Ребаланс на буџетот (не)очекувано...?

Според Ставрески засега нема никакви законски услови за тоа, бидејќи треба да се формираат собранието и новата влада Ребаланс на буџетот во оваа фаза кога има техничка влада, а државната каса е пополна, не е за очекување да се случи. Ако има прекројување, тогаш ќе треба вишокот на приходи да се види каде ќе се распореди. Ова вчера го нагласи вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, по средбата со Рафаел Аламар, гувернер на Банката за развој при Советот на Европа. Според Ставрески засега нема никакви законски услови за тоа, бидејќи треба да се формира нова влада и собрание. - Во основа буџетот се имплементира во делот на вкупниот буџетски дефицит, точно онака како што е предвидено, така што нема причина тоа сега да се прави, ниту има потреба од тоа - тврди Ставрески. Тој информираше дека вечерва ќе ја има првата средба со претставникот на мисијата на ММФ, а потоа ќе следуваат уште три-четири средби. - Се радувам што веднаш по изборите се одржува ваква средба за да се верификуваат здравите ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Мисијата на меѓународниот монетарен фонд предводена од Вес Мекгру, е во Македонија. Првата средба ќе ја има со министерот за финансии Зоран Ставрески. Иако посетата на монетарците е редовна, се случува непосредно по изборите. ММФ ќе ги контролира буџетските трошења, а ќе се разгледува колку од повлечените 220 милиони евра се потрошени и за кои конкретни проекти. Министерот Ставрески уверува дека е добро што непосредно по изборите доаѓа мисијата на ММФ за да се верификувале здравите политики. превземено од alfa
| | веќе видена | слични

Мисијата на ММФ предводена од шефот на делегацијата, Вес Мекгру, вчера пристигна во Скопје и веќе се сретна со министерот за финансии, Зоран Ставрески. Денеска монетарците од Вашингтон ќе ја посетат Народната банка каде што за првпат ќе се сретнат со новоименуваниот гувернер, Димитар Богов. Мисијата ќе ги скенира макроекономските резултати на земјата, во каква финансиска кондиција е буџетот, колку пари од кредитот за претпазливост од 220 милиони евра се веќе потрошени и за што, каква е монетарната политика и дали има потреба од промени. Се очекува дека ММФ ќе упати критики до власта за повлекувањето на парите од кредитот кој требаше да се чува во случај на нова финансиска криза, а според неофицијалните информации, можно е ММФ да побара и предвремено враќање на кредитот, бидејќи условите за позајмување на комерцијалниот пазар на капитал се подобрени. Освен ревизија на аранжманот со Македонија, ММФ ќе ги разгледува и останатите буџетски трошења, како и нивото на јавниот долг на земјата.
| | веќе видена | слични

Стопанствениците и економските стручњаци се залагаат за ребаланс на Буџетот иако министерот за финансии, Зоран Ставрески, децидно изјави дека нема потреба од ново прекројување на Буџетот затоа што јавната каса е пополна отколку што очекувале. Податоците на Министерството за финансии покажуваат дека во април е остварен суфицит од околу пет милиони евра. Но, од тој месец почна трошењето на парите од ММФ, со што како приход беа прикажани 21 милион евра, а од казни, пак, предизборно влегоа рекордни 10 милиони евра. - Итно треба да се прекрои Буџетот, да се скратат до максимум давачките за стопанството. Превисоките даноци и придонеси ни ја намалуваат добивката, а во услови кога тешко можеш да добиеш кредит од банка, добивката е единствениот извор на пари за опстанок на малите и на средните претпријатија. Затоа, бараме колку што е можно, да се намали ДДВ за суровините затоа што, иако овој данок ни се враќа од државата, ние мора да го платиме однапред, а тоа ни претставува дополнително задолжување кај банките. ...
| | веќе видена | слични

Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд пристигна во Скопје за да изврши контрола на економската политика на земјата. За вчера вечерта беше најавена средба со министерот за финансии, Зоран Ставрески, од кој ќе бараат отчет за нивото на приходи и на расходи во буџетот. Главните услови под кои е договорен аранжманот на внимателната кредитна линија се одржување на фискалниот дефицит за 2011 година и за нивото на девизни резерви. „Тимот, кој се состои од пет члена на ММФ, кои се предводени од Вес Мекгру, ќе врши надзор на македонската економија во деновите меѓу 15 и 22 јуни. Ваквиот надзор се врши регуларно за сите 187 земји што се членки на ММФ“, се вели во соопштението на ММФ. Мисијата, по завршувањето на посетата на 22 јуни, треба да изработи извештај за здравата економска политика на Владата, кој треба да оди на разгледување пред Бордот на директори ММФ. Токму од извештајот ќе зависи дали ќе се обнови кредитната линија. Н.С.
| | веќе видена | слични

Неколку дена откако изјави дека е можен скор ребаланс на буџетот, вицепремиерот Владимир Пешевски се премисли. Откако министерот за финансии, Зоран Ставрески, се изјасни дека сега ребаланс не е можен, истиот став го повтори и Пешевски, демантирајќи се самиот себеси со оцената дека засега нема потреба и не е технички можно да се направи ребаланс на буџетот. „Во овој момент технички ребаланс не е можен, бидејќи буџетот е закон, а за да се донесе закон е потребно да имате функционален парламент. Не го исклучувам како можност, но новата влада ќе одлучи што ќе прави со буџетот“, изјави вчера Пешевски. Тој појасни дека разгледувањето на буџетот е нормален процес откога ќе се формира новата влада. „Доколку ВМРО-ДПМНЕ ја формира Владата, како што очекуваме, тогаш во голема мера ќе биде континуитет на она што е започнато и не би требало да има преголеми отстапувања, но е можно да има промена во динамиката на реализирањето на одредени проекти и нормално е во тој период Владата и Министерството за финансии да ги ...
| | веќе видена | слични

Вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски, тврди дека тој деновиве не најавил дека ќе има ребаланс на буџетот. Тој само појасни дека кога ќе се формира нова влада, логично следува таа да ја анализира состојбата со државната каса. - Во овој момент технички ребаланс не е можен, бидејќи буџетот е закон, а за да се донесе закон, потребно е да имате функционален парламент. Не го исклучувам како можност, но новата влада ќе одлучи што ќе прави со буџетот - објаснува Пешевски. Тој додава дека новата влада ќе се донесе и нова програма, а таа се реализира преку Буџетот. Пешевски во името на новата влада не можеше да каже како тие ќе одлучат за државната каса и дали ќе има ребаланс на буџетот, но смета дека министерот за финансии Зоран Ставрески подобро е упатен за Буџетот и затоа треба да се почитуваат неговите одговори. - Доколку ВМРО-ДПМНЕ ја формира Владата, како што очекуваме, тогаш во голема мерка ќе биде континуитет на она што е започнато и не би требало да има преголеми отстапувања. Сепак, можно е ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопје, 14 јуни 2011 (МИА) - Засега нема потреба и не е технички можно да се направи ребаланс на Буџетот, оцени денеска вицепремиерот задолжен за економски прашања Владимир Пешевски. - Во овој момент технички ребаланс не е можен, бидејќи буџетот е закон, а за да се донесе закон потребно е да имате функционален парламент. Не го исклучувам како можност, но новата влада ќе одлучи што ќе прави со буџетот, изјави Пешевски, одговарајќи на новинарски прашања по промоцијата на новото еко гориво на компанијата „Лукоил“. Тој појасни дека разгледувањето на Буџетот е нормален процес откога ќе се формира новата влада. - Доколку ВМРО-ДПМНЕ ја формира Владата, како што очекуваме, тогаш во голема мера ќе биде континуитет на она што е започнато и не би требало да има преголеми отстапувања, но можно е да има промена во динамиката на реализирањето на одредени проекти и нормално е во тој период Владата и Министерството за финансии да ги разгледаат цифрите и доколку има потреба да се предложи ребаланс, истакна вицепремиерот ...
| | веќе видена | слични

Со работна средба во Министерството за финансии вечерва стартува повеќедневната посета на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд на Македонија. ММФ деновиве ќе ја анализираат домашната економија, монетарната и буџетската политика. Покрај неколкуте средби во финансии ММФ ќе се состане и со други релевантни институции во земјава. Според министерот Ставрески мисијата доаѓа во земјава непосредно по изборите за да се верификуваат здравите политики за макроекономска стабилност и дисциплина во трошењето на буџетските средства. Ставрески не очекува забелешки од ММФ за трошењето 220 те милиони евра од кредитната линија за претпазливост. Идната недела се очекува ММФ да ги соопшти своите препораки од скенирањето на македонската економија. /М.С.
| | веќе видена | слични

Нема потреба од ребаланс на Буџетот, изјави вчера министерот за финансии Зоран Ставрески откако два дена претходно вицепремиерот Владимир Пешевски информира дека Владата не ја исклучува можноста за ребаланс. - Државната каса е повеќе полна отколку што очекувавме, така што, ако има прекројување, тоа треба да се направи за каде да се распредели вишокот на приходите - категоричен е Ставрески тврдејќи дека „Буџетот се спроведе во делот на вкупниот буџетски дефицит точно онака како што е предвидено“. За економските аналитичари, сепак, е симптоматична најавата на Пешевски за можен ребаланс по формирањето на новата влада. - Бадијала се фали министерот за финансии дека во Буџетот има пораст на домашните приходи. Тоа не е точно. Има пад на парите од пензиските и здравствените придонеси, а помалку пари се собрани и од ДДВ во април и во март годинава во споредба со истите месеци лани кога беше период на назадување на економијата. Во април годинава се собрани 57 милиони евра од ДДВ, а истиот месец лани многу повеќе, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Се надеваме на позитивно решение за стопирање на деветкатницата пред „Мајчин дом“, рече градоначалникот на општина Аеродром, Златко Марин, денеска пред ...
сите 250 | | | веќе видена

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, се обрати повторно во дебатата во Парламентот, по Предлогот за пристапување кон измена на Уставот ...
сите 485 | | | веќе видена

Ја повикувам поранешната министерка за култура и пратеничка од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Елизабета Канческа-Милевска, јавно и недвосмислено да се произнесе дали ...
сите 390 | | | веќе видена

Триесетдневен притвор му определил судија во претходна постапка при основниот суд во Тетово на А.К. (53) од Мала Речица . Тој е осомничен дека сторил три ...
сите 130 | | | веќе видена

Бизнисмените очекуваат да ги наплатат долговите од општините по ребалансот на буџетот откако министерот за финансии Драган Тевдовски најави дека 92 милиони ...
сите 98 | | | веќе видена

Денескана пладне додека десетмина лица кои ја блокираа улицата пред Собранието на Република Македонија во еден момент нападнаа еден млад дечко кој со велосипед ...
сите 80 | | | веќе видена

УФЦ шампионот Кабиб Нурмагомедов стана планетарна ѕвезда после победата над Конор Мекгрегор, а неодамна си доби и голем графит во еден дел од Инстанбул. ...
сите 146 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ребаланс на буџетот (не)очекувано...?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: