, Јапонија, Норвешка, Шведска и Обединетото Кралство. На четвртото место се Австрија, Белгија, Луксембург, Холандија, Швајцарија и Шпанија, чии државјани без визи можат да патуваат во 174 земји. Хрватскиот пасош е најслаб од сите земји-членки на ЕУ, според бројот на земји каде што сопствениците можат да патуваат без виза – според HPI, со хрватски пасош може да се посетат 155 земји без виза. На дното на листата на HPI се Пакистан, Сирија, Ирак и Авганистан чии државјани можат да патуваат само во 30 земји без да извадат виза. Кога станува збор за земјите од нашиот регион, најдобро котира Словенија, која се наоѓа на 11 место, со ...
| | веќе видена | слични

Со македонски пасош, жителите на Македонија можат без виза да патуваат во 112 држави во светот со што земјава се најде на 46 место на листата на Хенли Паспорт Индекс , според бројот на држави во кои може да се отпатува без виза. Според овој индекс, Грција како најдобро рангирана земја во регионот е на седмото место, а нејзините граѓани слободно можат да патуваат во 171 земја. Словенија е на 11 место (167 земји), Бугарија е на 20 (156) Хрватска е на 21 место (155 држави), Србија е на 41. (119 држави). Зад Македонија се најдоа Црна Гора на 48 (110), БиХ на 51 место (105), Албанија е на 52. (100 држави). Најлошо рангирано е Косово, на 96. место со чиј пасош без визи се патува во само 38 земји. Германците без виза можат да посетат 177 држави во светот, што ја прави Херманија прва на листата на Ханли паспорт Индексот и за 2018 година. На второ место е Сингапур (176 земји), а третото место го делат Данска, Финска, Франција, Италија, Јапонија, Норвешка, Шведска и Велика Британија, чии граѓани можат слободно да ...
| | веќе видена | слични

Според бројот на земји во кои граѓаните можат да одат без визи, Македонија се наоѓа на 46 место во светот, бидејќи можеме да отпатуваме слободно и без визи во 112 земји, покажува Хенли паспорт индексот за 2018. Од земјите од регионот најдобро рангирана е Словенија која се најде на 11 место бидејќи нејзините граѓани можат да отпатуваат без виза во 167 земји. Пасошот на Хрватска е рангиран на 21 место, што ја прави најлошо рангирана земја во ЕУ, бидејќи хрватските граѓани можат слободно да отпатуваат во 155 земји. Србија е рангирана на 41 место, Црна Гора на 48 место, а БиХ на 51 место. Најјак пасош и годинава е Германија, чии што државјани можат слободно да патуваат во 176 земји. На второ место е Сингапур, а третото место го делат осум држави, Данска, Финска, Француска,Италија, Јапонија, Норвешка, Шведска и Велика Британија, чии што граѓани можат слободно без визи да патуваат во 175 држави. Пасошот на САД е на петто место, а американските државјани можат слободно да патуваат во 173 земји.
| | веќе видена | слични

Еден од главните проблеми, според мерењето на Индексот на клиентелизам во медиумите, е скриеното сопствеништво на медиумите. Проблем претставува и финансирањето на медиумите од јавни пари, влијанието на огласувачите, особено на интернет, и прашањето околу регулација на интернет медиумите. Државата се уште има потешкотии да го дефинира, забележи и да реагира на клиентелизмот во медиумите, покажуваат резултатите од третото мерење на Индексот на клиентелизам во медиумите во Македонија. Истражувањето, во Македонија, трета година по ред го спроведува Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој „Паблик“. Во разговор со Радио Слободна Европа од „Паблик“ велат дека кога клиентелизмот е на сцена во општеството, медиумите му прават параван и граѓанинот не може да види потреба да реагира против политичката и економската моќ кои на некој начин му вршат пресија. Во идеално општество постои баланс меѓу трите центри на моќ. Политичката и економската моќ се еден центар, медиумите се втор, а граѓаните трет. Ако се ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Германскиот министер за правда Катарина Барли изрази разочараност од планот на британската премиерка Тереза Меј за ќорсокакот за прашањето за брегзит. -Велика ...
сите 404 | | | веќе видена

Балканската дива од неодамна објави фотографија со својот сопруг Душко Тошиќ со престој во Кина, каде го прославувија 34. годишниот роденден на фудбалерот. ...
сите 225 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 143 | | | веќе видена

Од предметите што демонстрантите во неделата ги фрлаа кон полицијата и полициските кордони во неколку делови околу грчкиот Парламент, наполнети се 86 вреќи ...
сите 136 | | | веќе видена

Ве информираме дека согласно податоците од ДАМСКВ на ден 21.01.2019, среднодневните концентрации на РМ10 се под дефинираниот праг на алармирање од 188 g/m3, ...
сите 179 | | | веќе видена

Претседателот Христијан Мицкоски заедно со потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со помошник на генералниот ...
сите 161 | | | веќе видена

Законот за двојазичност е противуставен, донесен во нелегална процедура, а со тоа и штетен. Ова се главните причини заради кои што ВМРО-ДПМНЕ денес поднесува ...
сите 161 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија ниско рангирана според индексот на среќа, најдобра за водење бизнис

Од:
До кого (е-маил):
Порака: