Град Скопје вработува образовни асистенти со скратено работно време

Град Скопје ќе вработи 20 лица со скратено работно време во рамки на проектот “Социо-образовен придонес преку поддршка на загрозените категории граѓани од Град Скопје“. 10 од овие лица ќе бидат ангажирани за период од 9 месеци како едукативни асистенти на лицата со посебни потреби во девет средни училишта во Град Скопје. Од Националниот сојуз на лицата со посебни потреби велат дека овој проект е од голема помош за нив и дека на овој начин ќе бидат конкурентни на пазарот на трудот. Во рамки на проектот тие ќе имаат платена обука. Ќе добиваат надомест во висина од девет илјади денари, а ќе работат по 20 часа неделно. Рокот за аплицирање е до 14 август. Целта на проектот е унапредување на социјалните услуги на територија на Град Скопје. Репортер : Африм Јонузи
| | веќе видена | слични

Во соработка со Агенцијата за вработување на Македонија, програмата за развој на Обединетите Нации УНДП и Општина Делчево, годинава по седми пат се реализира проектот Општинско корисна работа „Да си помогнеме едни на други”. За овој проектот огласот е веќе во тек, а на истиот може да се пријават сите активни баратели на работа. Според директорката на Агенцијата за вработување во Делчево, Билјана Прачковска, годинава во проектот ќе бидат ангажирани 12 лица, од нив девет треба да ја извршуваат работата на образовни асистенти, еден личен асистент и две лица за нега на деца во дневниот центар.– Предност ќе имаат млади невработени лица до 29 години, лица корисници на социјална помош, долгорочно невработените и лицата над 50 години. Доколку корисниците на социјална помош се вклучат активно во оваа мерка како даватели на услуга, нема да им биде одземено правото на социјална помош, а ќе ги зајакнат своите вештини што ќе ги направи поконкурентни на пазарот на труд, вели Прачковска. Евидентираните невработени лица ...
| | веќе видена | слични

Дваесет невработени лица ќе бидат ангажирани за општинско-корисна работа од страна на градот Скопје. Десет од нив ќе бидат со скратено работно време во период од девет месеци, како образовни асистенти на лица со посебни образовни потреби во девет средни училишта на територијата на градот, а по пет ќе бидат ангажирани како персонални асистенти на лица со телесна попреченост и негуватели на стари и снеможени лица. Лицата што ќе ја вршат оваа работа ќе треба да исполнат 20 часа работа неделно и за тоа ќе добиваат месечна надомест од девет илјади денари, а во рамките на проектот ќе имаат и платена обука. Овие ангажмани се во рамките на програмата за општинско-корисна работа, во која се вклучува градот, во рамките на проектот „Социообразовни придобивки преку поддршка на ранливите категории на граѓани на територијата на градот Скопје“. Главните цели на проектот се подобрување и унапредување на социјалните услуги на територијата на главниот град, со посебен акцент за социјално ранливите категории на граѓани и ...
| | веќе видена | слични

За невработено лице се сметаат сите лица кои се пријавени во Агенцијата за вработување, кои се невработени и активно бараат работа, способни се да работат и се подготвени да прифатат секакво соодветно или погодно вработување што ќе го понуди Агенцијата. Сите лица кои се регистрирани од страна на Агенцијата за вработување како невработени имаат право да ги уживаат сите права утврдени со закон кои им следуваат на невработени лица. Секој граѓанин кој што е евидентиран како невработен е должен лично да се јавува во Агенцијата на секои 30 дена и да докаже дека активно барало работа во последниот месец. Невработените што нема да ја исполнат оваа обврска во рок од 30 дена по истекот на рокот на јавување утврден во индивидуалниот план за вработување, се брише од евиденцијата на невработени лица. Дополнително, АВРМ има право да избрише од евиденција граѓани кои се упатени од Агенцијата кај работодавач, а тие не се јават или одбијат да засноваат работен однос, или пак одбие обука, преквалификација или доквалификација ...
| | веќе видена | слични

Општина Неготино преку јавен оглас бара невработени лица за Програмата општинско корисна работа. Огласот е врз основа на договорот за соработка помеѓу Агенцијата за вработување на РМ, Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и општина Неготино, Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2018 година усвоен од Владата на Република Македонија, Програмата Општинско – корисна работа финансирана од буџетот на Агенцијата за вработување на РМ.– Станува збор за проектот „Продолжување на функционирањето на игралните во руралните средини и воведување на нови иновативни социјални услуги за деца со посебни потреби, вклучени во образовниот процес”. Се работи за работно ангажирање со скратено работно време за период од девет месеци, заради стекнување на вештини и постепено вклучување на пазарот на труд, појасни Методи Митрев, портпарол на општина Неготино.Евидентираните невработени лица кои ќе бидат вклучени во Програмата „Општинско-корисна работа“, ќе бидат ...
| | веќе видена | слични

Невработените лица од општина Ранковце заклучно со 14 август да се пријават за учество во проектот „Грижа за стари лица во општина Ранковце“, повикаа од локалната самоуправа на општината.Проектот ќе се реализира во рамки на Програмата општинско-корисно работа на Агенцијата за вработување на РМ (АВРМ), Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2018 година усвоен од Владата на Република Македонија, а невработените лица ќе бидат ангажирани за период од шест месеци.Од локалната самоуправа на Ранковце ги повикуваат сите долгорочно невработени лица, млади лица до 29 години, лица корисници на социјална помош или на паричен надоместок по основ на невработеност, лица припадници на Ромска етничка заедница, самохрани родители, родители на деца со пречки во развојот, родители на три и повеќе деца, лица со незавршено средно или пониско образование да се пријават на огласот.Евидентираните невработени лица кои ќе бидат ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во рамки на проектот „Социо-образовни придобивки преку поддршка на ранливите категории граѓани на територија на Град Скопје“, ќе бидат ангажирани 10 образовни асистенти во 9 средни училишта во Скопје кои ќе работат со ученици со посебни образовни потреби или ученици со интелектуална попреченост. Ангажирани ќе бидат и 5 персонални асистенти за лицата со телесна попреченост и 5 негуватели на стари лица, што е новина и претставува надополнување и унапредување на квалитетот на услугите кна локално ниво, соопшти градот.Лицата кои ќе бидат работно ангажирани ќе припаѓаат на некоја од ранливите категории на население, вклучувајќи ги и корисниците на социјална помош. За таа цел Градот Скопје во соработка со УНДП и Агенцијата за вработување, распиша јавен оглас за вклучување на овие лица во Програмата.„Преку стручното оспособување и практичното искуство со кои ќе се стекнат лицата кои работно ќе се ангажираат ќе овозможиме тие полесно да се вклучат на пазарот на трудот, а истовремено ќе придонесеме во олеснување на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Град Скопје ќе ангажира 20 невработени лица од социјално ранливите категории да работат како образовни асистенти, персонални асистенти и негователи на стари и изнемоштени лица. Десетмина од нив ќе работат со средношколци кои имаат посебни образовни потреби, а по пет лица ќе бидат ангажирани за работа со лица со телесна попреченост и како негователи. Услов за аплицирање е лицата да имаа диплома за завршено високо образование како дефектолози, педагози или професори по одделенска настава. Во рамки на проектот ќе имаат и платена обука, а месечениот надомест за нивниот ангажман ќе изнесува 9000 денари. 10те образовни асистенти ќе работат во 9 средни училишта, а нивниот ангажман ќе трае девет месеци. Од сојузот на лица со телесен инвалидитет Мобилност од Скојпје информираа дека од 50 анкетирани членови, само 8 се пријавиле за користење на услугата – персонален асистент, додека за бројот на стари лица на кои им се потребни негователи нема информација. Градските власти велат дека корисниците на сите предвидени ...
| | веќе видена | слични

Градот Скопје се вклучува во програмата за општинско-корисна работа со која ќе бидат ангажирани 20 невработени лица со скратено работно време во рамки на проектот „Социо-образовни придобивки преку поддршка на ранливите категории граѓани на територија на Град Скопје“. Десет невработени лица ќе бидат ангажирани на скратено работно време во период од девет месеци како образовни асистенти на лица со посебни образовни потреби во девет средни училишта во Град Скопје, а по пет ќе бидат ангажирани како персонални асистенти на лица со телесна попреченост и негователи на стари и изнемоштени лица. Работниот ангажман е 20 часа неделни и лицата за тоа ќе добиваат месечен надомест од девет илјади денари. Тие во рамки на проектот ќе имаат и платена обука. Рокот за аплицирање е до 14 август. Корисниците на услугите од проектот, како што информираа не денешниот брифинг во Град Скопје, веќе се селектирни и добиена е согласност за нивно учество. Целта на проектот е унапредување на социјалните услуги на територија на градот ...
| | веќе видена | слични

Останато

Како што во неделата видовме во Штип, кога двајца учесници се влечеа кај кого да остане Светиот крст, нешто слично се случило и во бугарскиот град Ботев. Но, ...
сите 359 | | | веќе видена

Познати се полуфиналните двојки по одигрувањето на денешните натпревари на Европското ракометно првенство. Словенија ќе игра против Шпанија, додека Норвешка ...
сите 246 | | | веќе видена

Tри вооружени лица најверојатно го извршиле грабежот во експозитурата на НЛБ банка во Ѓорче Петров. Тие го извршиле грабежот со „опел вектра“ која потоа била ...
сите 83 | | | веќе видена

Адвокатите на Орце Камчев ја дополниле понудената гаранција во жалбата пред Апелациониот суд од кој бараат да му ги врати одземените пасоши на осомничениот во ...
сите 70 | | | веќе видена

Хрватска одигра нерешено 22:22 со Шпанија во последниот натпревар од групата А и оди во полуфиналето на Европското првенство како втор тим во групата. Шпанците ...
сите 92 | | | веќе видена

Ако тоа се случи, ќе биде шести пат да се прогласи меѓународна вонредна состојба  во последната деценија, објави Ројтерс. Бројот на загинати од новиот ...
сите 295 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Град Скопје вработува образовни асистенти со скратено работно време

Од:
До кого (е-маил):
Порака: