СССР

  во

  ЗОРАН МИХАЈЛОВ – Ничевски беше петкратен шампион на Македонија и прв наш шахист со титулата интернационален мајстор. -Тој беше врвен шаховски коментатор со ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Пред 59 години во салата во Обединетите нации се случил еден од ретките инциденти во кои бил иволвиран поранешниот претседател СССР, Никита Хрушчов. Хрушчов ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Руското министерство за одбрана го отстрани печатот државна тајна од бројни документи во врска со Втората светска војна, за кои се надеваат дека ќе им бидат од ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Неговото име е Објект 221, а според гласините тоа е недовршен комплекс кој содржи повеќе од 10 километри тунели распоредени на четири нивоа кои се направени во ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Министерството за одбрана на Русија ја тргна ознаката доверливо од единствените документи за настаните кои се случиле непосредно пред и на самиот почеток на ...
  сите 19 | | | веќе видена

  Нострадамус, Тарабичи, Баба Ванѓа … Овие се авторите на најпознатите пророштва, кои ја добиле својата комерцијална намена. Постојат илјадници помалку познати ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Нострадамус, Тарабичи, Баба Ванѓа ... Овие се авторите на најпознатите пророштва, кои ја добиле својата комерцијална намена. Постојат илјадници помалку познати ...
  сите 23 | | | веќе видена

  Во последните 20 години бројот на туристички посети на Грузија од неколку стотици илјади годишно се зголеми на речиси 6,5 милиони. Иако оваа источноевропска ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Бугарија се занимава со препишување историја , зборувајќи за таканаречената репресија донесена од Црвената армија, a тоа е опасен тренд. Позицијата го изрази ...
  сите 28 | | | веќе видена

  Бугарската проpoчка Вангелија Димитрова попозната како баба Ванга пpeдвидуваше некои настани како што се бомбapдирањето на Белград на 6 април 1941 година, ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Матијас Руст германскиот пилот кој летал од Хамбург па се до Москва, каде слетал на Црвениот плоштад, била идеја на Горбачов, кој што на тој начин сакал да ги ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Амбасадата на Руската Федерација во Лондон ги оцени како неприфатливи зборовите на британскиот премиер Борис Џонсон во врска со почетокот на Втората светска ...
  сите 14 | | | веќе видена